Recept Árpagyöngyleves

Árpagyöngyleves

Árpagyöngyleves

Árpagyöngyleves – A hagyományos ízek varázsa

Árpagyöngyleves recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Az Árpagyöngyleves egy hagyományos, magyar leves, amely az elmúlt években egyre népszerűbb lett az egészséges táplálkozás hívei között. Az árpagyöngy kiváló fehérjeforrás, valamint rostban gazdag és alacsony glikémiás indexű, így számos egészségügyi előnyt nyújt. 

Árpagyöngyleves

Árpagyöngyleves

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Árpagyöngyleves.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás leves
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 519 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az árpagyöngyöt 2 órára hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és jól lecsöpögtetjük.
  • Egy fazékban olajat forrósítunk, ebben a finomra aprított hagymát, a vékony szeletekre vágott fokhagymát, a vékony karikákra vágott sárgarépát és a lisztet világosra pirítjuk, majd felöntjük a levessel.
  • Beletesszük a gerslit, majd mindezt közepes lángon puhára főzzük.
  • A vékonyan felcsíkozott szalonnát egy serpenyőben ropogósra sütjük.
  • A levest sóval, borssal fűszerezzük, majd tálalás előtt rászórjuk a szalonnát, és meghintjük vágott petrezselyemmel.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Árpagyöngyleves-hez!

Nutrition

Kalória: 519kcalSzénhidrát: 46gFehérje: 29gZsír: 24gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gKoleszterin: 28mgNátrium: 824mgKálium: 422mgÉlelmi rost: 8gCukor: 4gVitamin A: 3500IUVitamin C: 5.8mgKalcium: 30mgVas: 0.9mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword leves, zöldség
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az árpagyöngyleves egy hagyományos magyar leves, amely árpából és zöldségekből készül. A magyar konyha történetében fontos szerepet játszik, mivel az árpa az egyik legrégebbi és legelterjedtebb gabonaféle az országban. Különösen a téli hónapokban népszerű, mivel tápláló, melegítő és laktató ételnek számít.

Tálalás:

Az árpagyöngyleves általában forrón tálalják, egy mély tányéron vagy levesestálban. A leves gazdag ízét zöldségek, mint a sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér és vöröshagyma adják. A tálaláshoz előfordul, hogy hozzáadnak apróra vágott petrezselyemzöldet vagy snidlinget, amelyek további ízeket és színt visznek a levesbe. Gyakran friss kenyérrel vagy egy szelet házi kenyérrel kerül az asztalra.

Alternatív hozzávalók:

Az árpagyöngyleves alapreceptje különféle módosításokra és kiegészítésekre ad lehetőséget. Íme néhány alternatív hozzávaló és variáció:

  1. Hús: Hozzáadhatunk csirkehúst, marhahúst vagy sertéshúst az eredeti recepthez. Ezek a húsok további ízeket és tápanyagokat adnak a leveshez.
  2. Zöldségek: A zöldségválasztékot szélesíthetjük, például karalábéval, spenóttal vagy kelkáposztával.
  3. Fűszerek: Ízesíthetjük a levest további fűszerekkel, mint a majoránna, kakukkfű vagy rozmaring.
  4. Vegán/vegetáriánus változat: Hús nélkül, esetleg hüvelyesekkel (pl. lencse, borsó, bab) gazdagítva készíthetjük el a levest.
  5. Gabonafélék: Az árpa helyett kipróbálhatunk más gabonaféléket is, mint a köles, a hajdina vagy a quinoa.

Egészségügyi előnyök:

Az árpagyöngyleves nagyszerű egészségügyi előnyökkel rendelkezik, ami részben annak köszönhető, hogy alapvető összetevője, az árpa, rendkívül tápláló:

  1. Rostban gazdag: Az árpa magas rosttartalma elősegíti az emésztést, segíthet a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, és a vastagbélrák kockázatának csökkentésében.
  2. Telítő: Az árpa lassan emészthető szénhidrát, ami hosszan tartó teltségérzetet biztosít, segítve a testsúly kontrollálását.
  3. Vitaminok és ásványi anyagok: A leves zöldségösszetevői, mint a sárgarépa és a zeller, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, amelyek támogatják az általános egészséget.

Variációk:

Az árpagyöngyleves számos variációval készíthető el. Íme néhány ötlet:

  1. Gombás árpagyöngyleves: Hozzáadhatunk gombát (pl. csiperke, laskagomba) a leveshez, ami gazdag, földes ízt ad neki.
  2. Csirke-árpagyöngyleves: A levesbe csirkemellet vagy csirkecsontot is tehetünk, ami húsos ízt és extra fehérjét ad a levesnek.
  3. Tejfölös árpagyöngyleves: Tejföllel sűríthetjük a levest, ami krémes textúrát és gazdag ízt kölcsönöz neki.

Érdekességek:

  1. Az árpagyöngyleves hagyományosan „beteglevesként” is ismert, mivel könnyen emészthető, tápláló, és segít a gyógyulásban.
  2. Az árpagyöngyleves egy tipikus „maradékleves”, hiszen a háztartásban maradt zöldségekből és húsokból is elkészíthető.
  3. Bár az árpagyöngyleves Magyarországon a legismertebb, hasonló levesek találhatók más kultúrákban is, például a skót „Scotch broth” vagy az orosz „krupnik” leves.
(össznézettség: 1 591, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating