Recept Árparizottó libamájjal

Árparizottó libamájjal

Árparizottó libamájjal

Az ínyencség, amely mindenkit lenyűgöz: Árparizottó libamájjal

Árparizottó libamájjal recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Ha valami igazán különleges ételt keresünk, amely megmelengeti a szívünket és gyomrunkat, akkor az Árparizottó libamájjal tökéletes választás lehet. Ez az ínycsiklandó fogás a magyar konyha egyik legkedveltebb étele, és nem véletlenül.

Az Árparizottó libamájjal ötvözi az egyszerű és finom ízeket, amelyek együtt valami igazán varázslatosat alkotnak. Ha még nem kóstolta meg ezt a különlegességet, akkor itt az ideje, hogy megtegye.

Árparizottó libamájjal

Árparizottó libamájjal

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Árparizottó libamájjal.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 267 kcal

Hozzávalók
  

  • vaj
  • 1 db mogyoróhagyma
  • árpagyöngy
  • 3 dl zöldségleves
  • 2 dl csirkehúsleves
  • 7 evőkanál sárga bor
  • 20 g libamáj zsírjában sült

Elkészítés
 

  • Vajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, és adjuk hozzá az árpagyöngyöt.
  • Öntsük rá a kétféle levest és a bort.
  • Főzzük puhára, majd keverjük hozzá a libamájat.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Árparizottó libamájjal-hoz!

Nutrition

Kalória: 267kcalSzénhidrát: 42gFehérje: 9gZsír: 6gTelített zsír: 3gTöbbszörösen telítetlen zsír: 0.2gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gKoleszterin: 43mgNátrium: 103mgKálium: 119mgÉlelmi rost: 8gCukor: 1gVitamin A: 2800IUVitamin C: 1.7mgKalcium: 90mgVas: 1.6mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword egytálétel, máj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az Árparizottó libamájjal eredete pontosan nem ismert, de a hagyomány szerint a 19. század végén a francia gasztronómia hatása alatt született meg Kelet-Európában. A gazdag, krémes libamáj és a tápláló, robusztus árpa kombinációja igen népszerűvé vált a hideg hónapokban, és azóta is kedvelt étel a főzők körében, akik szeretnek kísérletezni a különböző ízekkel.

Tálalás:

Az Árparizottó libamájjal tálalása általában egyszerű, de elegáns. A kész árpaparizert tányérra adagoljuk, majd a tetejére tesszük a ropogósra sült libamáj szeleteket. Néhány friss zöldfűszer (például petrezselyem vagy snidling) a tetején nem csak színt ad az ételnek, hanem kontrasztot is biztosít az ízek között. A tálalásnál fontos, hogy a libamáj még forró legyen, így az összeolvad az árpaparizettel, gazdagítva annak ízét.

Alternatív hozzávalók:

Ha nem áll rendelkezésre libamáj, vagy valamilyen más okból kifolyólag más hozzávalót szeretnénk használni, több alternatíva is létezik. Kacsamáj is nagyszerű választás lehet, mivel hasonló a textúrája és íze. A csirkemell vagy a pulykamell is jó választás lehet, de ezek kevésbé gazdagok ízben. Vegetáriánus alternatívának gombát használhatunk, például portobello vagy shiitake gombát, amelyek sűrű textúrájúak és intenzív ízűek. Az árpán kívül használhatunk kölest, quinoát, vagy más egészséges gabonát is. Emlékeznünk kell azonban arra, hogy az alternatív hozzávalók módosíthatják az étel végleges ízét és textúráját.

Egészségügyi előnyök:

Az Árparizottó libamájjal több egészségügyi előnnyel is jár, különösen, ha figyelembe vesszük az egyes hozzávalókat.

  1. Árpa: Az árpa jó forrása a rostoknak, melyek segítenek a jó emésztésben, hozzájárulnak a szív egészségéhez és segítenek a vércukorszint szabályozásában. Emellett gazdag B-vitaminokban, amelyek fontosak az idegrendszer egészségéhez és az energiatermeléshez.
  2. Libamáj: A libamáj jó forrása a B-vitaminoknak, különösen a B12-vitaminnak, ami kulcsfontosságú az idegrendszer egészségéhez és a vörös vérsejtek képződéséhez. Ezenkívül a libamáj magas zsírtartalmú, így energiadús, de magas kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasztandó.

Variációk:

Az Árparizottó libamájjal számos variációval készíthető el, hogy megfeleljen a különböző ízléseknek és étrendi igényeknek.

  1. Gombás Árparizottó: Ha vegetáriánus változatot szeretnénk, a libamáj helyett használjunk nagy, ízletes gombákat, mint például portobello vagy shiitake.
  2. Csirkés Árparizottó: A libamáj helyett használhatunk csirkemellet vagy csirkemájat is, amelyek szintén gazdagok fehérjében, de alacsonyabbak zsírtartalomban.
  3. Zöldséges Árparizottó: Adhatunk hozzá zöldségeket, mint például sárgarépát, zellert és hagymát, amelyek még több tápanyagot és ízt adnak az ételnek.

Érdekességek:

Az Árparizottó libamájjal igazi gasztronómiai különlegesség, és sok érdekességet tartogat.

  1. A libamáj magas zsírtartalma miatt, ez az étel hagyományosan a hidegebb hónapokban, különösen az ünnepi időszakban kerül az asztalra.
  2. Az árpa a legősibb gabonafélék közé tartozik, és ezer évek óta használják a világ különböző részein, a Közel-Kelettől Európáig.
(össznézettség: 244, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating