Articsókás-olajbogyós sült csirke - sirke, articsóka, olajbogyóval sütve Articsókás-olajbogyós sült csirke

Articsókás-olajbogyós sült csirke

Egytálételek Húsos

Articsókás-olajbogyós sült csirke: ízletes és egészséges fogás

Articsókás-olajbogyós sült csirke recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A sült csirke egy egyszerű és ízletes étel, amelyet mindenki szeret. Azonban, ha szeretnénk feldobni az ízét és egy újabb dimenziót adni az ételnek, akkor érdemes kipróbálni az articsókás-olajbogyós sült csirkét. Ez az étel nem csak finom, de egészséges is, hiszen tele van tápanyagokkal

Articsókás-olajbogyós sült csirke - sirke, articsóka, olajbogyóval sütve

Articsókás-olajbogyós sült csirke

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Articsókás-olajbogyós sült csirke.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 274 kcal

Hozzávalók
  

  • 15 dkg orsótészta
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db kaliforniai paprika zöld
  • 2 csésze sült csirke felaprított
  • 40 dkg paradicsomkonzerv felkockázva
  • 40 dkg articsóka
  • 20 dkg fekete olajbogyó
  • 1 teáskanál fűszerkeverék olaszos
  • 20 dkg mozzarella reszelt

Elkészítés
 

  • Kissé főzzük meg a tésztát és szűrjük át.
  • Az olívaolajon pároljuk üvegesre az összevágott hagymát, majd dolgozzuk hozzá a felaprított paprikát.
  • Ezután keverjük bele a húst, a paradicsomot a levével, a tésztát, az articsókát, az olajbogyót és a fűszer keveréket.
  • Majd kanalazzuk a felét egy kikent tűzálló tálba és hintsük meg a sajttal. Végül a maradékot is halmozzuk rá és tegyünk a tetejére szintén sajtot.
  • Előmelegített sütőben fél óra alatt elkészítjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Articsókás-olajbogyós sült csirke-hez!

Tápérték

Kalória: 274kcalSzénhidrát: 20gFehérje: 18gZsír: 13gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gKoleszterin: 20mgNátrium: 402mgKálium: 13mgÉlelmi rost: 5gCukor: 3gVitamin C: 0.8mgKalcium: 2mg
Keyword Articsóka, Fekete olajbogyó, Mozzarella, Olívaolaj, Orsótészta, Paradicsomkonzerv, Sült csirke, vöröshagyma
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Articsókás-olajbogyós sült csirke recepthez:

Milyen húst használhatok, ha nincs sült csirkem?

Bármilyen főtt vagy sült fehér húsú szárnyast használhat, például pulykát vagy kacsa mellfilét. Maradék sült húsokat is felhasználhat a receptben.

Lehet helyettesíteni az articsókát vagy az olajbogyót?

Ha valaki nem szereti az articsókát, kihagyhatja vagy helyettesítheti párolt brokkolival vagy karfiollal. Az olajbogyót is ki lehet hagyni, vagy lehet helyettesíteni kapribogyóval vagy felvágott, sült paprikával az íz változatosságáért.

Milyen fűszerkeveréket használjak az „olaszos” jelzés helyett?

Egy tipikus olasz fűszerkeverék bazsalikomot, oregánót, rozmaringot, majoránnát, és törött fekete borsot tartalmaz. Ezeket külön-külön is hozzáadhatja az ízlése szerint.

Hogyan lehet a tészta állagát tökéletesre főzni?

A tésztát al dente, vagyis még kissé keményre kell főzni, mivel a sütés során még puhulni fog. Általában 2-3 perccel kevesebb ideig főzzük, mint amit a csomagoláson ajánlanak.

Milyen típusú mozzarellát használjak?

A recept elkészítéséhez legjobb a reszelt mozzarella használata, mert az egyenletesen olvad el és nem hagy túl sok nedvességet az ételben. Ha friss mozzarellát szeretne használni, csepegtesse le és vágja kisebb darabokra.

Lehet előre elkészíteni a fogást?

Igen, az ételt előre összeállíthatja és hűtőbe teheti, majd fél órával az étkezés előtt sütheti meg.

Hogyan tároljam a maradékot?

A maradékot hűtőben, légmentesen lezárt edényben 3-4 napig tárolhatja. Melegítés előtt érdemes egy kis vizet vagy húslevest hozzáadni, hogy a tészta ne száradjon ki.

Mit szolgálhatok fel köretként az articsókás-olajbogyós sült csirkéhez?

Mivel ez önmagában is egy teljes étel tésztával, zöldségekkel és fehérjével, egy egyszerű zöldsaláta vagy egy friss ciabatta kenyér tökéletesen kiegészítheti.

Történet:

Az Articsókás-olajbogyós sült csirke receptjének eredete nem egyértelmű, de a hozzávalók és az elkészítési mód alapján valószínűsíthetjük, hogy mediterrán gyökerekkel rendelkezik. Az articsóka és az olajbogyó egyaránt népszerű alapanyagok a mediterrán konyhában, amely ismert a friss, természetes és egészséges összetevőiről. Az olívaolaj, a fűszerek és a citrom, amelyek gyakran szerepelnek a receptben, szintén a mediterrán konyha jellemzői.

Tálalás:

Az Articsókás-olajbogyós sült csirke rendszerint egy nagy tálban vagy tepsiben kerül az asztalra, hogy a család vagy a vendégek ki tudják szolgálni magukat. A sült csirke mellé gyakran tálalnak friss, ropogós bagettet, ami tökéletesen illik az ízletes szaftjához. Ezenkívül friss saláta, köles, quinoa vagy barna rizs is kiváló köret lehet. A csirke felszeletelése előtt néhány percig pihentetni kell, hogy a hús megtartsa nedvességét.

Ital ajánló az Articsókás-olajbogyós sült csirke mellé:

Gyerekeknek:

  • Almás gyömbérkoktél: Frissen préselt almalé, egy kis frissen reszelt gyömbérrel és szénsavas vízzel keverve. Frissítő és emésztést segítő, ami jól jöhet egy laktató étel után.
  • Citromos jeges tea: Egy klasszikus jeges tea friss citromlével és egy kis mézzel édesítve. Nem csak finom, de a citrom is segíthet a zsíros ételek emésztésében.
  • Uborkás limonádé: Készítsünk hagyományos limonádét és tegyünk bele friss uborkaszeleteket is. Hűsítő és egyben szórakoztató ital a gyerekek számára.

Felnőtteknek:

  • Fehérbor Sangria: Egy könnyű, gyümölcsös fehérbor sangria szeletelt friss gyümölcsökkel, mint például alma, körte és citrusfélék. Jól kiegészítheti a csirke mediterrán ízeit.
  • Dry Martini: Egy klasszikus választás, ami nem nyomja el az étel ízét, és a kevésbé édes italok kedvelőinek való.
  • Chardonnay: Egy közepesen testes chardonnay, lehetőleg olyan, ami nem érlelt hordóban, így friss és gyümölcsös ízvilága jól harmonizál a csirke és az articsóka ízeivel.

Alternatív hozzávalók:

Az Articsókás-olajbogyós sült csirke rendkívül sokoldalú étel, és számos módja van a változatosság becsempészésére. Itt van néhány ötlet:

  1. Hús: A csirke helyett használható pulyka vagy kacsa, esetleg a vegetáriánusok számára tofu vagy seitan.
  2. Zöldségek: Az articsóka és az olajbogyó mellett más zöldségek is hozzáadhatók, mint például paradicsom, paprika vagy cukkini.
  3. Fűszerek: A klasszikus fűszerezésen (só, bors, fokhagyma, rozmaring) túl próbálkozhatunk chili pelyhekkel, korianderrel, kakukkfűvel vagy oregánóval a változatosság érdekében.
  4. Szaft: A szaft gazdagításához adjunk hozzá egy kis fehér vagy vörös bort a sütés során, ami mélyíti az ízeket és különleges aromát ad az ételnek.
  5. Tálalás: Ha változatosságra vágyunk a tálalásnál, próbálkozzunk couscoussal, bulgurral vagy akár sült édesburgonyával.

Egészségügyi előnyök:

Az Articsókás-olajbogyós sült csirke számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, melyek a felhasznált alapanyagoknak köszönhetők.

  1. Csirke: A csirke magas fehérjetartalmú, alacsony zsírtartalmú hús, amely kiváló forrása a B-vitaminoknak, különösen a B3 (niacin) és a B6 vitaminoknak, valamint a szelénnek.
  2. Articsóka: Az articsókák rostban gazdagok, amelyek segítenek az emésztésben, valamint jó forrásai a folsavnak és a C-vitaminnak.
  3. Olajbogyó és olívaolaj: Az olajbogyók és az olívaolaj remek forrásai a szívbarát egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, és gazdagok antioxidánsokban.

Variációk:

Az Articsókás-olajbogyós sült csirke számos variációt kínál, amelyekkel felfrissíthetjük a receptet.

  1. Fűszeres: Adjon hozzá pirospaprikát vagy cayenne-borsot a csirkéhez, hogy pikánsabbá tegye.
  2. Olasz stílusban: Tegyen a csirkéhez szárított paradicsomot, bazsalikomot és mozzarellát.
  3. Görög változat: Tegyen a csirkéhez feta sajtot, citromot és oregánót.

Érdekességek:

  1. Az articsóka a görögök és a rómaiak étrendjében is szerepelt, és évszázadokig afrodiziákumnak tartották.
  2. Az olívaolaj az egyik legfontosabb alapanyaga a mediterrán konyhának, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. A „liquid gold” (folyékony arany) elnevezést Homérosztól kapta.
  3. Bár a csirke világszerte a legnépszerűbb baromfi, érdekes módon a legtöbb csirkét Kínában fogyasztják, míg az Egyesült Államokban a legnagyobb csirkehústermelő.
(össznézettség: 465, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating