Árvácska szelet
Édes sütemény Sütemény

Árvácska szelet

Árvácska szelet – Az isteni édesség

Árvácska szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.

Az Árvácska szelet egy nagyon népszerű édesség Magyarországon. Ez a sütemény tökéletes választás lehet bármilyen ünnepi alkalomra vagy csak egy egyszerű desszertként is. Az Árvácska szelet három színű lapból áll, amelyet finom krémmel töltenek meg. Ha még nem kóstolta meg, akkor itt az ideje, hogy ezt az édes finomságot kipróbálja!

Árvácska szelet

Árvácska szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Árvácska szelet.
3.80 Értékelés 5 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 1 óra 10 perc
Teljes idő 1 óra 30 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1394 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A tojások fehérjét felverjük kemény habbá. Ezután a tojássárgáját a margarinnal és a cukorral kikeverjük, hozzászitáljuk a lisztet és belekeverjük a tejben felfuttatott szalalkálit, végül a habbá vert tojásfehérjét.
  • A tésztát három egyenlő részre osztjuk és különböző színű tésztát készítünk belőlük. Az első marad sima sárga tészta, a második adaghoz 1 evőkanál kakaót keverünk, hogy barna tésztát kapjunk, majd a harmadikhoz hozzáadjuk a mandula-aromát, ez lesz a zöld tésztánk.
  • Egyenként sütőpapírral bélelt, vagy vajazott-lisztezett tepsiben kisütjük.
  • A krémhez a tejben megfőzzük a pudingot, kihűtjük, és a cukorral, margarinnal habosra keverjük, majd megtöltjük a rózsaszín krémmel a lapokat.
  • Díszítésként szórhatunk porcukrot a tetejére.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Árvácska szelet-hez!

Nutrition

Kalória: 1394kcalSzénhidrát: 188gFehérje: 23gZsír: 63gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 15gEgyszeresen telítetlen zsír: 28gTrans Fat: 0.03gKoleszterin: 267mgNátrium: 753mgKálium: 481mgÉlelmi rost: 2gCukor: 120gVitamin A: 2876IUVitamin C: 0.1mgKalcium: 285mgVas: 5mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Ez egy hagyományos magyar sütemény, amely különböző ízesítésekben és változatokban létezik, a helyi ízléstől és hagyományoktól függően.

Tálalás:

  1. Miután elkészült és hűlt, szeletelje fel a süteményt egyenlő darabokra. Az „Árvácska szelet” esetében szép nagy négyzet alakú szeletekkel dolgozhat.
  2. Szolgálja fel a szeleteket egy szép tálaló tányéron. Egy szelet mellett friss, idénygyümölcsökkel díszítheti, mint például eper vagy málna.
  3. A tetejét megszórhatja porcukorral vagy kakaóporral, hogy extra finom és vonzó legyen.
  4. A szeleteket fogyaszthatja magában, vagy kiegészítheti egy pohár hideg tejjel vagy forró kávéval.

Alternatív hozzávalók:

  1. Margarin: Ha margarin helyett vajat szeretne használni, azt szabadon megteheti. A vaj általában gazdagabb ízt ad, de érdemes figyelembe venni, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen, hogy könnyen kezelhető legyen.
  2. Puncs pudingpor: Ha nem talál puncs pudingport, használhat vanília vagy csokoládé ízű pudingport is. Az íz változni fog, de a végeredmény még mindig finom lesz.
  3. Mandulaaroma: Ha nem rendelkezik mandulaaromával, vagy allergiás a mandulára, helyettesítheti vanília kivonattal.
  4. Szalalkáli: Ha nincs szalalkáli, helyettesítheti sütőporral, de vegye figyelembe, hogy a sütőpor és a szalalkáli nem teljesen cserélhetők egymással, mert a szalalkáli lúgos, míg a sütőpor semleges.

Egészségügyi előnyök:

Az „Árvácska szelet” elsősorban egy desszert, így nem feltétlenül tartalmaz nagy mennyiségben egészséges összetevőket. Ennek ellenére, a tojásban található magas fehérjetartalom és a mandulaaromában található vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulhatnak a táplálkozási értékhez.

Variációk:

  1. Csokoládés változat: Hozzáadhat egy réteg olvasztott étcsokoládét a tetejére, hogy extra csokoládés ízt adjon a süteménynek.
  2. Gyümölcsös változat: Próbáljon ki néhány darabban hozzáadott friss vagy szárított gyümölcsöt, mint például mazsola vagy aprított cseresznye a tésztában.
  3. Diós változat: Ha szereti a diót, a tésztába hozzáadhat néhány darab aprított diót, vagy a tetejére is szórhat néhány darabot a díszítéshez.

Érdekességek:

Az „Árvácska szelet” pontos eredete nem ismert, és nincs információ a neve eredetéről sem. Az Árvácska gyakori magyar női név és virágnevek között is megtalálható, de nem tudni, hogy ez kapcsolatban áll-e a sütemény nevével. Az is érdekes, hogy a süteményben mandulaaroma és puncs pudingpor is használatos, ami nem túl gyakori a hagyományos magyar sütemények között.

(össznézettség: 4 644, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating