Ínycsiklandó Aszalt meggyes, mákos palacsintagombóc rumos puncsmártásban
Aszalt meggyes, mákos palacsintagombóc rumos puncsmártásban recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 120 perc.
Az aszalt meggyes, mákos palacsintagombóc rumos puncsmártásban tökéletes desszert, amely kielégíti a legédesebb ínyencségek iránti vágyakozást. Ez a desszert a klasszikus palacsintából készült, az aszalt meggyet és a mákot ötvözi, amelyeket egy finom rumos puncsmártással tesznek teljessé. Ez a desszert valódi különlegesség, amely tökéletesen megfelel bármilyen alkalmi étkezéshez, vagy egyszerűen csak az édességek iránti vágyakozás kielégítéséhez.
Aszalt meggyes, mákos palacsintagombóc rumos puncsmártásban
Hozzávalók
az alaphoz:
- 10 db palacsinta kész
a töltelékhez:
- 2 dl tej
- 20 dkg cukor
- 30 dkg mák darált
- 5 dkg aszalt meggy
- 1 db citrom reszelt sárga héja
- 1 csomag vaníliás cukor
a ruha megkenéséhez:
- 3 dkg vaj
a palacsinta főzéséhez és a mártáshoz
- 1,2 liter tej
- 4 db tojás
- 8 evőkanál cukor
- 60 g puncsízű pudingpor főzni való
- 2 csomag vaníliás cukor
- 0,5 dl rum
Elkészítés
- A töltelékhez a tejet a cukorral édesítve, kevergetve fölforraljuk, a mákot beleszórjuk. A tűzről lehúzzuk, majd hozzáadjuk az aszalt meggyet. A jól megmosott citrom sárga héjával és a vaníliás cukorral ízesítjük.
- Egy nagy tiszta konyharuhát vagy gézvásznat megvizezünk, kicsavarjuk, kiterítjük, vajjal vastagon megkenjük. (Semmiképp se használjunk színes konyharuhát, amiből majd főzés közben kioldódhat a festék.) Ennek közepén a palacsintákat a meggyes mákkrémmel megkenve egymásra rétegezzük úgy, hogy mindegyikre egyformán jusson a töltelékből, a tetejére pedig egy üres palacsinta kerüljön.
- A konyharuhát a palacsinta fölött úgy kötjük össze, hogy a csomó alá egy fakanalat bújtatunk, a rakott palacsinta pedig egy nagy gömbbé álljon össze.
- Egy akkora fazékban, amekkorába a palacsintagömb éppen belefér, a tejet fölforraljuk. (Ha nagyobb fazekat használunk, a tej nem lepi el teljesen a palacsintát, nem tudjuk megfőzni.) A palacsintagömböt úgy engedjük bele, hogy a fakanál végei a fazék tetejére feküdjenek, és kis lángon 15 percig főzzük, majd kiemeljük.
- Abból a tejből, amiben a palacsinta főtt, puncsmártást főzünk. Ehhez a tojássárgáját a fele cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral és egy kevés tejjel simára keverjük. A pudingporos keveréket először egy kevés forró tejjel keverjük simára, majd a többihez öntjük, és kevergetve 1-2 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk. Alaposan a tűzről levett forró puncsos krémbe keverjük, a rummal ízesítjük.
- A meleg palacsintagömböt kicsomagoljuk, egy nagy tálra rakjuk, tálaláskor cikkekre vágjuk, és mellékanalazunk a puncsos krémből.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A palacsinta régóta közkedvelt desszert Magyarországon, gyakran töltve szolgálják fel, például túróval, lekvárral vagy mákkal. A mák a magyar konyhában szintén gyakori hozzávaló, különösen a desszertekben. Az aszalt meggy édes-savanyú íze remekül illik a mákhoz, az pedig még gazdagabbá teszi ezt az ételt, hogy ezeket a hagyományos ízeket egy modern technika, a palacsintagombóc és a rumos puncsmártás révén hozza össze.
Tálalás:
Az elkészített palacsintagombócokat tálra helyezzük, majd ráöntjük a rumos puncsmártást. Egy kanál aszalt meggyet helyezünk a tetejére, majd megszórjuk egy kevés mákkal. Tálalható magában, vagy vanília fagylalttal, ami jól kiegészíti a meleg palacsintagombócot és a rumos mártást.
Alternatív hozzávalók:
- Ha nincs rum kéznél, használhatunk más alkoholt, például brandyt vagy whiskyt a puncsmártásban. Ha alkoholmentes verziót szeretnénk, akkor a rum helyett rumaromát is használhatunk.
- Az aszalt meggy helyett használhatunk más aszalt gyümölcsöt, például aszalt szilvát vagy cseresznyét.
- A mák helyett használhatunk darált diót vagy mogyorót is a palacsintában.
- A puncsmártás helyett készíthetünk vaníliaszósz is, ami szintén remekül illik a palacsintához és a gyümölcsökhöz.
Egészségügyi előnyök:
- Mák: A mák értékes forrása a kalciumnak és a rostoknak, amik segítenek a csontok egészségének fenntartásában és az emésztés javításában.
- Aszalt meggy: Az aszalt meggy nagyszerű forrása az antioxidánsoknak, különösen az antocianinoknak, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást és javítják a szív egészségét.
- Rum: Mértékkel fogyasztva, a rum segíthet a stressz csökkentésében és az általános jóllétben.
Természetesen, bár vannak egészségügyi előnyei ezeknek a hozzávalóknak, a desszertek általában magas cukortartalommal rendelkeznek, így mértékkel fogyasztandóak.
Variációk:
- Citromos-meggyes palacsinta: A palacsintatésztába reszelt citromhéjat keverünk, a mártás pedig egy édes meggyalapú szósz, amihez citromlé is hozzáadunk.
- Diós-aszalt szilvás palacsinta: A palacsinta tésztájába darált diót keverünk, a töltelék pedig aszalt szilva. A mártás rum helyett brandyből készül.
- Almás-fahéjas palacsinta: Az alap tészta azonos, a töltelék pedig reszelt alma és fahéj keveréke. A mártás egy egyszerű vaníliaszósz.
Érdekességek:
- A palacsinta eredete az ókorba nyúlik vissza, ahol a görögök és rómaiak is fogyasztottak valami hasonlót. A modern palacsinta azonban valószínűleg a középkori Európából származik.
- A mák, különösen a mákos guba, nagyon népszerű Magyarországon, különösen a karácsonyi időszakban.
- A „puncs” szó az indiai „panch” szóból származik, ami ötöt jelent, ez a puncs eredeti öt hozzávalójára utal (cukor, víz, citrom, tea, alkohol). A modern puncsban sokszor több hozzávaló is van, beleértve a gyümölcsöket és a fűszereket is.