Aszalt paradicsomos chilis pulykamell – Pikáns és szaftos főétel egyszerűen
Aszalt paradicsomos chilis pulykamell recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
Kóstold meg az aszalt paradicsomos chilis pulykamell receptet, amely ötvözi az olasz paradicsomos ízvilágot a mexikói fűszerekkel! Ez a szaftos, fehérjedús és pikáns pulykamell recept tökéletes választás gyors ebédhez vagy vacsorához. Könnyen elkészíthető, fűszeres és egészséges fogás, amely garantáltan elnyeri a tetszésed!
Aszalt paradicsomos chilis pulykamell
Hozzávalók
- 40 dkg pulykamellfilé
- 1 doboz paradicsom konzerv, aprított
- 6 darab aszalt paradicsom
- 1/2 doboz kukorica konzerv
- 1 teáskanál chili por
- 2 teáskanál római kömény őrölt
- 1 db vöröshagyma finomra vágva
- 3 gerezd fokhagyma
- mexikói fűszerkeverék
- só
Elkészítés
- A vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd apróra kockázzuk. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, és finomra aprítjuk vagy fokhagymanyomón áttörjük.
- Egy közepes méretű serpenyőben vagy lábasban felforrósítunk 1-2 evőkanál olajat. Beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg aranybarnára nem sül. Fontos, hogy ne csak üveges legyen, hanem enyhén karamellizálódjon, mert ez adja az étel egyik fontos alapízét.
- A pulykamellfilét alaposan megmossuk, majd papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet. Éles késsel kb. 2 cm-es kockákra vágjuk, hogy egyenletesen süljenek.
- Amikor a hagyma már szépen lepirult, hozzáadjuk az apróra vágott pulykamellet. Megszórjuk egy csipet sóval, majd átkeverjük, hogy minden oldala átpiruljon. A húst fedő alatt 15 percig pároljuk, időnként megkeverve. Ezután levesszük a fedőt, és közepes lángon addig sütjük, amíg a keletkező folyadék el nem párolog és a hús szép aranybarna színt nem kap.
- Amikor a hús már szinte teljesen megsült, hozzáadjuk a chiliport, az őrölt római köményt és a mexikói fűszerkeveréket. Jól átkeverjük, majd néhány percig tovább pirítjuk, hogy a fűszerek ízei jobban kioldódjanak és rájuk süljön a húsra.
- Hozzáadjuk az aprított paradicsomkonzervet és az apróbb darabokra vágott aszalt paradicsomokat. Jól elkeverjük, és alacsony-közepes lángon rotyogtatjuk 5-7 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Beleöntjük a kukoricakonzerv felét (ízlés szerint lehet többet is tenni), majd ismét alaposan elkeverjük. Ha a paradicsomszósz túl savanyú, egy kevés édesítővel (vagy cukorral) ellensúlyozhatjuk az ízét.
- Amint az étel szépen besűrűsödött, levesszük a tűzről, és pár percig állni hagyjuk. Friss petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva tálalhatjuk. Kiváló körete lehet főtt rizs, bulgur vagy egy szelet friss, ropogós bagett.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések az Aszalt paradicsomos chilis pulykamell recepthez:
Legjobb a pulykamellfilét használni, mert ez gyorsan és egyenletesen sül, valamint könnyen feldolgozható.
Igen, de az íze és állaga eltérő lesz. Az aszalt paradicsom intenzívebb ízű, így ha friss paradicsomot használsz, esetleg több fűszerezésre lehet szükség.
Az ízlésednek megfelelően választhatsz enyhe vagy erős chilipor közül. A fűszerek intenzitása változó, így a mennyiséget ennek megfelelően állítsd be.
A mexikói fűszerkeverék általában chiliport, római köményt, fokhagyma- és hagymaport, oregánót és paprikát tartalmaz. Készen is kapható, de otthon is elkészíthető.
Jól illik hozzá rizs, quinoa, friss saláta vagy akár sült zöldségek.
A maradékot hűtőszekrényben, légmentesen lezárt edényben tárolhatod, és 2-3 napon belül fogyasztható el.
Igen, előre is elkészítheted, és akár újra melegítheted, amikor szükség van rá.
Gyerekeknek frissítő limonádét vagy gyümölcslét, felnőtteknek könnyű fehér vagy rosé bort, esetleg frissítő sört.
Történet:
Az aszalt paradicsomos chilis pulykamell recept az olasz és mexikói konyha fúziója, amely az aszalt paradicsom édes-savanykás ízét ötvözi a chili csípősségével és a pulykamell könnyedségével. Ez az étel egészséges, fehérjedús és könnyen elkészíthető, így ideális választás gyors vacsorákhoz vagy egy különleges ebédhez. A mexikói fűszerek és az olaszos paradicsomos alap harmonikus egyensúlyt teremtenek, amely tökéletesen illik rizzsel, bulgurral vagy friss bagettel tálalva.
Tálalás:
Az aszalt paradicsomos chilis pulykamell tálalása egyszerű, mégis látványos lehet. Melegen tálalva a szaftos hús és a fűszeres paradicsomos mártás kiemelkedik az ízek közül. Köretként választhatunk párolt rizst, bulgurt, kuszkuszt vagy friss salátát, de tortillába tekerve is nagyszerű lehet. A tálaláskor megszórhatjuk friss petrezselyemmel vagy korianderrel, és egy kevés frissen facsart citromlé tovább fokozhatja az ízélményt.
Ital ajánló az Aszalt paradicsomos chilis pulykamell mellé:
Gyerekeknek:
- Citromos-mentás limonádé: Frissítő, természetes és egyszerűen elkészíthető. Citromlé, friss mentalevelek, víz és egy kevés méz vagy cukor keverékéből készül.
- Alma- vagy narancslé: Természetes gyümölcslé, lehetőleg frissen facsart, remekül kiegészíti az étel ízét, és nincs hozzáadott cukra.
- Barackos jégtea: Egy kis baracklével ízesített, hűsítő jégtea, ami nem tartalmaz koffeint, így tökéletes választás gyerekek számára.
Felnőtteknek:
- Fehérbor: Egy könnyű, száraz fehérbor, mint a Sauvignon Blanc vagy a Pinot Grigio, jól illik a pulykamell ízvilágához.
- Rosé bor: Egy gyümölcsösebb rosé bor szintén kiváló választás, különösen, ha az ételhez friss salátát is kínálsz.
- Sör: Egy könnyű, frissítő sör, mint a lager vagy pilsner típusú sörök, kiegyensúlyozzák az étel fűszerességét és remekül hűsítenek.
Alternatív hozzávalók:
Ha változatosságot szeretnénk vinni az ételbe, néhány hozzávalót kicserélhetünk. A pulykamell helyett használhatunk csirkemellet vagy sertéshúst, ha tartalmasabb fogásra vágyunk. Az aszalt paradicsom helyett kiváló alternatíva lehet a félszárított paradicsom vagy friss koktélparadicsom. A chiliport helyettesíthetjük friss chilivel vagy enyhébb változatként füstölt paprikával. Ha extra krémességet szeretnénk, a paradicsomszószhoz keverhetünk egy kevés tejszínt vagy kókusztejet az egzotikusabb ízvilág érdekében.
Egészségügyi előnyök:
Az aszalt paradicsomos chilis pulykamell nemcsak ízletes és laktató, hanem egészséges és tápláló is. A pulykamell kiváló fehérjeforrás, amely hozzájárul az izomépítéshez és a sejtek regenerációjához, miközben alacsony zsírtartalma miatt könnyen beilleszthető diétás étrendekbe. Az aszalt paradicsom gazdag antioxidánsokban, különösen likopinban, amely segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A chili serkenti az anyagcserét, támogatja a zsírégetést, és jótékony hatással van az immunrendszerre. A fűszerek, mint a római kömény és a fokhagyma, gyulladáscsökkentő és emésztést segítő tulajdonságokkal rendelkeznek, így ez az étel nemcsak finom, hanem jótékony hatással is lehet a szervezetre.
Variációk:
Ez a recept számos módon variálható, hogy különböző ízvilágokat hozzunk létre. Ha még fűszeresebb változatot szeretnénk, adhatunk hozzá jalapeñót vagy cayenne-borsot. Az olaszos változathoz érdemes bazsalikomot, oregánót és parmezánt használni. Ha pedig krémesebb állagot szeretnénk, keverhetünk bele egy kevés görög joghurtot vagy kókusztejet. A vegetáriánus verzióhoz a pulykamell helyett használhatunk csicseriborsót, tofut vagy padlizsánt. Ha szénhidrátszegény diétába illesztenénk, köretként választhatunk cukkinitésztát vagy karfiolrizst.
Érdekességek:
- Az aszalt paradicsom eredetileg Dél-Olaszországban és a Földközi-tenger térségében terjedt el, ahol a paradicsomokat napsütésben szárították, hogy egész évben élvezhessék az ízüket.
- A chili az egyik legősibb fűszer, amelyet már az ősi maja és azték civilizációk is előszeretettel használtak ételeik ízesítésére és gyógyításra.
- A pulykahús különösen népszerű az egészségtudatos étrendekben, mivel kevesebb zsírt tartalmaz, mint a marha- vagy sertéshús, ugyanakkor magas fehérjetartalma miatt kiváló választás sportolóknak és fogyókúrázóknak.
- A mexikói konyhában az olyan fűszerek, mint a római kömény és a chili, nemcsak az ízesítés miatt népszerűek, hanem emésztésserkentő és antibakteriális hatásuk miatt is.
Ez az étel tehát nemcsak finom és változatos, hanem történelmileg és táplálkozásilag is izgalmas fogás, amelyet érdemes kipróbálni és saját ízlés szerint alakítani!