Aszaltszilvás csokitorta
Sütemény Torta

Aszalt szilvás csokitorta

Az aszalt szilvás csokitorta: a csokoládé és aszalt szilva összhangja

Aszalt szilvás csokitorta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Az aszalt szilvás csokitorta egy olyan desszert, ami minden csokoládé- és szilva rajongónak el fogja nyerni a szívét. Ez a torta az egyszerűségével és az ínycsiklandozó ízével fogja magával ragadni az embert. Ha egy olyan desszertre vágyik, ami finom, egyszerűen elkészíthető és az egész családnak ízlik, akkor az aszalt szilvás csokitorta az ideális választás.

Aszaltszilvás csokitorta

Aszaltszilvás csokitorta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Aszaltszilvás csokitorta.
5 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Francia
Mennyiség 6 főre
Kalória 467 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az aszalt szilvára locsoljuk a konyakot, elkeverjük és ázni hagyjuk kb. 30 percig. Előmelegítjük a sütőt 190°C fokra és kivajazunk egy kapcsos tortaformát.
  • A kakaót, a csokoládét, a vajat és 14 dkg cukrot egy lábasban 1 dl forró vízzel kis lángon felolvasztunk, kihűtjük.
  • A tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verjük, és fokozatosan hozzákeverjük a maradék 3,5 dkg cukrot. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a fahéjat, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz, végül a csokis masszával is elvegyítjük és sima masszává keverjük.
  • A masszát a formába öntjük és a tetején elrendezzük a szilvákat, rálocsoljuk a maradék konyakot és kb. 30 percig sütjük, éppen csak szilárdulásig.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Aszaltszilvás csokitorta-hoz!

Nutrition

Kalória: 467kcalSzénhidrát: 77gFehérje: 7gZsír: 15gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 4gTrans Fat: 0.3gKoleszterin: 18mgNátrium: 93mgKálium: 539mgÉlelmi rost: 7gCukor: 49gVitamin A: 541IUVitamin C: 0.3mgKalcium: 45mgVas: 4mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az aszalt szilvás csokitorta története egy kicsit bizonytalan, de valószínűleg a közép-európai régióból származik, ahol a szilvát széles körben termesztik és számos ételekben használják. Az aszalt szilva intenzív, édes-savanyú íze nagyon jól harmonizál a csokoládé gazdag, édes és kesernyés ízével. A tortát gyakran készítik ünnepek alkalmával, különösen a téli hónapokban, amikor az aszalt gyümölcsök a legelterjedtebbek.

Tálalás:

Az aszalt szilvás csokitorta igazi ínyenc csemege, amelyet szépen tálalva kínálhatunk vendégeinknek. A tálalás előtt a tortát hűtsük le, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Egy porcukorral meghintett spatulával emeljük ki a szeleteket és helyezzük őket előre elkészített desszerttányérokon. Friss mentalevelekkel és néhány extra aszalt szilvával díszíthetjük a tányérokat. Esetleg egy kis tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal is kínálhatjuk a tortát, amely további krémes textúrát és édes ellensúlyt ad a csokoládénak és aszalt szilvának.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretné kicsit variálni az aszalt szilvás csokitorta receptjét, több lehetősége is van. Az aszalt szilvát más aszalt gyümölcsökkel, például aszalt cseresznyével vagy aszalt barackkal is helyettesítheti. Ha szeretne egy diós ízt adni a tortának, hozzáadhat apróra vágott diót, mandulát vagy mogyorót a tészta keverékéhez. A csokoládé helyett használhat étcsokoládét vagy fehér csokoládét a változatosság kedvéért. Ha laktózérzékeny vagy vegán, a hagyományos tejtermékek helyett használhat növényi alapú tejtermékeket, például mandulatejet és kókuszzsírt. De mindig figyeljen arra, hogy az alternatív hozzávalók megváltoztathatják a torta állagát és ízét.

Egészségügyi előnyök:

  1. Aszalt szilva: Az aszalt szilvák rostban gazdagok, ami segít a jó emésztésben. Emellett kiváló antioxidáns források is, amelyek segítenek a szervezetben levő szabad gyökök semlegesítésében.
  2. Csokoládé: A csokoládé, különösen az étcsokoládé, gazdag antioxidánsokban és elősegítheti a szív- és érrendszeri egészséget. Azonban fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, mivel magas a cukortartalma és kalóriatartalma.
  3. Tojás: A tojások jó forrásai a fehérjének és az esszenciális aminosavaknak, amelyekre a szervezetnek szüksége van.

Variációk:

  1. Gluténmentes: Cserélje le a búzalisztet gluténmentes lisztre, például mandula-, kókusz- vagy rizslisztre.
  2. Diabetikus barát: Használjon cukormentes csokoládét és cukorhelyettesítőt, mint például steviát vagy eritritolt.
  3. Vegán: Használjon növényi alapú tejterméket és tojáshelyettesítőt, mint például almaecetet és sütőpor kombinációját.

Érdekességek:

  1. A csokoládé és a szilva párosítása azért olyan különleges, mert a szilva savanykás íze tökéletesen kiegyensúlyozza a csokoládé édességét és keserűségét.
  2. Az aszalt szilva nagyon népszerű a francia konyhában, különösen a „Far Breton” nevű hagyományos desszertben, amely hasonló az aszalt szilvás csokitortához, de nélkülözi a csokoládét.
  3. Bár az aszalt szilvás csokitorta nagyon gazdag és ízletes, viszonylag egyszerű az elkészítése, és sok más tortához képest kevesebb hozzávalót igényel.
(össznézettség: 242, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating