Aszaltszilvás csokitorta: egy szelet csokoládétorta látható egy fehér tányéron, amelynek közepébe nagyobb, egész aszalt szilvák vannak ágyazva, kiemelkedő kontrasztot képezve a sötét csokoládés tésztával. Aszaltszilvás csokitorta

Aszalt szilvás csokitorta

Sütemény Torta

Az aszalt szilvás csokitorta: a csokoládé és aszalt szilva összhangja

Aszalt szilvás csokitorta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Az aszalt szilvás csokitorta egy olyan desszert, ami minden csokoládé- és szilva rajongónak el fogja nyerni a szívét. Ez a torta az egyszerűségével és az ínycsiklandozó ízével fogja magával ragadni az embert. Ha egy olyan desszertre vágyik, ami finom, egyszerűen elkészíthető és az egész családnak ízlik, akkor az aszalt szilvás csokitorta az ideális választás.

Aszaltszilvás csokitorta: egy szelet csokoládétorta látható egy fehér tányéron, amelynek közepébe nagyobb, egész aszalt szilvák vannak ágyazva, kiemelkedő kontrasztot képezve a sötét csokoládés tésztával.

Aszalt szilvás csokitorta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Aszalt szilvás csokitorta.
5 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Francia
Mennyiség 6 főre
Kalória 467 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Helyezze az aszalt szilvát egy mély tálba, locsolja meg a konyakkal, keverje át, majd fedje le és hagyja állni kb. 30 percig, hogy a szilva felveszi az alkohol aromáját.
  • Melegítse elő a sütőt 190°C fokra (felső-alsó sütés). Vajazzon ki alaposan egy kapcsos tortaformát, vagy használjon sütőpapírt az alján.
  • Egy nehéz aljú edényben egyesítse a kakaóport, az étcsokoládét, a vajat és 14 dkg cukrot 1 dl forró vízzel. Kis lángon, állandó keverés mellett olvassza össze az összetevőket, míg homogén masszát nem kap. Vigyázzon, nehogy az alja megégjen! Ezután hagyja kihűlni.
  • Egy tiszta, zsírmentes tálban verje kemény habbá a tojás fehérjéket egy csipet sóval. Miközben veri, fokozatosan adagolja hozzá a maradék 3,5 dkg cukrot, míg fényes és tartós habot nem kap.
  • Szitálja át egy másik tálba a lisztet, keverje hozzá a fahéjat. Óvatosan, fakanállal forgassa be a lisztes keveréket a tojáshabhoz, majd ezután a kihűlt csokoládés masszát is. Ügyeljen arra, hogy a hab ne törjön össze, ezért használjon óvatos, felfelé irányuló mozdulatokat.
  • Öntse a tésztát a előkészített formába, majd a tetejére egyenletesen helyezze el a konyakos szilvákat. Locsolja meg a szilvák tetejét a maradék konyakkal, majd tolja be a sütő középső sínjére. Süssa kb. 30 percig, amíg a torta szélei megszilárdulnak, de a közepe még kissé rugalmas marad.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Aszalt szilvás csokitorta-hoz!

Tápérték

Kalória: 467kcalSzénhidrát: 77gFehérje: 7gZsír: 15gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 4gTrans Fat: 0.3gKoleszterin: 18mgNátrium: 93mgKálium: 539mgÉlelmi rost: 7gCukor: 49gVitamin A: 541IUVitamin C: 0.3mgKalcium: 45mgVas: 4mg
Keyword Aszalt szilva, Cukor, desszert, Étcsokoládé, Fahéj, Kakaópor, Konyak, Liszt, Tojásfehérje, Vaj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Aszalt szilvás csokitorta recepthez:

Mennyi ideig tart elkészíteni az aszalt szilvás csokitortát?

Az előkészítés kb. 30 percet vesz igénybe, a sütési idő szintén 30 perc, tehát összesen körülbelül 1 óra.

Lehet helyettesíteni az alkoholt az aszalt szilvában?

Igen, ha nem szeretnél alkoholt használni, a szilvákat áztathatod almalében vagy egyéb gyümölcslében is.

Mit lehet használni a konyak helyett?

Ha konyak nem áll rendelkezésre, brandyt vagy egyéb hasonló ízű szeszes italt is használhatsz.

Milyen típusú csokoládét ajánlott használni?

Minőségi étcsokoládé a legjobb választás, amely legalább 70% kakaótartalmú.

Hogyan tároljuk a tortát?

A tortát hűtőszekrényben, légmentesen lezárt dobozban ajánlott tárolni.

Mennyi ideig eltartható a torta?

Hűtőszekrényben tárolva a torta kb. 3-4 napig marad friss.

Mikor a legjobb felszolgálni a tortát?

A tortát szobahőmérsékleten ajánlott felszolgálni, így a legjobban érvényesülnek az ízei.

Szükséges a tortát előmelegíteni?

Nem szükséges, de ha a csokoládé ízét intenzívebben szeretnéd érezni, kis időre ki lehet venni a hűtőből mielőtt felszolgálod.

Milyen italokat ajánlott mellé fogyasztani?

Gyermekeknek gyümölcslé vagy limonádé, felnőtteknek kávé, espresso, portói bor vagy konyak.

Mit tehetek, ha túl száraz a torta?

Ha a torta túl száraz, egy kis tejszínhabbal vagy gyümölcsöntettel felszolgálva javítható az állaga és íze.

Történet:

Az aszalt szilvás csokitorta története egy kicsit bizonytalan, de valószínűleg a közép-európai régióból származik, ahol a szilvát széles körben termesztik és számos ételekben használják. Az aszalt szilva intenzív, édes-savanyú íze nagyon jól harmonizál a csokoládé gazdag, édes és kesernyés ízével. A tortát gyakran készítik ünnepek alkalmával, különösen a téli hónapokban, amikor az aszalt gyümölcsök a legelterjedtebbek.

Tálalás:

Az aszalt szilvás csokitorta igazi ínyenc csemege, amelyet szépen tálalva kínálhatunk vendégeinknek. A tálalás előtt a tortát hűtsük le, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Egy porcukorral meghintett spatulával emeljük ki a szeleteket és helyezzük őket előre elkészített desszerttányérokon. Friss mentalevelekkel és néhány extra aszalt szilvával díszíthetjük a tányérokat. Esetleg egy kis tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal is kínálhatjuk a tortát, amely további krémes textúrát és édes ellensúlyt ad a csokoládénak és aszalt szilvának.

Ital ajánló az Aszalt szilvás csokitorta mellé:

Gyerekeknek:

  1. Alma-Körte Gyümölcslé: Természetes, édes ízű, és jól harmonizál a torta gazdag csokoládés ízével.
  2. Vaníliás Tej: A vanília kiegészíti a csokoládé és a szilva ízét, és egy lágy, krémes italt biztosít.
  3. Málna Limonádé: Frissítő, gyümölcsös és nem túl édes, kiváló ellensúlya a torta gazdag ízének.
  4. Meleg Csokoládé: Különösen hideg napokon, a meleg csokoládé kiválóan illik a torta mellé, még több csokoládés ízt biztosítva.

Felnőtteknek:

  1. Kávé vagy Espresso: A kávé keserűsége tökéletesen ellensúlyozza a torta édességét és gazdagságát.
  2. Portói bor: A gazdag, édes portói bor jól illik a szilva és csokoládé ízéhez.
  3. Konyak vagy Brandy: Mivel a torta receptje már tartalmaz konyakot, egy pohár konyak vagy brandy remekül kiegészítheti az ízélményt.
  4. Tawny Portói: Az édes, szárított gyümölcsös ízjegyek jól passzolnak a torta aszalt szilvájához.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretné kicsit variálni az aszalt szilvás csokitorta receptjét, több lehetősége is van. Az aszalt szilvát más aszalt gyümölcsökkel, például aszalt cseresznyével vagy aszalt barackkal is helyettesítheti. Ha szeretne egy diós ízt adni a tortának, hozzáadhat apróra vágott diót, mandulát vagy mogyorót a tészta keverékéhez. A csokoládé helyett használhat étcsokoládét vagy fehér csokoládét a változatosság kedvéért. Ha laktózérzékeny vagy vegán, a hagyományos tejtermékek helyett használhat növényi alapú tejtermékeket, például mandulatejet és kókuszzsírt. De mindig figyeljen arra, hogy az alternatív hozzávalók megváltoztathatják a torta állagát és ízét.

Egészségügyi előnyök:

  1. Aszalt szilva: Az aszalt szilvák rostban gazdagok, ami segít a jó emésztésben. Emellett kiváló antioxidáns források is, amelyek segítenek a szervezetben levő szabad gyökök semlegesítésében.
  2. Csokoládé: A csokoládé, különösen az étcsokoládé, gazdag antioxidánsokban és elősegítheti a szív- és érrendszeri egészséget. Azonban fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, mivel magas a cukortartalma és kalóriatartalma.
  3. Tojás: A tojások jó forrásai a fehérjének és az esszenciális aminosavaknak, amelyekre a szervezetnek szüksége van.

Variációk:

  1. Gluténmentes: Cserélje le a búzalisztet gluténmentes lisztre, például mandula-, kókusz- vagy rizslisztre.
  2. Diabetikus barát: Használjon cukormentes csokoládét és cukorhelyettesítőt, mint például steviát vagy eritritolt.
  3. Vegán: Használjon növényi alapú tejterméket és tojáshelyettesítőt, mint például almaecetet és sütőpor kombinációját.

Érdekességek:

  1. A csokoládé és a szilva párosítása azért olyan különleges, mert a szilva savanykás íze tökéletesen kiegyensúlyozza a csokoládé édességét és keserűségét.
  2. Az aszalt szilva nagyon népszerű a francia konyhában, különösen a „Far Breton” nevű hagyományos desszertben, amely hasonló az aszalt szilvás csokitortához, de nélkülözi a csokoládét.
  3. Bár az aszalt szilvás csokitorta nagyon gazdag és ízletes, viszonylag egyszerű az elkészítése, és sok más tortához képest kevesebb hozzávalót igényel.
(össznézettség: 285, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating