Aszalt szilvás sütemény

Aszalt szilvás sütemény

Gyümölcsös sütemény Sütemény

Aszalt szilvás sütemény – A tökéletes édesség a hideg napokra

Aszalt szilvás sütemény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.

Az aszalt szilvás sütemény egy igazán különleges édesség, amely tökéletesen illik a hideg téli napokra. Az aszalt szilva kiválóan passzol a süteménybe, és az édeskés ízvilág káprázatos élményt nyújt minden falat után. Ha szereted az édes finomságokat, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod ezt a fantasztikus süteményt.

Aszalt szilvás sütemény

Aszalt szilvás sütemény

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Aszalt szilvás sütemény.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 643 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Vágjuk fel a vajat kis darabokra, és hagyjuk megpuhulni.
  • Megmossuk a szilvát, vágjuk félbe, és magozzuk ki. Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra, és vajazzunk ki egy 24 cm átmérőjű formát.
  • A vajat keverjük ki a cukorral, adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Keverjük hozzá a lisztet, és a végén adjuk hozzá a sütőport.
  • A tésztát öntsük a formába, és a tetejére helyezzük el a szilvákat. Kb. 1 órát süssük. vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral és tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Aszalt szilvás sütemény-hez!

Nutrition

Kalória: 643kcalSzénhidrát: 86gFehérje: 9gZsír: 31gTelített zsír: 18gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTrans Fat: 1gKoleszterin: 181mgNátrium: 352mgKálium: 303mgÉlelmi rost: 3gCukor: 52gVitamin A: 1451IUVitamin C: 13mgKalcium: 78mgVas: 3mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az aszalt szilvás sütemény egy klasszikus, magyar desszert, amely az egész világon ismert és szeretett. A szilva népszerű gyümölcs a magyar konyhában, és számos más ételben is használják, például a szilvás gombócban vagy lekvárban. Az aszalás hagyományos módszer a gyümölcs tartósítására, így a szilva az év bármely szakában elérhető. Ez a sütemény különösen az őszi és téli hónapokban népszerű, amikor a melegítő és laktató ételek különösen kellemesek.

Tálalás:

Az aszalt szilvás süteményt gyakran magában tálalják, de néhány vékony szelet tejszín vagy vaníliafagylalt mellett is kitűnő. Egy csipetnyi fahéjjal és / vagy egy kanál tejszínhabbal is tálalható. Ha valami különlegeset szeretnél, próbáld meg a süteményt melegíteni és egy kevés brandyvel vagy szilvapálinkával meglocsolni.

Alternatív hozzávalók:

  • A vajat lehet margarinnal helyettesíteni, ha növényi alapú étrendet követsz.
  • A cukor helyett használhatsz édesítőszert, például steviát vagy eritritolt, ha diétázol vagy cukorbetegséged van.
  • A tojást lenmag- vagy chia-mag „tojással” helyettesítheted, ha vegán étrendet követsz. Egy „tojás” elkészítéséhez keverj össze 1 evőkanál őrölt lenmagot vagy chia magot 3 evőkanál vízzel, majd hagyd állni 5-10 percig.
  • A lisztet használhatod gluténmentes változatban, ha gluténmentes étrendet követsz.
  • Ha a süteményt változatosabbá szeretnéd tenni, adj hozzá apróra vágott diót, mandulát, vagy egy kevés fahéjat vagy szegfűszeget a tésztához.

Egészségügyi előnyök:

Az aszalt szilvák tele vannak tápanyagokkal, beleértve az A-vitamint, a K-vitamint, a káliumot és a rostokat. A szilvák magas antioxidáns tartalma segít a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek a testben oxidatív stresszt okoznak és hozzájárulnak a krónikus betegségekhez. A rostok segítenek a jó emésztés fenntartásában és a teltségérzet elősegítésében.

Fontos megjegyezni, hogy bár a sütemény tartalmaz egészséges hozzávalókat, nagy mennyiségű cukrot és vajat is tartalmaz, ezért mértékkel kell fogyasztani.

Variációk:

  • Cserélheted az aszalt szilvát más aszalt gyümölcsökkel, például aszalt barackkal, mazsolával vagy datollyal.
  • Próbáld ki a süteményt dióval vagy mandulával. Ezek a hozzávalók hozzáadnak némi ropogós textúrát és további egészséges zsírokat és fehérjét adnak a süteményhez.
  • Ha szereted a fűszereket, adj hozzá egy kis fahéjat, szegfűszeget vagy szerecsendiót a tésztához.

Érdekességek:

A szilva eredetileg Közép- és Kelet-Ázsiából származik, de ma már szerte a világon termesztik. Magyarországon a szilva az egyik legnépszerűbb gyümölcs, és számos ételben használják, beleértve a hagyományos szilvás gombócot és a szilvalekvárt.

Az aszalt szilva egyedülálló módon szárított, mivel a szárítási folyamat során a szilvák természetes cukrait koncentrálják, ami édes és mély ízt ad nekik. Az aszalás ősi tartósítási módszer, amely lehetővé teszi a szilva élvezetét az év bármely szakában.

(össznézettség: 648, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating