Aszalt szilvás sütemény: Aranybarna kéreggel sütött, aszalt szilvával töltött sütemény egy szelettel hiányzik, amely felfedi a gazdag, pirosas-lilás szilvatölteléket és a ropogós tetejét. A sütemény rustikus megjelenésű, láthatóan morzsás textúrájú, és egy sötét sütőformában helyezkedik el. Aszalt szilvás sütemény

Aszalt szilvás sütemény

Gyümölcsös sütemény Sütemény

Aszalt szilvás sütemény – A tökéletes édesség a hideg napokra

Aszalt szilvás sütemény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.

Az aszalt szilvás sütemény egy igazán különleges édesség, amely tökéletesen illik a hideg téli napokra. Az aszalt szilva kiválóan passzol a süteménybe, és az édeskés ízvilág káprázatos élményt nyújt minden falat után. Ha szereted az édes finomságokat, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod ezt a fantasztikus süteményt.

Aszalt szilvás sütemény: Aranybarna kéreggel sütött, aszalt szilvával töltött sütemény egy szelettel hiányzik, amely felfedi a gazdag, pirosas-lilás szilvatölteléket és a ropogós tetejét. A sütemény rustikus megjelenésű, láthatóan morzsás textúrájú, és egy sötét sütőformában helyezkedik el.

Aszalt szilvás sütemény

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Aszalt szilvás sütemény.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 643 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A vajat kis kockákra vágjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk puhulni.
  • A szilvákat alaposan megmossuk, félbevágjuk, és eltávolítjuk a magokat.
  • Helyezzük a sütőt előmelegítésre 180°C-ra. Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki vajjal.
  • A puhított vajat habosra keverjük a kristálycukorral. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, majd beleszórjuk a sütőport, és simára keverjük.
  • A tésztát egyenletesen öntjük a kivajazott formába. A tetejére egyenletesen eloszlatjuk a félbevágott szilvákat.
  • Kb. 60 percig sütjük, amíg a sütemény aranybarna színű nem lesz és a tűpróba pozitív.
  • A süteményt kivesszük a sütőből, hűlni hagyjuk. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Aszalt szilvás sütemény-hez!

Tápérték

Kalória: 643kcalSzénhidrát: 86gFehérje: 9gZsír: 31gTelített zsír: 18gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTrans Fat: 1gKoleszterin: 181mgNátrium: 352mgKálium: 303mgÉlelmi rost: 3gCukor: 52gVitamin A: 1451IUVitamin C: 13mgKalcium: 78mgVas: 3mg
Keyword Aszalt szilva, Cukor, desszert, Gyümölcsös sütemény, Liszt, Magyar konyha, Porcukor, sütemény, sütőpor, tojás, Vaj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Aszalt szilvás sütemény recepthez:

Milyen típusú szilvát használjak?

Érdemes érett, de mégsem túl puha szilvákat választani, amelyek jól tartják a formájukat sütés közben. Aszalt szilvák is használhatók, ha előzetesen beáztatjuk őket.

Lehet helyettesíteni a cukrot más édesítőszerrel?

Igen, a hagyományos cukrot helyettesítheti mézzel, juharsziruppal, vagy akár mesterséges édesítőszerekkel, de ezek változtatnak az ízén és a textúráján.

Mit tehetek, ha nincs sütőporom?

Sütőpor helyett használhat szódabikarbónát egy kis citromlével vagy ecettel kombinálva, hogy aktiválja a sütés közbeni emelkedést.

Lehet-e előre elkészíteni a süteményt?

Igen, a süteményt egy nappal korábban is elkészítheti, így az ízek jobban összeérnek. Tárolja hűtőszekrényben és szobahőmérsékleten hagyja felmelegedni tálalás előtt.

Milyen hőmérsékleten kell sütni, és mennyi ideig?

180°C-on, légkeveréses sütőben körülbelül 60 percig, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Milyen típusú formát javasolnak használni?

Egy standard 24 cm átmérőjű kerek tortaforma ideális. Szilikon vagy tapadásmentes bevonatú forma esetén nem szükséges kivajazni.

Hogyan tároljam a süteményt?

Szobahőmérsékleten, légmentesen zárható edényben vagy fóliával letakarva tárolható néhány napig.

Lehet-e fagyasztani a süteményt?

Igen, a süteményt szeletelve és jól lezárva fagyasztóban tárolható akár 1-2 hónapig. Felolvasztás előtt tegye a hűtőbe egy éjszakára.

Történet:

Az aszalt szilvás sütemény egy klasszikus, magyar desszert, amely az egész világon ismert és szeretett. A szilva népszerű gyümölcs a magyar konyhában, és számos más ételben is használják, például a szilvás gombócban vagy lekvárban. Az aszalás hagyományos módszer a gyümölcs tartósítására, így a szilva az év bármely szakában elérhető. Ez a sütemény különösen az őszi és téli hónapokban népszerű, amikor a melegítő és laktató ételek különösen kellemesek.

Tálalás:

Az aszalt szilvás süteményt gyakran magában tálalják, de néhány vékony szelet tejszín vagy vaníliafagylalt mellett is kitűnő. Egy csipetnyi fahéjjal és / vagy egy kanál tejszínhabbal is tálalható. Ha valami különlegeset szeretnél, próbáld meg a süteményt melegíteni és egy kevés brandyvel vagy szilvapálinkával meglocsolni.

Ital ajánló az Aszalt szilvás sütemény mellé:

Gyerekeknek:

  1. Alma- és Szilvalevélke: Friss, természetes almalé keverve szilvalevélkével. Frissítő, édes ízével kiválóan harmonizál az aszalt szilvás sütemény ízvilágával.
  2. Vanília Tejshake: Hideg, vanília ízesítésű tejshake, ami lágyan ellensúlyozza a sütemény gazdag ízeit. Könnyű elkészíteni és minden gyerek kedvence.
  3. Mézes Citromvíz: Víz, egy kevés méz és frissen facsart citromlé keveréke. Ez a frissítő ital tökéletesen kiegészíti a sütemény édességét.

Felnőtteknek:

  1. Kávé Latte: Krémes latte kávé, amelynek lágy, tejben oldott ízei remekül kiegészítik a sütemény intenzív szilvaízét.
  2. Tokaji Aszú: Egy pohár édes Tokaji Aszú kiválóan illik a sütemény ízvilágához. A Tokaji Aszú komplex ízei és az aszalt szilva aromái remek harmóniát alkotnak.
  3. Earl Grey Tea: Egy csésze finoman fűszerezett Earl Grey tea, amelynek citrusos jegyei jól kiegyensúlyozzák a sütemény gazdag ízét.

Alternatív hozzávalók:

  • A vajat lehet margarinnal helyettesíteni, ha növényi alapú étrendet követsz.
  • A cukor helyett használhatsz édesítőszert, például steviát vagy eritritolt, ha diétázol vagy cukorbetegséged van.
  • A tojást lenmag- vagy chia-mag „tojással” helyettesítheted, ha vegán étrendet követsz. Egy „tojás” elkészítéséhez keverj össze 1 evőkanál őrölt lenmagot vagy chia magot 3 evőkanál vízzel, majd hagyd állni 5-10 percig.
  • A lisztet használhatod gluténmentes változatban, ha gluténmentes étrendet követsz.
  • Ha a süteményt változatosabbá szeretnéd tenni, adj hozzá apróra vágott diót, mandulát, vagy egy kevés fahéjat vagy szegfűszeget a tésztához.

Egészségügyi előnyök:

Az aszalt szilvák tele vannak tápanyagokkal, beleértve az A-vitamint, a K-vitamint, a káliumot és a rostokat. A szilvák magas antioxidáns tartalma segít a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek a testben oxidatív stresszt okoznak és hozzájárulnak a krónikus betegségekhez. A rostok segítenek a jó emésztés fenntartásában és a teltségérzet elősegítésében.

Fontos megjegyezni, hogy bár a sütemény tartalmaz egészséges hozzávalókat, nagy mennyiségű cukrot és vajat is tartalmaz, ezért mértékkel kell fogyasztani.

Variációk:

  • Cserélheted az aszalt szilvát más aszalt gyümölcsökkel, például aszalt barackkal, mazsolával vagy datollyal.
  • Próbáld ki a süteményt dióval vagy mandulával. Ezek a hozzávalók hozzáadnak némi ropogós textúrát és további egészséges zsírokat és fehérjét adnak a süteményhez.
  • Ha szereted a fűszereket, adj hozzá egy kis fahéjat, szegfűszeget vagy szerecsendiót a tésztához.

Érdekességek:

A szilva eredetileg Közép- és Kelet-Ázsiából származik, de ma már szerte a világon termesztik. Magyarországon a szilva az egyik legnépszerűbb gyümölcs, és számos ételben használják, beleértve a hagyományos szilvás gombócot és a szilvalekvárt.

Az aszalt szilva egyedülálló módon szárított, mivel a szárítási folyamat során a szilvák természetes cukrait koncentrálják, ami édes és mély ízt ad nekik. Az aszalás ősi tartósítási módszer, amely lehetővé teszi a szilva élvezetét az év bármely szakában.

(össznézettség: 724, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating