Aszalt szilvával és almával töltött liba

Aszalt szilvával és almával töltött liba

Liba Szárnyas

Aszalt szilvával és almával töltött liba: Tökéletes választás ünnepi vacsorára

Aszalt szilvával és almával töltött liba recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 140 perc.

Az ünnepek közeledtével mindenki szeretné a legjobb ételt kínálni a családjának és barátainak. Ha keresed az igazi ínyencséget, akkor az aszalt szilvával és almával töltött liba lehet az a tökéletes választás, amit a vendégeid is imádni fognak.

Aszalt szilvával és almával töltött liba

Aszalt szilvával és almával töltött liba

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Aszalt szilvával és almával töltött liba.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 2 hours
Teljes idő 2 hours 20 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 1365 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az almát hámozzuk meg, és vágjuk négybe. Tegyük egy lapos edénybe, öntsük rá a pálinkát.
  • A hagymákat vágjuk apróra, és keverjük össze az apróra vágott zsályával. Áztassuk calvadosba az aszalt szilvát és a mazsolát. Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra.
  • A libát töltsük meg a hagymás zsályával, a lecsöpögtetett szilvával és mazsolával, és annyi almával, amennyi belefér. Varjuk össze a nyílást. Tegyük a lapos edénybe a libát, és toljuk a sütőbe. 10 perc után locsoljuk meg a zsiradékával. Gyakran locsoljuk, és süssük 2 órát.
  • Vegyük ki a sütőből, szórjuk rá a maradék vajat, és hagyjuk ráolvadni, majd tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Aszalt szilvával és almával töltött liba-hoz!

Nutrition

Kalória: 1365kcalSzénhidrát: 44gFehérje: 51gZsír: 110gTelített zsír: 34gTöbbszörösen telítetlen zsír: 12gEgyszeresen telítetlen zsír: 57gTrans Fat: 1gKoleszterin: 263mgNátrium: 462mgKálium: 1447mgÉlelmi rost: 6gCukor: 22gVitamin A: 686IUVitamin C: 23mgKalcium: 71mgVas: 9mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword húsétel, liba
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A töltött liba évszázados hagyományokkal rendelkezik a magyar konyhában, ahol hosszú ideig a liba volt az egyik legfontosabb húsfajta. Az aszalt szilvával és almával töltött liba a téli hónapokban gyakori, hiszen ilyenkor érnek be a szilvák és az almák. Az aszalt gyümölcsök íze és édessége tökéletesen kiegyensúlyozza a liba gazdag, olajos textúráját. Ez a recept nemcsak a magyar konyhában népszerű, hanem szerte Közép- és Kelet-Európában is, ahol az ünnepekhez és a hideg hónapokhoz kapcsolódik.

Tálalás:

A töltött libát általában egy nagy, díszes tálra helyezik, és friss, sült zöldségekkel, mint például sárgarépa, zeller és burgonya, vagy rizzsel szolgálják fel. Mellé tálalhatunk egy kis tálka almás-mártást vagy savanyúságot, hogy kiegyensúlyozzuk a liba gazdag ízét. A maradék pálinkát is felhasználhatjuk egy ital elkészítéséhez, ami tökéletes kísérője a vacsorának.

Alternatív hozzávalók:

Az aszalt szilvákat és almát cserélhetjük más aszalt gyümölcsökre, mint például aszalt barackra vagy fügére. A pálinkát cserélhetjük brandyre, whiskyre vagy más erős italra, ha nincs kéznél. A zsályát cserélhetjük rozmaringra vagy kakukkfűre, ha szeretnénk más ízvilágot próbálni.

Ha nem szeretjük a libát, vagy csak nem áll rendelkezésünkre, kipróbálhatjuk ugyanezt a receptet pulykával vagy nagyobb csirkével. Az elkészítési módszer ugyanaz marad, csak a sütési idő változik a hús méretétől függően.

Egészségügyi előnyök:

Az aszalt szilvával és almával töltött liba nemcsak finom, hanem néhány egészségügyi előnyt is kínál. A libahús gazdag fehérjében, amely elengedhetetlen az izmok, a csontok és a sejtek egészséges működéséhez. Emellett a libahúsban található a B-vitaminok, különösen a B12-vitamin, ami támogatja az idegrendszer egészségét és segíti a vörösvérsejtek képződését.

Az almák és a szilvák rostban gazdagok, ami segíthet a jó emésztés fenntartásában és támogathatja a szív- és érrendszeri egészséget. Az aszalt szilva különösen gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a szervezetben a szabad gyökök elleni küzdelemben, ami a betegségek kialakulását gátolhatja.

Variációk:

A recepten számos variációval lehet játszani a saját ízlésednek megfelelően. Próbálkozhatsz például más gyümölcsökkel, mint a meggy vagy a barack. A töltelékben szereplő pálinkát cserélheted calvadosra, hogy még almásabb ízt kapj.

Ha valami kevésbé hagyományosat szeretnél, próbálj meg egy keleti ihletésű tölteléket, például datolyával, dióval és fahéjjal. A zsálya helyett használhatsz rozmaringot vagy kakukkfüvet is, ha szeretnéd megváltoztatni az ízvilágot.

Érdekességek:

A liba hagyományosan a Szent Márton napján (november 11.) kerül az asztalra Magyarországon, de más közép- és kelet-európai országokban is népszerű. A töltött liba szinte mindenhol jelen van az ünnepi menükben, legyen az karácsony, hálaadás vagy bármilyen más különleges alkalom.

A libahús a régi időkben luxusnak számított, és általában csak a gazdagabb emberek asztalán szerepelt. Ma már sokkal elérhetőbb, és bárki élvezheti a gazdag, zamatos ízét.

Egy érdekesség, hogy a libahús zsírtartalma ellenére az egyik legkevésbé allergizáló húsféleség, így azok számára is ideális választás lehet, akik más húsfélékkel szemben érzékenyek.

(össznézettség: 328, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating