Aszalt szilvával és almával töltött liba: Tökéletes választás ünnepi vacsorára
Aszalt szilvával és almával töltött liba recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 140 perc.
Az ünnepek közeledtével mindenki szeretné a legjobb ételt kínálni a családjának és barátainak. Ha keresed az igazi ínyencséget, akkor az aszalt szilvával és almával töltött liba lehet az a tökéletes választás, amit a vendégeid is imádni fognak.
Aszalt szilvával és almával töltött liba
Hozzávalók
- 1 kg alma savanykás
- 2 evőkanál pálinka
- 2 db vöröshagyma
- 4 db mogyoróhagyma
- 5 db zsályalevél
- 1 db liba 3kg-os
- só
- fekete bors
- 50 g vaj
- calvados
- 100 g mazsola
- 15 db aszalt szilva
Elkészítés
- Az almát hámozzuk meg, és vágjuk négybe. Tegyük egy lapos edénybe, öntsük rá a pálinkát.
- A hagymákat vágjuk apróra, és keverjük össze az apróra vágott zsályával. Áztassuk calvadosba az aszalt szilvát és a mazsolát. Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra.
- A libát töltsük meg a hagymás zsályával, a lecsöpögtetett szilvával és mazsolával, és annyi almával, amennyi belefér. Varjuk össze a nyílást. Tegyük a lapos edénybe a libát, és toljuk a sütőbe. 10 perc után locsoljuk meg a zsiradékával. Gyakran locsoljuk, és süssük 2 órát.
- Vegyük ki a sütőből, szórjuk rá a maradék vajat, és hagyjuk ráolvadni, majd tálaljuk.
Megjegyzés
Tápérték
Gyakran ismételt kérdések az Aszalt szilvával és almával töltött liba recepthez:
A recept szerint körülbelül 2 órán keresztül kell sütni a libát.
A liba húsa a legvastagabb részénél beleszúrt hőmérővel ellenőrizhető, amelynek körülbelül 75°C-nak kell lennie.
Calvados helyett használhatsz más almapálinkát vagy édes bort, mint például egy sherry-t vagy portót.
Jól illik hozzá a sült vagy párolt zöldségek, például sárgarépa, petrezselyemgyökér, vagy akár egy könnyű saláta.
A maradékot hűtőszekrényben, légmentesen lezárva 3-4 napig tárolhatod.
Történet:
A töltött liba évszázados hagyományokkal rendelkezik a magyar konyhában, ahol hosszú ideig a liba volt az egyik legfontosabb húsfajta. Az aszalt szilvával és almával töltött liba a téli hónapokban gyakori, hiszen ilyenkor érnek be a szilvák és az almák. Az aszalt gyümölcsök íze és édessége tökéletesen kiegyensúlyozza a liba gazdag, olajos textúráját. Ez a recept nemcsak a magyar konyhában népszerű, hanem szerte Közép- és Kelet-Európában is, ahol az ünnepekhez és a hideg hónapokhoz kapcsolódik.
Tálalás:
A töltött libát általában egy nagy, díszes tálra helyezik, és friss, sült zöldségekkel, mint például sárgarépa, zeller és burgonya, vagy rizzsel szolgálják fel. Mellé tálalhatunk egy kis tálka almás-mártást vagy savanyúságot, hogy kiegyensúlyozzuk a liba gazdag ízét. A maradék pálinkát is felhasználhatjuk egy ital elkészítéséhez, ami tökéletes kísérője a vacsorának.
Ital ajánló az Aszalt szilvával és almával töltött liba mellé:
Gyerekeknek:
- Alma-Gyömbér Üdítő: Frissítő, egyszerűen elkészíthető ital, ami jól kiegészíti a liba gyümölcsös ízeit. Keverj össze frissen facsart almalét egy kis szénsavas vízzel és egy csipetnyi reszelt gyömbérrel.
- Gyümölcsös Tejes Turmix: Egy lágy, krémes ital, amely a gyerekek kedvence lehet. Keverj össze kedvenc gyümölcseidet (pl. alma, banán) tejjel és egy kevés mézzel.
Felnőtteknek:
- Száraz Fehérbor: A szilva és az alma édességét kiválóan kiegyensúlyozza egy jó minőségű, száraz fehérbor, mint például egy Chardonnay vagy Sauvignon Blanc.
- Calvados: Mivel a receptben is szerepel, egy kis Calvados (almapálinka) remekül illik hozzá, különösen a liba gazdag ízeihez. Fogyasztható egyedül, vagy egy hosszú ital részeként.
Ezek az italok jól kiegészítik a liba gazdag és gyümölcsös ízeit, és mind a gyerekek, mind a felnőttek számára kellemes kísérőt nyújtanak az étkezéshez.
Alternatív hozzávalók:
Az aszalt szilvákat és almát cserélhetjük más aszalt gyümölcsökre, mint például aszalt barackra vagy fügére. A pálinkát cserélhetjük brandyre, whiskyre vagy más erős italra, ha nincs kéznél. A zsályát cserélhetjük rozmaringra vagy kakukkfűre, ha szeretnénk más ízvilágot próbálni.
Ha nem szeretjük a libát, vagy csak nem áll rendelkezésünkre, kipróbálhatjuk ugyanezt a receptet pulykával vagy nagyobb csirkével. Az elkészítési módszer ugyanaz marad, csak a sütési idő változik a hús méretétől függően.
Egészségügyi előnyök:
Az aszalt szilvával és almával töltött liba nemcsak finom, hanem néhány egészségügyi előnyt is kínál. A libahús gazdag fehérjében, amely elengedhetetlen az izmok, a csontok és a sejtek egészséges működéséhez. Emellett a libahúsban található a B-vitaminok, különösen a B12-vitamin, ami támogatja az idegrendszer egészségét és segíti a vörösvérsejtek képződését.
Az almák és a szilvák rostban gazdagok, ami segíthet a jó emésztés fenntartásában és támogathatja a szív- és érrendszeri egészséget. Az aszalt szilva különösen gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a szervezetben a szabad gyökök elleni küzdelemben, ami a betegségek kialakulását gátolhatja.
Variációk:
A recepten számos variációval lehet játszani a saját ízlésednek megfelelően. Próbálkozhatsz például más gyümölcsökkel, mint a meggy vagy a barack. A töltelékben szereplő pálinkát cserélheted calvadosra, hogy még almásabb ízt kapj.
Ha valami kevésbé hagyományosat szeretnél, próbálj meg egy keleti ihletésű tölteléket, például datolyával, dióval és fahéjjal. A zsálya helyett használhatsz rozmaringot vagy kakukkfüvet is, ha szeretnéd megváltoztatni az ízvilágot.
Érdekességek:
A liba hagyományosan a Szent Márton napján (november 11.) kerül az asztalra Magyarországon, de más közép- és kelet-európai országokban is népszerű. A töltött liba szinte mindenhol jelen van az ünnepi menükben, legyen az karácsony, hálaadás vagy bármilyen más különleges alkalom.
A libahús a régi időkben luxusnak számított, és általában csak a gazdagabb emberek asztalán szerepelt. Ma már sokkal elérhetőbb, és bárki élvezheti a gazdag, zamatos ízét.
Egy érdekesség, hogy a libahús zsírtartalma ellenére az egyik legkevésbé allergizáló húsféleség, így azok számára is ideális választás lehet, akik más húsfélékkel szemben érzékenyek.