Aszalt szilvával és almával töltött liba: A képen egy jól megsütött liba látható tálaló tányéron, amelynek aranybarna és ropogós a bőre, jellegzetesen egyenletesen barnított és kiemelkedően megjelenő, jelzője lehet a hosszú és gondos sütésnek. Az étel gusztusosan néz ki, és ínycsiklandozó illatot is sejtet, tökéletes lehet egy ünnepi asztal központi fogásaként. Aszalt szilvával és almával töltött liba

Aszalt szilvával és almával töltött liba

Liba Szárnyas

Aszalt szilvával és almával töltött liba: Tökéletes választás ünnepi vacsorára

Aszalt szilvával és almával töltött liba recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 140 perc.

Az ünnepek közeledtével mindenki szeretné a legjobb ételt kínálni a családjának és barátainak. Ha keresed az igazi ínyencséget, akkor az aszalt szilvával és almával töltött liba lehet az a tökéletes választás, amit a vendégeid is imádni fognak.

Aszalt szilvával és almával töltött liba: A képen egy jól megsütött liba látható tálaló tányéron, amelynek aranybarna és ropogós a bőre, jellegzetesen egyenletesen barnított és kiemelkedően megjelenő, jelzője lehet a hosszú és gondos sütésnek. Az étel gusztusosan néz ki, és ínycsiklandozó illatot is sejtet, tökéletes lehet egy ünnepi asztal központi fogásaként.

Aszalt szilvával és almával töltött liba

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Aszalt szilvával és almával töltött liba.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 2 hours
Teljes idő 2 hours 20 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 1365 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az almát hámozzuk meg, és vágjuk négybe. Tegyük egy lapos edénybe, öntsük rá a pálinkát.
  • A hagymákat vágjuk apróra, és keverjük össze az apróra vágott zsályával. Áztassuk calvadosba az aszalt szilvát és a mazsolát. Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra.
  • A libát töltsük meg a hagymás zsályával, a lecsöpögtetett szilvával és mazsolával, és annyi almával, amennyi belefér. Varjuk össze a nyílást. Tegyük a lapos edénybe a libát, és toljuk a sütőbe. 10 perc után locsoljuk meg a zsiradékával. Gyakran locsoljuk, és süssük 2 órát.
  • Vegyük ki a sütőből, szórjuk rá a maradék vajat, és hagyjuk ráolvadni, majd tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Aszalt szilvával és almával töltött liba-hoz!

Tápérték

Kalória: 1365kcalSzénhidrát: 44gFehérje: 51gZsír: 110gTelített zsír: 34gTöbbszörösen telítetlen zsír: 12gEgyszeresen telítetlen zsír: 57gTrans Fat: 1gKoleszterin: 263mgNátrium: 462mgKálium: 1447mgÉlelmi rost: 6gCukor: 22gVitamin A: 686IUVitamin C: 23mgKalcium: 71mgVas: 9mg
Keyword alma, Aszalt szilva, Calvados, liba, Mazsola, Mogyoróhagyma, Pálinka, Vaj, vöröshagyma, Zsályalevél
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések  az Aszalt szilvával és almával töltött liba recepthez:

Mennyi ideig kell sütni a libát?

A recept szerint körülbelül 2 órán keresztül kell sütni a libát.

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy a liba megfelelően átsült-e?

A liba húsa a legvastagabb részénél beleszúrt hőmérővel ellenőrizhető, amelynek körülbelül 75°C-nak kell lennie.

Mit tehetek, ha nincs calvadosom?

Calvados helyett használhatsz más almapálinkát vagy édes bort, mint például egy sherry-t vagy portót.

Milyen köret illik a legjobban a szilvával és almával töltött libához?

Jól illik hozzá a sült vagy párolt zöldségek, például sárgarépa, petrezselyemgyökér, vagy akár egy könnyű saláta.

Hogyan tárolhatom a maradékot?

A maradékot hűtőszekrényben, légmentesen lezárva 3-4 napig tárolhatod.

Történet:

A töltött liba évszázados hagyományokkal rendelkezik a magyar konyhában, ahol hosszú ideig a liba volt az egyik legfontosabb húsfajta. Az aszalt szilvával és almával töltött liba a téli hónapokban gyakori, hiszen ilyenkor érnek be a szilvák és az almák. Az aszalt gyümölcsök íze és édessége tökéletesen kiegyensúlyozza a liba gazdag, olajos textúráját. Ez a recept nemcsak a magyar konyhában népszerű, hanem szerte Közép- és Kelet-Európában is, ahol az ünnepekhez és a hideg hónapokhoz kapcsolódik.

Tálalás:

A töltött libát általában egy nagy, díszes tálra helyezik, és friss, sült zöldségekkel, mint például sárgarépa, zeller és burgonya, vagy rizzsel szolgálják fel. Mellé tálalhatunk egy kis tálka almás-mártást vagy savanyúságot, hogy kiegyensúlyozzuk a liba gazdag ízét. A maradék pálinkát is felhasználhatjuk egy ital elkészítéséhez, ami tökéletes kísérője a vacsorának.

Ital ajánló az Aszalt szilvával és almával töltött liba mellé:

Gyerekeknek:

  • Alma-Gyömbér Üdítő: Frissítő, egyszerűen elkészíthető ital, ami jól kiegészíti a liba gyümölcsös ízeit. Keverj össze frissen facsart almalét egy kis szénsavas vízzel és egy csipetnyi reszelt gyömbérrel.
  • Gyümölcsös Tejes Turmix: Egy lágy, krémes ital, amely a gyerekek kedvence lehet. Keverj össze kedvenc gyümölcseidet (pl. alma, banán) tejjel és egy kevés mézzel.

Felnőtteknek:

  • Száraz Fehérbor: A szilva és az alma édességét kiválóan kiegyensúlyozza egy jó minőségű, száraz fehérbor, mint például egy Chardonnay vagy Sauvignon Blanc.
  • Calvados: Mivel a receptben is szerepel, egy kis Calvados (almapálinka) remekül illik hozzá, különösen a liba gazdag ízeihez. Fogyasztható egyedül, vagy egy hosszú ital részeként.

Ezek az italok jól kiegészítik a liba gazdag és gyümölcsös ízeit, és mind a gyerekek, mind a felnőttek számára kellemes kísérőt nyújtanak az étkezéshez.

Alternatív hozzávalók:

Az aszalt szilvákat és almát cserélhetjük más aszalt gyümölcsökre, mint például aszalt barackra vagy fügére. A pálinkát cserélhetjük brandyre, whiskyre vagy más erős italra, ha nincs kéznél. A zsályát cserélhetjük rozmaringra vagy kakukkfűre, ha szeretnénk más ízvilágot próbálni.

Ha nem szeretjük a libát, vagy csak nem áll rendelkezésünkre, kipróbálhatjuk ugyanezt a receptet pulykával vagy nagyobb csirkével. Az elkészítési módszer ugyanaz marad, csak a sütési idő változik a hús méretétől függően.

Egészségügyi előnyök:

Az aszalt szilvával és almával töltött liba nemcsak finom, hanem néhány egészségügyi előnyt is kínál. A libahús gazdag fehérjében, amely elengedhetetlen az izmok, a csontok és a sejtek egészséges működéséhez. Emellett a libahúsban található a B-vitaminok, különösen a B12-vitamin, ami támogatja az idegrendszer egészségét és segíti a vörösvérsejtek képződését.

Az almák és a szilvák rostban gazdagok, ami segíthet a jó emésztés fenntartásában és támogathatja a szív- és érrendszeri egészséget. Az aszalt szilva különösen gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a szervezetben a szabad gyökök elleni küzdelemben, ami a betegségek kialakulását gátolhatja.

Variációk:

A recepten számos variációval lehet játszani a saját ízlésednek megfelelően. Próbálkozhatsz például más gyümölcsökkel, mint a meggy vagy a barack. A töltelékben szereplő pálinkát cserélheted calvadosra, hogy még almásabb ízt kapj.

Ha valami kevésbé hagyományosat szeretnél, próbálj meg egy keleti ihletésű tölteléket, például datolyával, dióval és fahéjjal. A zsálya helyett használhatsz rozmaringot vagy kakukkfüvet is, ha szeretnéd megváltoztatni az ízvilágot.

Érdekességek:

A liba hagyományosan a Szent Márton napján (november 11.) kerül az asztalra Magyarországon, de más közép- és kelet-európai országokban is népszerű. A töltött liba szinte mindenhol jelen van az ünnepi menükben, legyen az karácsony, hálaadás vagy bármilyen más különleges alkalom.

A libahús a régi időkben luxusnak számított, és általában csak a gazdagabb emberek asztalán szerepelt. Ma már sokkal elérhetőbb, és bárki élvezheti a gazdag, zamatos ízét.

Egy érdekesség, hogy a libahús zsírtartalma ellenére az egyik legkevésbé allergizáló húsféleség, így azok számára is ideális választás lehet, akik más húsfélékkel szemben érzékenyek.

(össznézettség: 367, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése