Aszalt szilvával töltött pulykamell – Ünnepi és különleges főétel
Aszalt szilvával töltött pulykamell recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 43 perc.
Az aszalt szilvával töltött pulykamell egy ínycsiklandó, szaftos és ropogós fogás, amely tökéletes választás ünnepi ebédre vagy hétköznapi vacsorára. Az édes aszalt szilva, az olvadozó trappista sajt és a füstös pulykasonka tökéletes harmóniát alkot a puha pulykamellel. Készítsd el ezt a magyaros töltött húst, és varázsold el a családot egy igazán különleges étellel!
Aszalt szilvával töltött pulykamell
Hozzávalók
- 40 dkg aszalt szilva kimagozott
- 8 szelet pulykamell kb. 15 dkg-os,
- só
- 8 szelet trappista sajt
- 8 szelet pulykasonka
a bundázáshoz:
- 16 dkg liszt
- 5 db tojás
- 20 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
- olaj
Elkészítés
- Ha az aszalt szilva túl kemény, akkor egy kisebb edényben forraljunk fel kevés vizet, majd dobjuk bele a szilvákat. Közepes lángon főzzük néhány percig, amíg kissé megpuhulnak. Ezután szűrőkanállal szedjük ki őket, hagyjuk lecsepegni és hűlni.
- A pulykamell szeleteket egy deszkára fektetjük, majd húsklopfolóval finoman kiklopfoljuk, hogy egyenletes vastagságúak legyenek. Arra figyeljünk, hogy ne üssük túl vékonyra, mert akkor a töltelék kifolyhat belőle sütés közben.
- A szeletek széleit egy éles késsel óvatosan bevagdossuk, hogy sütés közben ne ugorjanak össze. Ezután minden szeletet ízlés szerint enyhén megsózunk.
- Egy-egy szelet pulykamellet egy tiszta munkafelületre helyezünk, majd minden húsdarabra ráfektetünk egy szelet sonkát és egy szelet trappista sajtot. A megpuhított és lecsepegtetett aszalt szilvát is egyenletesen elosztjuk a húsok közepén.
- Ezután a pulykamelleket szorosan feltekerjük, hogy a töltelék ne folyjon ki belőlük. Ha szükséges, fogpiszkálóval vagy konyhai hústűvel rögzíthetjük a tekercseket.
- Egy lábasban vizet forralunk, enyhén megsózzuk, majd óvatosan belehelyezzük a pulykamell tekercseket. Lassú tűzön körülbelül 10 percig főzzük őket, hogy a hús félig megpuhuljon, és a tekercsek jobban egyben maradjanak a panírozás és sütés során.
- Ha letelt a főzési idő, egy szűrőkanállal kiemeljük a tekercseket, lecsepegtetjük, és hagyjuk őket teljesen kihűlni. Ez fontos lépés, mert a forró tekercsek könnyebben széteshetnek.
- A bundázáshoz először három különálló tálat készítünk elő:
- Az első tálba szitáljuk a lisztet.
- A második tálban felverjük a tojásokat egy csipet sóval.
- A harmadik tálba pedig beleöntjük a zsemlemorzsát.
- A kihűlt pulykatekercseket először alaposan megforgatjuk a lisztben, ügyelve arra, hogy mindenhol befedje a húst. Ezután a felvert tojásba mártjuk, majd a zsemlemorzsába forgatjuk, hogy egyenletes panírréteg alakuljon ki rajtuk.
- Egy mély serpenyőben vagy lábasban bő olajat hevítünk. Amikor az olaj elérte a megfelelő hőmérsékletet (kb. 170-180°C), a bepanírozott pulykatekercseket óvatosan belehelyezzük.
- Közepesen magas hőfokon körülbelül 3 perc alatt aranybarnára sütjük őket, ügyelve arra, hogy minden oldaluk egyenletesen átsüljön. Amikor elkészültek, egy szűrőkanállal kiemeljük a tekercseket, és papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges olajat leitassuk.
- A kész tekercseket egy éles késsel ferdén felszeleteljük, és szépen elrendezzük a tányérokon.
- Leginkább rizi-bizivel (borsós rizs) vagy egyszerű párolt rizzsel tálalható. Ízlés szerint friss salátát vagy savanyúságot is kínálhatunk mellé.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések az Aszalt szilvával töltött pulykamell recepthez:
Ha valamilyen ételérzékenységed vagy diétás korlátozásod van, fontos megfelelő módosításokat végezni a recepten. Például, ha laktózérzékeny vagy, választhatsz laktózmentes sajtot és joghurtot. Ha gluténmentes diétát követsz, használhatsz gluténmentes lisztet és zsemlemorzsát. Mindig ellenőrizd a hozzávalókat az ételérzékenységeid vagy diétád alapján.
A recept tálalásakor sokféle köretet kipróbálhatsz. Néhány jó választás lehet például rizs, zöldséges köret, sült burgonya vagy friss saláta. A rizs, például rizibizi, gyakran kiváló választás húsételek mellé.
Ha maradt aszalt szilvával töltött pulykamell, fontos azt megfelelően tárolni. Hűtőszekrényben légmentesen záródó edényben vagy fóliával lefedve tárold. A főzés után 2-3 napig biztonságosan fogyasztható.
Az aszalt szilvát előkészítés előtt általában puhára kell főzni, ha túl kemény. Ehhez vízben főzd őket néhány percig, amíg puhulnak. Ezután csepegtessük le őket, mielőtt a pulykamellhez adjuk.
Válassz olyan pulykamellet, amely friss és jó minőségű. A húsnak rózsaszínnek és nedvesnek kell lennie. Ellenőrizd a szavatossági dátumot is, és vásárolj megbízható forrásból.
A pulykamellet a receptben kb. 3 perc alatt kell megsütni bő, forró olajban. Ügyelj arra, hogy mindkét oldalát aranybarnára süssük, és ne süssük túl, hogy ne száradjon ki.
Történet:
Az aszalt szilvával töltött pulykamell egy különleges és ízletes fogás, amely tökéletes választás lehet ünnepi ebédre vagy vacsorára. A magyar konyha egyik kedvelt fogása a töltött hús, és ebben a receptben az édes és sós ízek harmonikus kombinációját élvezhetjük. Az aszalt szilva nemcsak finom, hanem természetes édességével különleges karaktert ad az ételnek. A pulykahús könnyű és egészséges választás, amely jól illeszkedik a modern házias konyha világába.
Tálalás:
A töltött pulykamell leginkább rizi-bizivel vagy párolt rizzsel tálalható, de burgonyapürével is kiváló párost alkot. Egy friss zöldsaláta vagy egy klasszikus savanyúság tovább fokozhatja az ízélményt. Az aranybarnára sült panír ropogóssága remek kontrasztot alkot a belső, szaftos töltelékkel. Az ételt ferdén szeletelve érdemes tálalni, így a sajtos-sonkás töltelék látványosan megmutatkozik a tányéron.
Ital ajánló az Aszalt szilvával töltött pulykamell mellé:
Gyerekeknek:
- Alma gyümölcslé: Természetes, frissen facsart alma gyümölcslé, amely jól kiegészíti az étel ízét, és népszerű a gyerekek körében.
- Barackos gyümölcsital: Könnyű, frissítő, és gyümölcsös ízű, ami remekül illik a pulykamellhez.
- Szénsavmentes ásványvíz: Egyszerű, egészséges választás, amely nem vonja el a figyelmet az étel ízétől.
Felnőtteknek:
- Fehérbor: Egy könnyű, száraz fehérbor, mint a Sauvignon Blanc vagy a Chardonnay, remekül kiegészíti az ízeket.
- Rozé: Egy frissítő rozé bor, amelynek gyümölcsös jegyei harmonizálnak az aszalt szilvával töltött pulykamell ízével.
- Ásványvíz citrommal vagy mentával: Egyszerű, de elegáns választás, amely nem ütközik az étel ízeivel és támogatja a könnyű étkezés élményét.
Alternatív hozzávalók:
Ha szeretnénk egyedi módon variálni az ízeket, a trappista sajt helyett választhatunk mozzarellát, cheddart vagy akár füstölt sajtot is. A pulykasonka helyett használhatunk csirkemell sonkát, főtt sonkát vagy akár bacon szeleteket, hogy még gazdagabb ízvilágot kapjunk. Az aszalt szilva helyett kísérletezhetünk aszalt barackkal vagy aszalt áfonyával, amelyek szintén kiválóan illenek a pulykahúshoz. Ha könnyedebb változatot szeretnénk, a panírozás helyett sütőben is megsüthetjük, kevés olívaolajjal megkenve.
Egészségügyi előnyök:
A pulykahús az egyik legjobb fehérjeforrás, mivel alacsony zsírtartalmú és könnyen emészthető, ezért remek választás lehet egészséges étrend részeként. A töltött pulykamell fő összetevői, például az aszalt szilva, sajt és pulykasonka, értékes tápanyagokat tartalmaznak. Az aszalt szilva különösen rostban gazdag, segíti az emésztést és hozzájárul az egészséges bélműködéshez. A sajtban található kalcium támogatja a csontok és fogak egészségét, míg a tojás és zsemlemorzsa biztosítja a szükséges energiaforrást a nap folyamán.
Variációk:
A töltött pulykamell receptet számos módon variálhatjuk, hogy még izgalmasabbá tegyük. Ha szeretnénk egy diétásabb változatot, a bundázás és olajban sütés helyett készíthetjük sütőben, kevés olívaolajjal megkenve. A töltelékhez adhatunk diót, mandulát vagy akár gorgonzola sajtot, hogy gazdagabb ízvilágot kapjunk. A pulykahús helyett kipróbálhatjuk csirkemellel is, amely ugyanolyan jól harmonizál az aszalt gyümölcsös ízekkel. Ha pedig pikánsabb ízt szeretnénk, a töltelékhez tehetünk egy kis mustárt vagy tormát is.
Érdekességek:
Az aszalt szilva már az ókori Rómában is népszerű volt, és sokáig a királyok csemegéjének számított. A pulykahús eredetileg Közép-Amerikából származik, és az európai konyhákba a 16. században került be. Az aszalt gyümölcsökkel töltött húsok hagyománya számos kultúrában megtalálható, például a francia és spanyol konyhában is népszerűek a hasonló receptek. A panírozott ételek magyaros változatai, mint például a rántott hús vagy a rántott sajt, a klasszikus házias konyha elengedhetetlen fogásai, amelyek generációk óta a családi ebédek kedvencei.