Baconbe csavart szűzpecsenye: Egyszerű és ínycsiklandozó recept
Baconbe csavart szűzpecsenye recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.
A baconbe csavart szűzpecsenye egy könnyen elkészíthető és ízletes étel, amelynek elkészítése nem igényel sok időt vagy főzőtudást. Ez az étel kiváló választás lehet bármilyen alkalomra, legyen az családi ebéd vagy baráti összejövetel. Ha szereted a húsos ételeket, akkor ezt a receptet nem szabad kihagynod.
Baconbe csavart szűzpecsenye
Hozzávalók
- 60 dkg sertésszűz
- 15 dkg bacon füstölt
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál fekete bors őrölt
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 2 dl fehérbor száraz
Elkészítés
- A húst lehártyázzuk, felszeleteljük 3 cm vastagra.
- Kicsit sózzuk, majd baconba tekerjük, és fogpiszkálóval rögzítjük.
- Kissé lenyomkodjuk, és olívaolaj, vaj keverékében kérget sütünk rá. Sütés közben megborsozzuk mindkét oldalát.
- Alá öntjük a bort, és lefedve puhára sütjük.
- Saláta és petrezselymes burgonya egyvelegét kínáljuk hozzá köretnek.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A baconbe csavart szűzpecsenye nem csak egy finom, látványos fogás, hanem a magyar konyha hagyományaihoz és a modern gasztronómia trendjeihez is kapcsolódik. A szűzpecsenye, amely a sertés legfinomabb és legkíméltebb része, régóta népszerű a magyar konyhában. A bacon, amely a sonka és a szalonna között helyezkedik el, újabb kiegészítője a hagyományos húsféléknek, hozzáadva az extra ízt és a ropogós textúrát, amely igazán különlegessé teszi ezt a fogást.
Tálalás:
A baconbe csavart szűzpecsenyét a legjobban forrón tálaljuk, friss, zöld salátával, amely ellensúlyozza a hús és a bacon gazdag ízeit. A tálaláshoz használj egy meleg tányért, helyezd rá a pecsenyedarabokat, és mellé egy adag salátát. Ne felejtsd el a pecsenyéből kisülő szaftot is megosztani a tányérokon. Esetleg egy kis friss, ropogós baguette is remekül illik hozzá, amivel a maradék szaftot is fel lehet tunkolni.
Alternatív hozzávalók:
Ha nem szereted a bacont, vagy inkább valami könnyebb változatot keresel, a bacon helyett használhatsz sonkát vagy csirkemellet is. Ezekkel az alternatív hozzávalókkal ugyanúgy kiváló fogást készíthetsz, de kicsit kevesebb zsírtartalommal.
A sertésszűztől eltérően, használhatod ebben a receptben a pulykamellet vagy a csirkemellet is. Mindkét húsfajta jó alternatíva, különösen ha diétázol, vagy ha a vendégeid között vannak, akik nem esznek sertéshúst.
A száraz fehérbor helyett alkoholmentes alternatívát is használhatsz, mint például almalé vagy húsleves alap. Az ízhatás természetesen különbözni fog, de a hús még mindig finom és ízletes lesz.
Egészségügyi előnyök:
A baconbe csavart szűzpecsenye húst tartalmaz, amely remek fehérjeforrás, ami segíthet az izomépítésben és a teltségérzet növelésében. A sertésszűz magas B-vitaminokban (különösen a B12-vitaminban), cinkben és szelénben, amelyek támogatják az immunrendszert és az idegrendszer egészségét.
A bacon, habár magasabb zsírtartalmú, tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyek szív- és agyegészséget támogató hatásúak lehetnek. Azonban a bacon magas a nátriumban és a telített zsírban, így mértékkel fogyasszuk.
A hozzáadott zöldségek, például a saláta, további rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak a étrendedbe.
Variációk:
A baconbe csavart szűzpecsenye variációi számosak. Próbáld ki például más fűszerekkel: rozmaringgal, kakukkfűvel vagy esetleg egy kis fokhagymával. A bor helyett használhatsz almabor vagy almaborecetet is a pecsenye alá, ez egy érdekes savanykás ízt adhat a fogásnak.
A hús mellé tálalhatsz különböző köreteket is, például friss zöldséges kuszkuszt, grillezett zöldségeket vagy akár egy kis rizst.
Érdekességek:
A bacon nem csak az angolszász konyhában, de a magyar gasztronómiában is nagy népszerűségnek örvend. Azonban érdekesség, hogy a szó eredete az angol ‘bacoun’ szóból származik, ami annyit jelentett, hogy ‘hát’. Ez utalhatott a sertés hátulsó részéből készült szalonnára.
A szűzpecsenye neve a sertés combjának belső, szűziesen tiszta részére utal. Ez a rész a legkevésbé igénybe vett, ezért a legpuhább és legízletesebb hús ezen a területen található.