Baconos csirkemell őzgerincformában – Szaftos, sajtos, tökéletes ebéd vagy vacsora!
Baconos csirkemell őzgerincformában recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.
A baconos csirkemell őzgerincformában egy igazán laktató és ízletes fogás, amely tökéletes családi ebédre vagy ünnepi vacsorára. A szaftos csirkemell és a ropogósra sült bacon harmonikus ízkombinációt alkot, míg a sajtos-tejfölös massza gondoskodik a puha és gazdag állagról. Egyszerűen elkészíthető, mégis látványos étel, amely garantáltan mindenkit lenyűgöz az asztalnál! Próbáld ki ezt a klasszikus magyar receptet, és élvezd a házias ízeket!
Baconos csirkemell őzgerincformában
Hozzávalók
- 90 dkg csirkemell
- 450 g tejföl
- 3 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 15 dkg trappista sajt
- 2 db kockasajt
- 35 dkg bacon füstölt
- 1/2 marék petrezselyemzöld
- 2 gerezd gerezd fokhagyma
- fekete bors
- só
- vaj
- zsemlemorzsa
a lekenéshez:
- 2 evőkanál tejföl
- 5 dkg sajt
Elkészítés
- A csirkemellfiléket alaposan megmossuk, majd egy éles kés segítségével kisebb, egyenletes méretű kockákra vágjuk. Ezután egy tálba tesszük, sózzuk és ízlés szerint borsozzuk, majd alaposan elkeverjük. Félretesszük, hogy az ízek kicsit összeérjenek.
- Egy nagyobb keverőtálba öntjük a tejfölt, majd hozzáadjuk a reszelt trappista sajtot. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, lereszeljük vagy nagyon apróra vágjuk, majd ezt is hozzáadjuk a keverékhez. Belemorzsoljuk a kockasajtokat, majd az egészet alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a két tojást és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Az egészet simára keverjük, hogy egy homogén masszát kapjunk.
- Amint ez elkészült, beleforgatjuk az előzőleg felkockázott, fűszerezett csirkemellet, és egyenletesen eloszlatjuk benne. A húsdaraboknak teljesen be kell fednie a massza minden részét.
- Az őzgerincformát alaposan kikenjük vajjal, majd megszórjuk zsemlemorzsával, hogy a sütés során ne tapadjon le az étel.
- Ezután a baconcsíkokat egyenként belehelyezzük a formába úgy, hogy kissé fedjék egymást, és a széleik túllógjanak a forma peremén. Ez azért fontos, mert később ezekkel fogjuk befedni a tölteléket, így teljesen körbeölelik majd a csirkés masszát.
- A tejfölös-sajtos csirkemellmasszát egyenletesen belekanalazzuk a baconnel kibélelt őzgerincformába. Egy spatula vagy kanál segítségével elsimítjuk a tetejét, hogy egyenletes legyen. Ezután a túllógó baconcsíkokat visszahajtjuk a masszára, így teljesen befedjük vele.
- A végén a tetejére még egy-két szelet bacont helyezünk hosszában, hogy szép és egyenletes legyen a külseje is.
- Egy kisebb tálkában összekeverünk 2 evőkanál tejfölt és 5 dkg reszelt sajtot, majd ezzel a keverékkel vékonyan megkenjük a baconos töltelék tetejét. Ez extra szaftosságot és ízletes, aranybarnára pirult kérget ad az ételnek.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 170°C is elegendő). Az előkészített őzgerincformát a középső rácsra helyezzük, és 50 percig sütjük.
- Amikor letelt az idő, a formából óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire fordítjuk, hogy a másik oldala is szépen megpirulhasson. Ezután további 15-20 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a bacon kívülről is ropogósra süljön.
- Miután elkészült, kivesszük a sütőből, és legalább 10 percig pihentetjük, hogy szépen szeletelhető legyen.
- Éles késsel szeletekre vágjuk, és sült krumplival, tartármártással vagy friss salátával tálaljuk.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Baconos csirkemell őzgerincformában recepthez:
A Baconos csirkemell őzgerincformában egy ízletes magyar étel, ahol a csirkemell darabokat fűszeres tejfölös-sajtos keverékkel összekeverik, majd baconnel bélelt őzgerincformába töltik. A tetejét bacon csíkokkal, tejföllel és sajttal díszítik, és így sütik meg. Az étel jellegzetessége az őzgerincforma által adott egyedi alak és a bacon ropogós textúrája.
A legjobb a friss, bőr nélküli, csontról leszedett csirkemell. Kiválasztható szeletelt vagy egész darabok is, amelyeket otthon vághatsz fel.
Ha nincs trappista sajtod, használhatsz cheddar, edami vagy más hasonlóan olvadós sajtot.
Kenj meg egy őzgerincformát vajjal, majd hints meg zsemlemorzsával, hogy a massza ne ragadjon le sütés közben.
Igen, előre elkészítheted és hűtőszekrényben tárolhatod, majd fél órával a sütés előtt vedd ki, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
Sült krumpli, rizs, vagy friss saláta tökéletes kísérője ennek az ételnek.
Ha a sütés vége felé nem pirul meg eléggé, kapcsold be a sütő grill funkcióját néhány percre, de figyelj rá, hogy ne égesd meg.
Az ételt körülbelül 50 percig kell sütni 180°C-on, majd további 15-20 percig a másik oldalát is megpirítani.
Hagyd állni néhány percig miután kivetted a sütőből, majd szeleteld fel és tálald a választott körettel.
Történet:
A baconos csirkemell őzgerincformában egy népszerű magyar recept, amely egyszerre szaftos, ízletes és laktató. Az őzgerincformában sült csirkemell különleges megjelenést kap, miközben a bacon réteg ropogósra sül a sütőben. A tejfölös-sajtos csirkemell titka a megfelelő arányokban rejlik, amelyek garantálják a szaftos állagot és gazdag ízt. Ez a fogás családi ebédekre, ünnepi vacsorákra vagy akár egy hétköznapi gyors csirkemell receptként is tökéletes választás.
Tálalás:
Az őzgerincben sült csirkemell kiválóan illik sült krumplihoz, párolt rizshez vagy akár friss salátához. A baconbe tekert csirkemell mellé tartármártás, fokhagymás tejföl vagy egy könnyű joghurtos öntet is remekül passzol. Az ételt szeletekre vágva tálaljuk, így minden adag egyenletesen szaftos és fűszeres lesz. A sajtos-tejfölös csirkemell melegen az igazi, de akár másnap is kiváló maradékmentő ételként fogyasztható.
Ital ajánló a Baconos csirkemell őzgerincformában mellé:
Gyerekeknek:
- Alma- vagy Szőlőlé: Friss, természetes gyümölcslevek, mint az alma- vagy szőlőlé, jól kiegészítik a sós, füstölt ízeket, és üdítőként szolgálnak a gyerekek számára.
- Citromos-Mézes Víz: Egy egyszerű, otthon elkészíthető ital, ami frissítő és nem túl édes. Citromlé, egy kis méz, és szénsavmentes víz keverékéből áll.
- Gyümölcsös Jeges Tea: Koffeinmentes gyümölcsös jeges tea, mint például a barackos vagy málnás, szintén jól harmonizál a csirkemell ízével, és kellemes frissességet ad.
Felnőtteknek:
- Száraz Fehérbor: Egy könnyű, száraz fehérbor, mint a Sauvignon Blanc vagy egy Chardonnay, elegánsan kíséri a baconos csirkemell ízét.
- Sör: Egy könnyed, világos sör vagy pilsner típusú sör jól illik a füstölt és sós ízekhez, különösen ha valaki szereti a hagyományos párosításokat.
- Alma Cider: Akik nem fogyasztanak alkoholt, számukra egy szénsavas alma cider lehet jó választás, amely a frissítő alma ízével ellensúlyozza a sós ételt.
Ezek az italok remekül kiegészítik a baconos csirkemell őzgerincformában ízét, és teljes étkezési élményt nyújtanak mind a gyerekek, mind a felnőttek számára.
Alternatív hozzávalók:
Ha szeretnénk változatosabbá tenni ezt a baconos csirkemell receptet, kipróbálhatjuk mozzarella vagy füstölt sajt hozzáadásával. A bacon helyett használhatunk sonkát vagy pancettát, míg a tejfölt görög joghurtra is cserélhetjük egy könnyebb változat érdekében. A fűszerezéshez adhatunk rozmaringot, kakukkfüvet vagy füstölt paprikát, hogy még karakteresebb legyen az íze. Ha egy diétás csirkemell receptet szeretnénk készíteni, a liszt helyett zabpehelyliszt vagy mandulaliszt is használható.
Egészségügyi előnyök:
A baconos csirkemell őzgerincformában egy fehérjedús étel, amely hozzájárul az izomépítéshez és a hosszan tartó teltségérzethez. A csirkemell az egyik legegészségesebb húsfajta, mivel alacsony a zsírtartalma, miközben kiváló fehérjeforrás. A petrezselyemzöld hozzáadása nemcsak friss ízt ad, hanem C-vitaminban és antioxidánsokban is gazdag. A sajtos-tejfölös csirkemell megfelelő egyensúlyban tartalmaz zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat, de ha könnyebb változatot szeretnénk, használhatunk light tejfölt és csökkentett zsírtartalmú sajtot.
Variációk:
Ez a szaftos csirkemell recept számos módon variálható. A bacon helyett használhatunk csirkesonka vagy füstölt sonka szeleteket, ha egy könnyebb verziót szeretnénk. A sajtok terén is kísérletezhetünk: a trappista helyett cheddar, füstölt sajt vagy mozzarella is jól működik. A fűszerezést is személyre szabhatjuk, például fokhagymapor, füstölt paprika vagy oregánó hozzáadásával. Ha egy még különlegesebb csirkemell receptet keresünk, próbáljuk ki gombás vagy zöldséges töltelékkel, amely tovább fokozza az ízeket.
Érdekességek:
A baconbe tekert csirkemell nemcsak Magyarországon, hanem számos más országban is népszerű fogás. A francia konyhában például hasonló étel a Ballotine, amely különféle töltelékekkel készül. Az őzgerincformában sütött húsételek régi hagyományokra vezethetők vissza, hiszen a hosszúkás forma segít egyenletesen átsülni a húsnak, miközben megőrzi a szaftosságát. A sült csirkemell baconnel az egyik legnépszerűbb rakott csirkemell recept, amelyet ünnepi alkalmakra is előszeretettel készítenek.