Baconos csirkemell őzgerincformában – Az ízletes és egészséges fogás
Baconos csirkemell őzgerincformában recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.
A baconos csirkemell őzgerincformában egy fantasztikus étel, ami garantáltan lenyűgözi az egész családot. Az elkészítése rendkívül egyszerű, és az eredmény egyszerűen fantasztikus. A baconos csirkemell egy egészséges, könnyű és ízletes fogás, ami a diétázók és az egészségtudatos emberek számára is ideális választás. Az őzgerincforma pedig egyszerűen mesés, hiszen ez az étel igazán impozánsan mutat a tányéron. Ha szeretnél meglepni valakit egy fantasztikus fogással, akkor a baconos csirkemell őzgerincformában tökéletes választás.
Baconos csirkemell őzgerincformában
Hozzávalók
- 90 dkg csirkemell
- 450 g tejföl
- 3 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 15 dkg trappista sajt
- 2 db kockasajt
- 35 dkg bacon füstölt
- 1/2 marék petrezselyemzöld
- 2 gerezd gerezd fokhagyma
- fekete bors
- só
- vaj
- zsemlemorzsa
a lekenéshez:
- 2 evőkanál tejföl
- 5 dkg sajt
Elkészítés
- A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és félretesszük.
- Előmelegítjük a sütőt 180°C fokra. Egy nagy dobozos tejfölt összekeverünk 15 dkg reszelt trappista sajttal, lereszelt fokhagymákkal, 2 db mackósajttal, 3 evőkanál liszttel, 2 db tojással és fél marék apróra vágott petrezselyemmel. Ebbe a masszába tesszük bele az előzőleg felvágott csirkemellet.
- Egy őzgerinc formát kikenünk vajjal, és zsemlemorzsát szórunk bele, majd kibéleljük baconnel úgy, hogy a bacon kilógjon a formából.
- Ebbe a baconnel kibélelt formába öntjük bele a csirkemelles masszát, és visszahajtjuk bacon széleit, és a tetejére hosszában még rakunk 1 csík baconszalonnát. Lekenjük a tetejét tejföllel, és megszórjuk a maradék sajttal. 50 percig sütjük.
- Majd kifordítjuk egy sütőpapíros tepsire, és tovább sütjük 15-20 percig, hogy a másik oldala is megpiruljon.
- Ha már szépen megpirult, állni hagyjuk, és szeletekre vágva sült krumplival és tartármártással tálaljuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A baconos csirkemell őzgerincformában egy igazán ízletes és laktató főétel, amely a hagyományos csirkemellből készült fogásokhoz ad egy kis extra ízt és textúrát. A bacon szalonnával borítva, a tejföllel és sajttal gazdagított panír pedig különleges és szaftos ízt kölcsönöz a húsos tölteléknek. Ez a recept a magyar konyha jellegzetességeivel ötvözi a húsos, sajtos és fűszeres ízeket, és garantáltan elnyeri a család és barátok tetszését.
Tálalás:
A baconos csirkemell őzgerincformában szépen mutat az asztalon, és tökéletes választás lehet ebédre vagy vacsorára. A sütés után várj egy kicsit, hogy a fogás kicsit lehűljön, majd szeleteld fel, és tálald köretként salátával, friss zöldségekkel vagy akár párolt rizzsel vagy burgonyapürével. A szeleteket rendezd el egy szép tálban vagy tányéron, és díszítsd friss petrezselyemmel vagy zöldfűszerekkel. Az étel melegen vagy akár hidegen is fogyasztható.
Alternatív hozzávalók:
Ha szeretnél némi változatosságot vinni a baconos csirkemell őzgerincformában receptbe, néhány alternatív hozzávalóval kísérletezhetsz. Például:
- Töltelék: A sajtos tejfölös töltelék mellett más fűszerekkel vagy ízesítőkkel is kísérletezhetsz, mint például fokhagymapor, pirospaprika, vagy akár apróra vágott hagyma és zöldpaprika.
- Sajt: A trappista sajt helyett más sajtfajtákat is használhatsz, mint például cheddar, mozzarella vagy ementáli.
- Bacon: Ha nem szereted a füstölt bacont, választhatsz sima szeletelt szalonnát vagy akár sonkát is a csirkemell borításához.
- Hús: Ha nem preferálod a csirkemellet, kipróbálhatod ugyanezt a receptet más húsfajtával, például sertéshússal vagy pulykahússal is.
Egészségügyi előnyök:
- Csirkemell: A csirkemell sovány fehérjeforrás, amely alacsony zsírtartalommal és magas fehérjetartalommal rendelkezik. A fehérje hozzájárul az izomépítéshez és a teltségérzet fenntartásához. Emellett a csirkemell alacsonyabb kalóriatartalmú alternatíva más húsfajtákhoz képest.
- Tejföl: A tejföl gazdag kalciumban és fehérjében, valamint B-vitaminokat, D-vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz. Azonban fontos mértékkel fogyasztani, mivel magas zsírtartalommal rendelkezik.
- Sajt: A sajt szintén jó forrása a kalciumnak és a fehérjének. Azonban figyeljünk a zsírtartalomra, és válasszunk alacsonyabb zsírtartalmú sajtokat.
- Petrezselyemzöld: A petrezselyemzöld nagyon alacsony kalóriatartalmú, de gazdag antioxidánsokban, C-vitaminban, A-vitaminban és ásványi anyagokban, mint például vas és kálium.
Variációk:
- Hozzávalók: A receptben szereplő hozzávalókat különböző módon variálhatod. Például más típusú sajtokat használhatsz, többféle fűszert vagy zöldfűszert adhatsz a töltelékhez, vagy akár paradicsom- vagy zöldségdarabokkal is gazdagíthatod.
- Fűszerezés: Az alapreceptben szereplő fűszerek mellett kísérletezhetsz más ízesítőkkel is. Például hozzáadhatod a töltelékhez a kedvenc fűszereidet, mint például oregánó, bazsalikom vagy rozmaring.
- Hús: Ha nem szereted a csirkemellet, kipróbálhatod ugyanezt a receptet más húsfajtával is, például sertéshússal vagy pulykahússal.
Érdekességek:
- Az őzgerincformában történő sütés egy különleges megjelenést ad a fogásnak, és az asztalnál garantáltan nagy hatást kelthet.
- A baconos csirkemell őzgerincformában lehetőséget ad az ízek és textúrák harmonikus kombinálására. A ropogós bacon külső rétege, a szaftos csirkemell és a sajtos-tejfölös töltelék tökéletes egyensúlyt teremt a fogásban.
- Ez a recept könnyen előkészíthető, és az elkészítési folyamatban is lehetőség van kreativitásra és saját ízlés szerinti módosításokra.