Baconos csirkemell őzgerincformában – Az ízletes és egészséges fogás
Baconos csirkemell őzgerincformában recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.
A baconos csirkemell őzgerincformában egy fantasztikus étel, ami garantáltan lenyűgözi az egész családot. Az elkészítése rendkívül egyszerű, és az eredmény egyszerűen fantasztikus. A baconos csirkemell egy egészséges, könnyű és ízletes fogás, ami a diétázók és az egészségtudatos emberek számára is ideális választás. Az őzgerincforma pedig egyszerűen mesés, hiszen ez az étel igazán impozánsan mutat a tányéron. Ha szeretnél meglepni valakit egy fantasztikus fogással, akkor a baconos csirkemell őzgerincformában tökéletes választás.
Baconos csirkemell őzgerincformában
Hozzávalók
- 90 dkg csirkemell
- 450 g tejföl
- 3 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 15 dkg trappista sajt
- 2 db kockasajt
- 35 dkg bacon füstölt
- 1/2 marék petrezselyemzöld
- 2 gerezd gerezd fokhagyma
- fekete bors
- só
- vaj
- zsemlemorzsa
a lekenéshez:
- 2 evőkanál tejföl
- 5 dkg sajt
Elkészítés
- A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és félretesszük.
- Előmelegítjük a sütőt 180°C fokra. Egy nagy dobozos tejfölt összekeverünk 15 dkg reszelt trappista sajttal, lereszelt fokhagymákkal, 2 db mackósajttal, 3 evőkanál liszttel, 2 db tojással és fél marék apróra vágott petrezselyemmel. Ebbe a masszába tesszük bele az előzőleg felvágott csirkemellet.
- Egy őzgerinc formát kikenünk vajjal, és zsemlemorzsát szórunk bele, majd kibéleljük baconnel úgy, hogy a bacon kilógjon a formából.
- Ebbe a baconnel kibélelt formába öntjük bele a csirkemelles masszát, és visszahajtjuk bacon széleit, és a tetejére hosszában még rakunk 1 csík baconszalonnát. Lekenjük a tetejét tejföllel, és megszórjuk a maradék sajttal. 50 percig sütjük.
- Majd kifordítjuk egy sütőpapíros tepsire, és tovább sütjük 15-20 percig, hogy a másik oldala is megpiruljon.
- Ha már szépen megpirult, állni hagyjuk, és szeletekre vágva sült krumplival és tartármártással tálaljuk.
Jegyzetek
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Baconos csirkemell őzgerincformában recepthez:
A Baconos csirkemell őzgerincformában egy ízletes magyar étel, ahol a csirkemell darabokat fűszeres tejfölös-sajtos keverékkel összekeverik, majd baconnel bélelt őzgerincformába töltik. A tetejét bacon csíkokkal, tejföllel és sajttal díszítik, és így sütik meg. Az étel jellegzetessége az őzgerincforma által adott egyedi alak és a bacon ropogós textúrája.
A legjobb a friss, bőr nélküli, csontról leszedett csirkemell. Kiválasztható szeletelt vagy egész darabok is, amelyeket otthon vághatsz fel.
Ha nincs trappista sajtod, használhatsz cheddar, edami vagy más hasonlóan olvadós sajtot.
Kenj meg egy őzgerincformát vajjal, majd hints meg zsemlemorzsával, hogy a massza ne ragadjon le sütés közben.
Igen, előre elkészítheted és hűtőszekrényben tárolhatod, majd fél órával a sütés előtt vedd ki, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
Sült krumpli, rizs, vagy friss saláta tökéletes kísérője ennek az ételnek.
Ha a sütés vége felé nem pirul meg eléggé, kapcsold be a sütő grill funkcióját néhány percre, de figyelj rá, hogy ne égesd meg.
Az ételt körülbelül 50 percig kell sütni 180°C-on, majd további 15-20 percig a másik oldalát is megpirítani.
Hagyd állni néhány percig miután kivetted a sütőből, majd szeleteld fel és tálald a választott körettel.
Történet:
A baconos csirkemell őzgerincformában egy igazán ízletes és laktató főétel, amely a hagyományos csirkemellből készült fogásokhoz ad egy kis extra ízt és textúrát. A bacon szalonnával borítva, a tejföllel és sajttal gazdagított panír pedig különleges és szaftos ízt kölcsönöz a húsos tölteléknek. Ez a recept a magyar konyha jellegzetességeivel ötvözi a húsos, sajtos és fűszeres ízeket, és garantáltan elnyeri a család és barátok tetszését.
Tálalás:
A baconos csirkemell őzgerincformában szépen mutat az asztalon, és tökéletes választás lehet ebédre vagy vacsorára. A sütés után várj egy kicsit, hogy a fogás kicsit lehűljön, majd szeleteld fel, és tálald köretként salátával, friss zöldségekkel vagy akár párolt rizzsel vagy burgonyapürével. A szeleteket rendezd el egy szép tálban vagy tányéron, és díszítsd friss petrezselyemmel vagy zöldfűszerekkel. Az étel melegen vagy akár hidegen is fogyasztható.
Ital ajánló a Baconos csirkemell őzgerincformában mellé:
Gyerekeknek:
- Alma- vagy Szőlőlé: Friss, természetes gyümölcslevek, mint az alma- vagy szőlőlé, jól kiegészítik a sós, füstölt ízeket, és üdítőként szolgálnak a gyerekek számára.
- Citromos-Mézes Víz: Egy egyszerű, otthon elkészíthető ital, ami frissítő és nem túl édes. Citromlé, egy kis méz, és szénsavmentes víz keverékéből áll.
- Gyümölcsös Jeges Tea: Koffeinmentes gyümölcsös jeges tea, mint például a barackos vagy málnás, szintén jól harmonizál a csirkemell ízével, és kellemes frissességet ad.
Felnőtteknek:
- Száraz Fehérbor: Egy könnyű, száraz fehérbor, mint a Sauvignon Blanc vagy egy Chardonnay, elegánsan kíséri a baconos csirkemell ízét.
- Sör: Egy könnyed, világos sör vagy pilsner típusú sör jól illik a füstölt és sós ízekhez, különösen ha valaki szereti a hagyományos párosításokat.
- Alma Cider: Akik nem fogyasztanak alkoholt, számukra egy szénsavas alma cider lehet jó választás, amely a frissítő alma ízével ellensúlyozza a sós ételt.
Ezek az italok remekül kiegészítik a baconos csirkemell őzgerincformában ízét, és teljes étkezési élményt nyújtanak mind a gyerekek, mind a felnőttek számára.
Alternatív hozzávalók:
Ha szeretnél némi változatosságot vinni a baconos csirkemell őzgerincformában receptbe, néhány alternatív hozzávalóval kísérletezhetsz. Például:
- Töltelék: A sajtos tejfölös töltelék mellett más fűszerekkel vagy ízesítőkkel is kísérletezhetsz, mint például fokhagymapor, pirospaprika, vagy akár apróra vágott hagyma és zöldpaprika.
- Sajt: A trappista sajt helyett más sajtfajtákat is használhatsz, mint például cheddar, mozzarella vagy ementáli.
- Bacon: Ha nem szereted a füstölt bacont, választhatsz sima szeletelt szalonnát vagy akár sonkát is a csirkemell borításához.
- Hús: Ha nem preferálod a csirkemellet, kipróbálhatod ugyanezt a receptet más húsfajtával, például sertéshússal vagy pulykahússal is.
Egészségügyi előnyök:
- Csirkemell: A csirkemell sovány fehérjeforrás, amely alacsony zsírtartalommal és magas fehérjetartalommal rendelkezik. A fehérje hozzájárul az izomépítéshez és a teltségérzet fenntartásához. Emellett a csirkemell alacsonyabb kalóriatartalmú alternatíva más húsfajtákhoz képest.
- Tejföl: A tejföl gazdag kalciumban és fehérjében, valamint B-vitaminokat, D-vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz. Azonban fontos mértékkel fogyasztani, mivel magas zsírtartalommal rendelkezik.
- Sajt: A sajt szintén jó forrása a kalciumnak és a fehérjének. Azonban figyeljünk a zsírtartalomra, és válasszunk alacsonyabb zsírtartalmú sajtokat.
- Petrezselyemzöld: A petrezselyemzöld nagyon alacsony kalóriatartalmú, de gazdag antioxidánsokban, C-vitaminban, A-vitaminban és ásványi anyagokban, mint például vas és kálium.
Variációk:
- Hozzávalók: A receptben szereplő hozzávalókat különböző módon variálhatod. Például más típusú sajtokat használhatsz, többféle fűszert vagy zöldfűszert adhatsz a töltelékhez, vagy akár paradicsom- vagy zöldségdarabokkal is gazdagíthatod.
- Fűszerezés: Az alapreceptben szereplő fűszerek mellett kísérletezhetsz más ízesítőkkel is. Például hozzáadhatod a töltelékhez a kedvenc fűszereidet, mint például oregánó, bazsalikom vagy rozmaring.
- Hús: Ha nem szereted a csirkemellet, kipróbálhatod ugyanezt a receptet más húsfajtával is, például sertéshússal vagy pulykahússal.
Érdekességek:
- Az őzgerincformában történő sütés egy különleges megjelenést ad a fogásnak, és az asztalnál garantáltan nagy hatást kelthet.
- A baconos csirkemell őzgerincformában lehetőséget ad az ízek és textúrák harmonikus kombinálására. A ropogós bacon külső rétege, a szaftos csirkemell és a sajtos-tejfölös töltelék tökéletes egyensúlyt teremt a fogásban.
- Ez a recept könnyen előkészíthető, és az elkészítési folyamatban is lehetőség van kreativitásra és saját ízlés szerinti módosításokra.