Bácskai fokhagymás csirkecomb recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.
Bácskai fokhagymás csirkecomb – Egy ínycsiklandó recept
A magyar konyha hagyományos ételei közül talán az egyik legkedveltebb a csirkecomb, amelyet a Bácskai fokhagymás csirkecomb változatban különösen szeretnek az emberek. A recept egyszerű, mégis rendkívül ízletes, és a fokhagymás íz garantálja, hogy mindenki imádni fogja.
Bácskai fokhagymás csirkecomb
Hozzávalók
- 6 db csirkecomb
- 2 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db erőleveskocka
- liszt
- só
- fekete bors őrölt
- petrezselyemzöld
- olaj
Elkészítés
- A csirkecombokat jól megmosom, a forgónál kettévágom, és konyharuhán leszárítom.
- Megsózva, lisztben megforgatva, forró zsiradékban minden oldalukat pirosra sütöm.
- Ezután a leveskockát fél liter vízben felfőzöm, és apránként a hús alá öntve, körülbelül fél óráig párolom a combokat. Közben elkészítem a fokhagymamártást. Három evőkanál lisztből kevés olajon világos rántást készítek, felengedem bő egy deci leveslével. Tört fokhagymával, sóval, borssal fűszerezem, elkeverem benne a tejfölt és összeforralom.
- Közben a csirkecombokat zsírjára pirítom, majd tűzálló tálra sorba lerakom. Leöntöm a fokhagymás mártással, és néhány percre forró sütőbe tolom.
- Tálaláskor vágott petrezselyemzölddel szórom meg és párolt rizzsel vagy tarhonyával körítem. Alföldi kadarkát vagy sört kínálok mellé.
Megjegyzés
Tálalás
A Bácskai fokhagymás csirkecomb a legjobb frissen tálalva, melegen vagy langyosan. Az ételhez kínálhatunk rizst, párolt zöldségeket, salátát vagy krumplit is. Az ételhez illő italok közé tartozik a jóféle vörösbor, vagy akár egy hideg sör is. Jó étvágyat a Bácskai fokhagymás csirkecomb-hoz!Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A Bácskai fokhagymás csirkecomb a Dél-Magyarországon és a mai Szerbia északi részén található Bácska régióból származik. A vidék híres gazdag mezőgazdaságáról és különösen a szárnyasok termeléséről. A csirke, mint olcsó és könnyen hozzáférhető húsforrás, nagyon népszerű volt a régióban, és ez a számos helyi csirkeételből is látszik. A fokhagyma erőteljes íze pedig a magyar konyha egyik védjegye, amely erősen meghatározza a bácskai csirke karakterét.
Tálalás:
A Bácskai fokhagymás csirkecombot leggyakrabban rizzsel, petrezselymes krumplival vagy friss salátával szolgálják fel. A tálalásnál a csirkecombot meg lehet szórni friss petrezselyemmel, hogy még ízletesebb és vonzóbb legyen. Egy jó pohár fehérbor is kiválóan illik ehhez az ételhez.
Alternatív hozzávalók:
Az étel elkészítése során a tejfölt cserélhetjük joghurtra vagy akár növényi alapú tejtermékre, ha tejmentes változatot szeretnénk. A csirkecomb helyett használhatunk csirkemellet is, de az így elkészített étel nem lesz olyan zamatos és szaftos. A fokhagyma helyett használhatunk fokhagymapor is, de ez esetben kissé csökken az étel karakteres fokhagymás íze.
Egészségügyi előnyök:
A csirkecomb magas fehérjetartalma miatt egy nagyon tápláló étel, amely támogatja az izmok egészségét és a szervezet egészének működését. A tejföl kalciumot és B-vitaminokat tartalmaz, melyek támogatják az idegrendszer egészséges működését és a csontok erősítését. A fokhagyma ismert az antibakteriális tulajdonságairól, és erősíti az immunrendszert.
Variációk:
Ezt az ételt különböző módon lehet elkészíteni, például grillezve vagy sütve. Lehet hozzáadni más fűszereket is, mint a paprika, a rozmaring vagy a kakukkfű, hogy változatosabb ízeket érjünk el.
Ha valaki tejtermékmentes diétát követ, a tejfölt le lehet cserélni vegán alternatívára vagy akár kókusztejre is, amely krémes textúrát és finom ízt ad az ételnek.
Érdekességek:
A fokhagyma jelentős szerepet játszik a magyar konyhában. Nemcsak az íze miatt, hanem mert úgy gondolják, hogy elűzi a rossz szellemeket és betegségeket. A hagyományos receptekben gyakran használják bőségesen. A Bácskai fokhagymás csirkecomb receptjében a fokhagyma különösen fontos, hiszen adja az étel jellegzetes ízét.