Réteges Bácskai krémes sütemény fehér habbal és csokoládémintával a tetején, tálalásra kész állapotban. Bácskai krémes

Bácskai krémes

Krémes Sütemény

Bácskai krémes – Az igazi ínyencség

Bácskai krémes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Ha valami igazán finomra vágyik, ami nemcsak a szájban, hanem a szívben is boldogságot okoz, akkor próbálja ki a Bácskai krémes süteményt! Ez az édes finomság Magyarországon a kedvencek közé tartozik, és azok számára ismerős lehet, akik korábban a Délvidéken éltek.

Egy tradicionális édesség, amelyet az idők során továbbfejlesztettek és finomítottak. Az eredeti recept szerint két vékony tészta közé van kenve a krém, amely tejszínhabból, vajból és tojásból készül. Az édesség tetejét általában porcukorral szórják meg, de az ízlés szerint csokoládéval, gyümölcsökkel, vagy éppen mogyoróval is díszíthető.

Réteges Bácskai krémes sütemény fehér habbal és csokoládémintával a tetején, tálalásra kész állapotban.

Bácskai krémes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bácskai krémes.
4.67 Értékelés 6 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 469 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

a tetejére:

Elkészítés
 

  • A tésztához az alapanyagokat annyi tejjel összegyúrjuk, amennyit felvesz, nyújtható, sima felületű anyagot kapjunk.
  • Egy közepes tepsi hátán, sütőpapíron két lapot sütünk belőle.
  • A krémhez a pudingot a tejjel sűrűre főzzük, majd amikor kevergetve teljesen kihűtöttük, a cukorral habosra kevert margarinnal egynemű krémmé elegyítjük.
  • A krémmel megtöltjük a lapokat.
  • A tojások fehérjét gőz fölött a porcukorral kemény, fényes habbá verjük, a tészta tetejére simítjuk, majd kakaóport szitálunk rá.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bácskai krémes-hez!

Tápérték

Kalória: 469kcalSzénhidrát: 60gFehérje: 6gZsír: 24gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gKoleszterin: 12mgNátrium: 238mgKálium: 154mgÉlelmi rost: 1gCukor: 41gVitamin A: 853IUVitamin C: 0.04mgKalcium: 93mgVas: 1mg
Keyword desszert, Édes finomság, Hagyományos recept, Házi sütemény, Kakaópor, Liszt, Magyar konyha, Margarin, Porcukor, puding, Szalalkáli, Tej, tészta, Tojásfehérje, torta, Vaníliás krém, Zsír
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Bácskai krémes recepthez:

Mi a Bácskai krémes?

A Bácskai krémes egy hagyományos magyar desszert, amely több rétegből áll: egy tészta alap, vaníliás krémmel töltve, és tojásfehérjéből készült habbal a tetején, gyakran kakaóporral megszórva.

Mennyi idő alatt készül el a Bácskai krémes?

Az elkészítési idő körülbelül 1 óra, amely az előkészítést és a sütést/főzést is magában foglalja.

Milyen hozzávalókat tartalmaz?

A főbb hozzávalók közé tartozik a liszt, zsír, porcukor, szalalkáli a tésztához; vaníliás pudingpor, tej, margarin a krémhez; és tojásfehérje, porcukor, kakaópor a tetejére.

Hogyan lehet egészségesebbé tenni a receptet?

Egészségesebbé tehető a recept cukorhelyettesítők használatával, teljes kiőrlésű liszt és növényi alapú tejtermékek alkalmazásával.

Milyen italokkal szolgálható fel?

Gyerekeknek gyümölcslevek, tejes italok vagy gyümölcsteák ajánlottak, míg felnőtteknek kávé, desszertborok vagy különböző teák.

Hogyan tároljuk a Bácskai krémest?

A Bácskai krémes legjobb hűtőszekrényben tárolni, légmentesen lezárva, hogy megőrizze frissességét.

Lehet-e előre elkészíteni?

Igen, előre elkészíthető és akár egy napig is tárolható a hűtőben, amely segít a krémnek és a tésztának megfelelően megszilárdulni.

Milyen alkalmakra ajánlott?

Kiváló választás ünnepekhez, családi összejövetelekhez vagy akár egy hétköznapi desszertnek is.

Történet:

A Bácskai krémes egy hagyományos magyar desszert, melynek gyökerei a Bácska régióba nyúlnak vissza. Ez a vidék gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, ami a konyhaművészetében is megmutatkozik. A Bácskai krémes egy kifinomult, réteges sütemény, amelynek története összefonódik a magyar cukrászat fejlődésével. A sütemény népszerűsége az idők során tovább nőtt, és ma már az ország számos részén kedvelt csemege.

Tálalás:

A Bácskai krémes tálalásához először hagyjuk teljesen kihűlni és megszilárdulni a süteményt. Utána vágjuk kockákra vagy rombusz alakú darabokra. Tálalhatjuk porcukorral meghintve, és/vagy friss gyümölcsökkel, mint például szeletelt eper vagy málna díszítésével. Egy csésze erős kávé vagy egy pohár édes desszertbor kiváló kísérője lehet.

Ital ajánló a Bácskai krémes mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcslevek: Frissen facsart narancs-, alma-, vagy szőlőlé kiváló választás, amelyek frissítőek és vitaminokban gazdagok.
  2. Tej vagy Tejes Italok: Egy pohár hideg vagy meleg tej, esetleg kakaó vagy vanília ízesítésű tejes ital remekül kiegészíti a desszert édességét.
  3. Gyümölcsteák: Különböző ízesítésű gyümölcsteák, amelyek nem tartalmaznak koffeint, szintén jó választások lehetnek. Ezek lehetnek melegen vagy hűtve szolgálva, attól függően, hogy milyen az időjárás.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy erős, frissen főzött espresso vagy cappuccino kiválóan kiegészítheti a Bácskai krémes gazdag ízvilágát.
  2. Desszertborok: Édes tokaji, portói vagy más desszertborok elegáns kísérői lehetnek a süteménynek, kiemelve annak ízét.
  3. Tea: Fekete vagy zöld tea, esetleg egy ízesített tea, mint például a bergamottos Earl Grey vagy a gyümölcsös teák, szintén jól illenek a sütemény mellé.

Ezek az italok mind kiválóan kiegészítik a Bácskai krémes ízét, legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről. Fontos, hogy az italok ízvilága harmonizáljon a sütemény édes, krémes jellegével.

Alternatív hozzávalók:

  1. Liszt: Használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, ha egészségesebb verziót szeretnénk.
  2. Zsír: A zsír helyett vajat vagy növényi alapú margarint is használhatunk.
  3. Porcukor: Cukorhelyettesítővel (pl. stevia vagy eritrit) csökkenthetjük a sütemény cukortartalmát.
  4. Margarin: Diétás margarinnal vagy vajjal helyettesíthető.
  5. Tojásfehérje: Vegan verzióban akvafába (csicseriborsó főzőlevéből készült hab) használható.
  6. Tej: Növényi alapú tejekkel (mandulatej, szójatej, zabtej) készíthető laktózmentes változat.

Ezekkel a módosításokkal a Bácskai krémes személyre szabható az egyéni étkezési igényekhez és preferenciákhoz.

Egészségügyi előnyök:

A Bácskai krémes, mint hagyományos sütemény, eredeti formájában nem feltétlenül tartozik az egészséges ételek közé, mivel magas a cukor- és zsírtartalma. Azonban néhány módosítással az egészségesebb étkezési irányelveknek megfelelőbbé tehető:

  1. Cukorcsökkentés: Cukorhelyettesítők használatával csökkenthető a recept cukortartalma, ami előnyös lehet cukorbetegek vagy fogyni vágyók számára.
  2. Teljes Kiőrlésű Liszt: A fehér liszt helyettesítése teljes kiőrlésű liszttel növeli a rosttartalmat, ami segíthet az emésztésben.
  3. Növényi Alapú Alternatívák: A tejtermékek és tojás növényi alapú alternatívákkal való helyettesítése vegán változatot eredményez, ami segíthet az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentésében.

Variációk:

  1. Gyümölcsös Bácskai Krémes: A krém rétegek közé friss vagy konzerv gyümölcsöket, mint például meggyet vagy barackot tehetünk.
  2. Csokoládés Változat: Kakaópor hozzáadásával a krémhez vagy a tésztához egy gazdag csokoládés ízvilágú változatot készíthetünk.
  3. Diós vagy Mogyorós: A tészta vagy a krém közé aprított diót vagy mogyorót szórva tovább gazdagíthatjuk az ízélményt.

Érdekességek:

  1. Történelmi Háttér: A Bácskai krémes a Bácska régió hagyományos süteménye, mely a helyi cukrászati hagyományokban gyökerezik.
  2. Népszerűség: Ez a sütemény nem csak Magyarországon, hanem a környező országokban, mint például Szerbiában és Romániában is népszerű.
  3. Ünnepi Alkalmak: Gyakran szerepel az ünnepi asztalokon, különösen karácsonykor és húsvétkor, mint kedvelt édesség.
  4. Regionális Variációk: A Bácskai krémesnek számos helyi variációja létezik, amelyek kissé eltérő összetevőket vagy elkészítési módszereket alkalmaznak.

Ezek a tények és variációk bemutatják a Bácskai krémes sokoldalúságát és kulturális jelentőségét a magyar konyhában.

(össznézettség: 8 115, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése