Recept Bácskai mákos gombóc

Bácskai mákos gombóc

Bácskai mákos gombóc

Bácskai mákos gombóc: Az édes és ízletes magyar édesség

Bácskai mákos gombóc recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A magyar konyha számos finomsága között talán nincs is olyan, amelyik annyira összekapcsolódna a hagyományokkal és az otthoni ízekkel, mint a Bácskai mákos gombóc. Ez a fenséges édesség már évszázadok óta a magyar gasztronómia része, és nem véletlenül lett annyira népszerű. A Bácskai mákos gombóc nem csak finom és laktató, hanem egy igazi ünnepi étel is, amelyet sokan előszeretettel készítenek karácsonykor vagy más ünnepekre.

Bácskai mákos gombóc

Bácskai mákos gombóc

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bácskai mákos gombóc.
4.75 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 934 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A vizet 1 csipetnyi sóval felforraljuk, és ha lobog, állandóan kevergetve, belecsurgatjuk a lisztet. Csak felületesen keverjük össze és lisztezett deszkára borítva hűlni hagyjuk.
  • Ha már langyos, a tojássárgáját beledolgozzuk, és úgy gyúrjuk össze, akár a krumplis tésztát.
  • Lisztes kézzel nagyon apró gombócokat formálunk, lobogva forró, sós vízben kifőzzük, olvasztott zsiradékban megforgatjuk, tálaláskor porcukorral kevert, darált mákkal hintjük meg.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bácskai mákos gombóc-hoz!

Nutrition

Kalória: 934kcalSzénhidrát: 141gFehérje: 25gZsír: 30gTelített zsír: 6gTöbbszörösen telítetlen zsír: 16gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gKoleszterin: 55mgNátrium: 323mgKálium: 525mgÉlelmi rost: 14gCukor: 14gVitamin A: 65IUVitamin C: 1mgKalcium: 749mgVas: 12mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword bácskai, gombóc, mák, tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Bácskai mákos gombóc az egyik legnépszerűbb desszert Magyarországon, és különösen a Bácska régióban, ahonnan a neve származik. A származási helye miatt az ételben tükröződik a szláv és a közép-európai gasztronómiai befolyások.

A története sok évszázaddal ezelőttre nyúlik vissza. A magyar konyha ősi hagyományai között található a mák használata, melyet egyaránt használtak sütemények, édességek és főételek készítéséhez. A mákot mindig is értékelték táplálkozási értékei, íze, valamint szimbolikus jelentése miatt.

Tálalás:

A Bácskai mákos gombóc általában főételként tálalják, de desszertként is megállja a helyét. A gombócokat a mákos-szószban való forgatás után egy tányérra helyezzük, és melegen tálaljuk. Tradicionálisan porcukorral megszórva tálalják, de tehetünk mellé lekvárt, tejfölt vagy akár vaníliafagyit is.

Alternatív hozzávalók:

A mákos gombócok elkészítésének sok variációja létezik, és a hozzávalókat a személyes ízléshez lehet igazítani.

  • Vaníliás cukor: Hozzáadhatunk vaníliás cukrot a mákos keverékhez, hogy egy kis édes, vanília ízt adjunk a gombócoknak.
  • Citromhéj: A citromhéj frissességet ad a mákos keverékhez. A citromhéjat a mákhoz keverjük, mielőtt hozzáadnánk a porcukrot.
  • Dió: A dió finom, ropogós textúrát és gazdag ízt ad a gombócoknak. A diót apróra vágva a mákos keverékhez adjuk.
  • Túró: Néhány receptben a gombócok tészta része tartalmaz túrót, ami egy kis savanykás ízt és extra fehérjét ad az ételhez.
  • Lekvár: Az elkészült gombócokat lekvárral is tálalhatjuk, leggyakrabban szilva- vagy málnalekvárt használnak.

Egészségügyi előnyök:

A Bácskai mákos gombóc tartalmazza a mák egészségügyi előnyeit is. A mák magas kalcium-, vas-, és rosttartalommal rendelkezik, ami elősegíti az egészséges csontokat, vérképzést és emésztést. A benne található ómega-3 zsírsavak elősegítik a szív- és érrendszeri egészséget.

Viszont figyelembe kell venni, hogy ez egy desszert, amely viszonylag magas kalóriatartalmú, és tartalmaz cukrot is. Mértékkel és kiegyensúlyozott étrend részeként ajánlott fogyasztani.

Variációk:

A Bácskai mákos gombóc sokféle módon variálható. Például a tészta összetevői változtathatók – próbálja ki édesburgonya-pürével vagy a különböző gabonafélék, például a zabpehely használatával. A mákos keverékhez hozzáadhatók különböző ízesítők, például vanília, méz vagy különböző lekvárok.

Érdekességek:

  1. A mák a magyar konyha egyik fontos összetevője. Magyarországon a mákot sokféle ételben használják, például süteményekben, tésztákban és mártásokban. A mákot szimbolikusan is használják az ünnepek során, például karácsonykor.
  2. A mákos gombóc nem csak Magyarországon népszerű. Más közép- és kelet-európai országokban, például Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában is hagyományos étel.
  3. A Bácskai mákos gombóc népszerűsége ellenére sokan nem tudják, hogy a mákot eredetileg Ázsiában termesztették, és több ezer éve használják a gasztronómiában és a gyógyászatban. A mák a világ számos országában népszerű, beleértve Indiát, Törökországot és Franciaországot is.
(össznézettség: 2 031, mai nézettség: 2 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating