Bácskai sertéstokány
Húsételek Sertés

Bácskai sertéstokány

A Bácskai sertéstokány – A hagyományos ízélmények őrzője

Bácskai sertéstokány recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

A Bácskai sertéstokány egy hagyományos, magyarországi étel, amelyet a dél-alföldi Bács-Kiskun megyéből ered. Az ételek elkészítése, fogyasztása mindig is fontos része volt az emberi életnek és kultúrának. Azonban, az idő múlásával egyre inkább eltűnnek a hagyományos ételek, amelyeket a családok generációk óta őriznek és továbbadnak. Ezért is fontos megőrizni az ilyen hagyományokat és ételeket, mint a Bácskai sertéstokány.

Bácskai sertéstokány

Bácskai sertéstokány

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bácskai sertéstokány.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 865 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A húst csíkokra vágjuk. Félretesszük.
  • A vöröshagymát finomra vágjuk, és a felhevített sertészsírban megfonnyasztjuk, fűszerpaprikával meghintjük, gyorsan elkeverjük benne, és csontlével vagy vízzel felengedjük.
  • Míg az alap zsírjára pirul, a megtisztított fokhagymát finomra vágjuk, és jól elkeverjük benne, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, megsózzuk, és óvatos keverés mellett, fedő nélkül addig pároljuk, amíg levét elfövi, zsírjára pirul. Ekkor egy kevés húslevest adunk hozzá, fedővel letakarjuk, és mérsékelt tűzön pároljuk. Rövid lében, szinte csak a saját gőzében és zsírjában párolódjék, pörkölődjék.
  • Mikor a hús majdnem megpuhult, zsírjára pirítjuk, és hozzátesszük az időközben egyenletes darabokra vágott paradicsomot és paprikát. Utána sózzuk, és annyi csontlét öntünk hozzá, hogy mire megpuhul, jó, tartalmas, pörkölthöz hasonló leve legyen. Azonnal forrón tálaljuk.
  • Az előmelegített tál egyik oldalára felhalmozzuk a köretet – ez lehet párolt rizs, galuska, sós vízben főtt petrezselymes burgonya -, majd a tokányt ízlésesen mellé tesszük, és levével meglocsoljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bácskai sertéstokány-hoz!

Nutrition

Kalória: 865kcalSzénhidrát: 48gFehérje: 48gZsír: 54gTelített zsír: 20gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 23gKoleszterin: 168mgNátrium: 716mgKálium: 1415mgÉlelmi rost: 5gCukor: 8gVitamin A: 2586IUVitamin C: 139mgKalcium: 238mgVas: 5mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Bácskai sertéstokány a délvidéki Bácska régióból származik, ami ma Szerbia és Magyarország területén található. A bácskai konyha jól ismert a hagyományos, laktató és ízletes ételeiről, amelyek a helyi termékekre és hozzávalókra épülnek.

A sertéstokány szó a „toka” szóból ered, amely a sertés nyakát jelenti. Bár a mai receptekben a sertés lapockáját használják, eredetileg a sertés nyakából készült, ami egy kissé zsíros, de nagyon ízletes hús. A bácskai konyha hagyományosan sok húst és zöldséget használt, ezért ez az étel is a sertéshúsból, hagymából, paprikából és paradicsomból készül, amit a helyi fűszerekkel ízesítenek.

Tálalás:

A Bácskai sertéstokány tálalása hagyományosan friss, meleg kenyérrel vagy galuskával történik, amit a szaftos, gazdag ízű sertéshús mellé kínálnak. A kenyér vagy galuska tökéletesen felveszi a mártást, és kiegészíti az étel ízeit. Tálaláskor friss zöldpetrezselyemmel szórhatjuk meg a tetejét, ami friss, zöld színt és extra ízt ad az ételnek.

Alternatív hozzávalók:

Ha bármilyen ételérzékenység vagy speciális étrendi igény van, a Bácskai sertéstokány hozzávalóit módosíthatjuk:

  1. Hús: Bármilyen más húst használhatunk helyettesítésként, például csirkemellet vagy marhahúst. Vegetáriánusok szójakockát vagy gombát is használhatnak.
  2. Zsír: Ha egészségesebb változatra vágyunk, az állati zsírt cserélhetjük olívaolajra vagy más növényi olajra.
  3. Fűszerek: Ha valakinek nem tetszik a fűszerpaprika, helyettesítheti más fűszerekkel, mint a currypor vagy a chilipor.
  4. Csontlé/Húsleves: Vegán vagy vegetáriánus változatban használhatunk zöldséglevest.

Egészségügyi előnyök:

A Bácskai sertéstokány egészséges étel lehet, ha figyelünk a hozzávalókra és az elkészítés módjára. A sertéshús magas fehérjetartalmú, ami fontos az izmok építéséhez és a szervezet helyes működéséhez. A húsleves csontlé formájában sok ásványi anyagot és kollagént tartalmaz, ami jótékony hatással lehet a bőrre, hajra, körmökre és az ízületekre.

A friss zöldségek, mint a hagyma, paprika és paradicsom, rostokban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdagok, ami támogatja az emésztést és az immunrendszert.

Az ételben használt fűszerek, mint a fűszerpaprika és a fokhagyma, szintén jótékony egészségügyi hatásokkal bírnak. A paprika C-vitaminban gazdag, a fokhagymának pedig antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak.

Variációk:

  1. Csirkés Bácskai tokány: A sertéshús helyett csirkehúst használhatunk. Ez könnyebb és kalóriaszegényebb változat lehet.
  2. Vegetáriánus Bácskai tokány: A hús helyett gombát vagy tofu-t használhatunk.
  3. Pikáns Bácskai tokány: Ha szeretjük a csípős ételeket, adjunk hozzá chilipaprikát vagy csípős paprikakrémet a fűszerekhez.

Érdekességek:

  1. A tokány eredeti formája, amit „potroh” vagy „toka” néven is ismerünk, valójában a sertés nyakát jelenti. Azonban a mai modern receptekben inkább a sertéslapockát használják.
  2. A bácskai konyha híres a húsos ételekről, mint a sertéstokány, de a helyi termékeket és zöldségeket is nagyra értékelik. Ezért a Bácskai sertéstokányban megtalálható a paprika és a paradicsom, amik népszerű zöldségek a régióban.
  3. A sertéstokány nem összekeverendő a pörkölttel. Bár mindkettő hagyományos magyar étel, és hasonló hozzávalókat és fűszereket használnak, a készítési módszerük eltér. A tokányt apróra vágott húsból készítik, míg a pörkölt nagyobb darabokból áll, és hosszabb ideig főzik.
(össznézettség: 797, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating