Baileyses tiramisu: A kávé és konyha kedvence
Baileyses tiramisu recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 20 perc.
Ha valami igazán ínycsiklandóra vágyunk, akkor a Baileyses tiramisu biztosan azonnal eszünkbe jut. A tiramisu egy klasszikus olasz desszert, amelyet számos variációban készítenek szerte a világon. Az egyik legnépszerűbb változat azonban a Baileyses tiramisu, amely kakaópor, kávé, mascarpone sajt és a Baileys ízvilágát egyesíti.
A Baileyses tiramisu tökéletes választás lehet egy ünnepi vacsora vagy családi összejövetel desszertjeként.
Baileyses tiramisu
Hozzávalók
- 12,5 dkg babapiskóta
- 1,5 dl kávé
- 1,2 dl Baileys
- 3 db tojássárgája
- 2 evőkanál porcukor
- 45 dkg mascarpone sajt
- 1,5 dl tejszín gyengén felverve
- kakaópor holland
Elkészítés
- Egy tortaforma alját kirakjuk a babapiskótával, majd ráöntjük a 3 kanál likőrrel összekevert kávét.
- Egy tálban összekeverjük a tojást a cukorral, a mascarponéval, a likőrrel és a tejszínhabbal, majd az egészet a babapiskótára kenjük, és éjszakára hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt megszórjuk a kakaóporral, és már kínálhatjuk is.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A tiramisu eredetileg egy olasz desszert, amelynek jelentése „emeld fel engem” vagy „felfrissít engem”. A hagyományos tiramisu recept kávéba mártott babapiskótákból, mascarpone sajtból, tojássárgájából, cukorból és kakaóporból áll. Azonban a Baileyses tiramisu egy kis különlegességet ad hozzá a hagyományos változathoz, a Baileys likőr formájában. Ez a krémes, kávés desszert tökéletes választás lehet, ha valami finom és elegáns édességre vágysz.
Tálalás:
A Baileyses tiramisut általában tálalás előtt szokták megszórni kakaóporral, hogy díszítést és ízesítést adjon neki. A legjobb, ha hidegen tálalod, így a krém jól összeáll és az ízek jól összeérnek. Választhatsz egy nagyobb tál vagy őzgerincforma használatát, amelyben a tiramisu rétegei jól láthatóak és szépen mutatnak. Ha szeretnél egy különlegesebb megjelenést, akkor tálalhatod kisebb adagokban is, például poharakban vagy üvegcsészékben.
Alternatív hozzávalók:
- Ha nem szeretnél alkoholt használni a Baileyses tiramisuban, helyettesítheted a Baileys likőrt kávéval vagy kávéaromával, hogy megőrizze az eredeti kávés ízét.
- A babapiskóta helyett használhatsz más kekszet vagy piskótát is, amelyeket a kávé és a Baileys keverékébe mártasz.
- Ha nem találsz mascarpone sajtot, helyettesítheted más krémsajttal, például Philadelphia sajttal.
- A receptben nem szerepel cukor a mascarpone krémben, de ha édesebb ízt szeretnél, hozzáadhatsz egy kis porcukrot a krémhez.
- A kakaópor helyett használhatsz reszelt csokoládét vagy csokoládéforgácsot a tetejére díszítésként.
Egészségügyi előnyök:
A Baileyses tiramisu egy gazdag, krémes és ízletes desszert, de fontos megjegyezni, hogy mérsékelten kell fogyasztani. Az alábbiakban néhány egészségügyi előnye a Baileyses tiramisunak:
- Tejsavófehérje: A tiramisu alapanyagai között megtalálható a mascarpone sajt, amely tejsavófehérjét tartalmaz, ami fontos aminosavakat és fehérjét biztosít a szervezetnek.
- Kalcium: A mascarpone sajtban és a tejszínben is kalcium található, ami erősíti a csontokat és segít a normális izomműködésben.
- Mérsékelt kalória- és cukortartalom: Bár a Baileyses tiramisu egy desszert, azzal, hogy mérsékelten fogyasztod és a hozzáadott cukormennyiséget korlátozod, még mindig élvezheted az ízét, anélkül, hogy túlzottan nagy mennyiségű kalóriát és cukrot fogyasztanál.
Variációk:
A Baileyses tiramisu különleges ízzel rendelkezik, de természetesen számos variációt kipróbálhatsz, hogy személyre szabottabbá tedd. Néhány példa a variációkra:
- Gyümölcsös: Adj hozzá friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsöket, például málnát vagy áfonyát a krém rétegei közé vagy a tetejére.
- Csokoládés: Készítsd el a tiramisut csokoládés változatban a kakaópor helyett használj csokoládé ízű pudingport vagy reszelt csokoládét a tetejére.
- Diétás: Készítsd el a tiramisut alacsonyabb kalóriatartalmú vagy cukormentes változatban. Használj cukorhelyettesítőket, alacsony zsírtartalmú mascarpone-t vagy alacsonyabb kalóriatartalmú piskótát.
Érdekességek:
- A tiramisu eredetileg a 17. században jelent meg Olaszországban, de a Baileyses változat a Baileys likőr hozzáadásával egy későbbi kreatív hozzájárulás az eredeti recepthez.
- A tiramisu számos változata létezik a világon, például a málnás, pisztáciás vagy akár a gyümölcsös változatok.
- A tiramisu a világon egyike a legismertebb olasz desszerteknek, és számos étterem és kávézó kínálja a menüjében.