Bajor perec
Péksütemény

Bajor perec

Bajor perec – Az igazi bajor ízélmény

Bajor perec recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A Bajor perec egy hagyományos, német eredetű sós sütemény, amelyet leggyakrabban sör mellé fogyasztanak. A ropogós, sózott külső és a lágy, légiesen könnyű belseje tökéletes kombinációja az ízeknek, és egy igazi ínyencfalat.

Bajor perec

Bajor perec

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bajor perec.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás egyéb
Konyha Német
Mennyiség 5 főre
Kalória 499 kcal

Hozzávalók
  

a kifőzéshez:

a perecek tetejére:

Elkészítés
 

  • A tejet meglangyosítjuk. Beleszórjuk a cukrot és egy evőkanál lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, és állni hagyjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik.
  • A kétféle lisztet egybeszitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a sót, a fölfuttatott élesztőt, és apránként annyi langyos vizet, hogy sima, rugalmas, nem túl kemény tésztát kapjunk. (Kb. 2 dl víz kell hozzá.) A tésztát, miután jól kidolgoztuk, fél órát kelesztjük.
  • Ezután tíz-tizenkét egyforma nagyságú részre osztjuk. Mindegyik tésztadarabot hosszú, vékony rúddá sodorjuk, a rudakból pereceket formázunk.
  • Fölforralunk 1 liter vizet a szódabikarbónával és a sóval. A pereceket nagy lapátkanállal a gyöngyözve forró vízbe engedjük, és egyszer megfordítva kb. fél percig főzzük, majd kivesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
  • Díszítésképpen éles késsel minden perecet kicsit bevághatunk itt-ott. Megszórhatjuk őket durva szemű sóval vagy szezámmaggal.
  • A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és 25-30 perc pihentetés után a pereceket az előmelegített sütőben barnára sütjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bajor perec-hez!

Nutrition

Kalória: 499kcalSzénhidrát: 82gFehérje: 17gZsír: 12gTelített zsír: 2gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTrans Fat: 0.03gKoleszterin: 5mgNátrium: 4076mgKálium: 259mgÉlelmi rost: 5gCukor: 4gVitamin A: 66IUVitamin C: 0.03mgKalcium: 68mgVas: 3mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword péksütemény, perec
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Bajor perec egy hagyományos német péksütemény, amelyet hosszúkás, sodrott formában készítenek. Eredetileg Bajorországban, Németország déli részén népszerű, de azóta számos más országban is elterjedt. A perecek kívül ropogósak, belül pedig puha és könnyű szerkezetűek. Nagyon népszerűek tízóraira, vagy akár vendégváró falatkaként is. A tálalásukhoz gyakran kínálnak mustárt vagy más szószokat, ami fokozza az ízüket.

Tálalás:

A Bajor pereceket a sütés után lehetőleg melegen szolgáld fel. Ízlés szerint tálalhatsz hozzá mustárt vagy más szószokat, amelyek kiválóan kiegészítik a perecek ízét. A pereceket önmagukban is fogyaszthatod, vagy akár hideg vágott hússal, sajttal vagy zöldségekkel kombinálva is tálalhatod. Friss salátával vagy savanyúsággal tálalva is remek választás.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnéd variálni a Bajor perec receptjét, itt van néhány alternatív hozzávaló, amelyeket kipróbálhatsz:

  1. Teljes kiőrlésű liszt: Cseréld le a részét vagy az egészét a lisztnek teljes kiőrlésű lisztre, hogy egészségesebb változatot kapj.
  2. Magvak és fűszerek: Adj hozzá a tésztához magvakat, például szezámmagot vagy tökmagot, hogy gazdagabb ízt és ropogósabb textúrát érj el. Kísérletezhetsz is fűszerekkel, mint például kömény vagy paprika, hogy fűszeresebb pereceket kapj.
  3. Sajt: Ha szereted a sajtot, adj hozzá reszelt sajtot a tésztához, hogy még ízletesebbé tegye a pereceket.
  4. Fokhagyma vagy hagyma: Adj a tésztához finomra aprított fokhagymát vagy hagymát, hogy pikánsabb ízt érj el.

Egészségügyi előnyök:

A Bajor perecekben található hozzávalók számos egészségügyi előnnyel járhatnak, amennyiben a recept egészséges változatát választod vagy kiegészíted az alapanyagokkal.

  1. Teljes kiőrlésű liszt: Ha teljes kiőrlésű lisztet használsz a perecek elkészítéséhez, az több rostot és tápanyagot tartalmazhat a finomított liszthez képest. A rostok elősegíthetik az emésztést és hozzájárulhatnak a teltségérzet fenntartásához.
  2. Magvak: Ha magvakat adhatsz a perecekhez, például szezámmagot vagy tökmagot, ezek gazdag forrásai lehetnek egészséges zsíroknak, fehérjéknek és vitaminoknak, mint például az E-vitamin és a magnézium.
  3. Alacsony zsírtartalom: Az eredeti receptben található olaj mennyiségét mérsékelheted vagy egészségesebb olajjal, például olívaolajjal helyettesítheted, így csökkentve a telített zsírok mennyiségét.

Variációk:

A Bajor perec receptje sokféleképpen variálható az ízlésed és az étrendi igényeid szerint. Itt van néhány ötlet a változatos perecek elkészítéséhez:

  1. Magvakkal és fűszerekkel gazdagított változat: Adj hozzá magvakat, például napraforgómagot, lenmagot vagy chiamagot a tésztához, és kísérletezz különböző fűszerekkel, mint például kömény, fokhagyma- vagy hagymapor, paprika vagy rozmaring.
  2. Sajtos változat: Keverj hozzá reszelt sajtot a tésztához, például cheddart, parmezánt vagy feta sajtot. A sajtos perecek még ízletesebbek lesznek.
  3. Húsos perecek: Adj hozzá apróra vágott sonkát vagy kolbászt a tésztához, hogy ízletes és tápláló pereceket kapj.
  4. Teljes kiőrlésű változat: Cseréld le a fehér lisztet teljes kiőrlésű lisztre az egészségesebb változatért, és élvezd a magasabb rosttartalmat.

Érdekességek:

  • A Bajor perecek hagyományosan a Bajorországban rendezett sörfesztiválokon nagy népszerűségnek örvendenek, és gyakran kínálják őket sörfogyasztás közben.
  • A perecek hagyományos formája hosszúkás és sodrott, ami a kézzel való sodrással érhető el. Ez a forma különleges és az ételek könnyen felismerhetővé teszi őket.
  • A pereceket a Bajorországban lévő sörkertekben gyakran frissen sütik és melegen kínálják, hogy a vendégek azonnal élvezhessék ropogós ízüket.
(össznézettség: 821, mai nézettség: 6 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating