Baklava
Rétes Tészták

Baklava

A Baklava, az igazi török édesség

Baklava recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 110 perc.

A Baklava egy hagyományos, közel-keleti édesség Törökországból, amelynek eredete több száz évre nyúlik vissza. Az édesség egy gazdag, édes réteges sütemény, amely különböző diófélékkel van megszórva, és mézzel vagy cukorsziruppal van leöntve. Az elkészítése időigényes és bonyolult folyamat, de a végeredmény igazán kifizetődő.

Baklava

Baklava

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Baklava.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 50 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 50 perc
Fogás desszert
Konyha Török
Mennyiség 10 főre
Kalória 628 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

a sziruphoz:

  • 10 dkg cukor
  • 1,25 dl víz
  • 2 evőkanál méz
  • 1/2 db citrom héja és leve

a kenéshez:

  • 10 dkg vaj olvasztott

Elkészítés
 

  • A lisztet a munkalapra szitáljuk, közepébe egy kis mélyedést készítünk. Beleöntjük a vizet, hozzáadjuk a tojást, a sót és az olajat, és lágy tésztát gyúrunk belőle. Tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, 30 percig pihentetjük. Ismét jól átgyúrjuk, lefedjük, és 20 percig pihenni hagyjuk. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.
  • A töltelékhez finomra vágjuk a diót és a pisztáciát. Felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a diót, a pisztáciát, a tojást, a fahéjat, a mézet és a kikapargatott vaníliapépet, vagy a vaníliás cukrot és jól összekeverjük.
  • A tésztát 12 adagra osztjuk, minden adagot kinyújtunk egy 12 cm átmérőjű lapra. Letakarjuk nedves konyharuhával, kicsit pihentetjük, majd tovább nyújtjuk 26 cm-es koronggá.
  • Vékonyan megvajazzuk a sütőlapot. A baklava 6 dupla tésztalapból és 5 réteg töltelékből áll. Az aljára egy tésztalap kerül, amit megkenünk olvasztott vajjal. Erre fektetjük a következő tésztalapot, amit szintén megkenünk vajjal és az első réteg töltelékkel. A két tésztalap közé kent vaj biztosítja, hogy sütés után ropogós, leveles állagúak lesznek.
  • Ezután ismét tésztalap következik, amit megkenünk vajjal, és újabb tésztalapot fektetünk rá. Ezt ugyancsak megkenjük vajjal és ráterítjük a második réteg tölteléket. Ezt így folytatjuk, amíg minden elfogy. Az utolsó lapot csak vízzel kenjük meg.
  • A süteményt 200°C fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Sülés közben többször megkenegetjük a tetejét vajjal, hogy ki ne száradjon.
  • Közben elkészítjük a szirupot. Egy lábaskában elkeverjük a cukrot, a vizet, a mézet, a citrom levét és reszelt héját, és 15 percig főzzük folyamatos kevergetés mellett. A sütőből kivett süteményt még melegen megkenjük a mézes sziruppal.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Baklava-hoz!

Nutrition

Kalória: 628kcalSzénhidrát: 51gFehérje: 11gZsír: 45gTelített zsír: 14gTrans Fat: 1gKoleszterin: 81mgNátrium: 254mgKálium: 293mgÉlelmi rost: 4gCukor: 22gVitamin A: 661IUVitamin C: 2mgKalcium: 61mgVas: 3mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, rétes
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A baklava egy hagyományos török édesség, amely szerte a világon nagyon népszerűvé vált. A pontos eredete vitatott, de sokan a Közel-Keletre és az ottani oszmán konyhára vezetik vissza. A baklava vékony rétegekre vágott tészta és dió vagy egyéb darált diófélék tölteléke, amelyet mézzel vagy sziruppal locsolnak meg. Ez a kombináció tökéletesen egyesíti a ropogós, réteges tésztát és a diók krémes, édes ízét. A baklava készítése egy kicsit időigényes lehet, de az eredmény mindenképpen megéri a fáradozást.

Tálalás:

A baklavát általában hidegen tálalják, így a tésztarétegek szépen összeállnak, és a töltelék teljesen átjárja az ízeket. A szeleteket szokásosan rombusz vagy négyzet alakúra vágják, és egy tálba vagy tányérra helyezik. A tetejét díszítheted esetleges maradék dióval vagy pisztáciával. Ha szeretnél extra ízt és textúrát adni, tálalhatod a baklavát vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnéd variálni a baklava receptjét, vagy esetleg különleges ételérzékenységgel rendelkezel, itt van néhány alternatív hozzávaló, amelyeket felhasználhatsz:

  • Tészta: Ha szeretnéd kipróbálni a baklavát filotésztával, helyettesítheted a házi tésztát vásárolt filóval. A filotésztát vékony rétegekre bontsd, és kenj meg olvasztott vajjal a rétegek között.
  • Töltelék: A dió és pisztácia mellett más dióféléket is használhatsz a töltelékhez. Például használhatsz mandulát, mogyorót vagy mogyorókrémet is.
  • Szirup: Ha nem szeretnéd használni a mézet a sziruphoz, helyettesítheted cukorral vagy méz helyett agavé sziruppal.

Egészségügyi előnyök:

A baklava egy ízletes desszert, azonban fontos megemlíteni, hogy gazdag kalóriában és cukorban. Az alábbiakban néhány egészségügyi előnyét ismertetem a benne található összetevőknek:

  1. Dió: A dió magas egészséges zsírokat, fehérjét és rostot tartalmaz. Gazdag antioxidánsokban, mint például az E-vitamin és omega-3 zsírsavakban, amelyek segíthetnek a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.
  2. Méz: A méz természetes édesítőszer, amely gazdag antioxidánsokban és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. A méznek gyulladáscsökkentő hatása lehet, és segíthet a baktériumok elleni küzdelemben.
  3. Fűszerek: A baklava fűszerezése általában tartalmaz fahéjat, ami szintén rendelkezik antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal. A fahéjnak pozitív hatása lehet a vércukorszintre és az anyagcserére.

Fontos azonban mértékkel fogyasztani, figyelembe véve a kalóriatartalmát és a cukor mennyiségét.

Variációk:

A baklava receptjének sok változata létezik a különböző régiókban és konyhákban. Néhány variáció a következők lehet:

  1. Mákos baklava: A dió helyett mákot használnak a töltelékhez, ami egy ízletes alternatíva lehet.
  2. Csokoládés: A töltelékbe adhatsz csokoládét vagy kakaót, hogy egy csokoládés ízt kapj.
  3. Gyümölcsös: A dió mellé gyümölcsöket is adhatsz a töltelékhez, például almát, datolyát vagy szárított gyümölcsöket.
  4. Vegán: Ha vegán étrendet követsz, készítheted a baklavát vegán összetevőkből, például növényi vajjal és sziruppal.

Érdekességek:

  • A baklava eredetileg az oszmán konyhából származik, és azóta is népszerű Törökországban és a Közel-Keleten.
  • Az elkészítése hagyományosan nagy családi vagy társadalmi eseményekhez kötődik, és gyakran ünnepi alkalmakkor fogyasztják.
(össznézettség: 623, mai nézettség: 3 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating