Recept Bakonyi sertésszelet

Bakonyi sertésszelet

Bakonyi sertésszelet

Bakonyi sertésszelet: Ínycsiklandó falatok a Bakonyból

Bakonyi sertésszelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 95 perc.

Ha szereted az igazi magyar ízeket, akkor biztosan hallottál már a Bakonyi sertésszeletről. Ez a hagyományos magyar étel az egyszerű, de nagyszerű alapanyagokból készül, és a magyar konyha egyik legkedveltebb étele. Ha még sosem kóstoltad, akkor mindenképpen érdemes megkóstolnod ezt az ínycsiklandó falatot a Bakonyból.

Bakonyi sertésszelet

Bakonyi sertésszelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bakonyi sertésszelet.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 1 óra 15 perc
Teljes idő 1 óra 35 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 569 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A kiklopfolt hússzeleteket enyhén besózva 15 percig állni hagyjuk, majd lisztbe forgatjuk és kevés forró olajban hirtelen elősütjük.
  • Kiszedjük az olajból. Abban az olajban, amiben a húst sütöttük, megpirítunk 1 fej apróra vágott vöröshagymát, kevés pirospaprikával ízesítjük, hozzáadunk 25 dkg apróra vágott gombát, 1 zöldpaprikát és 1 paradicsomot felszeletelve. 15 percig fedő alatt pároljuk, majd hozzáadjuk az elősütött húst, az ízlés szerinti fűszereket (só, bors, ételízesítő) és együtt puhára főzzük.
  • Kivesszük a húst, a levét behabarjuk 2 dl tejfölben elkevert 1 teáskanál liszttel, visszatesszük a húst és összeforraljuk .
  • Galuskával vagy csőtésztával tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bakonyi sertésszelet-hez!

Nutrition

Kalória: 569kcalSzénhidrát: 10gFehérje: 42gZsír: 40gTelített zsír: 14gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 14gKoleszterin: 130mgNátrium: 875mgKálium: 807mgÉlelmi rost: 1gCukor: 2gVitamin A: 350IUVitamin C: 9.1mgKalcium: 60mgVas: 1.8mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Bakonyi sertésszelet egy igazán hagyományos magyar fogás, melynek nevét a Bakony hegységről kapta, Magyarország egyik legszebb természeti területéről. A Bakony erdeiben gazdagon terem a gomba, ami a bakonyi sertésszelet egyik alapvető összetevője.

Tálalás:

Az elkészült Bakonyi sertésszeletet frissen, melegen tálald. Tradicionálisan petrezselymes burgonyával és friss kenyérrel szolgálják fel. A hús mellé a szaftos, tejfölös, gombás szósz teszi igazán ízletté ezt a fogást. A tálaláskor megszórhatod a tetejét apróra vágott friss petrezselyemmel, ami még vonzóbbá és ízletesebbé teszi ezt a fogást.

Alternatív Hozzávalók:

Ha nem szereted a gombát, helyettesítheted más zöldségekkel is, mint például cukkinivel vagy brokkolival. Ha a szalonnát túl zsírosnak találod, kipróbálhatod a hús sütését olívaolajjal vagy kókuszzsírral. A sertésszelet helyett használhatsz csirkemellet vagy pulykamellet is, de a főzési időt ekkor rövidebbre kell venned, mivel ezek a húsok hamarabb megpuhulnak. Azok számára, akik nem fogyasztanak húst, a sertésszeletet tofuval vagy szejtánnal is helyettesíthetik.

Egészségügyi előnyök:

A Bakonyi sertésszelet tartalmaz fehérjében gazdag húst, ami fontos az izomépítéshez és az energiatermeléshez. A gomba, a paprika és a paradicsom, amik a szósz alapját képezik, jó forrásai a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak. Különösen a C-vitaminban gazdagok, ami fontos az immunrendszer egészségéhez és a sejtek antioxidáns védelméhez.

A szalonna, amit a receptben használnak, tartalmazhat jó mennyiségű B-vitaminokat és cinket, de magas a zsír- és kalóriatartalma, ezért mértékkel fogyasszuk. A tejföl szintén tartalmaz fontos tápanyagokat, beleértve a kalciumot, ami fontos a csontok egészségéhez, és a B12-vitamint, ami szükséges az idegrendszer normál működéséhez.

Variációk:

A Bakonyi sertésszelet elkészíthető többféle módon is. Ha szereted a csípős ételeket, adj hozzá a szószhoz egy kis csípős paprikát. Ha vegetáriánus vagy, a sertésszeletet helyettesítheted tofuval vagy szejtánnal. Azok számára, akik szeretik a krémes ízeket, kipróbálhatják a szósz elkészítését krémsajttal a tejföl helyett.

Érdekességek:

A Bakonyi sertésszelet igazi magyar klasszikus, amely az egyszerűsége és ízgazdagsága miatt vált népszerűvé. Az étel nevét a Bakony hegységről kapta, amely az ország legnagyobb összefüggő erdős területe, és ahonnan a gomba, az étel egyik alapvető hozzávalója származik. Az étel eredetileg vadászok és erdészek étkezését szolgálta, akik hosszú napjaikat az erdőben töltötték. Ma már a Bakonyi sertésszelet Magyarországon szinte minden étterem étlapján megtalálható, és a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása.

(össznézettség: 1 157, mai nézettség: 7 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating