Balaton szelet – A Balaton egyik legkedveltebb süteménye
Balaton szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 110 perc.
Balaton szelet a magyar cukrászat egyik legkedveltebb édessége, amely nem csak az ízével, hanem az egyedi történetével is lenyűgözi az embereket. A süteményt először a balatonfüredi Koczor cukrászdában készítették el, és azóta a Balaton-part egyik jelképévé vált.
Balaton szelet
Hozzávalók
az összeállításhoz:
- 4 evőkanál lekvár pl.ribizli,
a tetejére:
- 10 dkg fehércsokoládé
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit a liszt és sütőpor kivételével gőz felett összekeverjük.
- Ha kihűlt, akkor keverjük bele a 45 dkg lisztet, összedolgozzuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk, amennyiben szükséges adunk hozzá tejfölt.
- Az így elkészült tésztából négy egyforma cipót készítünk, Nyújtófa segítségével kinyújtjuk(25x35cm) kb. 2 mm vastag lappá és egy zsírozott lisztezett tepsiben kisütjük egyenként a lapokat.
- A tejből és a búzadarából tejbegrízt főzzünk, majd kihűtjük. A margarint a porcukorral, kakaóval habosra keverjük a kihűlt grízhez adjuk.
- Az elkészült és kihűlt lapokból egyet megkenünk a krémmel, rárakjuk a következő lapot, azt megkenjük lekvárral, újabb lap, krém, még egy lap, végül a felső lapot tetejét gőz fölött felolvasztott fehér csokival bevonjuk.
- Ezt az egészet pihentetni kell egy napig, amíg a tésztája megpuhul.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A Balaton szelet hagyományosan egy magyar desszert, amelyet sok család kedvencének tart. A pontos eredete nem teljesen ismert, de elterjedt az országban és gyakran megtalálható a vidéki cukrászdák és éttermek étlapjain is. A nevét a Balaton-tó után kapta, amely Magyarország legnagyobb tava, és népszerű üdülőhely.
Tálalás:
A Balaton szeletet általában hidegen, hűtve tálalják, így a krém megdermed és a piskóta textúrája is jobban érvényesül. Szeletelés előtt érdemes hűtőben hagyni legalább néhány órán át. Tálalhatod önmagában, vagy kísérheted vaníliaszósszal, habbal vagy friss gyümölcsökkel.
Alternatív hozzávalók:
A Balaton szelet receptje változhat az ízlésed és az elérhető hozzávalók alapján. Itt van néhány alternatív ötlet:
- Tojás: Ha valamilyen okból nem fogyaszthatsz tojást, keresel vegán opciót, vagy csak szeretnél egészségesebb verziót készíteni, kipróbálhatod a tojás helyettesítését lenmagtojással vagy banánnal.
- Cukor: A cukor mennyiségét és típusát is testre szabhatod. Ha kevésbé édes süteményt szeretnél, csökkentsd a cukor mennyiségét vagy használj alternatív édesítőszert, például nyírfacukrot vagy eritritetet.
- Margarin: A margarin helyett használhatsz vajat vagy más növényi olajat is. Ügyelj arra, hogy a zsiradék állaga megfelelő legyen a piskóta elkészítéséhez.
- Lekvár: A receptben ajánlott ribizli lekvárt helyettesítheted más gyümölcslekvárral, például meggyel, barackkal vagy málnával. Válaszd az ízlésednek megfelelő változatot.
- Fehércsokoládé: A tetejére szórhatod más típusú csokoládéforgáccsal is, például étcsokoládéval vagy tejcsokoládéval. Díszítheted is friss gyümölcsökkel vagy pirított dióval.
Egészségügyi előnyök:
A Balaton szelet egy ízletes desszert, de fontos megemlíteni, hogy magas kalóriatartalmú és cukros ételekről van szó. Azonban néhány alapanyagban vannak egészségre kedvező hatások is:
- Méz: Az olvasztott méz egy természetes édesítőszer, amely antioxidánsokat és antibakteriális tulajdonságokat tartalmazhat. Azonban érdemes mértékkel használni, mivel magas a cukortartalma.
- Kakaó: A kakaóban található antioxidánsok és flavonoidok hozzájárulhatnak az egészséges szív működéséhez és a vérnyomás csökkentéséhez. A magas minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé a legkedvezőbb választás.
- Gyümölcslekvár: Ha természetes, alacsony cukortartalmú gyümölcslekvárt választasz, hozzájárulhatsz a gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalmának bevitelehez.
Választhatod is a Balaton szeletet egészségesebb változatban a következő módokon:
- Használj teljes kiőrlésű lisztet a piskóta elkészítéséhez, hogy magasabb rosttartalmat kapj.
- Cserélj ki a cukrot természetes édesítőszerekre, mint például nyírfacukor vagy eritrit.
- Készítsd el a krémet alacsony zsírtartalmú túróval vagy görög joghurttal.
- Díszítsd a sütemény tetejét friss gyümölcsökkel, mint például málna, szeder vagy áfonya, amelyek gazdagok antioxidánsokban és vitaminokban.
Variációk:
A Balaton szelet receptjét számos módon variálhatod az ízlésed szerint. Itt van néhány ötlet:
- Gyümölcsös változat: Adj a krémhez friss vagy konzervált gyümölcsöt, például őszibarackot, cseresznyét vagy eperlekvárt.
- Diós változat: A piskótába vagy a krémbe is adhatsz apróra tört diót vagy mogyorót, így különleges ízt és ropogós textúrát adhatsz a süteménynek.
- Kókuszos változat: A krémhez adj hozzá reszelt kókuszpelyhet vagy kókusztejet, így trópusi hangulatot varázsolhatsz a Balaton szeletbe.
- Csokoládés változat: A krémhez adj hozzá olvasztott étcsokoládét vagy kakaóport, így gazdagabb csokoládés ízt kapsz.
- Fagylaltos változat: Helyezz egy szelet Balaton szeletet fagylalt mellé, így egy hideg-meleg desszert kombinációt kapsz.
Érdekességek:
- A Balaton szelet neve valószínűleg a Balaton-tó népszerűségének és a recept hagyományos magyar jellegének köszönhető.
- A Balaton szeletet gyakran készítik különleges alkalmakra, ünnepekre vagy családi összejövetelekre.
- A recept változhat régiók és házhoz hasonlóan. Különböző krémeket, lekvárokat és díszítéseket használhatnak.
- A Balaton szeletet gyakran tartósítják a hűtőszekrényben, és néhány napig frissen marad.
- A desszert szeleteire vágása előtt érdemes a kést meleg vízbe mártani, hogy könnyebben és szépen tudjuk szeletelni a piskótát.