Balaton szelet
Krémes Sütemény

Balaton szelet

Balaton szelet – A Balaton egyik legkedveltebb süteménye

Balaton szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 110 perc.

 Balaton szelet a magyar cukrászat egyik legkedveltebb édessége, amely nem csak az ízével, hanem az egyedi történetével is lenyűgözi az embereket. A süteményt először a balatonfüredi Koczor cukrászdában készítették el, és azóta a Balaton-part egyik jelképévé vált.

Balaton szelet

Balaton szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Balaton szelet.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 1 óra
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 522 kcal

Hozzávalók
  

a krémhez:

az összeállításhoz:

  • 4 evőkanál lekvár pl.ribizli,

a tetejére:

  • 10 dkg fehércsokoládé

Elkészítés
 

  • A tészta hozzávalóit a liszt és sütőpor kivételével gőz felett összekeverjük.
  • Ha kihűlt, akkor keverjük bele a 45 dkg lisztet, összedolgozzuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk, amennyiben szükséges adunk hozzá tejfölt.
  • Az így elkészült tésztából négy egyforma cipót készítünk, Nyújtófa segítségével kinyújtjuk(25x35cm) kb. 2 mm vastag lappá és egy zsírozott lisztezett tepsiben kisütjük egyenként a lapokat.
  • A tejből és a búzadarából tejbegrízt főzzünk, majd kihűtjük. A margarint a porcukorral, kakaóval habosra keverjük a kihűlt grízhez adjuk.
  • Az elkészült és kihűlt lapokból egyet megkenünk a krémmel, rárakjuk a következő lapot, azt megkenjük lekvárral, újabb lap, krém, még egy lap, végül a felső lapot tetejét gőz fölött felolvasztott fehér csokival bevonjuk.
  • Ezt az egészet pihentetni kell egy napig, amíg a tésztája megpuhul.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Balaton szelet-hez!

Nutrition

Kalória: 522kcalSzénhidrát: 76gFehérje: 7gZsír: 22gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTrans Fat: 1gKoleszterin: 56mgNátrium: 300mgKálium: 157mgÉlelmi rost: 2gCukor: 42gVitamin A: 654IUVitamin C: 1mgKalcium: 145mgVas: 2mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Balaton szelet hagyományosan egy magyar desszert, amelyet sok család kedvencének tart. A pontos eredete nem teljesen ismert, de elterjedt az országban és gyakran megtalálható a vidéki cukrászdák és éttermek étlapjain is. A nevét a Balaton-tó után kapta, amely Magyarország legnagyobb tava, és népszerű üdülőhely.

Tálalás:

A Balaton szeletet általában hidegen, hűtve tálalják, így a krém megdermed és a piskóta textúrája is jobban érvényesül. Szeletelés előtt érdemes hűtőben hagyni legalább néhány órán át. Tálalhatod önmagában, vagy kísérheted vaníliaszósszal, habbal vagy friss gyümölcsökkel.

Alternatív hozzávalók:

A Balaton szelet receptje változhat az ízlésed és az elérhető hozzávalók alapján. Itt van néhány alternatív ötlet:

  • Tojás: Ha valamilyen okból nem fogyaszthatsz tojást, keresel vegán opciót, vagy csak szeretnél egészségesebb verziót készíteni, kipróbálhatod a tojás helyettesítését lenmagtojással vagy banánnal.
  • Cukor: A cukor mennyiségét és típusát is testre szabhatod. Ha kevésbé édes süteményt szeretnél, csökkentsd a cukor mennyiségét vagy használj alternatív édesítőszert, például nyírfacukrot vagy eritritetet.
  • Margarin: A margarin helyett használhatsz vajat vagy más növényi olajat is. Ügyelj arra, hogy a zsiradék állaga megfelelő legyen a piskóta elkészítéséhez.
  • Lekvár: A receptben ajánlott ribizli lekvárt helyettesítheted más gyümölcslekvárral, például meggyel, barackkal vagy málnával. Válaszd az ízlésednek megfelelő változatot.
  • Fehércsokoládé: A tetejére szórhatod más típusú csokoládéforgáccsal is, például étcsokoládéval vagy tejcsokoládéval. Díszítheted is friss gyümölcsökkel vagy pirított dióval.

Egészségügyi előnyök:

A Balaton szelet egy ízletes desszert, de fontos megemlíteni, hogy magas kalóriatartalmú és cukros ételekről van szó. Azonban néhány alapanyagban vannak egészségre kedvező hatások is:

  1. Méz: Az olvasztott méz egy természetes édesítőszer, amely antioxidánsokat és antibakteriális tulajdonságokat tartalmazhat. Azonban érdemes mértékkel használni, mivel magas a cukortartalma.
  2. Kakaó: A kakaóban található antioxidánsok és flavonoidok hozzájárulhatnak az egészséges szív működéséhez és a vérnyomás csökkentéséhez. A magas minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé a legkedvezőbb választás.
  3. Gyümölcslekvár: Ha természetes, alacsony cukortartalmú gyümölcslekvárt választasz, hozzájárulhatsz a gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalmának bevitelehez.

Választhatod is a Balaton szeletet egészségesebb változatban a következő módokon:

  • Használj teljes kiőrlésű lisztet a piskóta elkészítéséhez, hogy magasabb rosttartalmat kapj.
  • Cserélj ki a cukrot természetes édesítőszerekre, mint például nyírfacukor vagy eritrit.
  • Készítsd el a krémet alacsony zsírtartalmú túróval vagy görög joghurttal.
  • Díszítsd a sütemény tetejét friss gyümölcsökkel, mint például málna, szeder vagy áfonya, amelyek gazdagok antioxidánsokban és vitaminokban.

Variációk:

A Balaton szelet receptjét számos módon variálhatod az ízlésed szerint. Itt van néhány ötlet:

  • Gyümölcsös változat: Adj a krémhez friss vagy konzervált gyümölcsöt, például őszibarackot, cseresznyét vagy eperlekvárt.
  • Diós változat: A piskótába vagy a krémbe is adhatsz apróra tört diót vagy mogyorót, így különleges ízt és ropogós textúrát adhatsz a süteménynek.
  • Kókuszos változat: A krémhez adj hozzá reszelt kókuszpelyhet vagy kókusztejet, így trópusi hangulatot varázsolhatsz a Balaton szeletbe.
  • Csokoládés változat: A krémhez adj hozzá olvasztott étcsokoládét vagy kakaóport, így gazdagabb csokoládés ízt kapsz.
  • Fagylaltos változat: Helyezz egy szelet Balaton szeletet fagylalt mellé, így egy hideg-meleg desszert kombinációt kapsz.

Érdekességek:

  • A Balaton szelet neve valószínűleg a Balaton-tó népszerűségének és a recept hagyományos magyar jellegének köszönhető.
  • A Balaton szeletet gyakran készítik különleges alkalmakra, ünnepekre vagy családi összejövetelekre.
  • A recept változhat régiók és házhoz hasonlóan. Különböző krémeket, lekvárokat és díszítéseket használhatnak.
  • A Balaton szeletet gyakran tartósítják a hűtőszekrényben, és néhány napig frissen marad.
  • A desszert szeleteire vágása előtt érdemes a kést meleg vízbe mártani, hogy könnyebben és szépen tudjuk szeletelni a piskótát.
(össznézettség: 955, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating