Balaton szelet, egy több rétegű magyar sütemény, lekvárral és krémmel töltött rétegekkel, fehércsokoládé díszítéssel a tetején, csipkés papíralátéten. Balaton szelet

Balaton szelet

Krémes Sütemény

Balaton szelet – A Balaton egyik legkedveltebb süteménye

Balaton szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 110 perc.

 Balaton szelet a magyar cukrászat egyik legkedveltebb édessége, amely nem csak az ízével, hanem az egyedi történetével is lenyűgözi az embereket. A süteményt először a balatonfüredi Koczor cukrászdában készítették el, és azóta a Balaton-part egyik jelképévé vált.

Balaton szelet, egy több rétegű magyar sütemény, lekvárral és krémmel töltött rétegekkel, fehércsokoládé díszítéssel a tetején, csipkés papíralátéten.

Balaton szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Balaton szelet.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítési idő 1 hour
Sütés/Főzés 50 minutes
Összesen 1 hour 50 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 12 főre
Kalória 522 kcal

Hozzávalók
  

a krémhez:

az összeállításhoz:

  • 4 evőkanál lekvár pl.ribizli,

a tetejére:

  • 10 dkg fehércsokoládé

Elkészítés
 

  • A tészta hozzávalóit a liszt és sütőpor kivételével gőz felett összekeverjük.
  • Ha kihűlt, akkor keverjük bele a 45 dkg lisztet, összedolgozzuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk, amennyiben szükséges adunk hozzá tejfölt.
  • Az így elkészült tésztából négy egyforma cipót készítünk, Nyújtófa segítségével kinyújtjuk(25x35cm) kb. 2 mm vastag lappá és egy zsírozott lisztezett tepsiben kisütjük egyenként a lapokat.
  • A tejből és a búzadarából tejbegrízt főzzünk, majd kihűtjük. A margarint a porcukorral, kakaóval habosra keverjük a kihűlt grízhez adjuk.
  • Az elkészült és kihűlt lapokból egyet megkenünk a krémmel, rárakjuk a következő lapot, azt megkenjük lekvárral, újabb lap, krém, még egy lap, végül a felső lapot tetejét gőz fölött felolvasztott fehér csokival bevonjuk.
  • Ezt az egészet pihentetni kell egy napig, amíg a tésztája megpuhul.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Balaton szelet-hez!

Kalória

Kalória: 522kcalSzénhidrát: 76gFehérje: 7gZsír: 22gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTranszzsír: 1gKoleszterin: 56mgNátrium: 300mgKálium: 157mgRost: 2gCukor: 42gA-vitamin: 654IUC-vitamin: 1mgKalcium: 145mgVas: 2mg
Keyword Balaton szelet, Búzadara, Cukor, Desszert recept, Fehércsokoládé, Kakaó, krém, Lekvár, Liszt, Magyar desszert, Margarin, méz, Porcukor, sütőpor, Tej, Tejföl, tészta, tojás, Vaj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Balaton szelet recepthez:

Mi a Balaton szelet?

A Balaton szelet egy réteges, édes sütemény, amelyet többnyire Magyarországon készítenek, jellemzően krémes töltelékkel és édes tésztával.

Mennyi ideig tartható el a Balaton szelet?

Hűtőszekrényben tárolva általában 3-5 napig marad friss. Fontos, hogy légmentesen záródó edényben tartsuk, hogy megőrizze frissességét és nedvességtartalmát.

Hogyan lehet a legjobban szeletelni?

Éles, hosszú pengéjű késsel, amit előtte meleg vízbe mártottunk, így a krém nem ragad a késhez.

Lehet helyettesíteni az összetevőket?

Igen, például a margarint vajjal, a fehércsokoládét tejcsokoládéval, és a lekvárt más ízű lekvárral vagy dzsemmel is helyettesíthetjük.

Gluténmentes változatban elkészíthető-e?

Igen, a hagyományos lisztet gluténmentes liszttel helyettesíthetjük, de figyeljünk a tészta állagára, mivel ezek a lisztek eltérően viselkedhetnek.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a tészta ragacsossá váljon?

Győződjünk meg róla, hogy a mérlegelés pontos, és a tésztát ne dolgozzuk túl. Ha ragacsos, adjunk hozzá egy kis plusz lisztet.

Mi a teendő, ha a sütemény túl gyorsan barnul a sütés közben?

Takarjuk le alufóliával, hogy megakadályozzuk a túlbarnulást, miközben biztosítjuk, hogy a sütemény teljesen átsüljön.

Történet:

A Balaton szelet hagyományosan egy magyar desszert, amelyet sok család kedvencének tart. A pontos eredete nem teljesen ismert, de elterjedt az országban és gyakran megtalálható a vidéki cukrászdák és éttermek étlapjain is. A nevét a Balaton-tó után kapta, amely Magyarország legnagyobb tava, és népszerű üdülőhely.

Tálalás:

A Balaton szeletet általában hidegen, hűtve tálalják, így a krém megdermed és a piskóta textúrája is jobban érvényesül. Szeletelés előtt érdemes hűtőben hagyni legalább néhány órán át. Tálalhatod önmagában, vagy kísérheted vaníliaszósszal, habbal vagy friss gyümölcsökkel.

Ital ajánló a a Balaton szelet mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcslevek: Válasszunk friss, természetes gyümölcsleveket, amelyek jól illenek a desszert édességéhez. Például alma vagy szőlőlé remek választás lehet.
  2. Tej: Egy pohár hideg vagy meleg tej szintén jól kiegészítheti a sütemény ízét, különösen, ha van benne egy kis vanília aroma.
  3. Kakaó: Egy pohár meleg kakaó, különösen a hidegebb hónapokban, kellemes kísérője lehet a süteménynek.
  4. Smoothie: Készíthetünk friss gyümölcsökből és joghurtból smoothie-t, ami egészséges és finom választás.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy erős, frissen főzött kávé kiválóan harmonizál az édes Balaton szelettel, különösen reggeli vagy délutáni élvezetként.
  2. Tea: Válogathatunk különböző teák közül, mint például fekete tea, gyümölcstea vagy kamillatea, amelyek mind jól illenek a sütemény mellé.
  3. Desszertbor: Ha valami különlegesebbre vágyunk, egy édes Tokaji Aszú vagy egy másik desszertbor remekül kiegészítheti a sütemény ízét.
  4. Digestif: Egy könnyű, édes digestif, mint például egy Amaretto vagy egy kis pohár portói bor, szintén kellemes lezárása lehet a desszert utáni étkezésnek.

Ezek az italok mind kiválóan kiegészítik a Balaton szelet ízét, és segítenek teljes élményt nyújtani mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek.

Alternatív hozzávalók:

  • Liszt: Teljes kiőrlésű liszt vagy gluténmentes lisztkeverék használatával egészségesebbé tehető a sütemény.
  • Cukor: A hagyományos cukor helyettesíthető kókuszcukorral vagy édesítőszerrel, mint az eritrit vagy stevia a kalóriatartalom csökkentéséhez.
  • Margarin/Vaj: A margarint helyettesítheti növényi alapú margarinnal vagy kókuszolajjal a laktózmentes változathoz.
  • Tej: Laktózmentes vagy növényi alapú tej, mint a mandula- vagy zabtej, használható a tejföl és a tej helyettesítésére.
  • Lekvár: A ribizli lekvár helyett bármilyen más ízű lekvár használható, például eper, málna vagy szilva.
  • Fehércsokoládé: A fehér csokoládé helyettesíthető étcsokoládéval vagy sötét csokoládéval, ha intenzívebb csokoládéízt szeretnénk.

Egészségügyi előnyök:

A „Balaton szelet”, mint sütemény, alapvetően magas kalória- és cukortartalmú, így mértékkel való fogyasztása ajánlott. Azonban néhány módosítással a recept egészségesebbé tehető:

  1. Cukorcsökkentés: A receptben a cukor mennyiségének csökkentése vagy egészségesebb alternatívák (pl. eritrit, stevia) használata segíthet a cukorbevitel csökkentésében.
  2. Teljes Kiőrlésű Liszt: A fehér liszt helyett teljes kiőrlésű liszt használata több rostot biztosít, ami javíthatja az emésztést.
  3. Növényi Alapú Alternatívák: Tej- és vajhelyettesítők használatával, mint például a mandula- vagy zabtej, és növényi margarin, a recept laktózmentessé és vegánbaráttá tehető.

Variációk:

  1. Gluténmentes: Gluténmentes lisztkeverék használatával a sütemény gluténérzékenyek számára is élvezhetővé válik.
  2. Gyümölcsös Twist: A lekvár variálásával, különböző gyümölcsökből készült lekvárokkal, a sütemény íze frissítően újszerűvé tehető.
  3. Csokoládéváltozatok: A fehér csokoládé helyett sötét vagy tejcsokoládé használatával változatosabbá tehető a sütemény ízvilága.

Érdekességek:

  1. Névadás: A sütemény nevének eredete nem teljesen tisztázott, de sokan úgy vélik, hogy a név a Balaton tóra utal, amely Magyarország legnagyobb tava és népszerű turisztikai célpont.
  2. Hagyomány és Kultúra: A „Balaton szelet” a magyar cukrászat egyik klasszikusa, amely generációkon keresztül öröklődik és a magyar konyha jellegzetes eleme.
  3. Ünnepek és Családi Események: Gyakran szolgálják fel ünnepek alkalmával és családi összejöveteleken, mint különleges csemege.
  4. Nemzetközi Ismertség: Bár a sütemény a magyar konyha sajátossága, az évek során számos országban ismertté vált, különösen azokban, ahol jelentős magyar közösség él.
(össznézettség: 1 464, mai nézettség: 1 )
Tagged
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése