Balatonszepezdi Rakott Rétes szelet, aranybarna, réteges réteslapokkal, amelyek között látható a mákos és túrós töltelék, valamint almás és diós rétegek. Balatonszepezdi rakott rétes

Balatonszepezdi rakott rétes

Rétes Tészták

Balatonszepezdi rakott rétes – A Balaton-part egyik legfinomabb süteménye

Balatonszepezdi rakott rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.

Ha szeretnéd kicsit jobban megismerni a Balaton környékének gasztronómiai világát, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod a Balatonszepezdi rakott rétest. Ez a desszert igazi édes kincse lehet a gasztronómiai élményeidnek, és ha szereted a rétest, akkor egyszerűen nem hagyhatod ki.

Balatonszepezdi Rakott Rétes szelet, aranybarna, réteges réteslapokkal, amelyek között látható a mákos és túrós töltelék, valamint almás és diós rétegek.

Balatonszepezdi rakott rétes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Balatonszepezdi rakott rétes .
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás deszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 728 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk majd fahéjjal, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ha sok levet enged, nyomkodjuk ki.
  • A túrót szintén áttörjük, belekeverjük a tojásokat, hozzáadunk 1 dl tejfölt és a megmosott mazsolát, cukorral, citromhéjjal ízesítjük.
  • A darált diót és a mákot külön-külön cukorral összekeverjük. Egy cserépedényt vagy lábast kivajazunk, és a rétestésztát rétegenként belerakjuk, minden réteslapot a töltés előtt olvasztott vajjal meglocsolva és zsemlemorzsával meghintve.
  • A rétegezés sorrendje: dió, alma, túró, mák, túró, alma, dió. A mákréteg alá kenhetünk kevés baracklekvárt is. A dió- és máktöltelék locsoljuk meg 1-2 evőkanálnyi tejföllel is.
  • Legfelülre réteslapnak kell kerülnie, amelyet kevés olvasztott vajjal és tejföllel meglocsolunk. 180°C-os sütőben, kb. 50 perc alatt megsütjük.
  • Porcukorral meghintjük, és tortaszeletekre vágva, melegen tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Balatonszepezdi rakott rétes-hez!

Tápérték

Kalória: 728kcalSzénhidrát: 93gFehérje: 20gZsír: 33gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 10gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTrans Fat: 0.3gKoleszterin: 90mgNátrium: 506mgKálium: 458mgÉlelmi rost: 7gCukor: 39gVitamin A: 605IUVitamin C: 5mgKalcium: 311mgVas: 3mg
Keyword alma, Baracklekvár, citromhéj, Cukor, dió, Fahéj, mák, Mazsola, Porcukor, Réteslap, Tejföl, tojás, túró, Vaj, Zsemlemorzsa
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Balatonszepezdi rakott rétes recepthez:

Mi a Balatonszepezdi Rakott Rétes?

A Balatonszepezdi Rakott Rétes egy gazdag, réteges magyar desszert, amely réteslapokból, töltelékekből – mint az alma, túró, mák, dió, mazsola – és ízesítőkből áll, mint a fahéj és citromhéj. Sült formában krémes, textúrált belsővel és ropogós külsővel rendelkezik, tökéletes desszertként vagy különleges alkalmi édességként.

Milyen típusú túrót használjak a receptben?

Javasolt a szárazabb, morzsásabb állagú túró, ami jól tartja a formáját a sütés során.

Lehet-e előre elkészíteni a rétest?

Igen, előző nap összeállítható és hűtőben tárolható, de sütés előtt hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni.

Mit tehetek, ha nincs réteslapom?

Házi réteslap készíthető, bár ez időigényesebb. Esetleg filo tészta is használható alternatívaként, de az állaga eltérhet.

Hogyan tároljam a maradék rakott rétest?

Hűtőben, légmentesen lezárva 2-3 napig tárolható. Melegíthető sütőben vagy mikrohullámú sütőben.

Lehet-e fagyasztani a kész rakott rétest?

A rakott rétes nem fagyasztható jól a túró és a réteslap textúrája miatt. Frissen sütve a legfinomabb.

Milyen almafajtát ajánlott használni?

Közepesen savanykás, kemény alma a legjobb, pl. Jonagold vagy Golden Delicious, ami nem esik szét sütés közben.

Lehet helyettesíteni a cukrot vagy csökkenteni annak mennyiségét?

Igen, cukor helyett használható méz, juharszirup, vagy édesítőszerek. Ízlés szerint csökkenthető a mennyiség.

Milyen edényben süssük a rétest?

Kerámia vagy üveg sütőtál ajánlott, amely egyenletesen osztja el a hőt.

Mennyire kell előmelegíteni a sütőt?

180°C-ra előmelegített sütőben kell sütni a rétest.

Hogyan szolgáljam fel a rakott rétest?

Melegen, porcukorral meghintve, tortaszeletekre vágva ajánlott tálalni.

Történet:

A Balatonszepezdi rakott rétes egy olyan magyaros desszert, ami a balatonszepezdi hagyományokból és receptekből született. A balatoni régió gazdag gyümölcsös területeinek és a helyi gasztronómiai hagyományoknak köszönhetően ez a recept lett a helyi családok kedvence, és idővel az egész országban elterjedt. A réteslap, túró, alma és mák kombinációja rendkívül ízletes, és nagyon jól illik a balatoni borokhoz is.

Tálalás:

A Balatonszepezdi rakott rétes tálalása igen egyszerű. Frissen, melegen, vagy langyosan a legjobb, de hidegen is kiváló. Porcukorral megszórva tálald, ami tovább édesíti a desszertet. Ha szeretnéd, mellé tejszínhabot is kínálhatsz. A rétes nagyon jól illik egy pohár édes balatoni borhoz vagy frissítő, hideg fröccshöz.

Ital ajánló a Balatonszepezdi rakott rétes mellé:

Gyerekeknek:

  1. Alma-Gyömbér Limonádé: Frissítő, nem túl édes, az alma harmonizál a rétes alma tartalmával. Hozzáadhatunk egy kis gyömbért az élénkítő hatásért, de ne legyen túl erős.
  2. Málna Szörp Sodróvízzel: A málna édes-savanykás íze jól ellensúlyozza a rétes édességét. Hígítsuk sodróvízzel, hogy könnyű és frissítő legyen.
  3. Vanília Tej: Enyhe, krémes választás, amely jól kiegészíti a rétes textúráját és ízét.

Felnőtteknek:

  1. Tokaji Bor: Egy édes Tokaji remekül kiegészíti a rétes gazdag ízeit. Az édes borok különösen jól harmonizálnak a desszertekkel.
  2. Kávé Friss Tejszínnel: Egy jó minőségű, frissen főzött kávé tejszínnel tökéletesen kiegyensúlyozza a rétes édességét.
  3. Mályvacserje Likőr: Egy különleges, gyümölcsös likőr, ami nemcsak ízletes, hanem egyedi választás is lehet.

Ezek az italok tökéletesen kiegészítik a Balatonszepezdi Rakott Rétes élményét, mind ízben, mind atmoszférában. A gyerekek és felnőttek egyaránt örülni fognak ezeknek a különleges italoknak.

Alternatív hozzávalók:

Ez a recept nagyon rugalmas, és számos alternatív hozzávalóval elkészíthető. Például a túrót ricottával vagy más friss sajttal helyettesítheted. Az alma helyett használhatsz körtét, őszibarackot, vagy más gyümölcsöt, amit szeretsz. A mákot darált dióval vagy mandulával is helyettesítheted, ha nem szereted a mák ízét, vagy ha allergiás vagy rá. A tejföl helyett használhatsz natúr joghurtot vagy görög joghurtot, ha valami könnyebb, de krémes ízt szeretnél. A cukor helyett használhatsz édesítőszert, ha diétázol, vagy ha cukorbeteg vagy.

Egészségügyi előnyök:

A Balatonszepezdi rakott rétes egészséges hozzávalókat tartalmaz, de természetesen desszertként tekintendő, így mértékkel fogyasztandó.

  • Túró: A túró gazdag fehérjében és kalciumban, amely elősegíti a csontok és fogak egészségét, valamint segít a sovány izomtömeg növelésében.
  • Alma: Az almák rostban gazdagok, amely segíti az emésztést, és C-vitaminban, ami az immunrendszer egészségét támogatja.
  • Dió: A dió Omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek jót tesznek a szív- és agyegészségnek, és antioxidánsokban is gazdag, amelyek segítenek a sejtkárosodás ellen.
  • Mák: A mák kalciumban és foszforban gazdag, ami a csontegészséghez szükséges, valamint B-vitaminokat és E-vitaminokat is tartalmaz.

Variációk:

  • Diétás változat: A cukor helyettesíthető édesítőszerrel, mint például stevia vagy eritrit. A tejföl helyett natúr joghurtot használhatunk.
  • Gluténmentes változat: Gluténmentes réteslapokkal készíthetjük el a rakott rétest.
  • Vegán változat: A túrót és a tojást helyettesíthetjük vegán alternatívákkal, például szója alapú „túróval” és lenmag „tojással”.

Érdekességek:

  • Balatonszepezd egy kis falu a Balaton északi partján, melynek hírnevét részben gasztronómiai hagyományai is megalapozzák.
  • A rétes eredetileg Közép-Európából származik, és számos országban, így Magyarországon, Ausztriában és Csehországban is népszerű. A rakott rétes azonban egy sajátos magyar változat, ami a rétest egyfajta pite formában készíti el.
  • A Balatonszepezdi rakott rétesben használt hozzávalók – mint az alma, a dió és a mák – hagyományosan a balatoni régióban termesztett és feldolgozott termékek. Az ilyen hozzávalók használata a helyi gazdaság támogatását és a fenntarthatóságot jelenti.
(össznézettség: 1 744, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating