Recept Balatonszepezdi rakott rétes

Balatonszepezdi rakott rétes

Balatonszepezdi rakott rétes

Balatonszepezdi rakott rétes – A Balaton-part egyik legfinomabb süteménye

Balatonszepezdi rakott rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.

Ha szeretnéd kicsit jobban megismerni a Balaton környékének gasztronómiai világát, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod a Balatonszepezdi rakott rétest. Ez a desszert igazi édes kincse lehet a gasztronómiai élményeidnek, és ha szereted a rétest, akkor egyszerűen nem hagyhatod ki.

Balatonszepezdi rakott rétes

Balatonszepezdi rakott rétes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Balatonszepezdi rakott rétes .
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás deszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 728 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk majd fahéjjal, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ha sok levet enged, nyomkodjuk ki.
  • A túrót szintén áttörjük, belekeverjük a tojásokat, hozzáadunk 1 dl tejfölt és a megmosott mazsolát, cukorral, citromhéjjal ízesítjük.
  • A darált diót és a mákot külön-külön cukorral összekeverjük. Egy cserépedényt vagy lábast kivajazunk, és a rétestésztát rétegenként belerakjuk, minden réteslapot a töltés előtt olvasztott vajjal meglocsolva és zsemlemorzsával meghintve.
  • A rétegezés sorrendje: dió, alma, túró, mák, túró, alma, dió. A mákréteg alá kenhetünk kevés baracklekvárt is. A dió- és máktöltelék locsoljuk meg 1-2 evőkanálnyi tejföllel is.
  • Legfelülre réteslapnak kell kerülnie, amelyet kevés olvasztott vajjal és tejföllel meglocsolunk. 180°C-os sütőben, kb. 50 perc alatt megsütjük.
  • Porcukorral meghintjük, és tortaszeletekre vágva, melegen tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Balatonszepezdi rakott rétes-hez!

Nutrition

Kalória: 728kcalSzénhidrát: 93gFehérje: 20gZsír: 33gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 10gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTrans Fat: 0.3gKoleszterin: 90mgNátrium: 506mgKálium: 458mgÉlelmi rost: 7gCukor: 39gVitamin A: 605IUVitamin C: 5mgKalcium: 311mgVas: 3mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, rétes
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Balatonszepezdi rakott rétes egy olyan magyaros desszert, ami a balatonszepezdi hagyományokból és receptekből született. A balatoni régió gazdag gyümölcsös területeinek és a helyi gasztronómiai hagyományoknak köszönhetően ez a recept lett a helyi családok kedvence, és idővel az egész országban elterjedt. A réteslap, túró, alma és mák kombinációja rendkívül ízletes, és nagyon jól illik a balatoni borokhoz is.

Tálalás:

A Balatonszepezdi rakott rétes tálalása igen egyszerű. Frissen, melegen, vagy langyosan a legjobb, de hidegen is kiváló. Porcukorral megszórva tálald, ami tovább édesíti a desszertet. Ha szeretnéd, mellé tejszínhabot is kínálhatsz. A rétes nagyon jól illik egy pohár édes balatoni borhoz vagy frissítő, hideg fröccshöz.

Alternatív hozzávalók:

Ez a recept nagyon rugalmas, és számos alternatív hozzávalóval elkészíthető. Például a túrót ricottával vagy más friss sajttal helyettesítheted. Az alma helyett használhatsz körtét, őszibarackot, vagy más gyümölcsöt, amit szeretsz. A mákot darált dióval vagy mandulával is helyettesítheted, ha nem szereted a mák ízét, vagy ha allergiás vagy rá. A tejföl helyett használhatsz natúr joghurtot vagy görög joghurtot, ha valami könnyebb, de krémes ízt szeretnél. A cukor helyett használhatsz édesítőszert, ha diétázol, vagy ha cukorbeteg vagy.

Egészségügyi előnyök:

A Balatonszepezdi rakott rétes egészséges hozzávalókat tartalmaz, de természetesen desszertként tekintendő, így mértékkel fogyasztandó.

  • Túró: A túró gazdag fehérjében és kalciumban, amely elősegíti a csontok és fogak egészségét, valamint segít a sovány izomtömeg növelésében.
  • Alma: Az almák rostban gazdagok, amely segíti az emésztést, és C-vitaminban, ami az immunrendszer egészségét támogatja.
  • Dió: A dió Omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek jót tesznek a szív- és agyegészségnek, és antioxidánsokban is gazdag, amelyek segítenek a sejtkárosodás ellen.
  • Mák: A mák kalciumban és foszforban gazdag, ami a csontegészséghez szükséges, valamint B-vitaminokat és E-vitaminokat is tartalmaz.

Variációk:

  • Diétás változat: A cukor helyettesíthető édesítőszerrel, mint például stevia vagy eritrit. A tejföl helyett natúr joghurtot használhatunk.
  • Gluténmentes változat: Gluténmentes réteslapokkal készíthetjük el a rakott rétest.
  • Vegán változat: A túrót és a tojást helyettesíthetjük vegán alternatívákkal, például szója alapú „túróval” és lenmag „tojással”.

Érdekességek:

  • Balatonszepezd egy kis falu a Balaton északi partján, melynek hírnevét részben gasztronómiai hagyományai is megalapozzák.
  • A rétes eredetileg Közép-Európából származik, és számos országban, így Magyarországon, Ausztriában és Csehországban is népszerű. A rakott rétes azonban egy sajátos magyar változat, ami a rétest egyfajta pite formában készíti el.
  • A Balatonszepezdi rakott rétesben használt hozzávalók – mint az alma, a dió és a mák – hagyományosan a balatoni régióban termesztett és feldolgozott termékek. Az ilyen hozzávalók használata a helyi gazdaság támogatását és a fenntarthatóságot jelenti.
(össznézettség: 1 495, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating