Barackos-habos pite – Az édes és selymes ízű desszert
Barackos-habos pite recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
A barackos-habos pite egy fantasztikus nyári desszert, amelyet mindenki imád. Ez a finom sütemény barackos és habos ízvilágával mindenkit elvarázsol. Ha szeretnél egy friss, édes és selymes ízű desszertet a nyári napokra, akkor a tökéletes választás.
Barackos-habos pite
Hozzávalók
a töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál cukor
- 4 dl tej
- 6 db őszibarack felezett
a tetejére:
- 3 db tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 1 db citrom héja
- 1 db citrom leve
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit a tojás kivételével elmorzsoljuk, majd a tojást is hozzáadva laza kis tésztává gyúrjuk. Folpack-ba csomagolva, 20 percre a hűtőbe tesszük. Majd kb. 28 cm átmérőjű, cakkos peremű piteformába nyújtjuk/tapicskoljuk. Az alját villával megszurkáljuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
- A pudingport a cukorral és 1 dl tejjel jól elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk, és a pudingos cukros tejet hozzáadva, folyamatos kevergetés mellett készre főzzük. Pár percet hűlni hagyjuk, majd az elősütött pitealapra simítjuk.
- A felezett őszibarackokat centis szeletekre vágjuk és a pudingba nyomjuk.
- A tojásfehérjékből pici sóval kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a citrom levét és héját. A sütire simítjuk és 8-10 percig sütjük (180 °C-on). Ne süssük túl, mint ahogy én tettem, a fenti kép szerint. 🙂
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A barackos-habos pite eredetét pontosan nem tudjuk, de a hagyományos gyümölcsös pitékhez hasonlóan valószínűleg közép- vagy kelet-európai eredetű. Az őszibarackot gyakran használták a régióban süteményekben, mivel az édes és savanyú íze kiválóan harmonizált a tésztával és a krémes töltelékkel.
Ez a pite a magyar konyha egyik remek alkotása. Bár a recept nagyjából egyszerű, az eredmény mindig nagyon finom és frissítő, különösen a nyári hónapokban, amikor az őszibarack szezonja van.
Tálalás:
A barackos-habos pitét általában hidegen tálalják. A habos teteje finom kontrasztot képez az édes, krémes töltelékkel és a ropogós tésztával. A pitét legjobb szeletekre vágni, és minden egyes szeletet friss őszibarack szeletekkel vagy pár levél friss mentával díszíteni. Egy pohár hideg fehérborral vagy pezsgővel tálalva igazán élvezetessé válik.
Alternatív hozzávalók:
Ha nem áll rendelkezésre friss őszibarack, konzerv őszibarackot is használhatunk.
A vaníliás puding helyett próbálkozhatunk más ízesítésű pudinggal is, mint például a mandula vagy a kókusz.
A tésztába belesüthetünk néhány mandulát vagy diót is, hogy extra ropogást adjunk neki.
A tojásfehérje helyett használhatunk vegán tojáspótlót is, ha vegán változatot szeretnénk készíteni. A porcukor helyett használhatunk édesítőszert is, ha cukormentes változatot szeretnénk.
Egészségügyi előnyök:
- Gyümölcsök: Az őszibarackban sok a rost, ami segít a jó emésztésben, valamint nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint és C-vitamint is.
- Tojás: A tojásfehérje jó fehérjeforrás, amely hozzájárul az izomépítéshez és a teltségérzethez.
Azonban érdemes figyelembe venni, hogy bár a barackos-habos pite egészséges összetevőket tartalmaz, magas cukortartalma miatt csak mértékkel fogyasszuk.
Variációk:
A barackos-habos pite receptje változatosan alakítható. Az alábbiakban néhány ötlet:
- Különböző gyümölcsök: Próbáld ki más gyümölcsökkel is, mint az eper, a málna vagy az áfonya. A gyümölcsök kombinálása is remekül működhet.
- Tészta: A tészta variálható mandulaliszt vagy kókuszliszt használatával a liszt helyett, amelyek más ízvilágot adnak a pitének.
- Hab: A citromos hab helyett használhatunk vanília esszenciát vagy más ízesítőt is a habhoz.
Érdekességek:
- A barackot szimbolikusan a hosszú élet és a halhatatlanság jelképeként tartják számon Kínában. Ez a gyümölcs szerepel a kínai művészetben és a költészetben is.
- A piték és a torták története egészen az ókori Görögországig nyúlik vissza, ahol a kenyértésztát gyakran használták tartósítóként gyümölcsök számára. Az édességek, mint amilyen a barackos-habos pite, a középkorban váltak népszerűvé, amikor a cukor terjedni kezdett Európában.