Barackos-habos pite szelet a tányéron, puha, enyhén barnára sült tojásfehérje habbal a tetején, amely alatt lágy vanília puding és friss barack szeletek helyezkednek el egy omlós, vajas tészta felett. Barackos-habos pite

Barackos-habos pite

Pite Sütemény

Barackos-habos pite – Az édes és selymes ízű desszert

Barackos-habos pite recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A barackos-habos pite egy fantasztikus nyári desszert, amelyet mindenki imád. Ez a finom sütemény barackos és habos ízvilágával mindenkit elvarázsol. Ha szeretnél egy friss, édes és selymes ízű desszertet a nyári napokra, akkor a tökéletes választás.

Barackos-habos pite szelet a tányéron, puha, enyhén barnára sült tojásfehérje habbal a tetején, amely alatt lágy vanília puding és friss barack szeletek helyezkednek el egy omlós, vajas tészta felett.

Barackos-habos pite

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Barackos-habos pite.
5 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 607 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

a tetejére:

Elkészítés
 

  • A tészta hozzávalóit a tojás kivételével elmorzsoljuk, majd a tojást is hozzáadva laza kis tésztává gyúrjuk. Folpack-ba csomagolva, 20 percre a hűtőbe tesszük. Majd kb. 28 cm átmérőjű, cakkos peremű piteformába nyújtjuk/tapicskoljuk. Az alját villával megszurkáljuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
  • A pudingport a cukorral és 1 dl tejjel jól elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk, és a pudingos cukros tejet hozzáadva, folyamatos kevergetés mellett készre főzzük. Pár percet hűlni hagyjuk, majd az elősütött pitealapra simítjuk.
  • A felezett őszibarackokat centis szeletekre vágjuk és a pudingba nyomjuk.
  • A tojásfehérjékből pici sóval kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a citrom levét és héját. A sütire simítjuk és 8-10 percig sütjük (180 °C-on). Ne süssük túl, mint ahogy én tettem, a fenti kép szerint. 🙂

Megjegyzés

Jó étvágyat a Barackos-habos pite-hez!

Tápérték

Kalória: 607kcalSzénhidrát: 92gFehérje: 9gZsír: 24gTelített zsír: 14gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTrans Fat: 1gKoleszterin: 89mgNátrium: 344mgKálium: 361mgÉlelmi rost: 3gCukor: 67gVitamin A: 1262IUVitamin C: 9mgKalcium: 106mgVas: 2mg
Keyword citromhéj, Citromlé, Cukor, Liszt, Porcukor, Tej, tojás, Tojásfehérje, Vaj, Vaníliás pudingpor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Barackos-habos pite recepthez:

Mi a Barackos-habos pite?

A Barackos-habos pite egy ínycsiklandó, klasszikus magyar desszert, amely egy omlós, vajas tésztából készül, töltve vaníliás pudinggal és friss, szeletelt őszibarackkal. A sütemény tetejét egy citromos, tojásfehérje habkorona díszíti. Ez a sütemény remek választás ünnepekre, vagy akár egy hétköznapi csemegének is, mely gyümölcsös, könnyed ízével elvarázsolja az ízlelőbimbókat.

Hogyan válasszuk ki a legjobb őszibarackot a pitéhez?

Válassz érett, de még kemény őszibarackot, amelynek bőre sima és foltmentes. Az érett barack illata intenzív és gyümölcsös.

Milyen alternatívái vannak a vaníliás pudingpornak?

Ha nincs vaníliás pudingpor, használhatsz vanília kivonatot vagy vaníliarúdat, és keverj hozzá kukoricakeményítőt a sűrítéshez.

Hogyan készíthető el laktózmentes vagy vegán verzióban a pite?

Cserélj ki tejet laktózmentes vagy növényi tejre (pl. mandula-, szója- vagy kókusztej), a vajat pedig vegán alternatívára.

Hogyan őrizhető meg a pite frissessége?

Tárold a pitét hűtőben, légmentesen lezárva. Így akár 2-3 napig is friss marad.

Lehet-e előre elkészíteni a pite tésztáját?

Igen, a tészta előre elkészíthető és akár egy éjszakán át tárolható a hűtőben.

Milyen alkoholmentes alternatívái vannak a Bellininek és a Riesling bornak?

Alkoholmentes pezsgő vagy szóda víz barackpürével a Bellini helyett, illetve alkoholmentes fehérbor a Riesling helyett.

Hogyan készíthető diabetikus barát verziója a pitének?

Használj cukor helyett megfelelő édesítőszert, és figyelj a gyümölcsök természetes cukortartalmára is.

Történet:

A barackos-habos pite eredetét pontosan nem tudjuk, de a hagyományos gyümölcsös pitékhez hasonlóan valószínűleg közép- vagy kelet-európai eredetű. Az őszibarackot gyakran használták a régióban süteményekben, mivel az édes és savanyú íze kiválóan harmonizált a tésztával és a krémes töltelékkel.

Ez a pite a magyar konyha egyik remek alkotása. Bár a recept nagyjából egyszerű, az eredmény mindig nagyon finom és frissítő, különösen a nyári hónapokban, amikor az őszibarack szezonja van.

Tálalás:

A barackos-habos pitét általában hidegen tálalják. A habos teteje finom kontrasztot képez az édes, krémes töltelékkel és a ropogós tésztával. A pitét legjobb szeletekre vágni, és minden egyes szeletet friss őszibarack szeletekkel vagy pár levél friss mentával díszíteni. Egy pohár hideg fehérborral vagy pezsgővel tálalva igazán élvezetessé válik.

Ital ajánló a Barackos-habos pite mellé:

Gyerekeknek:

  1. Barackos Jégtea: Frissítő és gyümölcsös, tökéletesen kiegészíti a pite ízvilágát. Készítsd el hideg teából, friss barackból, és egy kis mézzel édesítve.
  2. Alma- és Barackszörp: Keverj össze almalével és baracklekvárral vagy szörppel. Hűtsd le jól, és tálald jégkockákkal.
  3. Gyümölcsös Smoothie: Készíts egy smoothie-t banánból, barackból és egy kis joghurtból. Egészséges és tápláló választás.

Felnőtteknek:

  1. Barackos Bellini: Pezsgő vagy száraz prosecco barackpürével keverve. Ünnepélyes és elegáns, jól illik a pite gyümölcsös ízéhez.
  2. Jéghideg Riesling: Egy könnyű, gyümölcsös Riesling bor remekül kiegészíti a barackos sütemény ízét.
  3. Gyümölcsös Sangria: Egy könnyed, citrusos sangria, amelybe barackot és más gyümölcsöket is beletehetsz, ízletes kísérője lehet a pitének.

Ezek az italok remekül kiegészítik a barackos-habos pite ízét, és még emelik az étkezés élményét.Ízlés szerint választhatsz a felsoroltak közül, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább tetszőt!

Alternatív hozzávalók:

Ha nem áll rendelkezésre friss őszibarack, konzerv őszibarackot is használhatunk.

A vaníliás puding helyett próbálkozhatunk más ízesítésű pudinggal is, mint például a mandula vagy a kókusz.

A tésztába belesüthetünk néhány mandulát vagy diót is, hogy extra ropogást adjunk neki.

A tojásfehérje helyett használhatunk vegán tojáspótlót is, ha vegán változatot szeretnénk készíteni. A porcukor helyett használhatunk édesítőszert is, ha cukormentes változatot szeretnénk.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gyümölcsök: Az őszibarackban sok a rost, ami segít a jó emésztésben, valamint nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint és C-vitamint is.
  2. Tojás: A tojásfehérje jó fehérjeforrás, amely hozzájárul az izomépítéshez és a teltségérzethez.

Azonban érdemes figyelembe venni, hogy bár a barackos-habos pite egészséges összetevőket tartalmaz, magas cukortartalma miatt csak mértékkel fogyasszuk.

Variációk:

A barackos-habos pite receptje változatosan alakítható. Az alábbiakban néhány ötlet:

  1. Különböző gyümölcsök: Próbáld ki más gyümölcsökkel is, mint az eper, a málna vagy az áfonya. A gyümölcsök kombinálása is remekül működhet.
  2. Tészta: A tészta variálható mandulaliszt vagy kókuszliszt használatával a liszt helyett, amelyek más ízvilágot adnak a pitének.
  3. Hab: A citromos hab helyett használhatunk vanília esszenciát vagy más ízesítőt is a habhoz.

Érdekességek:

  1. A barackot szimbolikusan a hosszú élet és a halhatatlanság jelképeként tartják számon Kínában. Ez a gyümölcs szerepel a kínai művészetben és a költészetben is.
  2. A piték és a torták története egészen az ókori Görögországig nyúlik vissza, ahol a kenyértésztát gyakran használták tartósítóként gyümölcsök számára. Az édességek, mint amilyen a barackos-habos pite, a középkorban váltak népszerűvé, amikor a cukor terjedni kezdett Európában.
(össznézettség: 700, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating