Barackos-habos pite – Könnyed, gyümölcsös sütemény vaníliás krémmel
Barackos-habos pite recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
A barackos-habos pite egy könnyed és ízletes házi sütemény, amelyben a vajpuha tészta, a lágy vaníliás puding és a habos tojáshab tökéletes harmóniát alkot. Az őszibarackos pite egyszerűen elkészíthető, és ideális desszert ebédre, vacsorára vagy akár ünnepi alkalmakra is. Fedezd fel ezt a klasszikus magyar süteményt, amely garantáltan minden édesszájú kedvence lesz!
Barackos-habos pite
Hozzávalók
a töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál cukor
- 4 dl tej
- 6 db őszibarack felezett
a tetejére:
- 3 db tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 1 db citrom héja
- 1 db citrom leve
Elkészítés
- A hideg vajat kisebb darabokra vágjuk, majd egy tálba tesszük a liszttel és a porcukorral együtt. Ujjainkkal elmorzsoljuk, amíg morzsalékos állagú nem lesz. Ezután hozzáadjuk a tojást, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük pihenni kb. 20 percre.
- A lehűtött tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 28 cm átmérőjű körré nyújtjuk, majd egy cakkos szélű piteformába helyezzük. Az alját villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel sütés közben. 180°C-ra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük, amíg éppen megszilárdul.
- Egy kisebb tálban a vaníliás pudingport csomómentesre keverjük 3 evőkanál cukorral és 1 dl tejjel. A maradék 3 dl tejet egy lábasban felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a pudingos keveréket. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. A kész pudingot pár percig hűlni hagyjuk, majd az elősütött pitealapra egyenletesen elsimítjuk.
- A felezett őszibarackokat vékony szeletekre vágjuk, majd szépen elrendezzük a puding tetején, kissé belenyomkodva a krémbe.
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. Amikor már stabil a hab, fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, majd belekeverjük a reszelt citromhéjat és a citrom levét is. A kész habot egy spatulával egyenletesen elsimítjuk a barackok tetején.
- A süteményt visszatesszük a sütőbe, és 180°C-on további 8-10 percig sütjük, amíg a habcsók teteje enyhén aranybarna lesz. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor a hab kiszáradhat.
- A pitét hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a puding szépen megszilárduljon. Ezután szeletekre vágva tálaljuk.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Barackos-habos pite recepthez:
A Barackos-habos pite egy ínycsiklandó, klasszikus magyar desszert, amely egy omlós, vajas tésztából készül, töltve vaníliás pudinggal és friss, szeletelt őszibarackkal. A sütemény tetejét egy citromos, tojásfehérje habkorona díszíti. Ez a sütemény remek választás ünnepekre, vagy akár egy hétköznapi csemegének is, mely gyümölcsös, könnyed ízével elvarázsolja az ízlelőbimbókat.
Válassz érett, de még kemény őszibarackot, amelynek bőre sima és foltmentes. Az érett barack illata intenzív és gyümölcsös.
Ha nincs vaníliás pudingpor, használhatsz vanília kivonatot vagy vaníliarúdat, és keverj hozzá kukoricakeményítőt a sűrítéshez.
Cserélj ki tejet laktózmentes vagy növényi tejre (pl. mandula-, szója- vagy kókusztej), a vajat pedig vegán alternatívára.
Tárold a pitét hűtőben, légmentesen lezárva. Így akár 2-3 napig is friss marad.
Igen, a tészta előre elkészíthető és akár egy éjszakán át tárolható a hűtőben.
Alkoholmentes pezsgő vagy szóda víz barackpürével a Bellini helyett, illetve alkoholmentes fehérbor a Riesling helyett.
Használj cukor helyett megfelelő édesítőszert, és figyelj a gyümölcsök természetes cukortartalmára is.
Történet:
A barackos-habos pite egy klasszikus magyar sütemény, amelyet már nagymamáink is előszeretettel készítettek. A vaníliás pudinggal töltött pite és a könnyed tojáshabos réteg tökéletes párosítás, amely harmonikus ízvilágot teremt. A gyümölcsös piték egyik legkedveltebb változata, amely nyári desszertként és ünnepi alkalmakra is ideális. Az őszibarackos sütemény friss vagy befőtt gyümölcsből is elkészíthető, így egész évben élvezhetjük ezt a pudingos süteményt.
Tálalás:
A barackos pitét érdemes teljesen kihűlve felszeletelni, hogy a vaníliás krém szépen megálljon a tésztán. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, vagy kínálhatunk mellé egy gombóc vaníliafagylaltot, amely tovább fokozza a habos sütemény ízélményét. Ha ünnepi alkalomra készítjük, díszíthetjük tejszínhabbal és friss őszibarack szeletekkel, hogy még mutatósabb legyen a házi sütemény.
Ital ajánló a Barackos-habos pite mellé:
Gyerekeknek:
- Barackos Jégtea: Frissítő és gyümölcsös, tökéletesen kiegészíti a pite ízvilágát. Készítsd el hideg teából, friss barackból, és egy kis mézzel édesítve.
- Alma- és Barackszörp: Keverj össze almalével és baracklekvárral vagy szörppel. Hűtsd le jól, és tálald jégkockákkal.
- Gyümölcsös Smoothie: Készíts egy smoothie-t banánból, barackból és egy kis joghurtból. Egészséges és tápláló választás.
Felnőtteknek:
- Barackos Bellini: Pezsgő vagy száraz prosecco barackpürével keverve. Ünnepélyes és elegáns, jól illik a pite gyümölcsös ízéhez.
- Jéghideg Riesling: Egy könnyű, gyümölcsös Riesling bor remekül kiegészíti a barackos sütemény ízét.
- Gyümölcsös Sangria: Egy könnyed, citrusos sangria, amelybe barackot és más gyümölcsöket is beletehetsz, ízletes kísérője lehet a pitének.
Ezek az italok remekül kiegészítik a barackos-habos pite ízét, és még emelik az étkezés élményét.Ízlés szerint választhatsz a felsoroltak közül, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább tetszőt!
Alternatív hozzávalók:
A barackos-habos pite sokféleképpen variálható. A klasszikus barackos pite helyett készíthetjük sárgabarackkal, málnával, vagy akár meggyel is. A pudingos réteghez vaníliás helyett használhatunk csokoládés pudingot is, ami izgalmas csavart ad a házi süti recepthez. A tészta gazdagabbá tehető mandulaliszttel vagy darált dióval, a tojáshabot pedig ízesíthetjük egy csipet fahéjjal vagy narancshéjjal a különlegesebb ízvilág érdekében.
Egészségügyi előnyök:
A barackos-habos pite nemcsak finom, hanem bizonyos egészségügyi előnyökkel is bír. Az őszibarack gazdag C-vitaminban, rostokban és antioxidánsokban, amelyek támogatják az immunrendszert és segítenek az emésztésben. A tojásfehérje hab kiváló fehérjeforrás, alacsony zsír- és kalóriatartalommal. Ha a receptet teljes kiőrlésű liszttel készítjük, növelhetjük a rosttartalmat, ami hozzájárul az egészséges vércukorszint fenntartásához. A házi sütemények előnye, hogy elkerülhetjük a mesterséges adalékanyagokat, így egészségesebb alternatívát kínálnak a bolti édességekkel szemben.
Variációk:
A barackos pite sokféleképpen variálható attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnénk elérni. Ha gluténmentes süteményt készítenél, használhatsz rizslisztet vagy mandulalisztet a tészta alapjához. A tejmentes változathoz a tej helyett használható növényi tej, például mandulatej vagy zabtej. A vaníliás pudingot lecserélhetjük csokoládés pudingra, ha gazdagabb, intenzívebb ízélményt szeretnénk. Az őszibarack helyett más gyümölcsök, például málna, eper vagy meggy is remekül passzolnak a réteges süteményhez. Ha még ropogósabb tésztát szeretnénk, a vaj egy részét kicserélhetjük kókuszzsírra vagy ghíre.
Érdekességek:
A pite készítésének hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, és a különböző kultúrákban más-más formában jelent meg. A gyümölcsös piték már az ókori Rómában is népszerűek voltak, ahol mézzel és sajttal készítették őket. A magyar konyhában a barackos sütemények nagy hagyománnyal bírnak, hiszen a Kárpát-medence kiváló gyümölcstermő vidék. Az őszibarack az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs, és már az 1500-as évektől termesztik Magyarországon. A pudingos sütemények a 20. században váltak elterjedtté, amikor a bolti pudingporok megjelentek, megkönnyítve a házi sütik elkészítését.