Barackos-habos pite – Az édes és selymes ízű desszert
Barackos-habos pite recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
A barackos-habos pite egy fantasztikus nyári desszert, amelyet mindenki imád. Ez a finom sütemény barackos és habos ízvilágával mindenkit elvarázsol. Ha szeretnél egy friss, édes és selymes ízű desszertet a nyári napokra, akkor a tökéletes választás.
Barackos-habos pite
Hozzávalók
a töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál cukor
- 4 dl tej
- 6 db őszibarack felezett
a tetejére:
- 3 db tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 1 db citrom héja
- 1 db citrom leve
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit a tojás kivételével elmorzsoljuk, majd a tojást is hozzáadva laza kis tésztává gyúrjuk. Folpack-ba csomagolva, 20 percre a hűtőbe tesszük. Majd kb. 28 cm átmérőjű, cakkos peremű piteformába nyújtjuk/tapicskoljuk. Az alját villával megszurkáljuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
- A pudingport a cukorral és 1 dl tejjel jól elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk, és a pudingos cukros tejet hozzáadva, folyamatos kevergetés mellett készre főzzük. Pár percet hűlni hagyjuk, majd az elősütött pitealapra simítjuk.
- A felezett őszibarackokat centis szeletekre vágjuk és a pudingba nyomjuk.
- A tojásfehérjékből pici sóval kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a citrom levét és héját. A sütire simítjuk és 8-10 percig sütjük (180 °C-on). Ne süssük túl, mint ahogy én tettem, a fenti kép szerint. 🙂
Megjegyzés
Tápérték
Gyakran ismételt kérdések a Barackos-habos pite recepthez:
A Barackos-habos pite egy ínycsiklandó, klasszikus magyar desszert, amely egy omlós, vajas tésztából készül, töltve vaníliás pudinggal és friss, szeletelt őszibarackkal. A sütemény tetejét egy citromos, tojásfehérje habkorona díszíti. Ez a sütemény remek választás ünnepekre, vagy akár egy hétköznapi csemegének is, mely gyümölcsös, könnyed ízével elvarázsolja az ízlelőbimbókat.
Válassz érett, de még kemény őszibarackot, amelynek bőre sima és foltmentes. Az érett barack illata intenzív és gyümölcsös.
Ha nincs vaníliás pudingpor, használhatsz vanília kivonatot vagy vaníliarúdat, és keverj hozzá kukoricakeményítőt a sűrítéshez.
Cserélj ki tejet laktózmentes vagy növényi tejre (pl. mandula-, szója- vagy kókusztej), a vajat pedig vegán alternatívára.
Tárold a pitét hűtőben, légmentesen lezárva. Így akár 2-3 napig is friss marad.
Igen, a tészta előre elkészíthető és akár egy éjszakán át tárolható a hűtőben.
Alkoholmentes pezsgő vagy szóda víz barackpürével a Bellini helyett, illetve alkoholmentes fehérbor a Riesling helyett.
Használj cukor helyett megfelelő édesítőszert, és figyelj a gyümölcsök természetes cukortartalmára is.
Történet:
A barackos-habos pite eredetét pontosan nem tudjuk, de a hagyományos gyümölcsös pitékhez hasonlóan valószínűleg közép- vagy kelet-európai eredetű. Az őszibarackot gyakran használták a régióban süteményekben, mivel az édes és savanyú íze kiválóan harmonizált a tésztával és a krémes töltelékkel.
Ez a pite a magyar konyha egyik remek alkotása. Bár a recept nagyjából egyszerű, az eredmény mindig nagyon finom és frissítő, különösen a nyári hónapokban, amikor az őszibarack szezonja van.
Tálalás:
A barackos-habos pitét általában hidegen tálalják. A habos teteje finom kontrasztot képez az édes, krémes töltelékkel és a ropogós tésztával. A pitét legjobb szeletekre vágni, és minden egyes szeletet friss őszibarack szeletekkel vagy pár levél friss mentával díszíteni. Egy pohár hideg fehérborral vagy pezsgővel tálalva igazán élvezetessé válik.
Ital ajánló a Barackos-habos pite mellé:
Gyerekeknek:
- Barackos Jégtea: Frissítő és gyümölcsös, tökéletesen kiegészíti a pite ízvilágát. Készítsd el hideg teából, friss barackból, és egy kis mézzel édesítve.
- Alma- és Barackszörp: Keverj össze almalével és baracklekvárral vagy szörppel. Hűtsd le jól, és tálald jégkockákkal.
- Gyümölcsös Smoothie: Készíts egy smoothie-t banánból, barackból és egy kis joghurtból. Egészséges és tápláló választás.
Felnőtteknek:
- Barackos Bellini: Pezsgő vagy száraz prosecco barackpürével keverve. Ünnepélyes és elegáns, jól illik a pite gyümölcsös ízéhez.
- Jéghideg Riesling: Egy könnyű, gyümölcsös Riesling bor remekül kiegészíti a barackos sütemény ízét.
- Gyümölcsös Sangria: Egy könnyed, citrusos sangria, amelybe barackot és más gyümölcsöket is beletehetsz, ízletes kísérője lehet a pitének.
Ezek az italok remekül kiegészítik a barackos-habos pite ízét, és még emelik az étkezés élményét.Ízlés szerint választhatsz a felsoroltak közül, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább tetszőt!
Alternatív hozzávalók:
Ha nem áll rendelkezésre friss őszibarack, konzerv őszibarackot is használhatunk.
A vaníliás puding helyett próbálkozhatunk más ízesítésű pudinggal is, mint például a mandula vagy a kókusz.
A tésztába belesüthetünk néhány mandulát vagy diót is, hogy extra ropogást adjunk neki.
A tojásfehérje helyett használhatunk vegán tojáspótlót is, ha vegán változatot szeretnénk készíteni. A porcukor helyett használhatunk édesítőszert is, ha cukormentes változatot szeretnénk.
Egészségügyi előnyök:
- Gyümölcsök: Az őszibarackban sok a rost, ami segít a jó emésztésben, valamint nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint és C-vitamint is.
- Tojás: A tojásfehérje jó fehérjeforrás, amely hozzájárul az izomépítéshez és a teltségérzethez.
Azonban érdemes figyelembe venni, hogy bár a barackos-habos pite egészséges összetevőket tartalmaz, magas cukortartalma miatt csak mértékkel fogyasszuk.
Variációk:
A barackos-habos pite receptje változatosan alakítható. Az alábbiakban néhány ötlet:
- Különböző gyümölcsök: Próbáld ki más gyümölcsökkel is, mint az eper, a málna vagy az áfonya. A gyümölcsök kombinálása is remekül működhet.
- Tészta: A tészta variálható mandulaliszt vagy kókuszliszt használatával a liszt helyett, amelyek más ízvilágot adnak a pitének.
- Hab: A citromos hab helyett használhatunk vanília esszenciát vagy más ízesítőt is a habhoz.
Érdekességek:
- A barackot szimbolikusan a hosszú élet és a halhatatlanság jelképeként tartják számon Kínában. Ez a gyümölcs szerepel a kínai művészetben és a költészetben is.
- A piték és a torták története egészen az ókori Görögországig nyúlik vissza, ahol a kenyértésztát gyakran használták tartósítóként gyümölcsök számára. Az édességek, mint amilyen a barackos-habos pite, a középkorban váltak népszerűvé, amikor a cukor terjedni kezdett Európában.