Barackos-túrós lepény

Pite Sütemény

Barackos-túrós lepény: A Friss és ízletes desszert

Barackos-túrós lepény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Ha szereted az édességeket és kíváncsi vagy egy új receptre, amit ki kell próbálnod, akkor a Barackos-túrós lepény tökéletes választás számodra! Ez a finomság a barack ízét és a túró krémes állagát ötvözi, ami különleges élményt nyújt az ízlelőbimbóknak.

Barackos-túrós lepény

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Barackos-túrós lepény.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 974 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • A lisztet, a porcukrot és a sütőport összekevertem, majd összemorzsoltam a vajjal.
  • A tejfölt és a tojássárgájákat is összekevertem és hozzáadtam a száraz összetevőkhöz, majd összegyúrtam a tésztát, csak addig, hogy összeálljon. A hűtőben pihentettem fél órát.
  • Az őszibarackokat leforráztam, meghámoztam, kiszedtem a magjukat, majd vékony szeletekre vágtam.
  • Az áttört túrót összekevertem a citromhéjjal, a gyömbérporral és a sárgabarackkal.
  • A tojássárgáját habosra vertem a porcukorral, majd azt is a túróhoz kevertem. A tojásfehérjék kemény habját nagyon óvatosan kevertem bele, hogy ne törjön össze. Ez a túró töltelék inkább hasonlított szuflaéra, mint töltelékre, olyan könnyű volt.
  • A tésztát egy nagyobb és egy kisebb részre szedtem. A nagyobbat tepsi méretűre nyújtottam, ez ment alulra. Arra rá az összes töltelék. Erre egy rétegben, egyenletesen felraktam az őszibarack szeleteket. Utána a kisebb tésztát is tepsi méretűre nyújtottam (ez vékonyabb lett) és az egésznek a tetejére ráborítottam.
  • A tészta tetejét megkentem egy tojássárgája és egy evőkanál tejföl keverékével. Villával megszurkáltam a tetejét. 170°C fokos sütőben kb. 30 percig sült.
  • Hagytam kihűlni, kockákra vágtam és meghintettem porcukorral.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Barackos-túrós lepény-hez!

Nutrition

Kalória: 974kcalSzénhidrát: 135gFehérje: 28gZsír: 31gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gKoleszterin: 196mgNátrium: 101mgKálium: 716mgÉlelmi rost: 6gCukor: 54gVitamin A: 1750IUVitamin C: 4.1mgKalcium: 160mgVas: 5.9mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword pite, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Barackos-túrós lepény egy tradicionális magyar desszert, amelynek ízletes és krémes tölteléke a barack és a túró harmonikus kombinációját kínálja. Ez a sütemény kedvelt választás a nyári időszakban, amikor a friss barackok éppen szezonban vannak. A könnyed tészta és a krémes töltelék tökéletes egyensúlyt teremt, és garantáltan lenyűgözi az ízlelőbimbókat.

Tálalás:

A Barackos-túrós lepényt lehet hidegen vagy langyosan is tálalni, attól függően, hogy melyik ízletesebb számodra. Itt van néhány ötlet a tálaláshoz:

  1. Porcukorral meghintve: Szórd meg a tetejét egy kevés porcukorral, hogy még vonzóbbá váljon. Ez ad egy kis édességet és dekoratív hatást.
  2. Friss barackkal díszítve: Szeletelj néhány friss barackot, és helyezd őket a tetejére vagy az oldalára a szebb megjelenés érdekében. A friss gyümölcs feldobja a süteményt és frissességet kölcsönöz neki.
  3. Tejszínhabbal kísérve: Készíts egy adag friss tejszínhabot, és tálald a lepény mellé. A selymes tejszínhab tökéletesen kiegészíti a krémes tölteléket és még gazdagabbá teszi az ízeket.
  4. Vaníliafagylalttal tálalva: Ha szereted a kontrasztot, kínálj mellé egy gombóc vaníliafagyit. A meleg lepény és a hideg fagylalt kombinációja elképesztő ízkavalkádot eredményez.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nem találsz friss barackot, használhatsz fagyasztott barackot is. Egyszerűen olvaszd fel és csöpögtesd le, mielőtt a töltelékhez adod.
  • A túrós töltelékhez hozzáadható egy kevés vanília vagy mandula aroma, hogy még gazdagabb ízt kapj.
  • A tészta elkészítéséhez használhatsz teljes kiőrlésű lisztet is, hogy egészségesebb változatot hozz létre.
  • Ha nem szereted a túrót, helyettesítheted mascarpone sajttal vagy krémsajttal is.
  • A sütőpor helyett használhatsz szódabikarbónát és egy kevés citromlevet, hogy a tészta megemelkedjen és könnyűvé váljon.

Egészségügyi előnyök:

A Barackos-túrós lepény egy olyan desszert, amely nem csak finom, hanem néhány egészségügyi előnyt is nyújthat. Itt van néhány egészségügyi szempontból fontos tényező:

  1. Túró: A túró egy alacsony zsírtartalmú tejtermék, amely gazdag kalciumban és fehérjében. A kalcium elősegítheti az egészséges csontok és fogak kialakulását és erősítését, míg a fehérje hozzájárulhat az izomtömeg fenntartásához és az egészséges sejtek építéséhez.
  2. Barack: A barackok tele vannak rosttal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. A rost segíthet az emésztésben és az egészséges bélmozgás fenntartásában. A vitaminok és antioxidánsok hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez és a sejtek védelméhez.

Variációk:

A Barackos-túrós lepény receptjét számos módon variálhatod az ízlésed és az elérhető hozzávalók szerint. Itt van néhány ötlet a változatosság érdekében:

  1. Gyümölcsvariációk: Próbáld ki más gyümölcsökkel is, például málnával, eperrel vagy sárgadinnyével. A különböző gyümölcsök különleges ízélményt nyújthatnak.
  2. Fűszerezés: Adj hozzá egy kevés fahéjat, vaníliát vagy citromfűt a töltelékhez, hogy még gazdagabb és ízletesebb legyen.
  3. Diétás változat: Ha szeretnéd csökkenteni a kalóriatartalmat vagy az állati eredetű összetevőket, próbálj ki alternatív hozzávalókat, mint például növényi alapú tejtermékeket vagy édesítőszereket.

Érdekességek:

  • A túróval töltött lepények a magyar konyha egyik hagyományos édességei közé tartoznak. A túró hosszú ideje fontos összetevője a magyar konyhának, és számos desszertben megtalálható.
  • A barackok szezonális gyümölcsök, és általában nyáron érik meg. Érdemes tehát a lepényt nyáron vagy kora ősszel készíteni, amikor a barackok a legízletesebbek és legfrissebbek.
  • A Barackos-túrós lepény tökéletes választás lehet, ha vendégeket vársz vagy egy ünnepi alkalomra készülsz. A gazdag ízek és az elegáns megjelenés garantáltan lenyűgözi a vendégeket.
  • A lepényt kiválóan lehet előre elkészíteni és tárolni a hűtőben. Így akár néhány napig is élvezheted a friss és ízletes desszertet.
  • A Barackos-túrós lepény tökéletes választás lehet reggelire vagy délutáni teázáshoz is, mivel a benne lévő tápanyagok hosszabb ideig energiát biztosítanak.
(össznézettség: 316, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating