Barackos-túrós lepény: A Friss és ízletes desszert
Barackos-túrós lepény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
Ha szereted az édességeket és kíváncsi vagy egy új receptre, amit ki kell próbálnod, akkor a Barackos-túrós lepény tökéletes választás számodra! Ez a finomság a barack ízét és a túró krémes állagát ötvözi, ami különleges élményt nyújt az ízlelőbimbóknak.
Barackos-túrós lepény
Hozzávalók
a tésztához:
a töltelékhez:
- 50 dkg túró áttört
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál gyömbérpor
- 8 db aszalt sárgabarack kockázva
- 4 db tojássárgája
- 8 evőkanál porcukor
- 7 db tojás fehérjéből keményre vert hab
- 4 db őszibarack nagy
Elkészítés
- A lisztet, a porcukrot és a sütőport összekevertem, majd összemorzsoltam a vajjal.
- A tejfölt és a tojássárgájákat is összekevertem és hozzáadtam a száraz összetevőkhöz, majd összegyúrtam a tésztát, csak addig, hogy összeálljon. A hűtőben pihentettem fél órát.
- Az őszibarackokat leforráztam, meghámoztam, kiszedtem a magjukat, majd vékony szeletekre vágtam.
- Az áttört túrót összekevertem a citromhéjjal, a gyömbérporral és a sárgabarackkal.
- A tojássárgáját habosra vertem a porcukorral, majd azt is a túróhoz kevertem. A tojásfehérjék kemény habját nagyon óvatosan kevertem bele, hogy ne törjön össze. Ez a túró töltelék inkább hasonlított szuflaéra, mint töltelékre, olyan könnyű volt.
- A tésztát egy nagyobb és egy kisebb részre szedtem. A nagyobbat tepsi méretűre nyújtottam, ez ment alulra. Arra rá az összes töltelék. Erre egy rétegben, egyenletesen felraktam az őszibarack szeleteket. Utána a kisebb tésztát is tepsi méretűre nyújtottam (ez vékonyabb lett) és az egésznek a tetejére ráborítottam.
- A tészta tetejét megkentem egy tojássárgája és egy evőkanál tejföl keverékével. Villával megszurkáltam a tetejét. 170°C fokos sütőben kb. 30 percig sült.
- Hagytam kihűlni, kockákra vágtam és meghintettem porcukorral.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A Barackos-túrós lepény egy tradicionális magyar desszert, amelynek ízletes és krémes tölteléke a barack és a túró harmonikus kombinációját kínálja. Ez a sütemény kedvelt választás a nyári időszakban, amikor a friss barackok éppen szezonban vannak. A könnyed tészta és a krémes töltelék tökéletes egyensúlyt teremt, és garantáltan lenyűgözi az ízlelőbimbókat.
Tálalás:
A Barackos-túrós lepényt lehet hidegen vagy langyosan is tálalni, attól függően, hogy melyik ízletesebb számodra. Itt van néhány ötlet a tálaláshoz:
- Porcukorral meghintve: Szórd meg a tetejét egy kevés porcukorral, hogy még vonzóbbá váljon. Ez ad egy kis édességet és dekoratív hatást.
- Friss barackkal díszítve: Szeletelj néhány friss barackot, és helyezd őket a tetejére vagy az oldalára a szebb megjelenés érdekében. A friss gyümölcs feldobja a süteményt és frissességet kölcsönöz neki.
- Tejszínhabbal kísérve: Készíts egy adag friss tejszínhabot, és tálald a lepény mellé. A selymes tejszínhab tökéletesen kiegészíti a krémes tölteléket és még gazdagabbá teszi az ízeket.
- Vaníliafagylalttal tálalva: Ha szereted a kontrasztot, kínálj mellé egy gombóc vaníliafagyit. A meleg lepény és a hideg fagylalt kombinációja elképesztő ízkavalkádot eredményez.
Alternatív hozzávalók:
- Ha nem találsz friss barackot, használhatsz fagyasztott barackot is. Egyszerűen olvaszd fel és csöpögtesd le, mielőtt a töltelékhez adod.
- A túrós töltelékhez hozzáadható egy kevés vanília vagy mandula aroma, hogy még gazdagabb ízt kapj.
- A tészta elkészítéséhez használhatsz teljes kiőrlésű lisztet is, hogy egészségesebb változatot hozz létre.
- Ha nem szereted a túrót, helyettesítheted mascarpone sajttal vagy krémsajttal is.
- A sütőpor helyett használhatsz szódabikarbónát és egy kevés citromlevet, hogy a tészta megemelkedjen és könnyűvé váljon.
Egészségügyi előnyök:
A Barackos-túrós lepény egy olyan desszert, amely nem csak finom, hanem néhány egészségügyi előnyt is nyújthat. Itt van néhány egészségügyi szempontból fontos tényező:
- Túró: A túró egy alacsony zsírtartalmú tejtermék, amely gazdag kalciumban és fehérjében. A kalcium elősegítheti az egészséges csontok és fogak kialakulását és erősítését, míg a fehérje hozzájárulhat az izomtömeg fenntartásához és az egészséges sejtek építéséhez.
- Barack: A barackok tele vannak rosttal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. A rost segíthet az emésztésben és az egészséges bélmozgás fenntartásában. A vitaminok és antioxidánsok hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez és a sejtek védelméhez.
Variációk:
A Barackos-túrós lepény receptjét számos módon variálhatod az ízlésed és az elérhető hozzávalók szerint. Itt van néhány ötlet a változatosság érdekében:
- Gyümölcsvariációk: Próbáld ki más gyümölcsökkel is, például málnával, eperrel vagy sárgadinnyével. A különböző gyümölcsök különleges ízélményt nyújthatnak.
- Fűszerezés: Adj hozzá egy kevés fahéjat, vaníliát vagy citromfűt a töltelékhez, hogy még gazdagabb és ízletesebb legyen.
- Diétás változat: Ha szeretnéd csökkenteni a kalóriatartalmat vagy az állati eredetű összetevőket, próbálj ki alternatív hozzávalókat, mint például növényi alapú tejtermékeket vagy édesítőszereket.
Érdekességek:
- A túróval töltött lepények a magyar konyha egyik hagyományos édességei közé tartoznak. A túró hosszú ideje fontos összetevője a magyar konyhának, és számos desszertben megtalálható.
- A barackok szezonális gyümölcsök, és általában nyáron érik meg. Érdemes tehát a lepényt nyáron vagy kora ősszel készíteni, amikor a barackok a legízletesebbek és legfrissebbek.
- A Barackos-túrós lepény tökéletes választás lehet, ha vendégeket vársz vagy egy ünnepi alkalomra készülsz. A gazdag ízek és az elegáns megjelenés garantáltan lenyűgözi a vendégeket.
- A lepényt kiválóan lehet előre elkészíteni és tárolni a hűtőben. Így akár néhány napig is élvezheted a friss és ízletes desszertet.
- A Barackos-túrós lepény tökéletes választás lehet reggelire vagy délutáni teázáshoz is, mivel a benne lévő tápanyagok hosszabb ideig energiát biztosítanak.