Hat darab barackos-túrós lepény porcukorral meghintve, tálalva egy rusztikus fa vágódeszkán. Barackos-túrós lepény

Barackos-túrós lepény

Pite Sütemény

Barackos-túrós lepény: A Friss és ízletes desszert

Barackos-túrós lepény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Ha szereted az édességeket és kíváncsi vagy egy új receptre, amit ki kell próbálnod, akkor a Barackos-túrós lepény tökéletes választás számodra! Ez a finomság a barack ízét és a túró krémes állagát ötvözi, ami különleges élményt nyújt az ízlelőbimbóknak.

Hat darab barackos-túrós lepény porcukorral meghintve, tálalva egy rusztikus fa vágódeszkán.

Barackos-túrós lepény

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Barackos-túrós lepény.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 974 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • A lisztet, porcukrot és sütőport összekeverjük, majd összemorzsoljuk a vajjal.
  • A tejfölt és a tojássárgájákat is összekeverjük, hozzáadjuk a száraz összetevőkhöz, majd összegyúrjuk a tésztát. Pihentessük fél órát a hűtőben.
  • Az áttört túrót összekeverjük a citromhéjjal, gyömbérporral és sárgabarackkal.
  • A tojássárgáját habosra verjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a túróhoz. A tojásfehérjék kemény habját óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze.
  • A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket tepsi méretűre nyújtjuk és alulra helyezzük. Rákenjük a túrós tölteléket és elosztjuk rajta az őszibarack szeleteket.
  • A másik tészta darabot is tepsi méretűre nyújtjuk, és a sütemény tetejére helyezzük.
  • A tészta tetejét megkenjük tojássárgája és tejföl keverékével, majd villával megszurkáljuk. 170°C-os sütőben kb. 30 percig sütjük.
  • Kihűtve, kockákra vágva és porcukorral meghintve kínáljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Barackos-túrós lepény-hez!

Tápérték

Kalória: 974kcalSzénhidrát: 135gFehérje: 28gZsír: 31gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gKoleszterin: 196mgNátrium: 101mgKálium: 716mgÉlelmi rost: 6gCukor: 54gVitamin A: 1750IUVitamin C: 4.1mgKalcium: 160mgVas: 5.9mg
Keyword Aszalt sárgabarack, Citrom, Gyömbérpor, Liszt, őszibarack, Porcukor, sütőpor, Tejföl, tojás, túró, Vaj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Barackos-túrós lepény recepthez:

Mi a Barackos-túrós lepény

A Barackos-túrós lepény egy hagyományos magyar desszert, amely egy gazdag túrós töltelékből és édes tésztából áll, melyet friss vagy aszalt barackdarabokkal gazdagítanak. Ez a sütemény jellemzően aranybarna kéreggel rendelkezik, és a töltelék könnyű, mégis krémes állaga miatt kedvelt. A lepényt gyakran porcukorral meghintve szolgálják fel, és tökéletes kiegészítője lehet egy délutáni kávénak vagy egy különleges ebédnek, vacsorának.

Lehet-e előre elkészíteni a lepényt?

Igen, a lepényt előző nap is elkészíthetjük. A tészta akár egy éjszakát is állhat a hűtőben, és a tölteléket is előre összeállíthatjuk. A sütemény íze másnap még összeérhet, így akár finomabb is lehet.

Hogyan tároljuk a megmaradt lepényt?

A maradék lepényt fedett edényben, hűtőszekrényben tároljuk. Így akár 2-3 napig is eltartható anélkül, hogy elveszítené frissességét vagy ízét.

Milyen típusú túrót használjak?

A legjobb a sima, áttört, közepes zsírtartalmú túró. Ha krémesebb állagot szeretne, válasszon krémtúrót vagy adjon hozzá egy kis tejfölt a túróhoz.

Cserélhető-e a friss barack aszalt vagy konzerv barackkal?

Igen, ha nincs szezonja a friss baracknak, használhat aszalt vagy konzerv barackot is. Az aszalt barackot érdemes előzőleg beáztatni, hogy puhább legyen.

Lehet-e a lepényt fagyasztani?

A barackos-túrós lepény nem a legjobb jelölt a fagyasztásra, mivel a túrós töltelék állaga megváltozhat. Ha mégis fagyasztani szeretné, inkább a puhább, krémes töltelékes változatot ajánlom fagyasztásra.

Hogyan lehet a tésztát könnyebbé tenni?

A tészta könnyebbé tételéhez használjon kevesebb vajat és adjon hozzá egy kis sütőport, hogy a tészta lazább legyen.

Van-e alternatíva a gyömbérporra?

Ha nem szereti a gyömbért, elhagyhatja vagy helyettesítheti más fűszerekkel, mint a fahéj vagy a szerecsendió.

Történet:

A Barackos-túrós lepény egy tradicionális magyar desszert, amelynek ízletes és krémes tölteléke a barack és a túró harmonikus kombinációját kínálja. Ez a sütemény kedvelt választás a nyári időszakban, amikor a friss barackok éppen szezonban vannak. A könnyed tészta és a krémes töltelék tökéletes egyensúlyt teremt, és garantáltan lenyűgözi az ízlelőbimbókat.

Tálalás:

A Barackos-túrós lepényt lehet hidegen vagy langyosan is tálalni, attól függően, hogy melyik ízletesebb számodra. Itt van néhány ötlet a tálaláshoz:

  1. Porcukorral meghintve: Szórd meg a tetejét egy kevés porcukorral, hogy még vonzóbbá váljon. Ez ad egy kis édességet és dekoratív hatást.
  2. Friss barackkal díszítve: Szeletelj néhány friss barackot, és helyezd őket a tetejére vagy az oldalára a szebb megjelenés érdekében. A friss gyümölcs feldobja a süteményt és frissességet kölcsönöz neki.
  3. Tejszínhabbal kísérve: Készíts egy adag friss tejszínhabot, és tálald a lepény mellé. A selymes tejszínhab tökéletesen kiegészíti a krémes tölteléket és még gazdagabbá teszi az ízeket.
  4. Vaníliafagylalttal tálalva: Ha szereted a kontrasztot, kínálj mellé egy gombóc vaníliafagyit. A meleg lepény és a hideg fagylalt kombinációja elképesztő ízkavalkádot eredményez.

Ital ajánló a Barackos-túrós lepény mellé:

Gyerekeknek:

  1. Barackos Smoothie: Egy frissítő, gyümölcsalapú smoothie, ami barackból, joghurtból és mézből készül. Ez az ital nemcsak finom, hanem egészséges is, tele vitaminokkal és rostokkal.
  2. Tejeskávé (Koffeinmentes): Egy koffeinmentes, tejes ital, amelyet kakaóporral vagy karobbal ízesíthetünk, hogy egy kis extra ízt adjunk neki. Ez egy lágy, kellemes ital, ami jól kiegészíti a lepény ízét.

Felnőtteknek:

  1. Tokaji Bor: Egy pohár édes tokaji bor remekül illik a desszerthez. A bor gazdag ízvilága és édessége tökéletesen harmonizál a lepény ízével.
  2. Kávé vagy Espresso: Egy erős kávé vagy espresso kiválóan ellensúlyozza a lepény édességét, és segít kiemelni a desszert gazdag ízét.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nem találsz friss barackot, használhatsz fagyasztott barackot is. Egyszerűen olvaszd fel és csöpögtesd le, mielőtt a töltelékhez adod.
  • A túrós töltelékhez hozzáadható egy kevés vanília vagy mandula aroma, hogy még gazdagabb ízt kapj.
  • A tészta elkészítéséhez használhatsz teljes kiőrlésű lisztet is, hogy egészségesebb változatot hozz létre.
  • Ha nem szereted a túrót, helyettesítheted mascarpone sajttal vagy krémsajttal is.
  • A sütőpor helyett használhatsz szódabikarbónát és egy kevés citromlevet, hogy a tészta megemelkedjen és könnyűvé váljon.

Egészségügyi előnyök:

A Barackos-túrós lepény egy olyan desszert, amely nem csak finom, hanem néhány egészségügyi előnyt is nyújthat. Itt van néhány egészségügyi szempontból fontos tényező:

  1. Túró: A túró egy alacsony zsírtartalmú tejtermék, amely gazdag kalciumban és fehérjében. A kalcium elősegítheti az egészséges csontok és fogak kialakulását és erősítését, míg a fehérje hozzájárulhat az izomtömeg fenntartásához és az egészséges sejtek építéséhez.
  2. Barack: A barackok tele vannak rosttal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. A rost segíthet az emésztésben és az egészséges bélmozgás fenntartásában. A vitaminok és antioxidánsok hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez és a sejtek védelméhez.

Variációk:

A Barackos-túrós lepény receptjét számos módon variálhatod az ízlésed és az elérhető hozzávalók szerint. Itt van néhány ötlet a változatosság érdekében:

  1. Gyümölcsvariációk: Próbáld ki más gyümölcsökkel is, például málnával, eperrel vagy sárgadinnyével. A különböző gyümölcsök különleges ízélményt nyújthatnak.
  2. Fűszerezés: Adj hozzá egy kevés fahéjat, vaníliát vagy citromfűt a töltelékhez, hogy még gazdagabb és ízletesebb legyen.
  3. Diétás változat: Ha szeretnéd csökkenteni a kalóriatartalmat vagy az állati eredetű összetevőket, próbálj ki alternatív hozzávalókat, mint például növényi alapú tejtermékeket vagy édesítőszereket.

Érdekességek:

  • A túróval töltött lepények a magyar konyha egyik hagyományos édességei közé tartoznak. A túró hosszú ideje fontos összetevője a magyar konyhának, és számos desszertben megtalálható.
  • A barackok szezonális gyümölcsök, és általában nyáron érik meg. Érdemes tehát a lepényt nyáron vagy kora ősszel készíteni, amikor a barackok a legízletesebbek és legfrissebbek.
  • A Barackos-túrós lepény tökéletes választás lehet, ha vendégeket vársz vagy egy ünnepi alkalomra készülsz. A gazdag ízek és az elegáns megjelenés garantáltan lenyűgözi a vendégeket.
  • A lepényt kiválóan lehet előre elkészíteni és tárolni a hűtőben. Így akár néhány napig is élvezheted a friss és ízletes desszertet.
  • A Barackos-túrós lepény tökéletes választás lehet reggelire vagy délutáni teázáshoz is, mivel a benne lévő tápanyagok hosszabb ideig energiát biztosítanak.
(össznézettség: 398, mai nézettség: 1 )
Tagged
4 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése