Barackos-túrós rétes: Az igazi magyar ízélmény
Barackos-túrós rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
Ha van egy olyan édesség, amit szinte minden magyar imád, az a rétes. A könnyű, roppanós tészta és a finom töltelék tökéletes kombinációja teszi őket olyan népszerűvé. Azonban valami különlegeset kínál a hagyományos rétesekhez képest. A Barackos-túrós rétesnek van egy sajátos íze, amelyet nem lehet összetéveszteni semmilyen más rétesfélével.
Barackos-túrós rétes
Hozzávalók
a töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 8 db sárgabarack
- 6 evőkanál vaníliás cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál tejföl
- 1 db citrom héja reszelt
- 1 kávéskanál fahéj
Elkészítés
- A barackokat vágjuk nagyobb gerezdekre. 1 evőkanál vaníliás cukorral és a a fahéjjal szórjuk meg, majd pár csepp citromlével és hagyjuk állni.
- Közben a túrót ízesítsük kedvünkre, adjuk hozzá a tejfölt és keverjük ki szép simára.
- A tészta hozzávalóit tegyük egy tálba és gyúrjuk össze. Gyorsan össze fog állni. Majd borítsuk deszkára és alaposan dolgozzuk ki. Az elkészült tésztát nyújtsuk hosszúkásra és vastagon kenjük le fagyos zsírral, majd tekerjük fel. Fóliázzuk le és pihentessük a hűtőben 1 órát, ha 1 napot áll, az sem számít.
- A kipihent tésztát vágjuk 3 egyenlő részre. Lisztezett deszkán egyenként gyúrjuk át, majd nyújtsuk olyan vékonyra, amekkorára csak tudjuk.
- Kenjük rá a túró harmadát, együk rá a beízesített barackokat és tekerjük fel. A végeit dugjuk alá, kenjük e zsírral a tetejét. Minden rúddal végezzük el ezt a műveletet.
- A sütőt melegítsük elő 200°C fokra és kb. 20 perc alatt süssük aranylóra.
- Az elkészült réteseket vastagon porcukrozva tálaljuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A rétes Magyarországon és Közép-Európában egy népszerű sütemény, melynek története az oszmán birodalomra nyúlik vissza. A rétes gyakran jelent meg a Habsburg birodalom ünnepi asztalán, és az idővel terjedt el a birodalom területén. A barackos-túrós rétes egy nagyon finom variációja, amely a nyári barack édességét kombinálja a krémes túróval.
Tálalás:
A barackos-túrós rétest általában melegen vagy szobahőmérsékleten szolgálják fel, egy pohár hideg tej mellett vagy egy finom csésze kávéval. A tetejét szórhatja meg porcukorral vagy akár fahéjjal is, hogy még több ízt adjon hozzá. Nagyszerű választás lehet reggelire, desszertként vagy akár egy késő esti csemegének is.
Alternatív hozzávalók:
Ha nincsenek kéznél sárgabarackok, vagy egyszerűen csak változtatni szeretne a recepten, más gyümölcsök is használhatóak. Cseresznye, szilva, alma vagy bogyós gyümölcsök is jól működhetnek. Ha nincs túró, a ricotta sajt egy jó alternatíva lehet. Ha pedig további ízkomplexitást szeretne, adjon hozzá a töltelékhez egy kevés friss mentalevelet vagy citromfűt. Az ecet helyett használhatja az almaecetet is, ami lágyabb, gyümölcsösebb ízt ad a tésztának.
Egészségügyi előnyök:
A barackos-túrós rétes egészséges hozzávalókat tartalmaz. A túró jó fehérjeforrás, amely hozzájárul az izomépítéshez és a teltségérzet növeléséhez. A barackok gazdagok béta-karotinban, ami segít a szem egészségének megőrzésében és a bőr egészségének fenntartásában, valamint C-vitamint és rostot is tartalmaznak. A citromhéj és a fahéj antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaznak.
Variációk:
A barackos-túrós rétes számtalan variációval készíthető el. Próbálja ki málnával vagy ribizlivel a barack helyett. Azok, akik szeretik a csokoládét, csokoládé chips vagy darabok hozzáadásával is kipróbálhatják. Ha a hagyományos túrót túl sósnak találja, használhat mascarponét vagy ricottát is.
Érdekességek:
A rétesek készítésének hagyományos technikája rendkívül érdekes. A rétes tésztáját olyan vékonyra kell nyújtani, hogy át lehessen látni rajta az újságpapírt! Ez a vékony tészta teszi lehetővé, hogy a rétes több rétegű legyen, és így a sütemény minden szeletében ízletes tölteléket kapjunk. A rétes készítése művészet, és sokan a családjukban őrzik a receptjét, átadva generációról generációra.