Házi készítésű barackos-túrós rétes porcukorral meghintve, ropogós tésztával és lédús sárgabarackkal. Barackos-túrós rétes

Barackos-túrós rétes

Rétes Tészták

Barackos-túrós rétes – Klasszikus házi sütemény ropogós tésztával

Barackos-túrós rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A barackos-túrós rétes a magyar konyha egyik legnépszerűbb házi süteménye, amely a krémes túró, lédús sárgabarack és ropogós rétestészta tökéletes harmóniáját kínálja. Könnyen elkészíthető, akár házi rétestésztával, akár bolti réteslappal, és ideális választás desszertként ebéd után vagy egy délutáni kávé mellé. Próbáld ki ezt a klasszikus receptet és élvezd az igazi házias ízeket!

Házi készítésű barackos-túrós rétes porcukorral meghintve, ropogós tésztával és lédús sárgabarackkal.

Barackos-túrós rétes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Barackos-túrós rétes.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 30 minutes
Sütés/Főzés 20 minutes
Összesen 50 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 8 főre
Kalória 323 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • A sárgabarackokat alaposan mossuk meg, majd vágjuk őket nagyobb gerezdekre. Egy tálba helyezzük a felszeletelt gyümölcsöt, majd szórjuk meg 1 evőkanál vaníliás cukorral és 1 kávéskanál fahéjjal. Adjunk hozzá néhány csepp frissen facsart citromlevet, hogy kiemelje az ízeket, és tegyük félre pár percre, hogy összeérjenek az ízek.
  • Egy nagyobb keverőtálba tegyük a túrót, majd adjuk hozzá a maradék vaníliás cukrot, vaníliakivonatot, a tejfölt és a reszelt citromhéjat. Egy villa vagy egy habverő segítségével alaposan keverjük össze, hogy szép krémes, egységes állagot kapjunk. Ha szeretnénk, botmixerrel is átdolgozhatjuk, hogy még simább legyen.
  • Egy nagy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a tojást, tejfölt, sót és ecetet. Kézzel vagy egy robotgép dagasztókarjával kezdjük el összedolgozni a tésztát. Amikor összeállt, borítsuk ki egy enyhén lisztezett gyúródeszkára, és alaposan gyúrjuk át legalább 5-10 percen keresztül, amíg rugalmas és sima állagú nem lesz.
  • Ezután nyújtsuk ki egy hosszúkás formára, majd egyenletesen kenjük meg a hideg zsírral. A tésztát ezután szorosan tekerjük fel, mint egy bejglit, csomagoljuk fóliába, és tegyük legalább 1 órára a hűtőbe pihenni. Ha van időnk, akár egy egész éjszakán át is pihentethetjük, ez még jobb állagot eredményez.
  • A pihentetett tésztát vegyük ki a hűtőből, majd vágjuk három egyenlő részre. Egyenként dolgozzuk át lisztezett felületen, majd nyújtsuk ki olyan vékonyra, amennyire csak lehetséges.
  • A kinyújtott tésztára kenjük rá a túrós töltelék harmadát, majd egyengessük el egyenletesen. Helyezzük rá a beízesített barackokat, majd a tészta két szélét kissé hajtsuk be, és szorosan tekerjük fel. A végeit dugjuk a tészta alá, hogy ne folyjon ki a töltelék sütés közben.
  • Ezt a műveletet ismételjük meg mindhárom rétesrúddal.
  • A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a réteseket, és a tetejüket kenjük meg egy kevés olvasztott zsírral vagy vajjal, hogy szép aranybarnára süljenek.
  • Toljuk be az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 20 percig, vagy amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz a teteje.
  • A sütőből kivéve hagyjuk a rétest néhány percig hűlni, majd bőségesen hintsük meg porcukorral. Frissen, langyosan tálalva a legfinomabb, de hidegen is kiváló desszert!

Jegyzet

Jó étvágyat a Barackos-túrós rétes-hez!

Kalória

Kalória: 323kcalSzénhidrát: 40gFehérje: 12gZsír: 13gTelített zsír: 6gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 4gTranszzsír: 1gKoleszterin: 45mgNátrium: 307mgKálium: 223mgRost: 2gCukor: 15gA-vitamin: 889IUC-vitamin: 5mgKalcium: 86mgVas: 2mg
Keyword Barackos túrós rétes házilag, Barackos túrós rétes recept, Barackos-túrós rétes, Barackszezonos receptek, Egyszerű rétes recept, Fahéjas barackos sütemény, Gyors rétes recept, házi rétes, Házi rétestészta készítése, Házi sütemény ötletek, Klasszikus magyar rétes, Klasszikus magyar sütemény, Legfinomabb házi rétes, Rétes barackkal és túróval, Rétes recept magyarosan, Rétes töltelékkel, Rétestészta házilag, Rétestészta recept, Túrós rétes házilag, Túrós rétes sárgabarackkal, Túrós rétes sütése, Túrós-barackos desszert
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Barackos-túrós rétes recepthez:

Mi a Barackos-túrós rétes?

A Barackos-túrós rétes egy hagyományos magyar sütemény, amely vékonyra nyújtott rétestésztából és barackos-túrós töltelékből készül. Ez egy ízletes, édes desszert, amelyet gyakran porcukorral meghintve szolgálnak fel.

Mennyire nehéz elkészíteni a Barackos-túrós rétest?

A Barackos-túrós rétes elkészítése közepesen nehéz feladatnak számít. A tészta nyújtása és a töltelék elkészítése időigényes lehet, de a végén megéri a fáradságot.

Milyen típusú túrót használjak a legjobb eredmény érdekében?

A legjobb eredmény érdekében friss, jó minőségű, közepesen száraz túrót ajánlott használni. Ha a túró túl vizes, az befolyásolhatja a rétes textúráját.

Mivel helyettesíthetem a sárgabarackot, ha éppen nincs szezonja?

A sárgabarackot helyettesítheti aszalt barackkal, konzerv barackkal, vagy más gyümölcsökkel, mint például alma, körte vagy meggy.

Lehet-e előre elkészíteni a rétest?

Igen, a rétest előre elkészítheted, és akár fagyasztani is lehet. Frissen sütve a legfinomabb, de jól bírja a hűtést és a melegítést is.

Milyen típusú ecetet használjak a tésztához?

A tészta készítéséhez leginkább a fehérecet vagy almaecet ajánlott, de gyakorlatilag bármilyen világos színű ecet megfelelő.

Hogyan lehet a rétest ropogósabbá tenni?

A ropogós tészta titka a jól kidolgozott, vékonyra nyújtott tészta és a megfelelő sütési hőmérséklet. Ügyelj arra, hogy a sütő eléggé forró legyen, és ne nyisd ki gyakran az ajtaját sütés közben.

Mit tehetek, ha a töltelék túl folyós?

Ha a töltelék túl folyós, adj hozzá egy kis darált kekszet, zsemlemorzsát vagy lisztet a töltelék sűrítéséhez.

Történet:

A barackos-túrós rétes a magyar konyha egyik klasszikus desszertje, amely házias ízeket és hagyományos technikákat ötvöz. A réteskészítés évszázados múltra tekint vissza, és bár manapság sokan bolti réteslapból készítik, a házi rétestészta sokkal finomabb és különlegesebb. A barackos túrós töltelék frissességet és krémességet ad az édességnek, míg a fahéj és vaníliás cukor még gazdagabb ízvilágot teremt. Ez a házi rétes recept tökéletes választás családi összejövetelekre, vasárnapi ebéd utánra vagy ünnepi alkalmakra.

Tálalás:

A sült barackos-túrós rétest hagyjuk langyosra hűlni, majd bőségesen hintsük meg porcukorral, hogy még vonzóbb legyen. A réteges, ropogós tészta és a krémes túrós-barackos töltelék tökéletes egyensúlyban van. Legjobb frissen tálalva, de hidegen is kiválóan fogyasztható. Egy csésze kávé vagy egy bögre vaníliás tej tökéletes kísérője ennek a házi süteménynek. Ha még különlegesebbé szeretnénk tenni, egy gombóc vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal is kínálhatjuk.

Ital ajánló a Barackos-túrós rétes mellé:

Gyerekeknek:

  1. Barackos Jégtea – Friss, házi készítésű barackos jégtea nemcsak finom, de egészséges is. Készítheted cukormentes verzióban, és hűsítő alternatívát nyújt a melegebb napokon.
  2. Citromfű vagy Kamilla Tea – Ezek a gyógynövény teák nyugtató hatásúak, és jól illenek a rétes finom ízéhez. Készítheted őket melegen vagy hidegen is.
  3. Gyümölcsös Smoothie – Egy frissítő, vitaminokban gazdag smoothie, amely tartalmazhat barackot, banánt és más szezonális gyümölcsöket, tökéletes kísérője a desszertnek.

Felnőtteknek:

  1. Tokaji Bor – Egy édes vagy félédes Tokaji bor remekül harmonizál a rétes édességével, különösen, ha barackos ízek dominálnak benne.
  2. Kávé vagy Cappuccino – Egy jó minőségű kávé vagy cappuccino kiválóan kiegészíti a rétes ízét, különösen délutáni kávézás alkalmával.
  3. Tejszínes Likőr – Egy kevés tejszínes likőr, mint például a Baileys, szintén jól illik a rétes mellé, különösen ha egy kis elegáns, felnőtt hangulatot szeretnénk csempészni az étkezésbe.

Ezek az italok tökéletesen kiegészítik a Barackos-túrós rétes ízét, és lehetővé teszik, hogy mindenki találjon magának megfelelőt az asztalnál. Az italok kiválasztásánál mindig figyelembe kell venni a vendégek ízlését és korát.

Alternatív hozzávalók:

A barackos túrós rétes számos módon variálható, attól függően, hogy milyen alapanyagok állnak rendelkezésünkre. A sárgabarack helyett használhatunk őszibarackot, szilvát, körtét vagy bogyós gyümölcsöket is. A túróhoz adhatunk mazsolát vagy apróra vágott diót, hogy még izgalmasabb ízt kapjunk. Ha nincs időnk házi rétestésztát készíteni, a bolti réteslap is kiváló megoldás lehet. Azok számára, akik laktózmentes vagy diétás verziót szeretnének, növényi tejföllel és laktózmentes túróval is elkészíthető. A fahéj helyett pedig próbálkozhatunk szerecsendióval vagy kardamommal, hogy egyedi ízvilágot adjunk a desszertnek.

Egészségügyi előnyök:

A barackos-túrós rétes nemcsak finom, hanem egészségesebb desszertválasztás is lehet, ha megfelelő alapanyagokkal készítjük. A túró magas fehérjetartalmú, amely hozzájárul az izomzat és csontok egészségéhez, miközben kalciumban gazdag, így segíti a csontok erősítését. A sárgabarack természetes antioxidánsokban, C-vitaminban és béta-karotinban bővelkedik, amelyek támogatják az immunrendszert és a bőregészséget. Ha teljes kiőrlésű lisztet vagy alternatív édesítőt használunk, a rétes könnyebben beilleszthető az egészséges étrendbe. Az alacsonyabb cukortartalmú verziók segítenek kiegyensúlyozni a vércukorszintet, így cukorbetegek számára is kedvezőbb lehet.

Variációk:

A barackos-túrós rétes számos módon variálható, hogy mindenki megtalálja a számára legízletesebb verziót. Ha gazdagabb ízvilágot szeretnénk, a töltelékhez darabolt diót, mandulát vagy mákot is adhatunk. A barack helyett használhatunk más gyümölcsöket, például meggyet, almát, körtét vagy szilvát, így az évszaknak megfelelően alakíthatjuk a receptet. A rétestészta helyett leveles tésztával is elkészíthető, ami gyorsabb alternatívát kínál. A krémesebb állag elérése érdekében a túróhoz keverhetünk egy kevés tejszínt vagy görög joghurtot. Akik szeretik a karakteresebb ízeket, kipróbálhatják citromhéj helyett narancshéjjal, vagy a vanília helyett kardamommal és szerecsendióval fűszerezve.

Érdekességek:

A rétes eredetileg a közép-európai konyhák egyik legkedveltebb süteménye, és a magyar gasztronómiában különleges helyet foglal el. A réteskészítés művészete már évszázadokkal ezelőtt is nagy becsben állt, különösen a paraszti és nemesi konyhákban. Az igazán hagyományos rétestésztát olyan vékonyra nyújtották, hogy állítólag „olyan átlátszónak kellett lennie, hogy egy újságot el lehessen olvasni alatta”. Bár ma már sokan készítik bolti réteslapokból, a házi rétestészta készítésének technikája generációkon át öröklődik. Az egyik legnépszerűbb változat a meggyes rétes, de a túrós-barackos változatot is régóta kedvelik Magyarországon. A legenda szerint a Habsburg-udvarban is nagy becsben tartották a magyar réteseket, és még Ferenc József császár is kedvelte ezt a finom, ropogós süteményt.

(össznézettség: 566, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése