Recept Barátfüle

Barátfüle

Barátfüle

Barát füle – Egyszerű és finom

Barátfüle recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A barát füle egy hagyományos magyar étel, amelyet sokan szeretnek és gyakran készítenek otthon. A derelye neve a tésztájának formájától ered, amely hasonlít a barát füléhez. A tészta édes, és a töltelék általában lekvárral vagy túróval készül. A derelye finom és egyszerű édesség, amelyet bármikor elkészíthetünk, ha édesség után vágyunk.

Barátfüle

Barátfüle

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Barátfüle.
4.67 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 35 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 769 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A lisztet, a tojásokat kis víz hozzáadásával összekeverjük és nem túl kemény tésztát gyúrunk belőle.
  • 0,5cm vastagságúra nyújtjuk és derelyevágóval négyszögletű formákra vágjuk.
  • Mindegyik közepébe szilvalekvárt helyezünk, majd a két szemben lévő sarkát összefogjuk, hogy egy háromszög legyen és széleit ujjunkkal összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék.
  • Forró vízben megfőzzük, majd a tetejére vajban pirított prézlit szórunk és fahéjas cukorral is tálalhatjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Barátfüle-hez!

Nutrition

Kalória: 769kcalSzénhidrát: 152gFehérje: 23gZsír: 6gTelített zsír: 1gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gTrans Fat: 1gKoleszterin: 82mgNátrium: 402mgKálium: 262mgÉlelmi rost: 6gCukor: 4gVitamin A: 119IUKalcium: 124mgVas: 9mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Barátfüle egy hagyományos magyar étel, amelyet többnyire vidéki területeken készítenek. A neve a tésztalapok összehajtott formájára utal, amelyek hasonlítanak egy baráti kézfogáshoz. Ez az étel gyakran szerepel a magyar vidéki gasztronómiában, és gyakran otthoni körülmények között is elkészítik.

Tálalás:

A Barátfüle-t melegen tálald, hogy az ízek és textúrák teljesen érvényesüljenek. Az elkészített tésztákat helyezd tányérokra, és megszórhatod őket porcukorral vagy vaníliás cukorral. Szolgálhatsz mellé tejszínhabot vagy vaníliaszószt is, hogy még finomabbá tedd. Ha szereted a kontrasztot, kínálhatsz mellé hideg vaníliás fagylaltot is. A tálalást személyre szabhatod a saját ízlésed és preferenciáid szerint.

Alternatív hozzávalók:

Bár a hagyományos Barátfüle recept zsemlemorzsát és szilvalekvárt tartalmaz, néhány alternatív hozzávalóval is kísérletezhetsz:

  1. Töltelék: A szilvalekvár helyett más lekvárokat is használhatsz, például baracklekvárt, meggybefőttet vagy málnalekvárt. Kísérletezhetsz akár sós töltelékkel is, például sajttal vagy sonkával.
  2. Morzsa: Ha nem szereted a zsemlemorzsát, kipróbálhatod a darált diót, mandulát vagy mogyorót is a tészta körül. Ez extra ropogós textúrát és ízt adhat az ételnek.
  3. Tészta: Bár a hagyományos recept liszttel készül, kísérletezhetsz más típusú tésztával is. Például készíthetsz tésztaalapot leveles tésztából vagy kelt tésztából.

Egészségügyi előnyök:

A Barátfüle egy olyan étel, amelynek néhány összetevője egészséges táplálkozásban is helyet kap. Néhány egészségügyi előnye lehet:

  1. Teljes kiőrlésű liszt: Ha teljes kiőrlésű lisztet használsz a tésztához, magasabb rosttartalmat kapsz, ami jótékony hatással van az emésztésre és hosszabb távon segíthet a teltség érzetének fenntartásában.
  2. Szilvalekvár: A szilvalekvár magas rosttartalommal rendelkezik, ami segíthet az emésztési folyamatokban. Emellett gazdag antioxidánsokban és vitaminokban, például A- és C-vitaminban.

Variációk:

A Barátfüle receptjét további variációkkal is testre szabhatod az ízlésed és az étkezési preferenciáid szerint. Néhány ötlet:

  1. Gyümölcsös változat: A szilvalekvár helyett más gyümölcslekvárokat is használhatsz, például barackot, meggyet vagy málnát. Így különböző ízű és színű Barátfüleket készíthetsz.
  2. Töltött sajtos változat: A hagyományos édes töltelék helyett kísérletezhetsz sós töltelékkel, például sajttal vagy feta sajttal. Ez egy izgalmas változat lehet, amelyet sós ételként is fogyaszthatsz.
  3. Fűszerezés: A tésztához adhatsz ízesítőket, például vaníliát vagy reszelt citromhéjat. Ez extra ízt adhat az ételnek.

Érdekességek:

  • A Barátfüle egy olyan tradicionális magyar étel, amelyet gyakran készítenek ünnepi alkalmakkor vagy családi eseményeken.
  • A kézbe vett, háromszög alakú tésztaformák a baráti kézfogásra emlékeztetnek, és a nevüket is innen kapták.
  • A Barátfüle-t többnyire forrásban lévő vízben főzik, majd zsemlemorzsába forgatják. Ez adja a tésztának a kívül ropogós, belül puha textúrát.
(össznézettség: 433, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating