Barnamártás: Szeletelt sült hús barnamártással és krumplipürével tálalva, díszítve egy petrezselyemlevéllel. Barnamártás

Barnamártás

Mártás Szósz

Barnamártás – Az ételízesítő, amely nélkül nem tudsz élni!

Barnamártás recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 220 perc.

A magyar konyha híres az ízek sokszínűségéről, amelyek megfűszerezik mindennapjainkat. A barnamártás az egyik olyan alapvető ízvilágot képviselő fogás, amely már a nagyszüleink konyhájában is megtalálható volt. A ma is népszerű mártás a húsételek mellett a tésztákhoz és zöldségekhez is kiválóan illik. 

Barnamártás: Szeletelt sült hús barnamártással és krumplipürével tálalva, díszítve egy petrezselyemlevéllel.

Barnamártás

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Barnamártás.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 3 hours 20 perc
Teljes idő 3 hours 40 perc
Fogás köret
Konyha Francia
Mennyiség 8 főre
Kalória 165 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A zöldséget felaprítjuk, a vöröshagymát negyedeljük.
  • A feldarabolt csontokat erős tűzön, kevés zsiradékon sötétre pirítjuk.
  • Hozzáadjuk a hagymát, a zöldségeket, a borsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, és további 6-8 percig pirítjuk.
  • Hozzáadjuk a paradicsompürét és átforgatjuk.
  • Ráöntjük a vörösbort, felforraljuk, majd lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ha a levét elfőné, pótoljuk vízzel.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Barnamártással készült ételekhez!

Tápérték

Kalória: 165kcalSzénhidrát: 9gFehérje: 4gZsír: 3gTelített zsír: 1gKoleszterin: 2mgNátrium: 163mgKálium: 311mgÉlelmi rost: 2gCukor: 3gVitamin A: 1905IUVitamin C: 9mgKalcium: 41mgVas: 1mg
Keyword Babérlevél, Borjúcsont, fehérrépa, fekete bors, Főzés, Fűszerezés, Kakukkfű, Paradicsompüré, Pirítás, Póréhagyma, Sárgarépa, só, Vörösbor, vöröshagyma, zeller, Zöldség aprítás, Zsír
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Barnamártás recepthez:

Mi a Barnamártás?

A barnamártás egy gazdag, sötét színű mártás, amelyet általában borjúcsontokból és zöldségekből, mint sárgarépa, zeller és hagyma, valamint fűszerekből és vörösbortól készítenek. Hosszú, lassú főzéssel sűrű és ízletes mártást kapunk, amely különösen jól illik a vörös húsokhoz.

Milyen húsfajtákhoz illik leginkább a barnamártás?

A barnamártás különösen jól illik vörös húsokhoz, mint a borjú-, marha-, vagy sertéshús.

Hogyan lehet sűríteni a barnamártást, ha túl híg lenne?

Ha a mártás túl híg, használhat lisztet vagy kukoricalisztet egy kis vízzel elkeverve, hogy sűrítse.

Lehet-e előre elkészíteni a barnamártást?

Igen, előre is elkészítheti és hűtőben tárolhatja néhány napig, vagy akár lefagyaszthatja későbbi felhasználásra.

Milyen alternatívákat használhatok, ha nem akarok alkoholt használni?

Alkoholmentes változatban a vörösbort helyettesítheti szőlőlével vagy akár erős húslevessel.

Mennyi ideig kell főzni a mártást, hogy tökéletes legyen?

A barnamártás általában 3-4 órát igényel lassú tűzön, hogy az ízek jól összeérjenek és a mártás sűrűsödjön.

Milyen fűszerekkel lehet még ízesíteni?

Kísérletezhet kakukkfűvel, rozmaringgal, vagy akár egy kevés füstölt paprikával is az íz gazdagításához.

Történet:

A barnamártás, más néven „sauce brune” vagy „demi-glace”, a francia konyha egyik ikonikus hozzávalója. A 19. században Auguste Escoffier híres séf alapította meg a klasszikus francia konyha szabályait, köztük a barnamártást is, amely azóta is a világ minden táján kedvelt. A hagyományos recept komplex és időigényes, de az eredmény minden fáradozást megér. Az erőteljes, koncentrált ízű mártás sokféle húshoz és zöldséghez illik.

Tálalás:

A barnamártás remekül passzol húsételekhez, mint például sült hús, steak, roston sült csirke vagy sertéskaraj. Tálalható grillezett zöldségekkel is, mint a sült burgonya vagy párolt brokkoli. Az elkészült mártást öntsük a tálalás előtt a húsra, hogy a hús minden ízét kiemelje.

Ital ajánló a Barnamártás mellé:

Gyerekeknek:

  1. Alma-málna frissítő: Készítsen házi limonádét frissen facsart almaléből, málnából, egy kis citromlével és mézzel. Hűsítő és egészséges választás.
  2. Barackos jegestea: Készítsen gyenge teát, hűtse le, majd adjon hozzá friss baracklé és egy kevés méz. Jégkockákkal tálalva nagyon finom.
  3. Gyümölcsös turmix: Keverjen össze kedvenc gyümölcseit (pl. banán, eper, málna) joghurttal és egy kis mézzel. Ízletes és tápláló.

Felnőtteknek:

  1. Vörösbor: A barnamártás vörösbort tartalmaz, így egy jó minőségű, száraz vörösbor kiválóan kiegészítheti az étel ízét.
  2. Borjúhús párosítására alkalmas bor: Amennyiben borjúhúst szolgál fel a mártással, válasszon hozzá egy könnyű, gyümölcsös vörösbort, mint például egy Pinot Noir-t.
  3. Szénsavas víz citrommal vagy lime-mal: Egyszerű, mégis frissítő választás, amely nem vonja el a figyelmet az étel ízvilágáról.

Alternatív hozzávalók:

Az alap barnamártás recept variálható a rendelkezésre álló hozzávalók és a személyes ízlés alapján.

  • Húsleves alap: A barnamártáshoz bármilyen húsleves alap használható, nem csak borjú. Marha, csirke vagy sertés csont is megfelelő, a lényeg, hogy sok íz és zselatin legyen benne, ami segít a mártás sűrűségének és textúrájának kialakításában.
  • Zöldségek: A zöldségek szintén variálhatók. Ha nincs kéznél póréhagyma, használhatunk hagyományos vöröshagymát is. A fehérrépa helyett pedig petrezselyemgyökeret is használhatunk.
  • Alkohol: A vörösbor helyett használhatunk fehérbort, brandyt vagy sherryt is, attól függően, milyen ízt szeretnénk elérni. Ha alkoholmentes verziót szeretnénk, az alkoholt ki is hagyhatjuk, és helyettesíthetjük almalével vagy narancslével, esetleg egy kis balzsamecettel a savasság növelésére.
  • Fűszerek: Babérlevél és kakukkfű nélkül is elkészíthető a mártás, de ezek a fűszerek hozzáadnak extra mélységet az ízéhez. Alternatívaként használhatunk rozmaringot vagy majorannát is.

A barnamártás elkészítésekor a lényeg, hogy hosszan, lassú tűzön főzzük, hogy az összes íz összeérjen és koncentrálódjon.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gazdag ásványi anyagokban: A borjúcsont főzésével a mártásban található ásványi anyagok, mint a kalcium, a foszfor és a magnézium, amelyek segítik a csontok egészségét.
  2. Jó fehérje forrás: A hús- és csontalapú barnamártás jó fehérjeforrás, ami hozzájárul az izomépítéshez és a teltségérzet fokozásához.
  3. Gazdag rostokban: A zöldségek, amelyek a barnamártás részét képezik, jó rostforrások, ami segít az emésztésben és a szív egészségének megőrzésében.

Variációk:

  1. Barnamártás gombával: Szeletelt gombát adhatunk a mártáshoz a főzés vége felé, ami extra ízt és textúrát ad a mártásnak.
  2. Barnamártás zöldségekkel: Extra zöldségeket is hozzáadhatunk a mártáshoz, mint például petrezselymet, káposztát vagy brokkolit a főzés vége felé, hogy még táplálóbb legyen.

Érdekességek:

  1. A barnamártás neve nem a hozzávalók színéből ered, hanem a végtermék színéből, ami sötétbarna színű.
  2. A barnamártás sok más mártás alapja, mint például a Bordói mártás (melybe hozzáadnak borjúhúst és vörösbort), a Madeira mártás (melybe hozzáadnak madeira bort és truffát), vagy a Chasseur mártás (vadászmártás, melybe hozzáadnak gombát és esetleg paradicsomot).
  3. A barnamártás a klasszikus francia konyha öt „alapmártása” közé tartozik, amelyeket Auguste Escoffier szabványosított a 19. században. A többi négy a hollandi mártás, a velouté, a bechamel, és a paradicsommártás.
(össznézettség: 1 399, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating