Bazsalikom Bazsalikom

Bazsalikom

Fűszerek

Bazsalikom (Ocimum basalicum) a „növények királya”, az olasz konyha egyik legkedveltebb fűszere.

Származás

A bazsalikom, más néven a „növények királya”, a mentafélékkel áll rokonságban és valószínűleg Indiából származik. Itt „tulasi”-nak hívták és a hindu Krisna és Vishnu istenségeknek szentelték. Nevét a görög basileus szóból eredeztetik, melynek jelentése: király.

Jellemzés

A bazsalikom napimádó egynyári növény, igen változatos a megjelenése. Levelei lehetnek aprók vagy nagyok, zöldek vagy ibolyás színűek is. Íze jellegzetes, fűszeres, borsos, édeskés.

Fajtái

Több mint 60 fajtája ismert, a teljesség igénye nélkül: görög cserjés bazsalikom, bordó levelű bazsalikom, közönséges bazsalikom (apró levelű), a nagyobb levelű olasz bazsalikom és a legnagyobb, a salátalevelű bazsalikom. Boltokban szárított és friss, élő változataihoz is hozzájuthatunk.

Eltarthatóság, tárolás

Cserepes növényként igen jól nevelhető, így érdemes mindig frisset használni. Szárított változatára a szokásos tárolási módok vonatkoznak: száraz, fénytől védett helyen, légmentesen zárható edényben tárolandó.

Elkészítés, felhasználás

A bazsalikom az olasz konyha egyik legkedveltebb fűszere. Sok szakács édes íze miatt gyakran használja az oregano helyett pizzák, spagetti szószok, levesek, paradicsomlé, öntetek és saláták ízesítésére. Igen kellemes ízt ad frissen vágva, a paradicsomnak. Miután a frissen vágott fűszer a hőkezelés során igen gyorsan elveszti illóolajait, ezért csak a tálalás előtt adjuk az ételekhez. A szárított fűszerre ez nem vonatkozik.

Vitaminok, ásványok

Kellemes íze a leveleken található cellácskákban rejtőzik. Ezekben sokféle hatóanyag van, többek között anethol (mint az ánizsban), estragol (mint a tárkonyban), eucalyptol, eugenol (mint a szegfűszegben és a szegfűborsban) és linalool, melyek nyugtatólag hatnak szervezetünkre.

(össznézettség: 937, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük