Béarni mártás
Mártás Szósz

Béarni mártás

A Béarni mártás – a francia konyha gyöngyszeme

Béarni mártás recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

A Béarni mártás egy klasszikus francia mártás, amely az évek során a világ számos országában népszerűvé vált. Az elkészítése egyszerű, íze pedig rendkívül gazdag és intenzív. Ha szeretnél valami igazán különlegeset készíteni, amely garantáltan elvarázsolja a vendégeket, akkor érdemes kipróbálnod ezt a fantasztikus mártást.

Béarni mártás

Béarni mártás

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bearni mártás.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás köret
Konyha Francia
Mennyiség 4 főre
Kalória 318 kcal

Hozzávalók
  

  • 15 dkg vaj
  • 0,5 dl borecet
  • 2 db tojássárgája
  • 3 db gyöngyhagyma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál tárkony levél, vágott
  • 1 evőkanál metélőhagyma
  • fekete bors őrölt

Elkészítés
 

  • Külön-külön apróra felaprítjuk a fűszereket, a gyöngyhagymát.
  • Hőálló tálkában összekeverjük a gyöngyhagymát és a tárkonyt, ecetet, sózzuk, borsozzuk. Gőzölgő vizes edénybe állítjuk, addig kevergetjük, míg az ecet elpárolog. Lehűtjük.
  • Másik hőállóban a tojássárgáját eldolgozzuk 2 ek. hideg vízzel, gőz fölött fakanállal habosra keverjük. Közben apránként hozzáadjuk a vajat. Ha kellően habos, sózzuk, borsozzuk, citromlevet öntünk hozzá, majd a finomra vágott metélőhagymát.
  • Összekeverjük a tárkonyos szósszal.
  • Csészékben kínáljuk rostonsültekhez, hideg húsokhoz – akár hidegen, akár melegen.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Béarni mártás-hoz!

Nutrition

Kalória: 318kcalSzénhidrát: 4gFehérje: 3gZsír: 33gTelített zsír: 20gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 9gTrans Fat: 1gKoleszterin: 178mgNátrium: 732mgKálium: 125mgÉlelmi rost: 1gCukor: 1gVitamin A: 1178IUVitamin C: 6mgKalcium: 51mgVas: 1mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword mártás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A béarni mártás a klasszikus francia konyha egyik ikonikus alapanyaga. Nevét Béarn régióról kapta, mely Dél-Franciaországban található. Bár számos legendát és történetet találunk eredetével kapcsolatban, a legelfogadottabb elmélet szerint a mártást először 1836-ban készítették el, és Alexandre Dumas szakácskönyvében említették először.

Tálalás:

Különösen jól illik grillezett húsokhoz és halakhoz, de a zöldségekkel is kiválóan harmonizál. Szokás szerint sült burgonyát is kínálnak hozzá. Tálaláskor tegyen egy kanál béarni mártást a tányérra, majd helyezze rá a húst vagy halat, és végül díszítse metélőhagymával vagy friss zöldfűszerekkel. Az ételt közvetlenül a tálalás után ajánlott fogyasztani, mert hidegen elveszti selymes állagát.

Alternatív hozzávalók:

A béarni mártás hagyományos receptje vajat, tojást és tárkonyt tartalmaz, de számos változatban elkészíthető:

  • Diétázók számára az olívaolaj egy egészségesebb alternatíva lehet a vaj helyett.
  • Ha valamilyen okból nem szeretne vagy nem tud alkoholt használni, az ecet helyett használhat almaecetet vagy fehérborecetet.
  • A vegetáriánusok számára a tojás helyettesíthető selyemtofuból készült „vegán tojással”.
  • Ha nem szereti a tárkony ízét, helyette próbáljon meg más fűszernövényeket használni, például petrezselymet, kaporlevél vagy estragont.

Egészségügyi előnyök:

Mint a legtöbb francia mártás, nagy mennyiségű zsiradékot tartalmaz, különösen vajat. Bár a vaj gazdag telített zsírsavakban, ezek korlátozott mértékben fontosak a szervezet számára. A béarni mártásban lévő tojássárgája jó forrása a biotinnak és a B-vitaminoknak, amelyek szükségesek az energiaanyagcseréhez és a bőr, a haj és a köröm egészségéhez. Emellett a tárkony antioxidánsokat és értékes ásványi anyagokat tartalmaz.

Mindenekelőtt azonban fontos, hogy az egészséges táplálkozás részeként mértékkel fogyasszuk.

Variációk:

A béarni mártás számos variációjával találkozhatunk, melyek a hozzáadott fűszerek és hozzávalók alapján változnak.

  • Choron mártás: Egyik variációja a Choron mártás, ami lényegében béarni mártás paradicsomszósszal.
  • Fokhagymás béarni: Ha szereti a fokhagyma ízét, adhat hozzá aprított fokhagymát a főzés során.
  • Citromos béarni: A citromlé mennyiségének növelése egy friss, citrusos ízt ad a mártásnak.

Érdekességek:

  • Egyike a hagyományos „kis mártásoknak” a francia konyhában, melyek a hollandi mártás variációi. Mindegyiknek a saját karakteres ízét egy adott hozzávaló vagy fűszer adja.
  • A hírneve messze túlmutat Franciaországon. Világszerte számos étteremben megtalálható, és nem csak a francia konyhában. Egyes helyeken a hal és zöldség grillezésekor vagy sütésekor használják, más helyeken pedig a steak vagy a sült csirke mellé szolgálják fel.
  • Alexandre Dumas, a béarni mártás először említője, nem csak mint író volt ismert, hanem mint szenvedélyes szakács és gasztronómiai szakértő is.
(össznézettség: 909, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating