Sűrű, sárga béarni mártás tálkában, egy kanál segítségével megemelve, bemutatva a sima és krémes állagot, apróra vágott zöld fűszernövényekkel megszórva. Béarni mártás

Béarni mártás

Mártás Szósz

A Béarni mártás – a francia konyha gyöngyszeme

Béarni mártás recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

A Béarni mártás egy klasszikus francia mártás, amely az évek során a világ számos országában népszerűvé vált. Az elkészítése egyszerű, íze pedig rendkívül gazdag és intenzív. Ha szeretnél valami igazán különlegeset készíteni, amely garantáltan elvarázsolja a vendégeket, akkor érdemes kipróbálnod ezt a fantasztikus mártást.

Sűrű, sárga béarni mártás tálkában, egy kanál segítségével megemelve, bemutatva a sima és krémes állagot, apróra vágott zöld fűszernövényekkel megszórva.

Béarni mártás

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bearni mártás.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás köret
Konyha Francia
Mennyiség 4 főre
Kalória 318 kcal

Hozzávalók
  

  • 15 dkg vaj
  • 0,5 dl borecet
  • 2 db tojássárgája
  • 3 db gyöngyhagyma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál tárkony levél, vágott
  • 1 evőkanál metélőhagyma
  • fekete bors őrölt

Elkészítés
 

  • Külön-külön apróra felaprítjuk a fűszereket, a gyöngyhagymát.
  • Hőálló tálkában összekeverjük a gyöngyhagymát és a tárkonyt, ecetet, sózzuk, borsozzuk. Gőzölgő vizes edénybe állítjuk, addig kevergetjük, míg az ecet elpárolog. Lehűtjük.
  • Másik hőállóban a tojássárgáját eldolgozzuk 2 ek. hideg vízzel, gőz fölött fakanállal habosra keverjük. Közben apránként hozzáadjuk a vajat. Ha kellően habos, sózzuk, borsozzuk, citromlevet öntünk hozzá, majd a finomra vágott metélőhagymát.
  • Összekeverjük a tárkonyos szósszal.
  • Csészékben kínáljuk rostonsültekhez, hideg húsokhoz – akár hidegen, akár melegen.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Béarni mártás-hoz!

Tápérték

Kalória: 318kcalSzénhidrát: 4gFehérje: 3gZsír: 33gTelített zsír: 20gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 9gTrans Fat: 1gKoleszterin: 178mgNátrium: 732mgKálium: 125mgÉlelmi rost: 1gCukor: 1gVitamin A: 1178IUVitamin C: 6mgKalcium: 51mgVas: 1mg
Keyword Béarni mártás, Borecet, Citromlé, fekete bors, Francia konyha, Gyöngyhagyma, köret, Metélőhagyma, só, Tárkony, Tojássárgája, Vaj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Béarni mártás recepthez:

Mi az a béarni mártás?

A béarni mártás egy klasszikus francia mártás, amelyet vaj, tojássárgája, borecet, és fűszerek, mint a tárkony és a gyöngyhagyma alkotnak.

Milyen ételekhez illik a béarni mártás?

Leggyakrabban grillezett vagy roston sült húsokkal, különösen steakkel és baromfival tálalják, de jól illik halakhoz és zöldségekhez is.

Mennyi ideig tartható el a béarni mártás?

Frissen készítve a legjobb, de hűtőben tárolva 1-2 napig megőrzi frissességét. Fontos, hogy lassan melegítsük fel, hogy ne válasszon szét.

Hogyan lehet megelőzni, hogy a mártás szétválasszon?

Fontos, hogy alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve készítsük. Ha szükséges, vegyük le néha a tűzről, hogy csökkentsük a hőmérsékletet.

Lehet helyettesíteni valamelyik hozzávalót?

A borecetet helyettesítheti fehérbor-ecettel vagy citromlével, a gyöngyhagyma helyett használhat hagymát vagy salottát, de a vaj és a tojássárgája nélkülözhetetlen.

Mi a különbség a hollandi és a béarni mártás között?

Mindkettő tojássárgáján és vajon alapul, de a béarni mártásban borecetet és fűszereket, mint a tárkony és gyöngyhagyma használnak, míg a hollandi mártás citromlevet vagy fehérborecetet tartalmaz.

Történet:

A béarni mártás a klasszikus francia konyha egyik ikonikus alapanyaga. Nevét Béarn régióról kapta, mely Dél-Franciaországban található. Bár számos legendát és történetet találunk eredetével kapcsolatban, a legelfogadottabb elmélet szerint a mártást először 1836-ban készítették el, és Alexandre Dumas szakácskönyvében említették először.

Tálalás:

Különösen jól illik grillezett húsokhoz és halakhoz, de a zöldségekkel is kiválóan harmonizál. Szokás szerint sült burgonyát is kínálnak hozzá. Tálaláskor tegyen egy kanál béarni mártást a tányérra, majd helyezze rá a húst vagy halat, és végül díszítse metélőhagymával vagy friss zöldfűszerekkel. Az ételt közvetlenül a tálalás után ajánlott fogyasztani, mert hidegen elveszti selymes állagát.

Ital ajánló a Béarni mártás mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös Limonádé: Frissítő és egészséges, készíthető citromból, lime-ból, málnából vagy eperből. Hozzáadhatsz egy kis mézet vagy cukrot az édességért és szódavizet a pezsgő hatásért.
  2. Alma- vagy Szőlőlé: Természetes gyümölcslevek remek választások, különösen ha 100%-os gyümölcstartalommal készülnek.
  3. Tej: A klasszikus tej kiváló választás, különösen ha a béarni mártást húsokhoz tálaljuk. A tej lágyítja a fűszerek intenzitását.

Felnőtteknek:

  1. Fehérbor: Egy könnyű, száraz fehérbor, mint a Chardonnay vagy a Sauvignon Blanc, jól illik a béarni mártáshoz, különösen ha baromfi vagy hal van az étlapon.
  2. Rosé Bor: A rosé borok frissítőek és jól kiegészítik a béarni mártás ízét.
  3. Pezsgő: Ünnepi alkalmakra a pezsgő kiváló választás lehet, mivel jól harmonizál a béarni mártás finom ízeivel.

Alternatív hozzávalók:

A béarni mártás hagyományos receptje vajat, tojást és tárkonyt tartalmaz, de számos változatban elkészíthető:

  • Diétázók számára az olívaolaj egy egészségesebb alternatíva lehet a vaj helyett.
  • Ha valamilyen okból nem szeretne vagy nem tud alkoholt használni, az ecet helyett használhat almaecetet vagy fehérborecetet.
  • A vegetáriánusok számára a tojás helyettesíthető selyemtofuból készült „vegán tojással”.
  • Ha nem szereti a tárkony ízét, helyette próbáljon meg más fűszernövényeket használni, például petrezselymet, kaporlevél vagy estragont.

Egészségügyi előnyök:

Mint a legtöbb francia mártás, nagy mennyiségű zsiradékot tartalmaz, különösen vajat. Bár a vaj gazdag telített zsírsavakban, ezek korlátozott mértékben fontosak a szervezet számára. A béarni mártásban lévő tojássárgája jó forrása a biotinnak és a B-vitaminoknak, amelyek szükségesek az energiaanyagcseréhez és a bőr, a haj és a köröm egészségéhez. Emellett a tárkony antioxidánsokat és értékes ásványi anyagokat tartalmaz.

Mindenekelőtt azonban fontos, hogy az egészséges táplálkozás részeként mértékkel fogyasszuk.

Variációk:

A béarni mártás számos variációjával találkozhatunk, melyek a hozzáadott fűszerek és hozzávalók alapján változnak.

  • Choron mártás: Egyik variációja a Choron mártás, ami lényegében béarni mártás paradicsomszósszal.
  • Fokhagymás béarni: Ha szereti a fokhagyma ízét, adhat hozzá aprított fokhagymát a főzés során.
  • Citromos béarni: A citromlé mennyiségének növelése egy friss, citrusos ízt ad a mártásnak.

Érdekességek:

  • Egyike a hagyományos „kis mártásoknak” a francia konyhában, melyek a hollandi mártás variációi. Mindegyiknek a saját karakteres ízét egy adott hozzávaló vagy fűszer adja.
  • A hírneve messze túlmutat Franciaországon. Világszerte számos étteremben megtalálható, és nem csak a francia konyhában. Egyes helyeken a hal és zöldség grillezésekor vagy sütésekor használják, más helyeken pedig a steak vagy a sült csirke mellé szolgálják fel.
  • Alexandre Dumas, a béarni mártás először említője, nem csak mint író volt ismert, hanem mint szenvedélyes szakács és gasztronómiai szakértő is.
(össznézettség: 997, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating