Becsei sajtos kifli. Frissen sült, aranysárga töltött péksütemények szezámmaggal megszórva egy sütőlemezen. Becsei sajtos kifli

Becsei sajtos kifli

Kifli Péksütemény

A Becsei sajtos kifli: A tökéletes nasik a házi sütés rajongóknak

Becsei sajtos kifli recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Ha szereted az édes, sós illatokat, amikor frissen sülő pékáru illata terjeng az otthonodban, akkor a Becsei sajtos kifli neked való. Ez a kifli méltó helyét foglalja el az ízletes és egyszerű nasik között. Ha van egy kis időd, akkor elkészítheted magadnak ezt a kis finomságot, amely garantáltan elcsábít majd téged. 

Becsei sajtos kifli. Frissen sült, aranysárga töltött péksütemények szezámmaggal megszórva egy sütőlemezen.

Becsei sajtos kifli

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Becsei sajtos kifli.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás egyéb
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 1003 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az élesztőt a cukros, meleg tejben felfuttatjuk.
  • A felfuttatott élesztőt összekeverjük a liszttel, joghurttal, sóval és 4 dkg margarinnal. Összedagasztjuk és meleg helyen hagyjuk megkelni.
  • A megkelt tésztát kétszer 8 részre osztjuk, majd ismét pihentetjük.
  • A cipókat kinyújtjuk, nyolcat-nyolcat egymásra helyezünk, közben a margarint egyenletesen a lapok közé kenjük, majd tovább nyújtjuk, amíg kb. 4 mm vastag tésztát kapunk.
  • A tésztát 16-16 részre vágjuk, mindegyik szelet tetejére csíkot teszünk a Pannónia sajtból, majd feltekerjük.
  • A kifliket egy tepsibe helyezzük, megkenjük felvert tojással, megszórjuk sóval és opcionálisan szezámmaggal.
  • Előmelegített sütőben, takaréklángon aranysárgára sütjük.
  • Még forrón megszórjuk köményes reszelt Pannónia sajttal.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Becsei sajtos kifli-hez!

Tápérték

Kalória: 1003kcalSzénhidrát: 106gFehérje: 34gZsír: 49gTelített zsír: 8gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 15gTrans Fat: 0.003gKoleszterin: 31mgNátrium: 633mgKálium: 349mgÉlelmi rost: 5gCukor: 7gVitamin A: 1452IUVitamin C: 0.2mgKalcium: 142mgVas: 6mg
Keyword Becsei, Cukor, Élesztő, Hajtogatás, Joghurt, Köményes sajt, Liszt, Magyar konyha, Margarin, Pannónia sajt, Pihentetés, Sajtos Kifli, Sütés, Szezámmag, Tej, tészta, tojás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Becsei sajtos kifli recepthez:

Mi az a Becsei sajtos kifli?

A Becsei sajtos kifli egy hagyományos magyar péksütemény, amelyet sós tésztából készítenek, és többnyire Pannónia sajttal töltik meg. Különlegessége a réteges, leveles tészta, amit megkennek olvasztott margarinnal és megszórják reszelt sajttal, majd kifli formájában feltekerik. Aranysárgára sütve kínálják, gyakran meghintve köményes sajttal. Egyaránt népszerű reggelire, uzsonnára vagy akár egy könnyű vacsorára.

Milyen sajtot használhatok, ha nem érhető el Pannónia sajt?

Ha Pannónia sajt nem elérhető, helyettesítheti egy másik félkemény vagy kemény sajt, mint például Gouda, Edami, vagy akár Cheddar sajt.

Mennyi ideig kell keleszteni a tésztát?

Általában a tésztát addig kell keleszteni, amíg megkétszerezi a térfogatát, ami körülbelül 30-60 percet vesz igénybe a hőmérséklettől és az élesztő frissességétől függően.

Hogyan tároljam a maradék sajtos kiflit?

A maradék sajtos kiflit légmentesen zárható edényben, hűvös helyen tárolja. Így akár 2-3 napig is eltartható.

Lehet-e előre elkészíteni a tésztát?

Igen, a tésztát előző este is elkészítheti és a hűtőszekrényben tárolhatja, letakarva. Másnap csak hagyja, hogy szobahőmérsékletre melegedjen, mielőtt tovább dolgozik vele.

Milyen hőfokon és mennyi ideig kell sütni a kiflit?

A kiflit közepes hőfokon (kb. 180°C) kell sütni, amíg aranysárga színű nem lesz, ami általában 25-30 percet vesz igénybe.

Lehet-e fagyasztani a kiflit?

Igen, a kiflit fagyasztani is lehet. Csomagolja be alaposan, és így akár 1-2 hónapig is eltartható a fagyasztóban.

Történet:

A Becsei sajtos kifli egy tradicionális magyar étek, amely a becsei régióból származik, az ország észak-keleti részén. A finom, sós kifli a helyi gazdák friss sajtjának köszönhetően vált híressé, melyet különleges köményes változatban is készítenek. A sajtos kifli a falu mindennapi életének része volt, de idővel az egész országban népszerűvé vált, és a magyar konyha ikonikus darabjává nőtte ki magát.

Tálalás:

A Becsei sajtos kiflit általában melegen tálalják, ideális választás reggelire, uzsonnára vagy akár vacsorára is. Kiválóan illik hozzá egy pohár friss tej vagy egy bögre forró kávé. Hűvös időben meleg leves mellé is kitűnő, míg nyáron a grillezett húsok kísérőjeként is nagyon finom.

Ital ajánló a Becsei sajtos kifli mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcslevek: Frissen facsart narancs- vagy alma juice tökéletes választás, mivel a frissességük jól ellensúlyozza a sós sajtos ízeket.
  2. Tej: A klasszikus tej is remek választás, különösen ha a kiflit reggelire vagy uzsonnára szánják.
  3. Gyümölcsös teák: Gyümölcsös ízesítésű, édesítetlen teák (például alma vagy erdei gyümölcs) szintén jól kiegészítik a kifli ízét.
  4. Smoothie: Egy könnyű, gyümölcsalapú smoothie is remekül harmonizál a sajtos ízekkel.

Felnőtteknek:

  1. Bor: Egy könnyű, száraz fehérbor, mint például a Tokaji Furmint vagy egy Száraz Olaszrizling, elegánsan kiegészíti a sajtos ízeket.
  2. Sör: Egy könnyű, világos sör is jól illik a sós, sajtos ételekhez, különösen egy frissítő lager vagy pilsner típus.
  3. Minerálvíz: Egy csipetnyi szénsavval dúsított minerálvíz frissítő és segíti az étel ízének kiemelését.
  4. Kávé vagy Cappuccino: Ha a sajtos kiflit reggelire vagy délutáni snackként fogyasztják, egy jó minőségű kávé vagy cappuccino kiválóan passzol hozzá.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnéd változtatni a Becsei sajtos kifli ízvilágát, itt van néhány ötlet:

  • Más sajtok: Bármilyen más reszelhető sajt is megfelelő lehet a Pannónia helyett. Próbálkozhatsz például Cheddar vagy Gouda sajttal is.
  • Fűszerek: Hozzáadhatsz a tésztához vagy a sajtos töltelékhez néhány extra fűszert is, mint a fokhagyma, a chili, a bazsalikom vagy az oregánó, hogy még izgalmasabb legyen az íz.
  • Teljes kiőrlésű liszt: Ha egészségesebb változatot szeretnél, akkor a fehér liszt helyett használhatsz teljes kiőrlésű lisztet.
  • Vegán változat: Ha vegán vagy, akkor használhatsz növényi tejeket, vegán margarint és sajtot. Az élesztőt nádcukorral és növényi tejjel aktiválhatod, a tojást pedig lenmag- vagy chia mag-„tojással” helyettesítheted.

Egészségügyi előnyök:

A Becsei sajtos kifli a finom íze mellett számos tápanyagot is tartalmaz. A benne lévő sajt jó forrása a kalciumnak és a fehérjének, amelyek támogatják a csontok egészségét és az izomnövekedést. Az élesztő gazdag B-vitaminokban, melyek szükségesek az energiatermeléshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy magas lehet kalóriában és zsírban, különösen, ha magas zsírtartalmú sajtot és margarint használsz. Ezért ajánlott mértékkel fogyasztani.

Variációk:

A Becsei sajtos kifli egy nagyon rugalmas recept, amit számos módon módosíthatsz:

  • Fokhagymás-parmezános változat: Adj hozzá a sajtos töltelékhez aprított fokhagymát és reszelt parmezán sajtot.
  • Sonkás-sajtos változat: A sajtos töltelékbe keverj aprított sonkát a még gazdagabb ízért.
  • Pizzás változat: A töltelékbe adj hozzá pizzás fűszereket, reszelt mozzarella sajtot és aprított pepperonit.

Érdekességek:

  • Becse az egyik legősibb település Magyarországon, ahol már a bronzkorból is találtak leleteket. A helyi sajt és az innen származó Becsei sajtos kifli íze talán részben a terület gazdag történelmének és hagyományainak köszönhető.
  • Sok helyi család saját változatát készíti, néhányan például saját készítésű sajtot használnak, ami még tovább fokozza az étel egyediségét.
  • A Becsei sajtos kifli népszerűségének növekedésével több helyi üzlet és pékség is elkezdte árusítani saját változatát, így ma már az ország számos pontján hozzáférhető ez a finom falat.
(össznézettség: 213, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating