Becsei sajtos kifli – A tökéletes házi sajtos péksütemény
Becsei sajtos kifli recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.
A Becsei sajtos kifli egy isteni kelt tésztás péksütemény, amely kívül ropogós, belül pedig lágy és sajtos. Ez a házias sajtos kifli tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy vendégváró falatként. Pannónia sajttal és köményes reszelt sajttal készül, így ellenállhatatlan ízvilágot kap. Próbáld ki ezt az egyszerű és finom sajtos kifli receptet, amely garantáltan a család kedvence lesz!
Becsei sajtos kifli
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy kisebb tálba öntsük bele a meleg tejet (ne legyen forró, csak langyos), adjuk hozzá a cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt. Keverjük el, és hagyjuk állni kb. 10-15 percig, amíg az élesztő felhabosodik és felfut. Ez azt jelzi, hogy az élesztő aktív, és megfelelően fogja megemelni a tésztát.
- Egy nagy keverőtálba öntsük a lisztet, adjunk hozzá egy csipet sót, majd adjuk hozzá a felfutott élesztős tejet, a joghurtot és 4 dkg margarint. Kezdjük el kézzel vagy dagasztógéppel összedolgozni a tésztát, amíg egynemű, puha állagú tésztát kapunk. Ha túl kemény, egy kevés langyos tejet még adhatunk hozzá.
- Ezután a tésztát takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 40-50 percig, amíg a duplájára nő.
- A megkelt tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, és osszuk el kétszer 8 egyenlő részre (összesen 16 kisebb cipó lesz). A cipókat hagyjuk pihentetni még 10-15 percig, hogy a glutén ellazuljon, így könnyebben tudjuk majd kinyújtani.
- A kis cipókat egyenként kinyújtjuk kör alakúra, majd nyolc darabot egymásra helyezünk, miközben közöttük egyenletesen elosztjuk a maradék margarint. Ezután a tésztarétegeket együtt kinyújtjuk kb. 4 mm vastagságúra, hogy egy nagy, vékony tésztalapot kapjunk.
- Ugyanezt a folyamatot megismételjük a másik 8 cipóval is, így két nagy rétegezett tésztánk lesz.
- A kinyújtott tésztát 16 egyforma háromszögre vágjuk (mintha pizzát szeletelnénk). Minden háromszög szélesebb végére helyezünk egy csík Pannónia sajtot, majd a széles végétől kezdve szorosan feltekerjük, hogy szép kifli formát kapjunk.
- A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, ügyelve arra, hogy a hajtás alulra kerüljön, így sütés közben nem nyílik szét.
- A tojást felverjük egy kis tálban, és egy ecset segítségével lekenjük vele a kiflik tetejét. Ez adja majd a szép, fényes felületet sütés után. Ízlés szerint megszórhatjuk sóval és szezámmaggal.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (alul-felül sütés), majd a kifliket betesszük a sütőbe. Takaréklángon (180°C-on) kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Amint kivesszük a sütőből, még forrón megszórjuk a reszelt köményes Pannónia sajttal, hogy szépen ráolvadjon a tetejére.
- A frissen sült, illatos Becsei sajtos kifliket tálalhatjuk akár önmagukban, akár tejföllel, vajjal vagy egy finom krémmel.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Becsei sajtos kifli recepthez:
A Becsei sajtos kifli egy hagyományos magyar péksütemény, amelyet sós tésztából készítenek, és többnyire Pannónia sajttal töltik meg. Különlegessége a réteges, leveles tészta, amit megkennek olvasztott margarinnal és megszórják reszelt sajttal, majd kifli formájában feltekerik. Aranysárgára sütve kínálják, gyakran meghintve köményes sajttal. Egyaránt népszerű reggelire, uzsonnára vagy akár egy könnyű vacsorára.
Ha Pannónia sajt nem elérhető, helyettesítheti egy másik félkemény vagy kemény sajt, mint például Gouda, Edami, vagy akár Cheddar sajt.
Általában a tésztát addig kell keleszteni, amíg megkétszerezi a térfogatát, ami körülbelül 30-60 percet vesz igénybe a hőmérséklettől és az élesztő frissességétől függően.
A maradék sajtos kiflit légmentesen zárható edényben, hűvös helyen tárolja. Így akár 2-3 napig is eltartható.
Igen, a tésztát előző este is elkészítheti és a hűtőszekrényben tárolhatja, letakarva. Másnap csak hagyja, hogy szobahőmérsékletre melegedjen, mielőtt tovább dolgozik vele.
A kiflit közepes hőfokon (kb. 180°C) kell sütni, amíg aranysárga színű nem lesz, ami általában 25-30 percet vesz igénybe.
Igen, a kiflit fagyasztani is lehet. Csomagolja be alaposan, és így akár 1-2 hónapig is eltartható a fagyasztóban.
Történet:
A Becsei sajtos kifli egy igazán különleges és házias péksütemény, amely kelt tésztából készül, és a Pannónia sajt teszi ellenállhatatlanul finommá. Ez a sajtos kifli recept generációkon keresztül öröklődött, és mindig nagy sikert aratott a családi reggelik, uzsonnák vagy vendégváró alkalmak során. Az egyszerű sajtos kifli elkészítése nem igényel különleges konyhai tapasztalatot, mégis egy ropogós és puha végeredményt kapunk. Akár magában fogyasztva, akár vajjal vagy tejföllel tálalva, ez a kifli kelt tésztából biztosan mindenkit lenyűgöz.
Tálalás:
A frissen sült sajtos kiflit érdemes még melegen fogyasztani, amikor a ropogós héj és az olvadozó Pannónia sajt tökéletes harmóniát alkot. Kínálhatjuk önmagában, de remekül illik hozzá egy kis vaj, tejföl vagy sajtkrém. Egy pohár friss tej vagy egy csésze forró tea kiváló kísérője lehet. Ha vendégeket várunk, a házi sajtos kifli nagyszerű választás egy sós sütemény tálon, más péksütemények mellett.
Ital ajánló a Becsei sajtos kifli mellé:
Gyerekeknek:
- Gyümölcslevek: Frissen facsart narancs- vagy alma juice tökéletes választás, mivel a frissességük jól ellensúlyozza a sós sajtos ízeket.
- Tej: A klasszikus tej is remek választás, különösen ha a kiflit reggelire vagy uzsonnára szánják.
- Gyümölcsös teák: Gyümölcsös ízesítésű, édesítetlen teák (például alma vagy erdei gyümölcs) szintén jól kiegészítik a kifli ízét.
- Smoothie: Egy könnyű, gyümölcsalapú smoothie is remekül harmonizál a sajtos ízekkel.
Felnőtteknek:
- Bor: Egy könnyű, száraz fehérbor, mint például a Tokaji Furmint vagy egy Száraz Olaszrizling, elegánsan kiegészíti a sajtos ízeket.
- Sör: Egy könnyű, világos sör is jól illik a sós, sajtos ételekhez, különösen egy frissítő lager vagy pilsner típus.
- Minerálvíz: Egy csipetnyi szénsavval dúsított minerálvíz frissítő és segíti az étel ízének kiemelését.
- Kávé vagy Cappuccino: Ha a sajtos kiflit reggelire vagy délutáni snackként fogyasztják, egy jó minőségű kávé vagy cappuccino kiválóan passzol hozzá.
Alternatív hozzávalók:
Ha szeretnéd egyedivé tenni a sajtos kiflit, bátran kísérletezz az alapanyagokkal. A Pannónia sajtot helyettesítheted trappista, gouda vagy füstölt sajttal, ha intenzívebb ízt szeretnél. A köményes Pannónia sajt helyett használhatsz reszelt parmezánt vagy cheddar sajtot a tetejére. A margarint kiválthatod vajjal, hogy még gazdagabb ízvilágot kapj. Ha pedig egy extra ropogós sajtos kiflit szeretnél, a tetejére szórhatsz szezámmagot vagy napraforgómagot is.
Egészségügyi előnyök:
A Becsei sajtos kifli bár egy házias péksütemény, megfelelő alapanyagokkal kiegyensúlyozottabbá tehető. A Pannónia sajt kiváló fehérjeforrás, amely hozzájárul az izmok fenntartásához és az energiaszint növeléséhez. A kelt tészta a benne lévő élesztőnek köszönhetően természetes módon könnyebben emészthető, mint a sütőporos tészták. Ha teljes kiőrlésű lisztet használsz, akkor rostban gazdag kiflit készíthetsz, amely támogatja az emésztést. A házi készítésű sajtos kifli recept előnye, hogy nem tartalmaz adalékanyagokat vagy tartósítószereket, így egészségesebb alternatíva lehet a bolti változatokhoz képest.
Variációk:
A sajtos kifli receptet könnyedén a saját ízlésedre szabhatod különböző hozzávalókkal és elkészítési módokkal. Ha krémesebb sajtos kiflit szeretnél, akkor a sajtot keverheted egy kis tejföllel vagy vajjal a töltelékhez. A köményes sajtos kiflit készítheted más fűszerekkel is, például bazsalikommal, oregánóval vagy fokhagymás vajjal megkenve a tetejét. Ha szereted a füstös ízeket, próbáld ki füstölt sajttal vagy gouda sajttal. A tésztába keverhetsz apróra vágott snidlinget, pirított hagymát vagy olívabogyót, hogy még különlegesebb legyen. A szezámmagos sajtos kifli mellett készíthetsz lenmagos vagy napraforgómagos változatot is, amely extra ropogósságot ad a tésztának.
Érdekességek:
A sajtos kifli az egyik legnépszerűbb házi péksütemény, amely már évszázadok óta része a magyar konyhának. A kifli formája egyes források szerint az osztrák-magyar monarchia idejéből származik, amikor a pékek a törökök elleni győzelem emlékére alkották meg a félhold alakú tésztát. A Becsei sajtos kifli népszerűsége annak is köszönhető, hogy egyszerűen elkészíthető, és szinte bármilyen étkezéshez tökéletes választás. A kelt tésztás péksütemények mindig is a magyar háziasszonyok kedvencei voltak, hiszen könnyen variálhatók és hosszabb ideig frissek maradnak. A ropogós sajtos kifli nemcsak itthon népszerű, hanem számos európai országban is kedvelt péksütemény.