Recept Becsei sajtos kifli

Becsei sajtos kifli

Becsei sajtos kifli

A Becsei sajtos kifli: A tökéletes nasik a házi sütés rajongóknak

Becsei sajtos kifli recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Ha szereted az édes, sós illatokat, amikor frissen sülő pékáru illata terjeng az otthonodban, akkor a Becsei sajtos kifli neked való. Ez a kifli méltó helyét foglalja el az ízletes és egyszerű nasik között. Ha van egy kis időd, akkor elkészítheted magadnak ezt a kis finomságot, amely garantáltan elcsábít majd téged. 

Becsei sajtos kifli

Becsei sajtos kifli

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Becsei sajtos kifli.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás egyéb
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 1003 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az élesztőt a cukros, meleg tejben felfuttatjuk, a liszttel, a joghurttal, a sóval és 4 dkg margarinnal összedagasztjuk. Ezután meleg helyen hagyjuk megkelni. A tésztát 2×8 részre osztjuk, és ismét pihentetjük.
  • A cipókat kinyújtjuk, nyolcat-nyolcat egymásra teszünk, közben a margarint egyenletesen a lapok közé kenjük. Folyamatosan addig nyújtjuk, amíg kb. 4 mm-es tésztákat kapunk. 16-16 részre vágjuk, ahogy a tortaszeleteket szokás. Mindegyik szelet tetejére egy-egy csík Pannónia sajtot teszünk és feltekerjük
  • . A tésztákat egy tepsibe fektetjük, tetejüket megkenjük a felvert tojással, meghintjük sóval és szezámmaggal. Előmelegített sütőben, takaréklángon aranysárgára sütjük, s még forrón megszórjuk köményes reszelt Pannónia sajttal.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Becsei sajtos kifli-hez!

Nutrition

Kalória: 1003kcalSzénhidrát: 106gFehérje: 34gZsír: 49gTelített zsír: 8gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 15gTrans Fat: 0.003gKoleszterin: 31mgNátrium: 633mgKálium: 349mgÉlelmi rost: 5gCukor: 7gVitamin A: 1452IUVitamin C: 0.2mgKalcium: 142mgVas: 6mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword sós sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Becsei sajtos kifli egy tradicionális magyar étek, amely a becsei régióból származik, az ország észak-keleti részén. A finom, sós kifli a helyi gazdák friss sajtjának köszönhetően vált híressé, melyet különleges köményes változatban is készítenek. A sajtos kifli a falu mindennapi életének része volt, de idővel az egész országban népszerűvé vált, és a magyar konyha ikonikus darabjává nőtte ki magát.

Tálalás:

A Becsei sajtos kiflit általában melegen tálalják, ideális választás reggelire, uzsonnára vagy akár vacsorára is. Kiválóan illik hozzá egy pohár friss tej vagy egy bögre forró kávé. Hűvös időben meleg leves mellé is kitűnő, míg nyáron a grillezett húsok kísérőjeként is nagyon finom.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnéd változtatni a Becsei sajtos kifli ízvilágát, itt van néhány ötlet:

  • Más sajtok: Bármilyen más reszelhető sajt is megfelelő lehet a Pannónia helyett. Próbálkozhatsz például Cheddar vagy Gouda sajttal is.
  • Fűszerek: Hozzáadhatsz a tésztához vagy a sajtos töltelékhez néhány extra fűszert is, mint a fokhagyma, a chili, a bazsalikom vagy az oregánó, hogy még izgalmasabb legyen az íz.
  • Teljes kiőrlésű liszt: Ha egészségesebb változatot szeretnél, akkor a fehér liszt helyett használhatsz teljes kiőrlésű lisztet.
  • Vegán változat: Ha vegán vagy, akkor használhatsz növényi tejeket, vegán margarint és sajtot. Az élesztőt nádcukorral és növényi tejjel aktiválhatod, a tojást pedig lenmag- vagy chia mag-„tojással” helyettesítheted.

Egészségügyi előnyök:

A Becsei sajtos kifli a finom íze mellett számos tápanyagot is tartalmaz. A benne lévő sajt jó forrása a kalciumnak és a fehérjének, amelyek támogatják a csontok egészségét és az izomnövekedést. Az élesztő gazdag B-vitaminokban, melyek szükségesek az energiatermeléshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy magas lehet kalóriában és zsírban, különösen, ha magas zsírtartalmú sajtot és margarint használsz. Ezért ajánlott mértékkel fogyasztani.

Variációk:

A Becsei sajtos kifli egy nagyon rugalmas recept, amit számos módon módosíthatsz:

  • Fokhagymás-parmezános változat: Adj hozzá a sajtos töltelékhez aprított fokhagymát és reszelt parmezán sajtot.
  • Sonkás-sajtos változat: A sajtos töltelékbe keverj aprított sonkát a még gazdagabb ízért.
  • Pizzás változat: A töltelékbe adj hozzá pizzás fűszereket, reszelt mozzarella sajtot és aprított pepperonit.

Érdekességek:

  • Becse az egyik legősibb település Magyarországon, ahol már a bronzkorból is találtak leleteket. A helyi sajt és az innen származó Becsei sajtos kifli íze talán részben a terület gazdag történelmének és hagyományainak köszönhető.
  • Sok helyi család saját változatát készíti, néhányan például saját készítésű sajtot használnak, ami még tovább fokozza az étel egyediségét.
  • A Becsei sajtos kifli népszerűségének növekedésével több helyi üzlet és pékség is elkezdte árusítani saját változatát, így ma már az ország számos pontján hozzáférhető ez a finom falat.
(össznézettség: 145, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating