Bécsi almás rétes: Az ízletes és hagyományos édesség
Bécsi almás rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 85 perc.
A bécsi almás rétes az egyik legnépszerűbb édesség Ausztriában és Magyarországon. Az almás rétes egy hagyományos édesség, amelyet már évszázadok óta készítenek a térségben. Az almás rétes elkészítése egyszerű, azonban a bécsi almás rétes készítése már valódi művészet.
Bécsi almás rétes
Hozzávalók
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd olajjal megkenjük a tésztagombóc tetejét, és folpackba csomagoljuk. Ezt követően 1 órán át szobahőmérsékleten pihentetjük.
- Az elektromos darálóval morzsásra aprított kenyeret egy serpenyőben az olvasztott vajon aranybarnára pirítjuk. Ha kihűlt, cukorral és fahéjjal keverjük össze.
- Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a magházát, és vékony szeletekre vágjuk. Ezeket citromlével forgatjuk össze.
- A tésztát enyhén lisztezett abroszon nagyon vékonyra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, a szélére szórjuk a morzsát, ráhalmozzuk az almaszeleteket és a rumban áztatott mazsolát. A tészta két szélét a töltelékre hajtjuk, majd az abrosz segítségével feltekerjük.
- A tésztarudat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 180 °C-on körülbelül 30 percig sütjük.
Megjegyzés
Tápérték
Gyakran ismételt kérdések a Bécsi almás rétes recepthez:
A Bécsi almás rétes egy hagyományos osztrák desszert, amely vékonyra nyújtott tésztából készül, melyet édes, fahéjas alma töltelékkel töltenek meg. Ez a sütemény jellegzetesen ropogós külsőt és ízletes, gyümölcsös belsejét kombinálja, és gyakran porcukorral meghintve szolgálják fel.
Válasszon savanykás, kemény almát, mint a Granny Smith vagy a Jonagold, mivel ezek jobban tartják a formájukat sütés közben és kellemes kontrasztot nyújtanak az édességgel.
Nem szükséges. Az alma szeletek megsülnek a rétesben, így megőrzik frissességüket és roppanós textúrájukat.
A tésztát lehetőleg nagyon vékonyra kell nyújtani, majdnem átlátszóra. Így lesz a rétes ropogós és könnyed.
Igen, elkészítheti előző nap, de csak sütés előtt kenje meg olvasztott vajjal és töltse meg, hogy a tészta ne legyen ázott.
Ha alkoholmentes verziót szeretne, a rumot helyettesítheti almalével vagy akár egy kevés vanília kivonattal.
Szobahőmérsékleten, légmentesen lezárva 1-2 napig. Hűtőszekrényben tárolva tovább eltartható, de a tészta elveszítheti ropogósságát.
Igen, a rétest meg lehet fagyasztani, de ajánlott előtte felvágni, hogy később könnyebben kiolvadjanak az egyes szeletek.
Süsse 180 °C-on körülbelül 30 percig, vagy amíg aranybarna és ropogós nem lesz.
Történet:
A bécsi almás rétes (Wiener Apfelstrudel) az osztrák konyha egyik legismertebb süteménye, amelyet már a 17. században említenek írásos források. Az ötletet valószínűleg a török baklavából merítették, amikor a törökök az 1500-as években bevonultak Bécsbe. A rétes különlegessége a vékonyra nyújtott tészta, amelyet gyakran több rétegben használnak. A hagyományos bécsi almás réteset általában vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal tálalják.
Tálalás:
A megsült rétest hagyd kihűlni, majd szeleteld fel. Tálald vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal, és ha szeretnéd, szórd meg porcukorral a tetejét. Egy kis citromhéj reszelékkel is díszítheted a tetejét, ami kiválóan kiegészíti az almás töltelék ízét.
Ital ajánló a Bécsi almás rétes mellé:
Gyerekeknek:
- Alma-málna frissítő: Keverjen össze frissen facsart almalét málnával. Ez az ital nemcsak finom, de színében is illik a desszerthez. Hűtsük le jól, és díszítsük friss málnával vagy mentalevéllel.
- Vanília shake: Készítsen vanília shake-et tejből, vaníliafagylaltból, és egy csipetnyi fahéjból. Ez a krémes, édes ital remek kiegészítője a fűszeres rétesnek.
- Citromos gyömbér tea: Készíthetünk meleg, citromos gyömbér teát, ami jól illik az almás, fahéjas ízvilághoz. Ez a tea nemcsak finom, de az emésztést is segíti.
Felnőtteknek:
- Alma martini: Készítsen egy elegáns alma martinit alma likőrből, vodkából, és egy csepp citromléből. Ez az ital stílusosan kiegészíti a bécsi almás rétes ízvilágát.
- Forralt bor: Kínáljon mellé fűszerezett forralt bort, amely fahéj, szegfűszeg és narancshéj ízesítésével harmonizál a rétes fűszerességével. Ez különösen téli időszakban ideális választás.
- Café Latte: Egy könnyed, krémes café latte is jól passzolhat, különösen, ha egy kis fahéjjal megszórjuk a tetejét. Ez a kávékülönlegesség jól ellensúlyozza a rétes édességét.
Alternatív hozzávalók:
Ha szeretnél egy kis változatosságot vinni a receptbe, próbáld ki a következő alternatív hozzávalókat:
- Dió vagy mandula: Az almás töltelékhez adj hozzá aprított diót vagy mandulát extra textúráért és ízért.
- Szárított gyümölcsök: A mazsola helyett próbáld ki a szárított áfonyát, meggyet vagy datolyát.
- Fűszerek: A fahéj mellé más fűszereket is használhatsz, mint például szegfűszeg vagy gyömbér.
- Bor: A rum helyett használhatsz almabor vagy fehérbor, ami kiválóan illik az almához.
- Cukor: Ha diétázol vagy egyszerűen csak kevesebb cukrot szeretnél fogyasztani, a cukrot cserélheted eritritre, steviára vagy egyéb természetes édesítőszerre.
Egészségügyi előnyök:
- Alma: Az alma számos egészséges tápanyagot tartalmaz, beleértve az A- és C-vitamint, rostot és antioxidánsokat, amelyek jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre, az emésztésre és a bőr egészségére.
- Fahéj: A fahéj a gyulladás csökkentése és a vércukorszint szabályozása terén mutatott előnyeiről ismert, és kiváló ízkiegészítő is.
- Teljes kiőrlésű liszt: Ha teljes kiőrlésű lisztet használsz a rétes tésztájához, több rostot és tápanyagot kapsz, mint a fehér liszt használatával.
Variációk:
- Édes túrós rétes: Az almát cserélheted édes túróra és mazsolára, esetleg egy kevés citromhéjra a frissítő ízért.
- Meggyes rétes: A meggys rétes egy másik nagyszerű változat. A meggy savanykás íze kiválóan kiegyensúlyozza a sütemény édességét.
- Diós-mazsolás rétes: Diót és mazsolát használva is elkészíthetsz egy nagyon ízletes rétest.
Érdekességek:
- Bécsben van egy Strudelshow, ahol meg lehet nézni, hogyan készítik a hagyományos bécsi almás rétestet a Cafe Residenz-ban.
- A rétes szó a német „strudel” szóból származik, ami „örvényt” vagy „folyamot” jelent, ami a rétes tekercs formájára utal.
- A legvékonyabb rétestésztát úgy készítik, hogy egy nagy területen nyújtják, majd óvatosan húzzák szét a kezükkel. A tészta annyira vékony, hogy átlátszó – a mondás szerint „annyira vékony, hogy rajta keresztül olvasni lehet egy újságot”.