Bécsi almás rétes – Klasszikus osztrák desszert házilag
Bécsi almás rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 85 perc.
Készítsd el otthon a tökéletesen ropogós, klasszikus Bécsi almás rétest, amelyben a vékonyra nyújtott házi rétestészta, a fahéjas alma és a rumos mazsola ízei találkoznak. Az igazi osztrák recept lépésről-lépésre, autentikus tippekkel, hogy garantáltan sikerüljön!
Bécsi almás rétes
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy nagy tálba szitáld a lisztet, majd add hozzá a sót. Készíts egy mélyedést a közepébe, és üsd bele a tojást.
- Öntsd hozzá az olajat és a vizet, majd kezdd el összegyúrni a hozzávalókat. Dolgozd addig a tésztát, amíg sima, rugalmas állagú lesz. Ha szükséges, adhatsz hozzá még egy kevés vizet vagy lisztet, hogy a megfelelő állagot elérd.
- Formázz belőle egy tésztagombócot, kend meg vékonyan olajjal, hogy ne száradjon ki. Csomagold folpackba, és hagyd pihenni szobahőmérsékleten 1 órán át. Ez idő alatt a tészta rugalmassá válik, és könnyebb lesz nyújtani.
- Szikkadt kenyeret vagy zsemlét darálj morzsásra. Ha nincs darálód, kézzel is morzsolhatod apróra.
- Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a morzsát. Pirítsd aranybarnára alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett, hogy ne égjen meg.
- Hagyd kihűlni, majd keverd össze a cukorral és az őrölt fahéjjal. Ez a rétes ropogós alapja lesz.
- Az almákat alaposan mosd meg, majd hámozd meg őket. Vágd félbe, távolítsd el a magházukat, és szeleteld őket vékony szeletekre.
- Egy nagy tálban locsold meg az almaszeleteket a fél citrom levével. Ez megakadályozza, hogy az alma barnuljon, és friss ízt is ad neki.
- A mazsolát helyezd egy kis tálba, és öntsd rá a rumot. Hagyd ázni legalább 15 percig, hogy a mazsolák megduzzadjanak, és átvegyék a rum aromáját. Ha alkoholmentesen készíted, a mazsolát vízbe vagy almalébe is áztathatod.
- Egy nagy, sima felületet (például egy asztalt) boríts be tiszta konyharuhával vagy abrosszal, és enyhén lisztezd meg.
- Helyezd rá a tésztát, majd kezdd el nyújtani sodrófával, amilyen vékonyra csak tudod. Amikor már nagyon vékony, használhatod a kezedet is: óvatosan húzd szét a tésztát az ujjaiddal, amíg szinte áttetsző nem lesz. Egy régi osztrák mondás szerint a tésztának olyan vékonynak kell lennie, hogy alatta egy szerelmes levelet is el tudj olvasni.
- A kinyújtott tésztát kend meg olvasztott vajjal.
- Szórd a tészta egyik hosszabbik szélére az előkészített fahéjas-cukros morzsát.
- Erre halmozd rá az almaszeleteket, majd szórd meg a rumban áztatott mazsolával. Ügyelj arra, hogy a töltelék egyenletesen legyen elosztva.
- Hajtsd be a tészta két rövidebb oldalát, hogy a töltelék ne essen ki, majd a konyharuha vagy abrosz segítségével tekerd fel a rétest szorosan.
- Az elkészült rétest helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Kend meg a tetejét egy kevés olvasztott vajjal, hogy sütés közben szép aranybarnára süljön.
- Tedd az előmelegített sütőbe, és süsd 180 °C-on körülbelül 30 percig, amíg a rétes színe szép aranybarna nem lesz, és ropogós nem lesz a külseje.
- Hagyd a rétest langyosra hűlni, majd szeleteld fel éles késsel.
- Tálalhatod porcukorral megszórva, vaníliasodóval, vagy akár egy gombóc vaníliafagyival is.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Bécsi almás rétes recepthez:
A Bécsi almás rétes egy klasszikus osztrák desszert, amely vékonyra nyújtott rétestésztából készül, és édes, fűszeres almás töltelékkel van megtöltve. A tészta különlegessége, hogy szinte áttetszőre kell nyújtani, olyan vékonyra, hogy egy alatta lévő szöveget is el tudj olvasni. A töltelék általában frissen szeletelt almából, fahéjból, cukorból, mazsolából és néha pirított kenyérmorzsából áll, amit rumban áztatnak, hogy gazdagabb ízvilágot kapjon.
A rétestészta nyújtása türelmet és gyakorlást igényel. Először enyhén lisztezett abroszon vagy tiszta konyharuhán dolgozz, és egyenletesen nyújtsd ki sodrófával. Amikor már nagyon vékony, helyezd a kezedet a tészta alá, és óvatosan húzd tovább az ujjaiddal. A cél, hogy a tészta szinte áttetsző legyen, de ne szakadjon el. Ha mégis kis lyukak keletkeznek, az nem probléma, mert a rétes feltekeréskor ezek eltűnnek. A pihentetés is fontos: hagyd a tésztát legalább egy órát pihenni, hogy rugalmasabbá váljon.
A rum nemcsak ízt ad a mazsolának, hanem segít puhává és szaftossá tenni. Az alkoholos áztatás különleges aromát kölcsönöz a rétesnek, amely jól kiegészíti a fahéj és az alma ízeit. Ha alkoholmentesen szeretnéd elkészíteni, a mazsolát vízben, almalében vagy akár narancslében is áztathatod, hogy hasonló eredményt érj el. Az áztatott mazsolát mindig csepegtesd le használat előtt, hogy ne áztassa el a tésztát.
A tészta alá szórt pirított kenyérmorzsa segít felszívni az alma levét, és megakadályozza, hogy a rétes elázott legyen. Fontos, hogy az almákat jól lecsepegtesd a citromlében való forgatás után, és ne használj túl sok levet eresztő tölteléket. Ha nagyon lédús almát használsz, adhatsz hozzá egy kevés keményítőt vagy darált diót is, hogy felszívja a nedvességet. Ezenkívül mindig előmelegített sütőben süsd, hogy a tészta azonnal elkezdjen ropogósra sülni.
Történet:
A Bécsi almás rétes az egyik legismertebb osztrák desszert, amely évszázadok óta hódítja meg Európa süteménykedvelőinek szívét. A recept a hagyomány szerint még a törökök vékony tésztájából alakult ki, majd az osztrák konyha ízvilágával ötvözve vált népszerűvé. A klasszikus almás rétes titka a házi rétestészta, amely olyan vékonyra van nyújtva, hogy alatta akár egy szerelmes levelet is elolvashatunk. Az eredeti receptben rumos mazsola és fahéjas almás töltelék teszi igazán különlegessé ezt a finom, illatos házi almás süteményt.
Tálalás:
A frissen sült, ropogós Bécsi almás rétest hagyományosan langyosan tálaljuk. Meghinthetjük egy kevés porcukorral, mellé kínálhatunk házi vaníliasodót vagy akár egy adag vaníliafagylaltot is. Így a rétes desszert egyszerre lesz elegáns és házias. Ünnepi alkalmakra tökéletes választás, de akár egy hétköznapi ebéd vagy vacsora lezárásaként is remekül helytáll.
Ital ajánló a Bécsi almás rétes mellé:
Gyerekeknek:
- Almás-fahéjas tea
- Enyhe, koffeinmentes gyümölcstea, amely kellemesen kiegészíti a rétes fűszeres ízvilágát.
- Friss almalé
- Természetes, adalékanyag-mentes almalé, ami harmonizál a desszert almás ízével.
- Vaníliás tej
- Langyos tej egy csipet vaníliával, ami gyerekbarát és lágy kísérője lehet a rétesnek.
Felnőtteknek:
- Bécsi kávé (Wiener Melange)
- Habosított tejjel készült klasszikus osztrák kávé, ami tökéletes párja a rétesnek.
- Félszáraz fehérbor
- Egy könnyű rizling vagy chardonnay, amely nem nyomja el a desszert finom ízeit.
- Forralt bor
- Télen egy pohár szegfűszeggel, fahéjjal és narancshéjjal fűszerezett forralt bor ünnepi hangulatot varázsol.
Alternatív hozzávalók:
Ha szeretnéd kissé megvariálni a receptet, kipróbálhatod más töltelékkel is. Az alma mellé adható körte, barack vagy akár meggy is. A rumos mazsola helyett használhatsz aszalt áfonyát, aszalt sárgabarackot vagy akár diót, mandulát is. Ha pedig időt szeretnél spórolni, bolti rétestésztából is elkészítheted az almás rétest, bár az igazi élményt mégis a házi, frissen készült rétestészta adja.
Egészségügyi előnyök:
A Bécsi almás rétes fő alapanyaga, az alma, értékes rostokat, antioxidánsokat és vitaminokat tartalmaz. Az alma rendszeres fogyasztása jótékony hatással lehet az emésztésre, segíthet szabályozni a vércukorszintet, és erősíti az immunrendszert. A receptben található fahéj is kedvezően hat az egészségre, ugyanis gyulladáscsökkentő tulajdonságú és javíthatja az anyagcserét. A mazsola értékes ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, például vassal és káliummal.
Variációk:
A klasszikus almás rétes mellett számos variációval gazdagíthatod az asztalt. Készíthetsz például egy fahéjas-diós almás rétest, amelyhez adj apróra vágott diót a töltelékhez. Ha frissítőbb ízvilágot keresel, próbáld ki a citromos túrós-almás rétest, amelyhez friss túró és citromhéj ad kellemesen savanykás aromát. Évszaktól függően szezonális gyümölcsökkel is feldobhatod, így akár egy meggyes-almás rétes vagy szilvás-almás rétes is kerülhet az asztalodra.
Érdekességek:
Az igazi Bécsi almás rétes készítéséhez egy régi osztrák mondás kapcsolódik: a rétestésztának olyan vékonynak kell lennie, hogy alatta egy szerelmes levelet is el lehessen olvasni. Az osztrák konyhában a rétes a Habsburg birodalom idején vált igazán népszerűvé, és Bécs híres kávéházaiban a mai napig kedvelt édesség. Az osztrákok szerint az ideális rétestészta elkészítéséhez nagy tapasztalat, odafigyelés és természetesen egy kis szeretet szükséges. Ezért is vált a házi almás rétes az osztrák desszertek egyik legkedveltebb darabjává.