Házi készítésű bécsi almás rétes szeletek aranybarnára sült, ropogós rétestésztával és fahéjas-mazsolás almatöltelékkel. Bécsi almás rétes

Bécsi almás rétes

Rétes Tészták

Bécsi almás rétes – Klasszikus osztrák desszert házilag

Bécsi almás rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 85 perc.

Készítsd el otthon a tökéletesen ropogós, klasszikus Bécsi almás rétest, amelyben a vékonyra nyújtott házi rétestészta, a fahéjas alma és a rumos mazsola ízei találkoznak. Az igazi osztrák recept lépésről-lépésre, autentikus tippekkel, hogy garantáltan sikerüljön!

Házi készítésű bécsi almás rétes szeletek aranybarnára sült, ropogós rétestésztával és fahéjas-mazsolás almatöltelékkel.

Bécsi almás rétes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bécsi almás rétes.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 55 minutes
Sütés/Főzés 30 minutes
Összesen 1 hour 25 minutes
Fogás desszert
Konyha Osztrák
Főre 6 főre
Kalória 386 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • Egy nagy tálba szitáld a lisztet, majd add hozzá a sót. Készíts egy mélyedést a közepébe, és üsd bele a tojást.
  • Öntsd hozzá az olajat és a vizet, majd kezdd el összegyúrni a hozzávalókat. Dolgozd addig a tésztát, amíg sima, rugalmas állagú lesz. Ha szükséges, adhatsz hozzá még egy kevés vizet vagy lisztet, hogy a megfelelő állagot elérd.
  • Formázz belőle egy tésztagombócot, kend meg vékonyan olajjal, hogy ne száradjon ki. Csomagold folpackba, és hagyd pihenni szobahőmérsékleten 1 órán át. Ez idő alatt a tészta rugalmassá válik, és könnyebb lesz nyújtani.
  • Szikkadt kenyeret vagy zsemlét darálj morzsásra. Ha nincs darálód, kézzel is morzsolhatod apróra.
  • Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a morzsát. Pirítsd aranybarnára alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett, hogy ne égjen meg.
  • Hagyd kihűlni, majd keverd össze a cukorral és az őrölt fahéjjal. Ez a rétes ropogós alapja lesz.
  • Az almákat alaposan mosd meg, majd hámozd meg őket. Vágd félbe, távolítsd el a magházukat, és szeleteld őket vékony szeletekre.
  • Egy nagy tálban locsold meg az almaszeleteket a fél citrom levével. Ez megakadályozza, hogy az alma barnuljon, és friss ízt is ad neki.
  • A mazsolát helyezd egy kis tálba, és öntsd rá a rumot. Hagyd ázni legalább 15 percig, hogy a mazsolák megduzzadjanak, és átvegyék a rum aromáját. Ha alkoholmentesen készíted, a mazsolát vízbe vagy almalébe is áztathatod.
  • Egy nagy, sima felületet (például egy asztalt) boríts be tiszta konyharuhával vagy abrosszal, és enyhén lisztezd meg.
  • Helyezd rá a tésztát, majd kezdd el nyújtani sodrófával, amilyen vékonyra csak tudod. Amikor már nagyon vékony, használhatod a kezedet is: óvatosan húzd szét a tésztát az ujjaiddal, amíg szinte áttetsző nem lesz. Egy régi osztrák mondás szerint a tésztának olyan vékonynak kell lennie, hogy alatta egy szerelmes levelet is el tudj olvasni.
  • A kinyújtott tésztát kend meg olvasztott vajjal.
  • Szórd a tészta egyik hosszabbik szélére az előkészített fahéjas-cukros morzsát.
  • Erre halmozd rá az almaszeleteket, majd szórd meg a rumban áztatott mazsolával. Ügyelj arra, hogy a töltelék egyenletesen legyen elosztva.
  • Hajtsd be a tészta két rövidebb oldalát, hogy a töltelék ne essen ki, majd a konyharuha vagy abrosz segítségével tekerd fel a rétest szorosan.
  • Az elkészült rétest helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • Kend meg a tetejét egy kevés olvasztott vajjal, hogy sütés közben szép aranybarnára süljön.
  • Tedd az előmelegített sütőbe, és süsd 180 °C-on körülbelül 30 percig, amíg a rétes színe szép aranybarna nem lesz, és ropogós nem lesz a külseje.
  • Hagyd a rétest langyosra hűlni, majd szeleteld fel éles késsel.
  • Tálalhatod porcukorral megszórva, vaníliasodóval, vagy akár egy gombóc vaníliafagyival is.

Jegyzet

Jó étvágyat a Bécsi almás rétes-hez!

Kalória

Kalória: 386kcalSzénhidrát: 57gFehérje: 6gZsír: 13gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 3gKoleszterin: 45mgNátrium: 317mgKálium: 192mgRost: 3gCukor: 18gA-vitamin: 300IUC-vitamin: 4.1mgKalcium: 20mgVas: 2.7mg
Keyword Almás rétes egyszerűen, házilag, Almás rétes recept, Almás rétes tálalási ötletek, Almás sütemény, Bécsi almás rétes, Egyszerű almás rétes, Eredeti osztrák almás rétes recept, Fahéjas almás rétes, Hagyományos rétes, Házi almás rétes, Házi rétestészta, Hogyan készül a Bécsi almás rétes?, Hogyan nyújtsuk a rétestésztát?, Klasszikus almás rétes, Osztrák almás rétes, Rétes desszert, Rétes készítése lépésről lépésre, Rétes recept, Rétes töltelék, Rétestészta házilag, Ropogós rétes, rumos mazsola
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Bécsi almás rétes recepthez:

Mi az a Bécsi almás rétes?

A Bécsi almás rétes egy klasszikus osztrák desszert, amely vékonyra nyújtott rétestésztából készül, és édes, fűszeres almás töltelékkel van megtöltve. A tészta különlegessége, hogy szinte áttetszőre kell nyújtani, olyan vékonyra, hogy egy alatta lévő szöveget is el tudj olvasni. A töltelék általában frissen szeletelt almából, fahéjból, cukorból, mazsolából és néha pirított kenyérmorzsából áll, amit rumban áztatnak, hogy gazdagabb ízvilágot kapjon.

Hogyan lehet igazán vékonyra nyújtani a rétestésztát?

A rétestészta nyújtása türelmet és gyakorlást igényel. Először enyhén lisztezett abroszon vagy tiszta konyharuhán dolgozz, és egyenletesen nyújtsd ki sodrófával. Amikor már nagyon vékony, helyezd a kezedet a tészta alá, és óvatosan húzd tovább az ujjaiddal. A cél, hogy a tészta szinte áttetsző legyen, de ne szakadjon el. Ha mégis kis lyukak keletkeznek, az nem probléma, mert a rétes feltekeréskor ezek eltűnnek. A pihentetés is fontos: hagyd a tésztát legalább egy órát pihenni, hogy rugalmasabbá váljon.

Miért kell a mazsolát rumba áztatni?

A rum nemcsak ízt ad a mazsolának, hanem segít puhává és szaftossá tenni. Az alkoholos áztatás különleges aromát kölcsönöz a rétesnek, amely jól kiegészíti a fahéj és az alma ízeit. Ha alkoholmentesen szeretnéd elkészíteni, a mazsolát vízben, almalében vagy akár narancslében is áztathatod, hogy hasonló eredményt érj el. Az áztatott mazsolát mindig csepegtesd le használat előtt, hogy ne áztassa el a tésztát.

Hogyan kerülhető el, hogy a rétes alja elázzon?

A tészta alá szórt pirított kenyérmorzsa segít felszívni az alma levét, és megakadályozza, hogy a rétes elázott legyen. Fontos, hogy az almákat jól lecsepegtesd a citromlében való forgatás után, és ne használj túl sok levet eresztő tölteléket. Ha nagyon lédús almát használsz, adhatsz hozzá egy kevés keményítőt vagy darált diót is, hogy felszívja a nedvességet. Ezenkívül mindig előmelegített sütőben süsd, hogy a tészta azonnal elkezdjen ropogósra sülni.

Történet:

A Bécsi almás rétes az egyik legismertebb osztrák desszert, amely évszázadok óta hódítja meg Európa süteménykedvelőinek szívét. A recept a hagyomány szerint még a törökök vékony tésztájából alakult ki, majd az osztrák konyha ízvilágával ötvözve vált népszerűvé. A klasszikus almás rétes titka a házi rétestészta, amely olyan vékonyra van nyújtva, hogy alatta akár egy szerelmes levelet is elolvashatunk. Az eredeti receptben rumos mazsola és fahéjas almás töltelék teszi igazán különlegessé ezt a finom, illatos házi almás süteményt.

Tálalás:

A frissen sült, ropogós Bécsi almás rétest hagyományosan langyosan tálaljuk. Meghinthetjük egy kevés porcukorral, mellé kínálhatunk házi vaníliasodót vagy akár egy adag vaníliafagylaltot is. Így a rétes desszert egyszerre lesz elegáns és házias. Ünnepi alkalmakra tökéletes választás, de akár egy hétköznapi ebéd vagy vacsora lezárásaként is remekül helytáll.

Ital ajánló a Bécsi almás rétes mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almás-fahéjas tea
    • Enyhe, koffeinmentes gyümölcstea, amely kellemesen kiegészíti a rétes fűszeres ízvilágát.
  2. Friss almalé
    • Természetes, adalékanyag-mentes almalé, ami harmonizál a desszert almás ízével.
  3. Vaníliás tej
    • Langyos tej egy csipet vaníliával, ami gyerekbarát és lágy kísérője lehet a rétesnek.

Felnőtteknek:

  1. Bécsi kávé (Wiener Melange)
    • Habosított tejjel készült klasszikus osztrák kávé, ami tökéletes párja a rétesnek.
  2. Félszáraz fehérbor
    • Egy könnyű rizling vagy chardonnay, amely nem nyomja el a desszert finom ízeit.
  3. Forralt bor
    • Télen egy pohár szegfűszeggel, fahéjjal és narancshéjjal fűszerezett forralt bor ünnepi hangulatot varázsol.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnéd kissé megvariálni a receptet, kipróbálhatod más töltelékkel is. Az alma mellé adható körte, barack vagy akár meggy is. A rumos mazsola helyett használhatsz aszalt áfonyát, aszalt sárgabarackot vagy akár diót, mandulát is. Ha pedig időt szeretnél spórolni, bolti rétestésztából is elkészítheted az almás rétest, bár az igazi élményt mégis a házi, frissen készült rétestészta adja.

Egészségügyi előnyök:

A Bécsi almás rétes fő alapanyaga, az alma, értékes rostokat, antioxidánsokat és vitaminokat tartalmaz. Az alma rendszeres fogyasztása jótékony hatással lehet az emésztésre, segíthet szabályozni a vércukorszintet, és erősíti az immunrendszert. A receptben található fahéj is kedvezően hat az egészségre, ugyanis gyulladáscsökkentő tulajdonságú és javíthatja az anyagcserét. A mazsola értékes ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, például vassal és káliummal.

Variációk:

A klasszikus almás rétes mellett számos variációval gazdagíthatod az asztalt. Készíthetsz például egy fahéjas-diós almás rétest, amelyhez adj apróra vágott diót a töltelékhez. Ha frissítőbb ízvilágot keresel, próbáld ki a citromos túrós-almás rétest, amelyhez friss túró és citromhéj ad kellemesen savanykás aromát. Évszaktól függően szezonális gyümölcsökkel is feldobhatod, így akár egy meggyes-almás rétes vagy szilvás-almás rétes is kerülhet az asztalodra.

Érdekességek:

Az igazi Bécsi almás rétes készítéséhez egy régi osztrák mondás kapcsolódik: a rétestésztának olyan vékonynak kell lennie, hogy alatta egy szerelmes levelet is el lehessen olvasni. Az osztrák konyhában a rétes a Habsburg birodalom idején vált igazán népszerűvé, és Bécs híres kávéházaiban a mai napig kedvelt édesség. Az osztrákok szerint az ideális rétestészta elkészítéséhez nagy tapasztalat, odafigyelés és természetesen egy kis szeretet szükséges. Ezért is vált a házi almás rétes az osztrák desszertek egyik legkedveltebb darabjává.

(össznézettség: 503, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése