Recept Bécsi almás rétes

Bécsi almás rétes

Bécsi almás rétes

Bécsi almás rétes: Az ízletes és hagyományos édesség

Bécsi almás rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 85 perc.

A bécsi almás rétes az egyik legnépszerűbb édesség Ausztriában és Magyarországon. Az almás rétes egy hagyományos édesség, amelyet már évszázadok óta készítenek a térségben. Az almás rétes elkészítése egyszerű, azonban a bécsi almás rétes készítése már valódi művészet.

Bécsi almás rétes

Bécsi almás rétes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bécsi almás rétes.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 55 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra 25 perc
Fogás desszert
Konyha Osztrák
Mennyiség 6 főre
Kalória 386 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd a tésztagombóc tetejét kenjük meg olajjal és csomagoljuk folpackba. Szobahőmérsékleten pihentessük 1 órán át.
  • A kenyeret elektromos darálóval aprítsuk morzsásra, majd egy serpenyőben az olvasztott vajon pirítsuk aranybarnára. Ha a morzsa kihűlt, keverjük össze a cukorral és a fahéjjal.
  • Az almát hámozzuk meg vágjuk ketté és távolítsuk el a magházát, majd vágjuk vékony szeletekre. Azután forgassuk össze a citromlével.
  • A tésztát egy enyhén lisztezett abroszon nyújtsuk ki, amilyen vékonyra csak tudjuk, kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk a szélére a morzsát, halmozzuk rá az almaszeleteket és a rumban ázott mazsolát, majd a tészta két szélét hajtsuk a töltelékre és az abrosz segítségével tekerjük fel.
  • A tésztarudat tegyük sütőpapírral bélelt gáztepsibe és 180 °C – on süssük kb 30 percig.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bécsi almás rétes-hez!

Nutrition

Kalória: 386kcalSzénhidrát: 57gFehérje: 6gZsír: 13gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 3gKoleszterin: 45mgNátrium: 317mgKálium: 192mgÉlelmi rost: 3gCukor: 18gVitamin A: 300IUVitamin C: 4.1mgKalcium: 20mgVas: 2.7mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, rétes
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A bécsi almás rétes (Wiener Apfelstrudel) az osztrák konyha egyik legismertebb süteménye, amelyet már a 17. században említenek írásos források. Az ötletet valószínűleg a török baklavából merítették, amikor a törökök az 1500-as években bevonultak Bécsbe. A rétes különlegessége a vékonyra nyújtott tészta, amelyet gyakran több rétegben használnak. A hagyományos bécsi almás réteset általában vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal tálalják.

Tálalás:

A megsült rétest hagyd kihűlni, majd szeleteld fel. Tálald vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal, és ha szeretnéd, szórd meg porcukorral a tetejét. Egy kis citromhéj reszelékkel is díszítheted a tetejét, ami kiválóan kiegészíti az almás töltelék ízét.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnél egy kis változatosságot vinni a receptbe, próbáld ki a következő alternatív hozzávalókat:

  1. Dió vagy mandula: Az almás töltelékhez adj hozzá aprított diót vagy mandulát extra textúráért és ízért.
  2. Szárított gyümölcsök: A mazsola helyett próbáld ki a szárított áfonyát, meggyet vagy datolyát.
  3. Fűszerek: A fahéj mellé más fűszereket is használhatsz, mint például szegfűszeg vagy gyömbér.
  4. Bor: A rum helyett használhatsz almabor vagy fehérbor, ami kiválóan illik az almához.
  5. Cukor: Ha diétázol vagy egyszerűen csak kevesebb cukrot szeretnél fogyasztani, a cukrot cserélheted eritritre, steviára vagy egyéb természetes édesítőszerre.

Egészségügyi előnyök:

  1. Alma: Az alma számos egészséges tápanyagot tartalmaz, beleértve az A- és C-vitamint, rostot és antioxidánsokat, amelyek jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre, az emésztésre és a bőr egészségére.
  2. Fahéj: A fahéj a gyulladás csökkentése és a vércukorszint szabályozása terén mutatott előnyeiről ismert, és kiváló ízkiegészítő is.
  3. Teljes kiőrlésű liszt: Ha teljes kiőrlésű lisztet használsz a rétes tésztájához, több rostot és tápanyagot kapsz, mint a fehér liszt használatával.

Variációk:

  1. Édes túrós rétes: Az almát cserélheted édes túróra és mazsolára, esetleg egy kevés citromhéjra a frissítő ízért.
  2. Meggyes rétes: A meggys rétes egy másik nagyszerű változat. A meggy savanykás íze kiválóan kiegyensúlyozza a sütemény édességét.
  3. Diós-mazsolás rétes: Diót és mazsolát használva is elkészíthetsz egy nagyon ízletes rétest.

Érdekességek:

  1. Bécsben van egy Strudelshow, ahol meg lehet nézni, hogyan készítik a hagyományos bécsi almás rétestet a Cafe Residenz-ban.
  2. A rétes szó a német „strudel” szóból származik, ami „örvényt” vagy „folyamot” jelent, ami a rétes tekercs formájára utal.
  3. A legvékonyabb rétestésztát úgy készítik, hogy egy nagy területen nyújtják, majd óvatosan húzzák szét a kezükkel. A tészta annyira vékony, hogy átlátszó – a mondás szerint „annyira vékony, hogy rajta keresztül olvasni lehet egy újságot”.
(össznézettség: 314, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating