Bécsi borjúszegy Bécsi borjúszegy

Bécsi borjúszegy

Húsételek Marha

Bécsi borjúszegy – Klasszikus borjúhús recept panírozva, házias módon

Bécsi borjúszegy recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 165 perc.

A Bécsi borjúszegy a hagyományos osztrák konyha egyik ikonikus fogása, amely a puha főtt borjúhúst ötvözi a ropogós panírral. Ez a recept lépésről lépésre bemutatja, hogyan készíthetsz otthon igazán omlós és ízletes rántott borjúszeletet – tökéletes választás vasárnapi ebédhez vagy ünnepi alkalmakra.

Bécsi borjúszegy

Bécsi borjúszegy

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bécsi borjúszegy.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 30 minutes
Sütés/Főzés 2 hours 15 minutes
Összesen 2 hours 45 minutes
Fogás főétel
Konyha Osztrák
Főre 6 főre
Kalória 517 kcal

Hozzávalók
  

a sütéshez:

  • olaj bő mennyiségben

Elkészítés
 

  • A borjúszegyet először egy éles késsel hosszában kettévágjuk, hogy kezelhetőbb méretű darabokat kapjunk. Ezután egy nagy fazékban sós vizet forralunk, és amikor már lobog, belehelyezzük a húsdarabokat. Hagyjuk pár percig főni, hogy a habosodó szennyeződések a víz felszínére kerüljenek. Ezt a vizet ezután leöntjük, a húst pedig hideg vízben gyorsan leöblítjük, ezzel eltávolítjuk az első főzővízben kivált fehérjéket és egyéb anyagokat.
  • Tisztított, friss hideg vízbe tesszük vissza a borjúszegyet, hozzáadjuk a meghámozott, félbevágott vöröshagymát, megsózzuk, és lefedve főzni kezdjük. Közepes lángon másfél–két óra alatt főzzük puhára. Akkor jó, ha a villa könnyedén beleszalad, de a hús még nem esik szét.
  • A megfőtt húst óvatosan kivesszük a főzőléből (ezt akár el is tehetjük alaplének vagy mártásokhoz), majd szobahőmérsékleten teljesen kihűtjük. Ezután légmentesen lefedve egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen és szépen szeletelhetővé váljon.
  • Másnap a kihűlt borjúszegyből 1–1,5 cm vastag szeleteket vágunk. Ezeket enyhén besózzuk, majd klasszikus módon bepanírozzuk: először lisztbe forgatjuk, majd a felvert tojásba mártjuk, végül zsemlemorzsába hempergetjük. Fontos, hogy minden réteg egyenletes legyen, és ne repedezzen meg a panír.
  • Egy nagy serpenyőben vagy fritőzben bő olajat hevítünk (170–180°C-ra). A bepanírozott szeleteket adagokban aranybarnára sütjük, oldalanként kb. 3–4 perc alatt. Ha túl sok szeletet rakunk be egyszerre, az olaj lehűl, és a panír megszívhatja magát zsiradékkal – ezt érdemes elkerülni.
  • A kisült borjúszeleteket papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk. Tálalás előtt friss citromkarikákat helyezhetünk rájuk, és sült burgonyával vagy petrezselymes krumplival kínáljuk. A tartármártás is nagyszerűen kiegészíti ezt a fogást.

Jegyzet

Jó étvágyat a Bécsi borjúszegy-hez!

Kalória

Kalória: 517kcalSzénhidrát: 29gFehérje: 44gZsír: 24gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gTranszzsír: 0.02gKoleszterin: 213mgNátrium: 637mgKálium: 706mgRost: 2gCukor: 2gA-vitamin: 96IUC-vitamin: 8mgKalcium: 84mgVas: 3mg
Keyword Bécsi borjúszegy, Bécsi szelet borjúból, Borjú hús recept, Borjú panírban, Borjú panírozása, Borjúhús receptek, Borjúszegy sütése, Bundázott borjúszelet, Citromos rántott borjú, Főtt borjúszegy, Házi bécsi borjúszelet, Karácsonyi főétel ötlet, Klasszikus osztrák étel, Osztrák borjúszelet, Rántott borjú, Sült borjú, Tartármártás mellé, Ünnepi húsétel, Vasárnapi ebédötlet
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Bécsi borjúszegy recepthez:

Mi az a Bécsi borjúszegy?

A Bécsi borjúszegy egy klasszikus osztrák étel, amelyet a borjúhús különleges előkészítése tesz egyedivé. A fogás alapját a borjúszegy, vagyis a borjú mellrészéből származó hús adja, amit először hosszasan, fűszeres vízben megfőznek, majd lehűtenek, szeletelnek és végül paníroznak (liszt, tojás, zsemlemorzsa sorrendben). A bepanírozott szeleteket bő, forró olajban aranybarnára sütik.

Miért kell a borjúszegyet előfőzni, mielőtt panírozzuk?

Az előfőzés célja, hogy a borjúhús tökéletesen puha és omlós legyen. Mivel a borjúszegy egy kötöttebb szerkezetű húsrész, közvetlen sütéssel nem érnénk el ugyanazt az állagot. A főzés során ráadásul eltávozik a húsból egy rész zsiradék és fehérje, így könnyebb és emészthetőbb ételt kapunk.

Miért kell a főtt húst lehűteni és egy éjszakára hűtőbe tenni?

A hűtés segít a húsnak kellően megszilárdulni, így szép, egyenletes szeleteket tudunk vágni belőle. Emellett a panírozás is sokkal könnyebb, ha a hús hideg és feszes állagú, mert nem esik szét a bundázás során. Ez különösen fontos, ha szép, egyenletes rántott borjú szeleteket szeretnénk tálalni.

Mi a különbség a Bécsi borjúszegy és a Wiener Schnitzel között?

Bár sokan azonosnak gondolják őket, a Bécsi borjúszegy és a Wiener Schnitzel között van különbség. A klasszikus Wiener Schnitzel nyers, vékonyra klopfolt borjúhúsból készül, amit azonnal paníroznak és kisütnek. Ezzel szemben a borjúszegyet előfőzik, lehűtik, majd utána panírozzák és sütik – így más textúrájú, szaftosabb, omlósabb eredményt kapunk.

Hogyan kerülhető el, hogy a panír leváljon a húsról sütés közben?

A stabil panír titka a jól előkészített, száraz és hideg hús, valamint az egyenletes bundázás. Fontos, hogy a hús ne legyen nedves, és minden réteget (liszt, tojás, morzsa) alaposan, hézagmentesen vigyünk fel. A sütésnél forró olajba kell helyezni a szeleteket, így a panír azonnal kérget kap és nem ázik le. Ez a módszer különösen fontos, ha bécsi borjúszeget készítünk, hiszen itt már főtt húsról van szó, amely hajlamosabb a szétesésre.

Történet:

A Bécsi borjúszegy eredete az osztrák gasztronómiához nyúlik vissza, ahol a borjúhús hagyományosan kiemelt alapanyag. A klasszikus panírozott húsételek közé tartozik, és bár sokan keverik a Wiener Schnitzel-lel, ez a változat egyedi a főzési és hűtési eljárás miatt. A magyar háztartásokban is kedvelt, különösen ünnepi alkalmakra, amikor egy elegáns, mégis házi borjú recept kerül az asztalra.

Tálalás:

A frissen sült bécsi borjúszegyet leggyakrabban citromkarikákkal, sült burgonyával és tartármártással kínálják. A ropogós panír és a puha borjúhús harmonikus kontrasztot alkot, amit jól kiegészít a frissítő savasság. Tálalható továbbá petrezselymes burgonyával vagy házi savanyúsággal is. A fogást gyakran díszítik friss zöldfűszerekkel, így nemcsak ízében, hanem megjelenésében is méltó egy vasárnapi vagy ünnepi ebédhez.

Ital ajánló a Bécsi borjúszegy mellé:

Gyerekeknek:

  1. Házi limonádé – frissítő, enyhén savas ital, ami jól kiegészíti a bundázott hús zsírosságát.
  2. Almalé szódával – természetes gyümölcsíz, enyhe pezsgéssel, ami feldobja az étkezést.
  3. Őszibarackos jeges tea (cukormentes) – gyümölcsös, hűsítő ital, ami nem nyomja el az étel ízét.

Felnőtteknek:

  1. Száraz fehérbor (pl. Chardonnay, Olaszrizling) – kiválóan harmonizál a rántott borjúval, különösen citrommal tálalva.
  2. Láger típusú világos sör – klasszikus párosítás minden panírozott húsételhez, kellemesen kesernyés lecsengéssel.
  3. Fröccs (pl. kisfröccs vagy hosszúlépés) – könnyed, nyári választás, ami nem terheli meg az étkezést.

Alternatív hozzávalók:

A klasszikus borjúszegy helyettesíthető borjúcombbal, vagy ha elérhető, sertésdagadóval is elkészíthető a recept. A zsemlemorzsa helyett használható panko morzsa vagy akár kukoricapehely aprítva, ha különlegesebb, extra ropogós panírt szeretnénk. A liszt helyettesíthető gluténmentes lisztkeverékkel, így a recept könnyen átalakítható érzékenyek számára is. A hagyományos tojásos panírt pedig helyettesítheti növényi tej és keményítő keveréke, ha valaki tojásmentes diétát követ.

Egészségügyi előnyök:

A borjúhús rendkívül fehérjedús és könnyen emészthető, így ideális választás lehet azok számára, akik a zsírszegény húsokat részesítik előnyben. A főzéssel előkészített borjúszegy nemcsak omlósabb lesz, hanem zsír- és sótartalma is csökken, mivel az első főzővíz leöntésével a nem kívánt anyagok egy része eltávolításra kerül. A panírozás és a bő olajban sütés ugyan növeli a kalóriatartalmat, de mértékkel fogyasztva ez az étel még mindig belefér egy kiegyensúlyozott étrendbe. Érdemes friss salátával vagy párolt zöldségekkel kiegészíteni, így kiegyensúlyozottabb lesz a fogás.

Variációk:

A Bécsi borjúszegy számos módon variálható. Akik a klasszikus megoldást keresik, maradhatnak a liszt-tojás-morzsa hármasnál, míg a kísérletező kedvűek próbálkozhatnak fűszeres panírral, például parmezánnal kevert morzsával. A hús helyettesíthető sertéscombbal, vagy akár csirkemellel is, ha valaki a könnyebb változatot kedveli. A panírt kiválthatjuk zabpehellyel, mandulamorzsával, vagy akár szezámmaggal is, így különlegesebb textúrát kapunk. A sütési mód is variálható: bő olaj helyett sütőben is elkészíthető kevés zsiradékkal, így diétásabbá tehető.

Érdekességek:

A bécsi borjúszelet (Wiener Schnitzel) az osztrák konyha ikonikus étele, amelynek alapja a borjúhús panírban sütve. A recept első írásos említése az 1800-as évekből származik, de eredete vitatott – egyes források szerint az étel olasz előképre épül. A hagyományos változatban kizárólag borjúból készítik, és Ausztriában törvény is rögzíti, hogy a „Wiener Schnitzel” csak borjúhúst tartalmazhat. A magyar konyhában gyakran sertés- vagy csirkehússal helyettesítik, de a borjúszegy főzési eljárással történő előkészítése egyedülállóan omlós és különleges textúrát ad az ételnek.

(össznézettség: 9, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése