Bécsi túrós palacsinta

Bécsi túrós palacsinta

Palacsinta Tészták

Bécsi túrós palacsinta: A hagyományos osztrák édesség, amit imádni fogsz!

Bécsi túrós palacsinta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.

Ha valami finomra vágysz, amely mégis egyszerű és könnyen elkészíthető, akkor a Bécsi Túrós Palacsinta az, amit keresel. Ez a hagyományos édesség mindenki számára tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy a legfinomabb édességeket készítsük el otthon. Ha még sosem készítetted el a Bécsi Túrós Palacsintát, akkor itt az ideje, hogy belevágj és megismerd ezt az ízletes édességet!

Bécsi túrós palacsinta

Bécsi túrós palacsinta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bécsi túrós palacsinta.
5 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 527 kcal

Hozzávalók
  

12db palacsintához:

a töltelékhez:

  • 30 dkg túró
  • 2 db tojás
  • 10 dkg nádcukor
  • 5 dkg vaj
  • ½ kávéskanál vaníliapaszta
  • 1 db citrom héja reszelt
  • 1 csipet
  • 5 dkg mazsola

az öntethez:

Elkészítés
 

  • A palacsintához először megpirítjuk (barnítjuk) a vajat és hagyjuk langyosra hűlni (vigyázat, mert gyorsan megég!). Közben, jól kikeverjük a tojások sárgáját a cukorral, egy csipet sóval és a vaníliával. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert átszitált lisztet, majd a tejet apránként hozzáadva csomómentesre keverjük. Ezután hozzáadjuk a pirított vajat, végül óvatosan belekeverjük a keményre vert tojáshabot. Félretesszük.
  • A maradék vaj egy részével vékonyan kikenünk egy kisebb tepsit vagy hőálló tálat, a többit pedig habosra keverjük a cukorral, citromhéjjal, a tojások sárgájával és a vaníliával. Hozzáadjuk a szitán áttört túrót, (a mazsolát), végül lazán belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét.
  • A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütünk 12 db palacsintát (minél vékonyabbak annál finomabb) megtöltjük őket a túrókrémmel és félbevágva (a vágott felükkel felfelé) belerakjuk a tepsibe úgy, hogy kicsit fedjék egymást.
  • Az öntethez habosra keverjük a tojást a cukorral, vaníliával és a tejjel, majd a palacsinták tetejére locsoljuk.
  • A forró sütőben aranybarnára sütjük (kb. 15-20 perc), langyosra hűtjük és porcukorral megszórva tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bécsi túrós palacsinta-hoz!

Nutrition

Kalória: 527kcalSzénhidrát: 68gFehérje: 16gZsír: 22gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTrans Fat: 1gKoleszterin: 189mgNátrium: 510mgKálium: 313mgÉlelmi rost: 2gCukor: 35gVitamin A: 793IUVitamin C: 2mgKalcium: 177mgVas: 3mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword palacsinta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A bécsi túrós palacsinta az osztrák és magyar konyha ötvözete. A palacsinta a magyar konyha egyik legismertebb étele, amit többnyire édes töltelékkel, mint például lekvár, nutella, vagy túró található benne. Az osztrák befolyás a túró használatában, a sütemény sütőben történő sütésében és a tálalásban, azaz az öntet használatában és a porcukor megszórásában mutatkozik meg.

Tálalás:

A bécsi túrós palacsintát legtöbbször melegen szokták tálalni, így a porcukor kissé elolvad és a palacsinta teteje karamellizálódik. Egy nagy tálra rakd a palacsintákat, és szórd meg őket porcukorral. Az öntet átitatja a palacsintákat, ami ízletes, krémes állagot kölcsönöz nekik. Mellé teheted a kedvenc gyümölcsödet vagy fagylaltodat is, hogy még több ízt adj neki.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha valaki laktóz intoleráns, a tej helyett használhat laktózmentes tejet, a túrót pedig laktózmentes túróval helyettesítheti.
  • A liszt helyett használható bármilyen gluténmentes liszt, ha valaki gluténérzékeny.
  • A nádcukor helyett használható édesítőszer, ha valaki cukormentes diétát tart.
  • A tojást is helyettesíthetik flaxseed vagy chia mag „tojással” vegán alternatívát keresők.
  • Ha valaki nem szereti a mazsolát, helyettesítheti más aszalt gyümölccsel, például aszalt szilvával, vagy egyszerűen kihagyhatja.

Egészségügyi előnyök:

A bécsi túrós palacsinta hozzávalói között számos olyan alapanyag található, amelynek jótékony hatása van az egészségre:

  • Túró: A túró gazdag kalciumban, ami segít a csontok erősítésében, valamint magas a fehérje tartalma, ami jó az izomépítéshez.
  • Tojás: A tojás jó forrása a magas minőségű fehérjének, és tartalmazza a létfontosságú B12 vitamint, amely segíti az idegrendszer megfelelő működését.
  • Tej: A tej is kiváló kalcium- és D-vitamin forrás, melyek szintén hozzájárulnak a csontok egészségéhez.
  • Citromhéj: A citromhéjban található citrus bioflavonoidok antioxidáns hatásúak, és segítenek az immunrendszer támogatásában.

Variációk:

Az étel sokféle módon variálható, például:

  • Túrótorta-stílusban: A töltelékhez adj hozzá egy kis ricottát vagy krémsajtot, majd szórd meg a tetejét mandulaszeletekkel és porcukorral.
  • Csokoládés változat: A töltelékhez keverj hozzá kakaóport vagy olvasztott csokoládét, majd tálald csokoládé öntettel és csokoládéforgáccsal.
  • Almás változat: Készíts almás tölteléket, hozzáadva reszelt almát, fahéjat és barna cukrot a túróhoz.

Érdekességek:

A bécsi túrós palacsinta az osztrák „Topfenpalatschinken” alapján készült, amit gyakran tálalnak az osztrák „Heuriger” (borozók, ahol a helyi új borokat szolgálják fel) vendéglátóhelyeken. Az eredeti osztrák változatban gyakran használnak rumot és citromlevet a túrós töltelékben. Az étel népszerűsége Magyarországon annak köszönhető, hogy a két ország konyhája sok szempontból hasonló, és az osztrák ételek gyakran befolyásolták a magyar gasztronómiát.

(össznézettség: 1 040, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating