Bécsi túrós palacsinta: A hagyományos osztrák édesség, amit imádni fogsz!
Bécsi túrós palacsinta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.
Ha valami finomra vágysz, amely mégis egyszerű és könnyen elkészíthető, akkor a Bécsi Túrós Palacsinta az, amit keresel. Ez a hagyományos édesség mindenki számára tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy a legfinomabb édességeket készítsük el otthon. Ha még sosem készítetted el a Bécsi Túrós Palacsintát, akkor itt az ideje, hogy belevágj és megismerd ezt az ízletes édességet!
Bécsi túrós palacsinta
Hozzávalók
12db palacsintához:
a töltelékhez:
- 30 dkg túró
- 2 db tojás
- 10 dkg nádcukor
- 5 dkg vaj
- ½ kávéskanál vaníliapaszta
- 1 db citrom héja reszelt
- 1 csipet só
- 5 dkg mazsola
Elkészítés
- A palacsintához először megpirítjuk (barnítjuk) a vajat és hagyjuk langyosra hűlni (vigyázat, mert gyorsan megég!). Közben, jól kikeverjük a tojások sárgáját a cukorral, egy csipet sóval és a vaníliával. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert átszitált lisztet, majd a tejet apránként hozzáadva csomómentesre keverjük. Ezután hozzáadjuk a pirított vajat, végül óvatosan belekeverjük a keményre vert tojáshabot. Félretesszük.
- A maradék vaj egy részével vékonyan kikenünk egy kisebb tepsit vagy hőálló tálat, a többit pedig habosra keverjük a cukorral, citromhéjjal, a tojások sárgájával és a vaníliával. Hozzáadjuk a szitán áttört túrót, (a mazsolát), végül lazán belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütünk 12 db palacsintát (minél vékonyabbak annál finomabb) megtöltjük őket a túrókrémmel és félbevágva (a vágott felükkel felfelé) belerakjuk a tepsibe úgy, hogy kicsit fedjék egymást.
- Az öntethez habosra keverjük a tojást a cukorral, vaníliával és a tejjel, majd a palacsinták tetejére locsoljuk.
- A forró sütőben aranybarnára sütjük (kb. 15-20 perc), langyosra hűtjük és porcukorral megszórva tálaljuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A bécsi túrós palacsinta az osztrák és magyar konyha ötvözete. A palacsinta a magyar konyha egyik legismertebb étele, amit többnyire édes töltelékkel, mint például lekvár, nutella, vagy túró található benne. Az osztrák befolyás a túró használatában, a sütemény sütőben történő sütésében és a tálalásban, azaz az öntet használatában és a porcukor megszórásában mutatkozik meg.
Tálalás:
A bécsi túrós palacsintát legtöbbször melegen szokták tálalni, így a porcukor kissé elolvad és a palacsinta teteje karamellizálódik. Egy nagy tálra rakd a palacsintákat, és szórd meg őket porcukorral. Az öntet átitatja a palacsintákat, ami ízletes, krémes állagot kölcsönöz nekik. Mellé teheted a kedvenc gyümölcsödet vagy fagylaltodat is, hogy még több ízt adj neki.
Alternatív hozzávalók:
- Ha valaki laktóz intoleráns, a tej helyett használhat laktózmentes tejet, a túrót pedig laktózmentes túróval helyettesítheti.
- A liszt helyett használható bármilyen gluténmentes liszt, ha valaki gluténérzékeny.
- A nádcukor helyett használható édesítőszer, ha valaki cukormentes diétát tart.
- A tojást is helyettesíthetik flaxseed vagy chia mag „tojással” vegán alternatívát keresők.
- Ha valaki nem szereti a mazsolát, helyettesítheti más aszalt gyümölccsel, például aszalt szilvával, vagy egyszerűen kihagyhatja.
Egészségügyi előnyök:
A bécsi túrós palacsinta hozzávalói között számos olyan alapanyag található, amelynek jótékony hatása van az egészségre:
- Túró: A túró gazdag kalciumban, ami segít a csontok erősítésében, valamint magas a fehérje tartalma, ami jó az izomépítéshez.
- Tojás: A tojás jó forrása a magas minőségű fehérjének, és tartalmazza a létfontosságú B12 vitamint, amely segíti az idegrendszer megfelelő működését.
- Tej: A tej is kiváló kalcium- és D-vitamin forrás, melyek szintén hozzájárulnak a csontok egészségéhez.
- Citromhéj: A citromhéjban található citrus bioflavonoidok antioxidáns hatásúak, és segítenek az immunrendszer támogatásában.
Variációk:
Az étel sokféle módon variálható, például:
- Túrótorta-stílusban: A töltelékhez adj hozzá egy kis ricottát vagy krémsajtot, majd szórd meg a tetejét mandulaszeletekkel és porcukorral.
- Csokoládés változat: A töltelékhez keverj hozzá kakaóport vagy olvasztott csokoládét, majd tálald csokoládé öntettel és csokoládéforgáccsal.
- Almás változat: Készíts almás tölteléket, hozzáadva reszelt almát, fahéjat és barna cukrot a túróhoz.
Érdekességek:
A bécsi túrós palacsinta az osztrák „Topfenpalatschinken” alapján készült, amit gyakran tálalnak az osztrák „Heuriger” (borozók, ahol a helyi új borokat szolgálják fel) vendéglátóhelyeken. Az eredeti osztrák változatban gyakran használnak rumot és citromlevet a túrós töltelékben. Az étel népszerűsége Magyarországon annak köszönhető, hogy a két ország konyhája sok szempontból hasonló, és az osztrák ételek gyakran befolyásolták a magyar gasztronómiát.