A Belga trüffel: A csokoládé szerelmeseinek álma
Belga trüffel recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 20 perc.
A trüffel minden csokoládérajongó számára a legjobb édességnek számít, és a belga trüffel igazán kiemelkedő példa a maga nemében.
A belga trüffel egy igazi csokoládé ínyencség, amelynek a készítése igazi művészet. Ez a finomság tökéletesen ötvözi a csokoládé gazdag ízét és krémes állagát, és valóban az igazi édességimádók álma. A trüffel a nevét a gombára emlékeztető, gömb alakjáról kapta, és különféle ízesítésekkel készülhet, például tejszínnel, kávéval, rummal vagy gyümölcsökkel.
Belga trüffel
Hozzávalók
- 30 dkg étcsokoládé
- 15 dkg vaj
- 1,5 dl habtejszín
- 3 dkg kakaópor
- 1 dkg mandula reszelt, szárított
- 1 db narancshéja
Elkészítés
- Gőz fölött elkezdjük olvasztani a csokoládét. A vajat és a tejszínt és külön verjük habosra és az olvasztott csokihoz adjuk.
- Ekkor több félét is készíthetünk: ketté szedjük a csokis-tejszínes masszát és az egyikbe narancshéjat reszelünk. Lapos tálakba (pl. jénaiba) egyenlően elosztjuk őket és a fagyasztóban kb. fél óráig hűtjük.
- Miután formázhatónak ítéltük a csokis krémünket kb. 1-1,5 centi átmérőjű gömböket formázunk belőle. Vigyázni kell, mert a csoki nagyon olvad.
- Ezek után kakaóporba és reszelt mandulába forgatjuk őket. A hűtőben tárolva több napig is eláll.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A trüffel a 19. század közepén született Franciaországban, amikor Louis Dufour, egy Chamby városbeli cukrász, úgy döntött, hogy vajas-krémes belsővel és csokoládéval bevont külsővel készít bonbont, aminek kinézete emlékeztet a természetben található trüffelgombára. Az elkészítésében a belga cukrászok is kitűntek, és a belga trüffel világszerte ismertté vált finom íze és kiváló minősége miatt.
Tálalás:
A belga trüffel elegáns desszert, ezért érdemes szépen tálalni. Szolgáld fel egy szép bonbontartóban vagy egy elegáns tányéron, amit esetleg meg is szórhatunk némi kakaóporral a díszítés érdekében. Egy pohár finom bor, vagy egy csésze erős kávé is jól kiegészíti a trüffel gazdag, csokoládés ízét.
Alternatív hozzávalók:
Ha tejszínt nem szeretnél vagy nem tudsz használni, kókusztejszín is jó alternatíva lehet, ami egy kis egzotikus ízt is ad a trüffelnek.
Az étcsokoládét fehér csokoládéval vagy tejcsokoládéval is helyettesítheted, a végén a trüffel íze más lesz, de továbbra is nagyon finom.
Azok számára, akik szeretik az alkoholos ízeket, egy kis brandy, rum, vagy whisky hozzáadása a csokoládé krémhez egy másik szintre emeli a trüffelt.
A mandula helyett használhatunk mogyorót, diót vagy pisztáciát, attól függően, hogy melyik ízt szeretjük a legjobban.
Egészségügyi előnyök:
Az étcsokoládé, amely a belga trüffel fő összetevője, számos egészségügyi előnnyel járhat, ha mértékkel fogyasztjuk. Az étcsokoládéban található flavonoidok antioxidánsok, amelyek segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, csökkenteni a vérnyomást és csökkenteni az LDL („rossz”) koleszterinszintet. Az étcsokoládéban található magnézium is előnyös a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.
Variációk:
A belga trüffel variációit az összetevők változtatásával vagy további ízek hozzáadásával érhetjük el. Például, a trüffelbe lehet alkoholt (például brandy, rum vagy whisky) adni extra ízért. Különféle ízesítők, mint a kávé, a menta, vagy az eper, hozzáadhatók a csokoládékrémhez. Különböző mogyorófélék, mint a dió, a pisztácia vagy a földimogyoró, felhasználhatók a mandula helyett vagy a mandulával együtt a külső borításhoz.
Érdekességek:
A belga trüffel a belga cukrászat híres hozzájárulása a világhoz. Belgia híres csokoládégyártójaként, az országban több mint 2000 csokoládébolt található. Brüsszelben található a világ legnagyobb csokoládéboltja, a Neuhaus, amely egyben a praliné feltalálója is.
A trüffel neve a természetben található trüffelgombáról származik, amelynek kinézete nagyon hasonló a bonbonhoz. Az igazi trüffelgombák nagyon ritkák és drágák, ezért a csokoládé trüffel egyfajta luxusnak számított, amikor először készítették.