Recept Berlini szelet

Berlini szelet

Berlini szelet

Berlini szelet – A Németországból származó desszert különlegessége

Berlini szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Ha az édes ízekre vágyunk, akkor a Berlini szelet tökéletes választás lehet. Ez az édesség Németországból származik, de mára már számos országban kedvelt desszert lett. A Berlini szelet leginkább dióval töltött, kívül ropogósra sütött tésztából áll, amelyet porcukorral szórnak meg.

Berlini szelet

Berlini szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Berlini szelet.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1027 kcal

Hozzávalók
  

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • A vaj, liszt cukor, reszelt citromhéj, 1 tojás, és sütőpor keverékéből tésztát gyúrunk, tepsibe tesszük.
  • Töltelékkel töltjük: 10 dkg diót, 10 dkg cukrot és vaníliás cukrot, mazsolát, tejet, elkeverve a tésztára kenjük,
  • Két tojás keményre vert habját 4 dkg cukorral, tojássárgájával összekeverjük, és a 4 dkg liszt hozzáadásával piskótatésztát készítünk, azt egyenletesen a töltelékre adjuk, közepes hő mellett megsütjük.
  • Kihűlve fehér mázzal bevonjuk (10 dkg cukor, 1 ek. forró víz). Tetszés szerinti darabokra vágjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Berlini szelet-hez!

Nutrition

Kalória: 1027kcalSzénhidrát: 132gFehérje: 17gZsír: 51gTelített zsír: 22gTöbbszörösen telítetlen zsír: 14gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gKoleszterin: 221mgNátrium: 62mgKálium: 864mgÉlelmi rost: 4gCukor: 69gVitamin A: 1700IUVitamin C: 3.3mgKalcium: 230mgVas: 5mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Berlini szelet egy hagyományos magyar desszert, amely a 19. században terjedt el Magyarországon. A pontos eredete nem egyértelmű, de a neve alapján valószínűleg a berlini konyhából származik. A desszert lényege egy két réteg közé töltött diós töltelék, amit tésztával borítanak. A szeletet sütés után szeletelik fel, és általában porcukorral megszórva tálalják. A Berlini szeletet gyakran fogyasztják a magyar háztartásokban, és az ünnepi alkalmak, családi összejövetelek kedvelt desszertje.

Tálalás:

A Berlini szeletet általában porcukorral megszórva tálalják, hogy szép fehér rétege legyen a süteményen. A szeleteket szeletelés után érdemes óvatosan áthelyezni a tányérokra, hogy a töltelék ne folyjon szét. A szeletek mellé illik egy kis tejszínhab vagy vaníliás öntet, amivel még finomabbá tehetjük az ízét. Ha szeretnénk díszíteni, tehetünk néhány dióval vagy apróra vágott citromhéjjal a tetejére.

Alternatív hozzávalók:

A Berlini szelet receptjét különböző módon variálhatjuk az ízlésünknek megfelelően. Például, ha nem szeretjük a diót, helyettesíthetjük más darált vagy aprított diófélével, például mogyoróval vagy mandulával. A töltelékhez használhatunk más aszalt gyümölcsöket is, mint például sárgabarackot vagy mazsolát. A tésztához hozzáadhatunk egy kis reszelt narancshéjat vagy vaníliakivonatot is, hogy még aromásabb legyen az íze. A tálaláshoz tejszínhab helyett vaníliás fagylaltot vagy gyümölcsszószt is kínálhatunk.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Berlini szelet nem tekinthető egy kifejezetten egészséges desszertnek, az alábbi hozzávalókban találhatók néhány tápanyag és egészségügyi előny:

  1. Dió: A dió gazdag omega-3 zsírsavakban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a magnézium és a vas. Ezek az összetevők hozzájárulhatnak az egészséges szív- és érrendszer fenntartásához, valamint segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében.
  2. Citromhéj: A citromhéjban található illóolajok és antioxidánsok hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez, valamint segíthetnek a gyulladás csökkentésében.
  3. Tojás: A tojás jó forrása aminosavaknak és fehérjének. Ezek az építőkövek segítik a szervezetet a sejtek, szövetek és izmok megfelelő működésében.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Berlini szelet magas cukor- és zsírtartalma miatt mértékkel fogyasszuk, és figyeljünk az egyéb étrendi szükségleteinkre.

Variációk:

A Berlini szelet receptjét sokféleképpen variálhatjuk az ízlésünk és étrendi igényeink szerint. Néhány példa a variációkra:

  1. Gyümölcsös töltelék: A dió helyett használhatunk más darált vagy aprított gyümölcsöket, például szilvát, meggyet vagy eperet a töltelékhez. Ez frissességet és ízletes gyümölcsös aromát adhat a süteménynek.
  2. Csokoládés változat: Adjunk a tésztához néhány evőkanál kakaóport, hogy csokoládés ízt kapjunk. A töltelékbe is keverhetünk olvasztott csokoládét vagy csokoládéforgácsot a gazdagabb csokoládés élményért.
  3. Krémes töltelék: A diós töltelék helyett használhatunk krémes tölteléket, például vaníliakrémet vagy csokoládékrémet. Így még krémesebbé és lágyabbá tehetjük a Berlini szeletet.

Érdekességek:

  • A Berlini szeletet néha „rácsos szelet” néven is emlegetik, utalva a tésztalapok rácsos mintázatára.
  • A Berlini szeletet általában hidegen tálalják, így ideális desszert a nyári hónapokban.
  • A receptben szereplő dió helyett más dióféléket is használhatunk, például mogyorót vagy mandulát, hogy változatosabb ízt kapjunk.
  • A Berlini szelet elkészítése némi időt és türelmet igényel, de az eredmény egy ízletes és mutatós desszert, amelyet érdemes elkészíteni különleges alkalmakra vagy vendégek fogadására.
(össznézettség: 523, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating