Berlini szelet – Klasszikus, diós sütemény cukormázzal
Berlini szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.
A Berlini szelet egy hagyományos magyar sütemény, amely omlós tésztából, diós töltelékből és könnyű piskótából áll. A tetejét cukormáz borítja, amely még különlegesebbé teszi. Ez a réteges sütemény tökéletes desszert ebéd vagy vacsora után, de ünnepi alkalmakra is kiváló választás. Próbáld ki ezt az ízletes, házi süteményt, amelyet generációk óta szeretnek!
Berlini szelet
Hozzávalók
a töltelékhez:
- 10 dkg dió
- 10 dkg cukor
- 0,5 csomag vaníliás cukor
- kevés mazsola
- kevés tej
a mázhoz:
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál víz forrő
Elkészítés
- Egy nagyobb tálba tesszük a hideg vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, cukrot, sütőport és a reszelt citromhéjat. Az egészet gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hogy a vaj egyenletesen eloszoljon a lisztben. Ezután hozzáadjuk a tojást, és addig dolgozzuk, amíg egynemű, jól formázható tésztát kapunk.
- A tésztát kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen elterítjük, és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
- Egy tálban összekeverjük az apróra vágott vagy darált diót, cukrot és a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a mazsolát, majd annyi tejet öntünk hozzá, hogy egy jól kenhető masszát kapjunk. Fontos, hogy ne legyen túl folyós, csak annyira nedves, hogy könnyen elteríthető legyen.
- A hűtőből kivett tésztára egyenletesen rákenjük a diós keveréket, ügyelve arra, hogy mindenhová jusson belőle.
- Egy közepes méretű tálban a tojásfehérjéket habbá verjük. Amikor már kemény habot kapunk, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük, amíg szép fényes lesz. Ezután óvatosan hozzákeverjük a tojássárgájákat, végül pedig a lisztet is beleforgatjuk, hogy könnyű, habos tésztát kapjunk.
- A piskótatésztát óvatosan eloszlatjuk a diós töltelék tetején.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, majd a rétegezett süteményt kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem sül. A pontos sütési idő a sütőtől függ, érdemes tűpróbával ellenőrizni: ha a beleszúrt fogpiszkáló vagy kés tisztán jön ki, a sütemény elkészült.
- A sütés után a süteményt teljesen kihűtjük.
- Egy kis lábosban a cukrot összekeverjük egy evőkanál forró vízzel, és addig kevergetjük, amíg teljesen feloldódik és sima, fényes mázat kapunk. Ezzel a cukormázzal egy spatula vagy ecset segítségével bevonjuk a kihűlt sütemény tetejét.
- Miután a máz megszilárdult, a Berlini szeletet tetszőleges méretű darabokra vágjuk, és már tálalhatjuk is!
- A Berlini szelet önmagában is nagyon finom, de még ízletesebb, ha egy csésze forró kakaóval vagy teával fogyasztjuk. Ünnepi alkalmakra akár egy kis pirított dióval vagy reszelt csokoládéval is díszíthetjük a tetejét.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Berlini szelet recepthez:
A Berlini Szelet egy hagyományos magyar sütemény, amely diós, mazsolás töltelékből és lágy piskótából áll, tetején édes mázzal bevonva. Ez egy ízletes, klasszikus desszert, amelyet gyakran családi összejöveteleken és ünnepi alkalmakon szolgálnak fel.
Az előkészítés kb. 30 percet vesz igénybe, a sütési idő szintén 30 perc. Teljes elkészítési idő tehát körülbelül 1 óra.
Alapvetően vaj, liszt, cukor, citromhéj, sütőpor, tojás, dió, vaníliás cukor, mazsola és tej szükséges. A mázhoz cukor és forró víz kell.
Készíthető vegán, cukormentes, vagy gluténmentes verzióban, illetve kísérletezhetünk a töltelék ízesítésével, például más típusú diófélék vagy aszalt gyümölcsök használatával.
Gyerekeknek ajánlott gyümölcsös tea, alma- vagy szőlőlé, kakao. Felnőtteknek kávé, tea, vagy édes Tokaji bor kiváló kísérője.
A süteményt hűvös, száraz helyen, légmentesen lezárva ajánlott tárolni. Így akár több napig is friss maradhat.
Igen, a sütemény előző nap is elkészíthető, így a ízek még jobban összeérnek. A mázat azonban lehetőleg tálalás előtt vigyük fel.
A dió omega-3 zsírsavakban gazdag, a tojás pedig jó fehérje forrás. Természetesen, mint minden édességet, mértékkel kell fogyasztani.
Gluténmentes liszttel és laktózmentes tejtermékekkel elkészítve igen. Mindig gondoskodjunk arról, hogy a hozzávalók megfelelnek-e az ételallergiákkal élők igényeinek.
Történet:
A Berlini szelet egy klasszikus magyar sütemény, amely generációk óta kedvelt desszert. Az omlós tészta, diós töltelék és könnyű piskóta rétegei tökéletes harmóniát alkotnak. Az édesség egyaránt népszerű házias süteményként és ünnepi desszertként, mivel könnyen elkészíthető és különleges alkalmakra is ideális. A cukormáz réteg teszi igazán egyedivé ezt a réteges süteményt, amely remek választás lehet családi összejövetelekre vagy vendégváró édességként.
Tálalás:
A Berlini szeletet tetszés szerinti méretű szeletekre vágjuk, és már tálalható is. A legjobban egy csésze forró tea, kávé vagy kakaó mellé illik, de egy gombóc vaníliafagyival is különlegesen finom. Az édességet desszertként ebéd vagy vacsora után is kínálhatjuk. Ünnepi alkalmakra a tetejére szórhatunk egy kevés pirított diót vagy reszelt csokoládét, hogy még mutatósabb legyen.
Ital ajánló a Berlini szelet mellé:
Gyerekeknek:
- Gyümölcsös Tea: Meleg vagy hideg, cukormentes gyümölcsös tea kiváló választás. Az ízét friss citromlével vagy mézzel finomíthatjuk.
- Alma- vagy Szőlőlé: Friss, természetes alma- vagy szőlőlé nemcsak finom, hanem egészséges is. Tartalmaz vitaminokat és antioxidánsokat, amelyek jót tesznek a gyerekeknek.
- Kakao: Egy pohár meleg, habos kakao remek kísérője a desszertnek. Használhatunk cukormentes kakaóport és növényi tejet a laktózmentes változathoz.
Felnőtteknek:
- Kávé: Egy csésze erős, frissen főzött kávé tökéletesen kiegészíti a Berlini Szelet ízét. Az espresso vagy a cappuccino különösen jól illik hozzá.
- Tea: Egy finom fekete vagy zöld tea, lehetőleg természetes ízesítés nélkül, remekül harmonizál a sütemény ízével.
- Tokaji Bor: Egy édes vagy félszáraz Tokaji bor kiválóan illik a sütemény diós, mazsolás ízvilágához. Ez az elegáns választás különleges alkalmakkor ideális.
Alternatív hozzávalók:
A recept könnyen variálható, ha szeretnénk egyedi ízvilágot teremteni. A dió helyett mogyorót vagy mandulát is használhatunk, a mazsolát pedig aszalt áfonyával vagy apróra vágott kandírozott gyümölcsökkel helyettesíthetjük. A cukormázat citromlével vagy narancslével ízesítve különleges aromát adhatunk a süteménynek. Ha egy gluténmentes sütemény változatot szeretnénk, a lisztet cserélhetjük gluténmentes lisztkeverékre, a cukrot pedig eritrittel vagy nyírfacukorral helyettesíthetjük egy csökkentett cukortartalmú sütemény érdekében.
Egészségügyi előnyök:
Bár a Berlini szelet egy édes sütemény, néhány hozzávalója tartalmaz értékes tápanyagokat. A dió gazdag omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban és rostokban, amelyek jótékony hatással lehetnek a szív- és érrendszerre. A mazsola természetes cukrokat, rostokat és ásványi anyagokat tartalmaz, például vasat és káliumot, amelyek segíthetnek az energiaellátásban és az emésztés támogatásában. Ha a receptben teljes kiőrlésű lisztet vagy alternatív édesítőszereket használunk, csökkenthetjük a vércukorszint ingadozásait és növelhetjük a sütemény rosttartalmát.
Variációk:
A Berlini szelet könnyen alakítható az egyéni ízléseknek megfelelően. Ha egy csokoládés változatot szeretnénk, a diós rétegbe keverhetünk kakaóport vagy aprított étcsokoládét. A vaníliás cukor helyett fahéjat vagy kardamomot is használhatunk, hogy különlegesebb aromát kapjunk. A piskótát mézzel vagy juharsziruppal édesíthetjük, hogy természetesebb ízvilágot érjünk el. Azok, akik tejmentes süteményt szeretnének készíteni, a vaj helyett kókuszolajat vagy növényi margarint használhatnak.
Érdekességek:
A Berlini szelet nevét sokan a német konyhához kötik, de valójában egy hagyományos magyar sütemény, amely évtizedek óta népszerű a házi sütések világában. Régi szakácskönyvekben karácsonyi süteményként is szerepelt, mivel az omlós tészta és diós réteg gazdag ízvilágot teremt. Egyes verziókban a cukormáz helyett csokoládémáz vagy porcukor kerül a tetejére. Az édesség hasonlít a zserbóhoz, de a piskótaréteg miatt még könnyedebb és lágyabb az állaga.