Klasszikus Big Mac hamburger szezámmagos zsemlével, két húspogácsával, friss jégsalátával, ecetes uborkával, cheddar sajttal és ízletes Big Mac szósszal egy piros háttéren. Big Mac

Big Mac

Hamburger Húsételek

Házi Big Mac – Készítsd el otthon a világhírű hamburgert!

Big Mac recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

Szereted a Big Mac hamburgert, de inkább otthon készítenéd el? Ez a házi Big Mac recept segít, hogy pontosan olyan ízletes és szaftos burgert készíts, mint az eredeti! Fedezd fel a Big Mac szósz receptjét, a tökéletes hamburger buci titkát és a legjobb hamburger húspogácsa elkészítésének lépéseit. Próbáld ki ezt a klasszikus McDonald’s hamburger otthon változatot, és élvezd a gyorséttermi élményt saját konyhádban!

Klasszikus Big Mac hamburger szezámmagos zsemlével, két húspogácsával, friss jégsalátával, ecetes uborkával, cheddar sajttal és ízletes Big Mac szósszal egy piros háttéren.

Big Mac

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Big Mac.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítési idő 55 minutes
Sütés/Főzés 10 minutes
Összesen 1 hour 5 minutes
Fogás főétel
Konyha Amerikai
Főre 4 főre
Kalória 1084 kcal

Hozzávalók
  

a big machez:

  • 4 db hamburger zsemle
  • 1/2 fej jégsaláta
  • 12 dkg ecetes uborka
  • 1 db vöröshagyma karikára szeletelve
  • 8 db lapkasajt

a szószhoz:

a húspogácsához:

  • 60 dkg marhahús darált
  • bors

Elkészítés
 

  • Egy közepes méretű keverőtálba öntsük a majonézt, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát.
  • Ezt követően keverjük hozzá a sweet pickle relish-t, ami az egyik legfontosabb összetevő, mert az autentikus Big Mac szósz jellegzetes ízét adja.
  • Öntsük bele az ecetet és a mustárt, majd adjuk hozzá a cukrot, sót, fűszerpaprikát és fokhagymaport is.
  • Az összes hozzávalót alaposan keverjük össze, amíg homogén állagú szószt nem kapunk.
  • A kész szószt fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre, hogy az ízek megfelelően összeérjenek.
  • Egy nagyobb keverőtálba helyezzük a darált marhahúst.
  • Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd alaposan keverjük össze, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.
  • A masszából vegyünk egyenlő méretű, kb. golf labda nagyságú adagokat, majd formázzunk belőlük vékony, lapos húspogácsákat.
  • Fontos, hogy a húspogácsák egyenletes vastagságúak legyenek, mert így sülnek át a legjobban.
  • A kész húspogácsákat helyezzük sütőpapírral bélelt tálcára vagy tányérra, majd tegyük őket a fagyasztóba legalább 1 órára. Ez segít abban, hogy sütés közben megtartsák a formájukat.
  • Egy nagyobb serpenyőt forrósítsunk fel közepes lángon.
  • A fagyasztóból kivett húspogácsákat helyezzük a forró serpenyőbe.
  • Mindkét oldalukat süssük 3-4 percig, vagy amíg szép aranybarna kérget nem kapnak.
  • Sütés közben ne nyomkodjuk őket erősen, mert így szaftosabbak maradnak.
  • Ha elkészültek, vegyük le a tűzről, és pihentessük őket néhány percig.
  • Minden hamburgerzsemlét vágjunk három részre: alsó, középső és felső rétegre.
  • Egy száraz serpenyőben vagy sütőben enyhén pirítsuk meg mindhárom réteget, hogy ropogósabbak legyenek és jobban megtartsák a szószt.
  • Az alsó és a középső zsemle rétegre kenjünk egy-egy evőkanál Big Mac szószt.
  • Szórjuk rá az apróra vágott vöröshagymát, majd helyezzük rá a vékonyra szeletelt jégsalátát.
  • Erre következnek az ecetes uborka szeletek és a lapkasajt.
  • Helyezzünk rá egy-egy frissen sült húspogácsát.
  • A középső zsemle tetejére is kenhetünk egy kevés szószt, mielőtt ráhelyezzük a második húspogácsát.
  • A legfelső zsemle réteggel zárjuk le a hamburgert.
  • Az elkészült hamburgert tegyük mikrohullámú sütőbe 15 másodpercre, hogy a zsemle kissé megpuhuljon és az ízek még jobban összeérjenek.
  • Azonnal tálaljuk, és élvezzük az otthon elkészített, tökéletes Big Mac-et!

Jegyzet

Jó étvágyat a Big Mac-hez!

Kalória

Kalória: 1084kcalSzénhidrát: 44gFehérje: 38gZsír: 84gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 30gEgyszeresen telítetlen zsír: 24gTranszzsír: 2gKoleszterin: 133mgNátrium: 1911mgKálium: 685mgRost: 4gCukor: 18gA-vitamin: 1118IUC-vitamin: 6mgKalcium: 137mgVas: 6mg
Keyword Amerikai hamburger recept, Big Mac házilag, Big Mac húspogácsa, Big Mac recept, Big Mac szósz házilag, Big Mac szósz recept, Big Mac titkos recept, Darált marhahús burger, Egyszerű hamburger recept, Gyorséttermi hamburger otthon, Hamburger buci recept, Hamburger készítés lépésről lépésre, Hamburger szósz recept, Házi Big Mac, Házi hamburger recept, Legjobb hamburger szósz, McDonald’s Big Mac otthon, McDonald’s hamburger otthon, Otthoni gyorséttermi receptek, Sajtos hamburger recept
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Big Mac recepthez:

Mi az a Big Mac?

A Big Mac a McDonald’s gyorsétteremlánc egyik legismertebb és legnépszerűbb szendvicse. Jim Delligatti, egy Pittsburgh-i franchise-tulajdonos találta ki 1967-ben. Két darab marhahúspogácsát tartalmaz, amelyek között saláta, sajt, savanyúság, hagyma, és a különleges Big Mac szósz található, mindezt három rétegű szeletelt zsemleben tálalják. A szendvics világszerte népszerű, és az évek során számos változatban készítették el különböző országokban, hogy megfeleljen a helyi ízlésnek. A Big Mac nemcsak egy gyorséttermi termék, hanem a modern amerikai kultúra és a globalizáció szimbólumává is vált.

Mi az a „sweet pickle relish” és mivel helyettesíthető?

A sweet pickle relish egy édes, apróra vágott savanyúság, amit gyakran használnak szendvicsekben és hot dogokban. Helyettesítheted apróra vágott savanyú uborkával és egy kis cukorral vagy mézzel.

Hogyan lehet biztosítani, hogy a húspogácsák ne legyenek túl szárazak?

Ügyelj arra, hogy ne süsd túl a húspogácsákat, és használj megfelelő zsírtartalmú darált marhahúst. Egy kis zsír segít megtartani a nedvességet.

Milyen típusú sajtot ajánlanak?

A Big Mac-ben általában lágy, olvadékony lapkasajtot használnak. Ha nem érhető el, próbáld meg az amerikai stílusú szeletelt cheddar vagy colby sajtot.

Lehet-e előre elkészíteni a szószt, és meddig áll el?

Igen, a szószt akár néhány nappal előre is elkészítheted. Jól lezárt edényben a hűtőszekrényben 5-7 napig eláll.

Milyen alternatívái vannak a marhahúsnak vegetáriánusok számára?

Használhatsz növényi alapú húspótlókat, például Beyond Meat vagy Quorn termékeket, vagy házi készítésű lencse- vagy babalapú pogácsákat.

Milyen kiegészítő köretek illenek a Big Mac mellé?

Hagyományosan sült krumplival tálalják, de próbálkozhatsz salátával, sült zöldségekkel vagy akár friss gyümölcssalátával is egy könnyebb opcióért.

Milyen típusú marhahúst ajánlott használni a húspogácsákhoz?

A legjobb választás a közepesen zsíros (kb. 80/20 arányú) darált marhahús, amely elegendő zsírtartalommal rendelkezik ahhoz, hogy a pogácsák szaftosak és ízletesek legyenek.

Mennyi ideig kell hűteni a szószt az ízek összeérlelése érdekében?

Legalább 30 percig, de az ideális az 1 óra hűtőben pihentetés, hogy az ízek jól összeérjenek.

Történet:

A Big Mac recept az egyik legismertebb hamburger recept, amelyet otthon is könnyen elkészíthetünk. Az ikonikus Big Mac házilag is ugyanolyan finom lehet, mint az eredeti gyorséttermi változat. A McDonald’s hamburger otthon való elkészítése nemcsak pénztárcabarát megoldás, hanem lehetőséget ad arra is, hogy saját ízlésünkre szabjuk a hozzávalókat. A házi hamburger egyik titka a tökéletesen fűszerezett Big Mac húspogácsa és az ízletes, egyedi Big Mac szósz recept, amely meghatározza a hamburger jellegzetes ízét.

Tálalás:

Az elkészítése után érdemes gondot fordítani a tálalásra is. Egy klasszikus Big Mac házilag úgy lesz igazán tökéletes, ha frissen sült, aranybarnára pirított hamburger buci közé helyezzük az ízletes húspogácsát és a zamatos hamburger szószt. A hamburger készítés során figyeljünk arra, hogy a rétegek szépen egymásra kerüljenek, és az egyes hozzávalók egyenletesen oszoljanak el. A legjobb tálalási mód, ha forró sült krumplival és egy pohár hideg üdítővel vagy házi készítésű limonádéval kínáljuk. Az igazán autentikus élmény érdekében akár McDonald’s Big Mac otthon készült változatát is papírtálcán vagy csomagolva kínálhatjuk.

Ital ajánló a Big Mac mellé:

Gyerekeknek:

  1. Házi Limonádé: Friss citromléből, vízből és egy kis mézből vagy cukorból készíthető. Frissítő, nem tartalmaz mesterséges színezéket vagy ízfokozókat, és a gyerekek is szeretik.
  2. Gyümölcs Smoothie: Válogasson össze szezonális gyümölcsöket, mint a banán, eper, vagy mangó, adjon hozzá egy kis joghurtot és jégkockákat, és turmixolja simára. Ez egy tápláló és finom választás.
  3. Tej: Egy egyszerű pohár tej is remekül kiegészítheti a hamburgert, különösen a fiatalabb gyerekek számára, akiknek szükségük van a kalciumra a növekedéshez.

Felnőtteknek:

  1. Jéghideg Sör: Egy könnyű lager vagy pilsner típusú sör tökéletesen kiegészíti a Big Mac gazdag ízeit, és segít lehűteni a szájpadlást.
  2. Vörösbor: Bátrabb választásként egy könnyű, gyümölcsös vörösbor, mint egy Pinot Noir, szintén jól illik a marhahúshoz.
  3. Jeges Tea: Egy pohár hűsítő jeges tea, akár citromos, málnás vagy zöld tea változatban, remekül harmonizál a hamburgerekkel, és egy könnyű, alkoholmentes választás a felnőttek számára.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnénk változatossá tenni a hamburger receptet, kipróbálhatunk különböző alternatív hozzávalókat is. A klasszikus szósz házilag elkészíthető csökkentett zsírtartalmú majonézzel vagy görög joghurttal, így egy egészséges hamburger recept változatot kapunk. A Big Mac húspogácsa helyett használhatunk csirkehúsból vagy pulykahúsból készült pogácsát, vagy akár vegetáriánus verziót is kipróbálhatunk lencse- vagy csicseriborsó alappal. A klasszikus hamburger buci recept helyett teljes kiőrlésű vagy gluténmentes zsemlével is elkészíthetjük. Az extra ízért füstölt cheddar sajtot vagy házi készítésű savanyított uborkát is hozzáadhatunk. A lehetőségek száma végtelen, így mindenki megtalálhatja a számára legjobb hamburger készítés otthon verziót.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Big Mac recept eredetileg egy klasszikus gyorséttermi étel, házilag elkészítve egészségesebb alternatívákat is beépíthetünk. A házi hamburger recept nagy előnye, hogy pontosan tudjuk, milyen alapanyagokat használunk, így csökkenthetjük a mesterséges adalékanyagok mennyiségét. A Big Mac szósz házilag készítve kevesebb cukrot és tartósítószert tartalmazhat, ha natúr majonézt vagy joghurtot használunk. A hamburger buci teljes kiőrlésű lisztből készült változata rostokban gazdagabb, így segíthet a megfelelő emésztésben. A húspogácsa sovány marhahúsból vagy csirkehúsból is elkészíthető, ami csökkenti a telített zsírsavak mennyiségét. Ha extra zöldségeket, például paradicsomot vagy avokádót adunk hozzá, növelhetjük a vitamin- és ásványianyag-tartalmat is.

Variációk:

A Big Mac házilag számos módon variálható, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb verziót. A klasszikus McDonald’s hamburger otthon elkészíthető csípős változatban, ha a szószba chilit vagy jalapeñót adunk. A házi hamburger recept vegetáriánus változatához hús helyett grillezett gombát, lencsefasírtot vagy tofut használhatunk. A hamburger buci recept is változatos lehet: briószsemlével, rozsos vagy gluténmentes változatban is elkészíthetjük. Az extra sajt szerelmeseinek érdemes dupla sajtos verziót kipróbálni, míg a füstös ízek kedvelői BBQ-szószt vagy karamellizált hagymát is hozzáadhatnak a hamburgerhez. A Big Mac húspogácsa akár sous vide eljárással is elkészíthető, hogy még szaftosabb legyen.

Érdekességek:

A Big Mac recept története egészen 1967-ig nyúlik vissza, amikor egy amerikai McDonald’s franchise tulajdonos, Jim Delligatti megalkotta ezt az ikonikus hamburgert. Az eredeti Big Mac szósz recept hosszú évekig titkos volt, és csak később került nyilvánosságra a pontos összetétele. Érdekesség, hogy egyetlen Big Mac hamburger több mint 550 kcal-t tartalmaz, ezért is érdemes házi változatban elkészíteni, ahol a hozzávalók arányait mi magunk szabályozhatjuk. Egyes országokban léteznek különleges változatok is, például a japán teriyaki Big Mac vagy a mexikói guacamole-val készült verzió. A hamburger készítés során az egyik legfontosabb trükk, hogy a húspogácsa formázásakor egy kis mélyedést nyomjunk a közepére, így sütés közben nem púposodik fel. Az igazi akkor lesz tökéletes, ha a rétegek egyenletesek és az ízek harmonikusan kiegészítik egymást.

(össznézettség: 522, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése