Recept Big Mac

Big Mac

Big Mac

A Big Mac – Az Örök Klasszikus?

Big Mac recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

A Big Mac-et mindenki ismeri, hiszen az egyik leghíresebb és legkedveltebb hamburgert árulja az amerikai McDonald’s. Azóta eltelt néhány évtized, de még mindig képesek vagyunk megtalálni a Big Mac-et a világ számos országában.

Big Mac

Big Mac

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Big Mac.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 55 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás főétel
Konyha Amerikai
Mennyiség 4 főre
Kalória 1084 kcal

Hozzávalók
  

a big machez:

  • 4 db hamburger zsemle
  • 1/2 fej jégsaláta
  • 12 dkg ecetes uborka
  • 1 db vöröshagyma karikára szeletelve
  • 8 db lapkasajt

a szószhoz:

a húspogácsához:

  • 60 dkg marhahús darált
  • bors

Elkészítés
 

  • A szószhoz valókat alaposan összekeverjük, majd hűtőben állni hagyjuk, amíg össze nem érnek az ízek.
  • A marhahúsból körülbelül golflabda méretű fasírtokat formálunk, majd kilapítjuk őket, amihez akár egy konzervdoboz tetejét is használhatjuk. Miután ezzel megvagyunk, egy sütőpapírral fedett tálcára tesszük a kilapított szeleteket, fűszerezzük, újabb réteg sütőpapírral fedjük a tetejét, majd egy órára betesszük a fagyasztóba.
  • Ezután a kész húskorongokat lehetőleg vasserpenyőben mindkét oldalán pár percig sütjük. Sütés közben érdemes lenyomni, nehogy felemelkedjen a széle.
  • A hamburgerzsemlét felszeleteljük, de nem ketté, hanem három részbe.Sütőben kicsit megpirítjuk a zsemlét, majd jöhet a rétegezés (a zsemle alját és közepét is rétegezni kell, így lesz dupla húsos hamburger).
  • A zsemlére jön a szósz, majd a hagymakarikák, a jégsaláta, az uborka, és a sajt. Erre rakjuk a frissen sütött húspogácsát, majd végül a zsemle tetejét.
  • Érdemes betenni körülbelül 15 másodpercre a mikróba, hogy megpuhuljon a zsemle.
  • Sweet pickle relish: csemege uborkából, sóból, aprított hagymából, ecetből, cukorból lehet elkészíteni, fűszerezni pedig mustármaggal, fekete borssal, szegfűszeggel, babérlevéllel és szárított gyömbérrel lehet.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Big Mac-hez!

Nutrition

Kalória: 1084kcalSzénhidrát: 44gFehérje: 38gZsír: 84gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 30gEgyszeresen telítetlen zsír: 24gTrans Fat: 2gKoleszterin: 133mgNátrium: 1911mgKálium: 685mgÉlelmi rost: 4gCukor: 18gVitamin A: 1118IUVitamin C: 6mgKalcium: 137mgVas: 6mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword hamburger, húsétel, marha
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Big Mac, a világ talán legismertebb hamburgere, az amerikai gyorséttermi lánc, a McDonald’s egyik alapja. Először 1967-ben vezették be Pittsburghben, majd nem sokkal később, 1968-ban a nemzeti menü részévé vált. Jim Delligatti, a Pittsburgh-i McDonald’s franchise-tulajdonos, találta ki, mert szükségét érezte annak, hogy a menüben nagyobb, laktatóbb étel is szerepeljen. Az eredeti recept a mai napig szinte változatlan.

Tálalás:

A Big Mac-ot általában papírba csomagolva vagy műanyag dobozban szolgálják fel, amit aztán tálalhatunk papírtányéron vagy normál tányéron. Maga a hamburger általában középen van szétvágva, hogy a vendég könnyebben meg tudja enni. A mellékletek gyakran tartalmaznak sült krumplit és valamilyen üdítőt. Ha otthon készíti el, kísérletezhet saját tálalási ötleteivel, például zöldségekkel vagy salátával a tányéron.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nem szeretné használni a marhahúst, akkor csirkehúst vagy pulykahúst is használhat a húspogácsákhoz. Vegetáriánusok és vegánok szója- vagy lencsepogácsákat használhatnak.
  • A hagymát karamellizált hagymával is helyettesítheti, ami édesebb és finomabb ízt ad a hamburgernek.
  • A sajt helyett használhat vegán sajtalternatívát, vagy akár el is hagyhatja.
  • A szószban a majonézt joghurttal, a cukrot steviával, a mustárt pedig dijon mustárral cserélheti le.
  • A hagyományos hamburger zsemléket teljes kiőrlésű vagy gluténmentes változatokkal helyettesítheti.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Big Mac nem feltétlenül az egészséges étrend ikonja, vannak egészségügyi előnyei is, főleg ha a hozzávalókat és az elkészítést a lehető legjobban kihasználja.

  • Fejlesztse a hamburgert a hozzáadott zöldségekkel: A hagyma és a saláta nem csak ízesítik a hamburgert, de rostot és alapvető tápanyagokat is hozzáadnak, beleértve az A- és C-vitamint.
  • A marhahús forrása a fehérjének, ami létfontosságú az izomépítéshez és a teltségérzethez.
  • A marhahúsban található B-vitaminok segítenek a testnek az energia előállításban.
  • A sajt kalciumban gazdag, ami szükséges a csontok egészségéhez.

Variációk:

  • BBQ: Cserélje le a Big Mac szószt barbecue szósszal a füstös ízért.
  • Bacon : Adj hozzá sült bacon szeleteket extra íz és textúra érdekében.
  • Big Mac Saláta: Minden összetevőjét használva készítsen egy nagy tál salátát. Tálalja a szószt külön dressingként.

Érdekességek:

  • Eredetileg „The Aristocrat” néven hirdették, de ez nem volt népszerű a vásárlók körében, mivel nehéz volt kiejteni.
  • Van egy hivatalos mértékegysége, a Big Mac index, amit az Economist indított el 1986-ban. Ezt a „burgernomics” elvét használva alkalmazzák világszerte, hogy összehasonlítsák a különböző országok pénznemeinek vásárlóerejét.
  • 2008-ban a McDonald’s bemutatta a „Mini Mac” változatot, amely egy kisebb változat a Big Mac-ből. Ugyanakkor van egy „Grand Mac” is, amely egy nagyobb változata az eredetinek.
(össznézettség: 365, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating