Birsalma leves – Hideg őszi és téli napokra
Birsalma leves recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
A hideg idő beköszöntével sokan keresik azokat az ételrecepteket, melyek segítségével felmelegedhetnek és megvédhetik magukat a hidegtől. Az egyik ilyen étel a birsalma leves, melyet a hideg őszi és téli napokon szívesen fogyasztanak az emberek.
Birsalma leves
Hozzávalók
- 2 evőkanál vaj
- 1 db vöröshagyma felaprítva
- 65 dkg birsalma meghámozva és felkockázva
- 4 csésze csirkehúsleves
- 1 csésze tejszín
Elkészítés
- Először is, olvasszunk fel 2 evőkanál vajat egy lábasban közepes lángon.
- Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, majd pirítsuk 2-3 percig, amíg megpuhul.
- Ezután adjuk hozzá a felkockázott birsalmát, majd folytassuk a pirítást 5-7 percig, amíg az birsalma megpuhul.
- Öntsük hozzá a csirkehúslevest és hagyjuk főni kb. 15-20 percig, amíg az birsalma teljesen megpuhul.
- Vegyük le a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. Ezután használjunk botmixert, hogy simává varázsoljuk a levest.
- Tegyük vissza a lábasba és öntsük hozzá a tejszínt, majd melegítsük további 5-10 percig.
- Ha szükséges, ízesítsük sóval és borssal.
- Végül tálaljuk melegen, friss petrezselyemdíszítéssel.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A birsalma leves igazi különlegesség, mely a magyar konyha egyik nem annyira ismert, de annál finomabb ételkülönlegessége. számos kultúrában évezredek óta népszerű, a magyar konyhában pedig többféleképpen is felhasználják: süteményekben, lekvárban, pácban, és természetesen levesben is. A birsalma leves finom, krémes és egyben üdítő, a birsalma egyedi, édeskés ízével.
Tálalás:
A birsalma leves tálalása rendkívül egyszerű. Tálalhatod forrón vagy akár hidegen is, attól függően, hogy milyen időjárási körülmények között fogyasztod. Nagyon finom friss, ropogós kenyerrel, esetleg egy kevés friss petrezselyemmel vagy mentával a tetején, ami szépen kiemeli a birsalma édeskés ízét. Ha szeretnéd, a tetejét megszórhatod néhány pirított mandulaszelettel vagy dióval, ami extra ropogást és ízt ad a levesnek.
Alternatív hozzávalók:
A birsalma leves receptje rendkívül rugalmas, számos módon variálhatod a hozzávalókat:
- Ha növényi alapú étrendet követsz, a csirkehúslevest cserélheted zöldséglevesre, a vajat pedig olívaolajra vagy kókuszolajra, a tejszínt pedig növényi alapú tejszínre (pl. kókusztejszín).
- Ha szeretnéd, hozzáadhatsz más gyümölcsöket is a leveshez, például almát vagy körtét, ami szintén jól illik a birsalma ízéhez.
- Ha szeretnél valami extra ízt adni, próbáld ki a fűszerezést egy kevés fahéjjal vagy szerecsendióval – ezek a fűszerek nagyon jól passzolnak a birsalmához.
- A birsalmát helyettesítheted körtével vagy almával, ha nem találsz birsalmát a boltban, vagy ha csak változatosságra vágysz.
Egészségügyi előnyök:
A birsalma nem csak finom, de egészségre is jótékony hatású. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen C-vitaminban, ami erősíti az immunrendszert, valamint rostban, ami segít az emésztésben. A benne lévő antioxidánsok hozzájárulnak a szabad gyökök semlegesítéséhez, így csökkenthetik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
Variációk:
- Birsalma és sárgarépa leves: Add hozzá a leveshez a birsalmán kívül 3 nagy sárgarépát is. Ez a kombináció édes és ízletes levest eredményez.
- Currys: Adj hozzá a leveshez egy teáskanál curry port, amely pikáns, keleti ízt ad a levesnek.
- Gyömbéres: Friss, reszelt gyömbérrel kiegészítve egy kissé pikáns, frissítő ízt kap.
Érdekességek:
- Bár a birsalmát gyakran összetévesztik az almával vagy a körtével, a birsalma valójában egy külön gyümölcsfajta, melynek íze, textúrája és aromája is egyedi.
- A birsalma sokáig tárolható hűvös, sötét helyen anélkül, hogy elveszítené frissességét vagy ízét.
- A birsalmát hosszú ideig tartósító gyümölcsként használták, mivel a gyümölcs megőrzi formáját és ízét még hosszú főzés után is.
- Az ókorban a birsalma szimbolizálta a szerelemet és a termékenységet, és gyakran ajándékozták esküvői ajándékként.