Boccaccio szelet – az olasz édesség, amely rabul ejti az ínyenceket
Boccaccio szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.
Ha valami igazán különleges édességre vágysz, próbáld ki az olasz konyha egyik kincsét, a Boccaccio szeletet! Ez az édes finomság nem csak fantasztikusan finom, hanem szemet gyönyörködtető látványt nyújt, és igazán megérdemli, hogy az olasz cukrászat egyik legnépszerűbb édességévé avanzsáljon.
Boccaccio szelet
Hozzávalók
a tésztához:
- 8 db tojás
- 25 dkg cukor
- 25 dkg dió darált
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- ostyalap
a krémhez:
- 25 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojássárgája
- 0,5 dl kávé
a tetejére:
- 10 dkg dió pörkölt, vágott
Elkészítés
- A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzá adjuk a cukor felét.
- A sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, majd a kettőt összeforgatjuk.
- Beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, majd óvatosan összedolgozzuk.
- A tepsi aljába ostyalapokat helyezünk, és erre öntjük a masszát.
- Előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük, és a sütőben hagyjuk kihűlni.
- Amíg sül elkészítjük a krémet. Minden hozzávalót összekeverjük úgy, hogy a kávét a végén cseppenként adjuk hozzá, majd rákenjük a tésztára.
- A tetejére még vágott diót szórunk, majd mehet a hűtőbe.
- A szeleteléssel várjunk 1-2 órát, de utána már fogyasztató is.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A Boccaccio szelet eredete az olasz konyhához köthető, de a neve sokak számára ismerős lehet. Giovanni Boccaccio volt az egyik legismertebb olasz reneszánsz irodalmi figura, legismertebb műve a „Dekameron”. Ebben a süteményben találkozik az olasz gasztronómia és a kultúra: a gazdag diós tészta és a kávés krém ötvözete az olasz ízlésnek és a sütés művészetének hódol.
Tálalás:
A Boccaccio szeletet hűtve tálald, mivel a krém állaga akkor a legideálisabb. A legfinomabb, ha egy napig pihenteted a hűtőben, így az ízek jobban összeérnek. Tálaláskor használj egy éles kést, mert a tészta könnyen morzsolódhat. Tálald desszertborral vagy esetleg egy csésze erős olasz espressóval a tökéletes olasz élményért!
Alternatív hozzávalók:
- Dió helyett használhatsz mogyorót vagy mandulát is a tésztában, attól függően, melyik ízvilág jobban tetszik.
- A krémben a kávé helyett használhatsz rumot vagy amarettót, ha szereted az alkoholos ízeket.
- Ha tejet tartalmazó termékeket kerülnöd kell, a vajat cserélheted margarinra vagy növényi alapú vajra a krémben.
- Ha a tészta túl édesnek tűnik, csökkenthetsz a cukor mennyiségén, vagy használhatsz édesítőszert cukor helyett. A végeredmény azonban eltérhet az eredeti recepttől.
- A tetejére szórhatod a diót darabokban, de ha finomabb textúrát szeretnél, akkor a diót darálhatod és úgy szórhatod a sütemény tetejére.
Egészségügyi előnyök:
- Dió: A dió gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre. Ezenkívül jó forrása az antioxidánsoknak, amelyek segítenek a szervezetnek a szabad gyökök elleni védekezésben. A dióban található rostok hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez is.
- Tojás: A tojás kiváló fehérjeforrás, amely fontos a szervezet számára az izmok építésében és a sejtek helyreállításában. Emellett a tojás gazdag A-, D-, E- és B-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban, mint a cink, a vas és a réz.
Azonban fontos megjegyezni, hogy a Boccaccio szelet cukrot és vajat is tartalmaz, tehát mértékkel fogyasztva illeszthető be az egészséges étrendbe.
Variációk:
- Vegán verzió: A tojást és a vajat pótolhatod növényi alternatívákkal. A tojás helyett használhatsz például „chia tojást” (chia mag vízzel keverve), a vajat pedig növényi alapú vajjal cserélheted le.
- Gluténmentes verzió: Ha gluténmentes diétát követsz, cseréld le a zsemlemorzsát gluténmentes alternatívára.
Érdekességek:
- A Boccaccio szelet egyike azon desszerteknek, melyek névadójuknak nem kifejezetten gasztronómiai vonatkozásai miatt lettek elnevezve. Giovanni Boccaccio, akinek a neve a süteményt viseli, valójában egy híres olasz író és költő volt a 14. századból, legismertebb műve a „Dekameron”.
- Az olasz gasztronómia jellemzően diót használ a süteményekben és a tortákban, mivel ez az összetevő bőségesen elérhető a mediterrán régióban.
- Az olasz desszertek között ritka az olyan, amely kávét tartalmaz, a Boccaccio szelet ilyen szempontból különleges. A kávé itt nem csak a felnőtteknek szánt ízesítést adja, hanem kiválóan kiegészíti a dió természetes ízét.