Bojtár pecsenye – Hagyományos magyaros egytálétel sertéscombból, kolbásszal és lecsós alappal
Bojtár pecsenye recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 95 perc.
A Bojtár pecsenye egy klasszikus, magyaros egytálétel, amely a sertéscomb, a füstölt kolbász, a lecsós alap és a zöldborsó harmonikus találkozásából születik. Ez a tejmentes és cukormentes húsétel nemcsak kiadós és ízletes, de könnyen elkészíthető is – tökéletes választás egy tartalmas családi ebédhez vagy hétvégi vacsorához.
Bojtár pecsenye
Hozzávalók
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál zsír
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 20 dkg paradicsom friss vagy paradicsomsűrítmény
- 10 dkg paprika TV
- 1 kávéskanál só
- 2 csipet kömény őrölt
- 70 dkg sertéscomb
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg zöldborsó friss vagy mirelit
- 20 dkg kolbász füstölt
- fekete bors örölt
Elkészítés
- A vöröshagymát apróra felkockázzuk.
- A sertéscombot kb. ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, hogy hamar megpuhuljon és mindenhol átjárja a szaft.
- A paprikát és a paradicsomot kb. 1×1 cm-es kockákra aprítjuk.
- A füstölt sonkát kockázzuk fel, a kolbászt karikázzuk fel.
- Ha szalonnát használunk, azt is kis kockákra vágjuk, mert így könnyen ki tudjuk sütni a zsírját.
- Egy vastag falú lábasban vagy bográcsban felmelegítjük a sertészsírt.
- Beledobjuk a kockázott szalonnát, és lassan, alacsony-közepes lángon kisütjük belőle a zsírt, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz.
- A kisült szalonnát kiszedjük egy tányérra, hogy ne égjen meg, a zsírra pedig szükségünk lesz a további főzéshez.
- A visszamaradt zsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, amíg szép üveges és enyhén aranyszínű nem lesz.
- Lehúzzuk a lábast a tűzről, megszórjuk a hagymát a pirospaprikával, majd egy kevés vizet öntünk rá, hogy ne égjen meg a fűszer.
- Visszatesszük a tűzre, és zsírjára sütjük, ez adja az étel mély, pörköltös ízét.
- Ekkor megsózzuk, borsozzuk, és megszórjuk az őrölt köménnyel is.
- A hagymás-paprikás alaphoz hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, majd lassú lángon pár percig pároljuk, amíg kissé összeesnek.
- Ha már szaftos, ráöntjük a csíkokra vágott sertéshúst, és elkezdjük pirítani, hogy a hús minden oldala kifehéredjen.
- Hozzáadjuk a kisütött szalonnát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy a hús éppen ellepje 1–3 cm magasan.
- Lefedve, lassú tűzön puhára főzzük. Ez kb. 40–50 perc, de közben 10 percenként érdemes megkeverni, hogy ne kapjon oda.
- Amikor a sertéshús már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a karikázott kolbászt.
- Belekeverjük a zöldborsót is, amely gyorsan megpuhul és színt, frissességet ad az ételnek.
- Még kb. 10–15 percig főzzük az egészet együtt, amíg a kolbász kiadja az ízét, a borsó megpuhul, és a szaft kellően besűrűsödik.
- Kóstoljuk meg, és ha szükséges, utánízesítjük sóval, borssal.
- A kész Bojtár pecsenyét forrón tálaljuk.
- Köretként jól illik hozzá bulgur, barna rizs vagy friss, ropogós parasztkenyér.
- A szaftját érdemes a köretre kanalazni, mert abban van az étel lelke.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések
A Bojtár pecsenye egy hagyományos magyar egytálétel, amelyet leggyakrabban sertéscomb, füstölt szalonna, kolbász, valamint lecsós zöldségalap felhasználásával készítenek. Tartalmas, szaftos, karakteres fogás, amely a magyar konyha klasszikus ízvilágát tükrözi.
A recepthez leginkább sertéscombot ajánlunk, mivel az kellően sovány, mégis szaftosra főzhető. Alternatívaként használható sertéslapocka, tarja vagy füstölt sonka is. A füstölt kolbász adja meg az étel fűszeres, karakteres zamatát.
A füstölt szalonna helyett használható füstölt sonka, házi kolozsvári szalonna, vagy el is hagyható, ha könnyebb ételt szeretnénk. Ilyenkor a sertészsír maradhat az egyetlen zsiradék, de a füstösség hiánya miatt érdemes füstölt paprikával pótolni az ízmélységet.
Igen, a Bojtár pecsenye kiválóan alkalmas bográcsos elkészítésre is, hiszen eredetileg is szabadtéri pásztorételként indult. A lecsós alap, a kolbász, valamint a hosszú, lassú főzési idő miatt az ízek jól összeérnek, így a bográcsban készült változat különösen gazdag és autentikus lesz.
A legjobb választás a bulgur, a barna rizs, vagy akár a friss parasztkenyér. Ezek segítenek felszívni a szaftos lecsóalapot, és jól illeszkednek a fűszeres, füstölt kolbászos karakterhez. Gluténmentes változatban választhatunk köles vagy quinoa köretet is.
Történet:
A Bojtár pecsenye egy olyan hagyományos magyar étel, amely a pásztorételek világát idézi meg. A vidéki élet egyszerű, de ízgazdag fogásai közé tartozik, ahol a füstölt szalonna, a sertéshús és a kolbász karakteres ízei találkoznak a lecsós alap szaftosságával. Ezt az ételt régen a mezőn dolgozók is könnyen elkészíthették bográcsban, ma pedig a konyhában is újraértelmezhető egy gazdag egytálételként. A tejmentes és cukormentes recept kiváló választás azoknak is, akik érzékenyek ezekre az összetevőkre.
Tálalás:
A kész Bojtár pecsenye szaftos, fűszeres és laktató, így érdemes semleges körettel tálalni, hogy az ízek érvényesülhessenek. A legjobb választás a bulgur, a barna rizs, vagy akár a hajdina, de a friss, kovászos parasztkenyér is tökéletes hozzá. Ha gluténmentes változatot szeretnénk, válasszunk basmati rizst vagy kölest. Tálaláskor a forró ételt kanalazzuk a köretre, hogy a szaftos lecsóalap jól átitassa azt. Tálalható ünnepi alkalmakon is, hiszen ez egy klasszikus magyar főfogás, amelynek mindig sikere van.
Ital ajánló a Bojtár pecsenye mellé:
Gyerekeknek:
- Házi almalé – frissítő és enyhén édeskés, jól ellensúlyozza a kolbász fűszerességét.
- Citromos víz mentalevéllel – egyszerű, de különleges, segíti az emésztést egy laktató étel után.
- Őszibarack nektár – selymes állagú, harmonizál a lecsós-paradicsomos alappal.
Felnőtteknek
- Száraz vörösbor (pl. Kékfrankos) – kiválóan illik a füstölt húsok karakteres ízeihez.
- Hideg komlós sör – jól kiegyensúlyozza a pecsenye zsírosabb elemeit.
- Házi bodzás fröccs – üde, könnyed választás a nyári tálaláshoz.
Alternatív hozzávalók:
A Bojtár pecsenye recept könnyen alakítható a saját ízlésünk és a kamra tartalma szerint. A sertéscombot helyettesíthetjük csirkemellel, ha könnyebb verziót szeretnénk, de akár pulykacombbal is elkészíthető. Aki még gazdagabb ízvilágra vágyik, kipróbálhatja füstölt tarjával vagy lapockával is. A paradicsom helyett használhatunk házi paradicsomszószt vagy sűrítményt, a paprika helyett pedig kápia vagy kaliforniai paprika is kerülhet az ételbe. Aki nem kedveli a zöldborsót, elhagyhatja vagy helyettesítheti zöldbabbal. A füstölt kolbász adja meg az étel karakterét, de ez is lecserélhető csípős kolbászra, ha intenzívebb ízekre vágyunk.
Egészségügyi előnyök:
A Bojtár pecsenye nemcsak ízletes, hanem több szempontból is tudatos választás lehet. A recept cukormentes és tejmentes, így azok is bátran fogyaszthatják, akik laktózérzékenyek vagy inzulinrezisztenciával élnek. A felhasznált sertéscomb kiváló fehérjeforrás, amely fontos az izomépítéshez és a sejtműködéshez. A benne található zöldborsó gazdag rostokban, folsavban, valamint C- és K-vitaminban, így támogatja az emésztést és az immunrendszert. A füstölt húsok mértékletes használata mellett az étel telítettségérzetet ad, és hosszú ideig energiát biztosít.
Variációk:
Ez a magyaros egytálétel remekül variálható az aktuális kamratartalom és étrendi igények szerint. A sertéscombot könnyen helyettesíthetjük csirkemellel, pulykamellel, vagy akár vadhússal, például őzlapockával. A füstölt kolbász helyett használhatunk csípős debrecenit, házi parasztkolbászt, vagy akár vega kolbászalternatívát is. Ha valaki könnyedebb változatot szeretne, elhagyhatja a szalonnát, és csak a sertészsírt vagy kókuszzsírt használja. Az alap zöldségek is módosíthatók: a zöldborsó helyett kerülhet bele zöldbab, cukkini vagy akár gomba is.
Érdekességek:
A „Bojtár pecsenye” elnevezés valószínűleg a vidéki pásztoréletből ered, ahol az egyszerű, de tartalmas fogásokat bográcsban készítették el a mezőn dolgozók. Ez a recept a lecsóalapú ételek családjába tartozik, amelyek a magyar konyha meghatározó elemei. A lecsó mint alap sokoldalúan használható, és számos hagyományos húsétel kiindulópontja. A füstölt kolbász és a szalonna adja az étel karakterét, amit régen a parasztemberek saját készítésű termékekkel készítettek el. Ma már a recept modernizálható, de megőrzi a klasszikus magyar ízvilágot, amit generációk óta szeretünk.
