Bolero szelet
Édes sütemény Sütemény

Bolero szelet

A Bolero szelet – az igazi édességvarázs!

Bolero szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 95 perc.

A desszertek világában rengeteg édes csábítás közül választhatunk, azonban ha igazán különleges ízélményre vágyunk, akkor a Bolero szeletet mindenképpen ki kell próbálnunk! Ez az édes finomság igazi édességvarázslat, amely garantáltan elvarázsol minket az első harapástól kezdve.

Bolero szelet

Bolero szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bolero szelet.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 55 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra 35 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1198 kcal

Hozzávalók
  

a zseléhez:

  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 7 dl víz
  • 1 csomag boleró italpor

Elkészítés
 

  • A tojásoknál szétválasztom a fehérjét a sárgájától és a sárgáját kikeverem a cukorral majd hozzáadom az étolajat, a tejet és a sütőporos lisztet.
  • A tojások habját keményre felverem és óvatosan hozzákeverem a már meglévő keverékemhez. Beleöntöm a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe és 20-30 perc alatt megsütöm.
  • Ha kihűlt, a tetejére kenem a cukros tejfölt.
  • Ezután 20 dkg cukrot elkeverek 2 csomag vaníliás pudingporral és a boleró italporral, csomómentesre. Felengedem 7 dl vízzel és megfőzöm, mint rendesen ha pudingot főznék.
  • A tejfölös rétegre öntöm és hagyom kihűlni. Kb. 1 óra múlva szeletelhető.
  • Ezt akár önthetjük tortaformába is, és akkor klassz tortát kapunk. Ha akarjuk, akkor a tésztára a tejfölös réteg alá kenhetünk egy vékonyka lekváros réteget is. Ez még pikánsabbá teheti ha az ízeket fokozni akarjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bolero szelet-hez!

Nutrition

Kalória: 1198kcalSzénhidrát: 162gFehérje: 19gZsír: 55gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 18gEgyszeresen telítetlen zsír: 14gKoleszterin: 237mgNátrium: 146mgKálium: 516mgÉlelmi rost: 1gCukor: 105gVitamin A: 1550IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 220mgVas: 3.2mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Bolero szelet egy hagyományos magyar desszert, amelynek eredete a régi időkbe nyúlik vissza. A piskóta és zselé kombinációja igazán ízletes és frissítővé teszi ezt az édességet. A tejföl réteg hozzáadja a krémes és lágy textúrát, míg a zselé pedig egy könnyű és gyümölcsös ízt ad. A Bolero szelet tökéletes választás egy meleg nyári napon, és ideális desszert lehet egy ebéd vagy vacsora után.

Tálalás:

A Bolero szeletet általában hidegen tálalják, így a zselé és a krém frissessége érvényesül a legjobban. Szeleteld fel adagokra és tálald egy tányéron vagy desszertes tálban. A tetejét szórd meg egy kevés porcukorral a dekoráció céljából. Kísérheted egy csipetnyi reszelt citromhéjjal vagy friss gyümölcsökkel, például málnával vagy áfonyával, hogy még ízletesebbé tegye a desszertet.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnél kísérletezni a recepttel, itt vannak néhány alternatív hozzávaló, amelyeket felhasználhatsz a Bolero szelet elkészítéséhez:

  • Piskóta: Ha valamilyen ízesített piskótát szeretnél, kísérletezhetsz a vanília vagy a csokoládé piskótával is. Ehhez egyszerűen adj hozzá az ízesített piskóta mixet a receptben lévő liszthez és sütőporhoz.
  • Krém: A hagyományos tejföl helyett kipróbálhatod más krémeket is. Például használhatsz vaníliás pudingot, mascarponét vagy tejszínhabot a krémes réteg helyett.
  • Zselé: A receptben a Bolero italport használják a zselé elkészítéséhez, de ha nem áll rendelkezésedre, akkor más gyümölcsös zselét is használhatsz. Választhatsz például málna, eper vagy citrom zselét a desszertbe.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Bolero szelet egy ízletes desszert, amelynek fő összetevői cukor és liszt, azért van néhány egészségügyi előnye is:

  1. Energiaforrás: A cukor és a liszt tartalmának köszönhetően a Bolero szelet energiát ad, ami segít fenntartani a szervezet energiaszintjét.
  2. Tejföl: A tejföl egy jó forrása a kalciumnak és a fehérjének. Ezek az anyagok fontosak az egészséges csontok és izmok fenntartásához.
  3. Gyümölcsös zselé: A Bolero szeletben használt gyümölcsös zselé hozzáadhat némi vitaminhoz és antioxidánsokhoz, amelyek jót tesznek az immunrendszernek és általános egészségnek.

Variációk:

A Bolero szelet könnyen variálható az ízlésed és a preferenciáid szerint. Itt van néhány variáció, amelyeket kipróbálhatsz:

  1. Gyümölcsös változat: Adj hozzá friss gyümölcsöket, például epret, málnát, áfonyát vagy sárgabarackot a Bolero szelet tetejére vagy középső rétegébe, hogy még gyümölcsösebb ízt kapj.
  2. Csokoládés változat: Ha szereted a csokoládét, adj hozzá kakaóport vagy olvasztott csokoládét a piskóta tésztájához, és készíts egy csokoládés Bolero szeletet. A krémhez pedig használhatsz csokoládékrémet vagy csokoládés pudingot.
  3. Diabetikus változat: Ha cukorbeteg vagy, kipróbálhatsz alternatív édesítőszereket a cukor helyett, például eritritolt vagy sztíviát. Ügyelj azonban a megfelelő mennyiségekre és konzultálj egy egészségügyi szakemberrel a diabetikus változat elkészítése előtt.

Érdekességek:

  • A Bolero szelet neve valószínűleg a híres Bolero zeneműre utal, amelyet Maurice Ravel francia zeneszerző alkotott. A zenemű híres dallama és érzelmessége inspirálhatta a desszert elnevezését is.
  • A Bolero szelet népszerű étel a magyar konyhában, és gyakran megtalálható családi összejöveteleken vagy ünnepi alkalmakkor.
  • A Bolero szelet könnyen előre elkészíthető, így kiváló választás lehet, ha vendégeket fogadsz vagy süteményt szeretnél vinni egy eseményre.
  • A Bolero szelet hűtőben tárolva több napig eltartható, így akár több napig is élvezheted az ízét és frissességét.
(össznézettség: 934, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating