Bomba-jó torta Bomba-jó torta

Bomba-jó torta

Sütemény Torta

A Bomba-jó torta: Mesteri édesség vagy hétköznapi finomság?

Bomba-jó torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Minden ünnepi alkalommal és hétköznapi napokon is keresünk valami igazán különleges desszertet, ami örömet okoz mindenkinek az asztalnál. Azonban, nem mindig könnyű megtalálni az ideális süteményt, amely mindenki számára megfelelő, ízletes és egyszerűen elkészíthető. Azonban van egy édesség, amely mindenkit elbűvöl és elkápráztat – a Bomba-jó torta.

Bomba-jó torta

Bomba-jó torta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bomba-jó torta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 35 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 778 kcal

Hozzávalók
  

a piskótához:

a töltelékhez:

a bombához:

Elkészítés
 

  • Ezt a parádés tortát két menetben készítjük el. A kész, vagy magunk sütötte piskótatekercset vékonyan megkenjük a krémmel: a vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül a rumot. Szorosan feltekerjük, alufóliába csomagoljuk, és éjszakára hűtőbe tesszük.
  • Második menet, “bomba”: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, fahéjjal és kakaóval. A tejet felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, állandóan keverve a tojásos masszához adjuk és gőz fölött besűrítjük. Még melegében hozzáadjuk a megáztatott zselatint, jól elkeverjük és kihűtjük. Végül óvatosan belekeverjük a kemény tejszínhabot.
  • Ekkor kb. 1 cm vastagságúra felszeleteljük a töltött piskótatekercset, kibélelünk vele egy gömbölyded hasú üveg vagy porcelántálat -amolyan fél futball-labda formájút- belesimítjuk a krém felét, aztán egy sor szeletelt piskótatekercs következik, végül a maradék krém (ha még maradna a piskótatekercsből, a tetejére rendezzük). Lefedjük és legalább 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
  • Tálaláskor egy mintázat nélküli tálra borítjuk (ha nem akar kijönni, pár pillanatra meleg vízbe süllyesztjük, vigyázva nehogy vizet kapjon!), meghintjük egy kevés rummal. Tortaszerűen szeljük, de a világért ne díszítsük semmivel, úgy finom és gyönyörű, ahogy van!

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bomba-jó torta-hoz!

Tápérték

Kalória: 778kcalSzénhidrát: 69gFehérje: 17gZsír: 47gTelített zsír: 25gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 15gKoleszterin: 543mgNátrium: 166mgKálium: 332mgÉlelmi rost: 3gCukor: 52gVitamin A: 2250IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 160mgVas: 2.7mg
Keyword sütemény, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Bomba-jó torta nevét onnan kapta, hogy az eredeti recept kidolgozója, egy budapesti cukrász, aki a XX. század közepén élt, úgy találta, hogy a torta olyan “robbanásszerű” ízélményt nyújt, mint egy igazi “bomba”. A recept azóta hódítja a világot, a Magyarországról származó desszertek között pedig különösen népszerű lett.

Tálalás:

A Bomba-jó tortát először hagyd hűlni a hűtőben, majd mielőtt tálalnád, szórd meg a tetejét porcukorral, kakaóporral vagy reszelt étcsokoládéval a díszítéshez. Tálald hűtve, és szeletelj belőle vékony szeleteket, hogy mindenki élvezhesse a torta különböző rétegeit. Ideális esetben egy szelet torta mellett egy pohár jó minőségű, magyar származású édes fehérborral vagy egy csésze erős, fekete kávéval szolgálj fel.

Alternatív hozzávalók:

  1. Ha valaki nem fogyaszt alkoholt, a rumot kihagyhatod mind a töltelékből, mind a bomba részből. Ebben az esetben a rum helyett használj vanília kivonatot vagy rumaromát.
  2. A zselatint cserélheted át agar-agarra vagy más növényi alapú zselésítőre, ha vegetáriánus vagy vegán alternatívát keresel.
  3. Ha tejszínt szeretnél helyettesíteni, kókusztejszín is jól működik, különösen, ha a tortának egy kis trópusi ízvilágot is szeretnél adni.
  4. Az étcsokoládét helyettesítheted cukormentes csokoládéval, ha diétás verziót készítenél, csak figyelj arra, hogy a cukormentes csokoládé általában erősebb ízű, ezért kevesebbet használj belőle.

Egészségügyi előnyök:

Mint minden desszertnél, a Bomba-jó tortánál is érdemes a mértékletességet szem előtt tartani. Azonban néhány összetevője tartalmaz egészségügyi előnyöket:

  1. Tojás: Az egész tojások gazdagok jó minőségű fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban, beleértve a B12-vitamint és a selént.
  2. Kakaó: A kakaó antioxidánsokban gazdag, amelyek segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
  3. Étcsokoládé: Az étcsokoládé – különösen, ha magas a kakaótartalma – szintén antioxidánsokban gazdag, és jótékony hatással lehet a szív egészségére.

Variációk:

  1. Mogyorós Bomba-jó torta: Próbáld ki mogyoróvaj hozzáadásával a töltelékhez, és szórd meg a tetejét pirított, durvára vágott mogyoróval.
  2. Málnás Bomba-jó torta: Adhatsz hozzá friss vagy fagyasztott málnát a csokoládés masszához, amely kellemes savanykás ízt ad a tortának.

Érdekességek:

  1. A Bomba-jó torta eredeti receptje az 1950-es években készült el, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend a magyar családokban és az ország cukrászdáiban.
  2. A Bomba-jó torta népszerűsége nem csak Magyarországra korlátozódik, számos országban ismert és szeretett, beleértve a szomszédos országokat, mint például Ausztria, Szlovákia és Románia.
  3. A Bomba-jó torta egyik legérdekesebb tulajdonsága a textúrája: a piskóta, a töltelék és a bomba rétegek kombinációja egy rendkívül gazdag és összetett íz- és textúraélményt nyújt.
(össznézettség: 539, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. Required fields are marked *

Recipe Rating