Borkrém rolád – ízletes és könnyű desszert
Borkrém rolád recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.
Ha szereted az ízletes és könnyű desszerteket, akkor a Borkrém rolád tökéletes választás lesz számodra. Ez a desszert finom és könnyű, tökéletes bármilyen alkalomra, akár egy elegáns vacsorára, vagy csak egy lazább baráti összejövetelre. A Borkrém rolád elkészítése nem igényel sok időt, és számos lehetőség van arra, hogy testre szabjuk az ízlésednek megfelelően.
Borkrém rolád
Hozzávalók
a tészta: 2 róládra:
- 5 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 db citrom héja
a krémhez:
- 1 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 0,6 dl fehérbor
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
Elkészítés
- A sütőt 180°C fokra előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral béleljük. A tojásokat a cukorral, kevés sóval, reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral vízgőz fölött krémesre keverjük.
- A gőzről levéve addig keverjük a masszát, amíg ki nem hűl.
- A lisztet a masszához szitáljuk, és óvatosan összedolgozzuk. A tésztamasszát ezután a tepsibe tesszük, elsimítjuk és előmelegített sütőben kb. 12 percig sütjük.
- a piskótát egy porcukorral megszórt tiszta konyharuhára borítjuk, a sütőpapírt azonnal lehúzzuk. A piskótát szorosan begöngyöljük a konyharuhába és hagyjuk kihűlni.
- közben a krémhez a tojást, tojássárgáját a bort és a cukrot elkeverjük és gőz fölött sűrű krémmé főzzük. a gőzről levéve tovább keverjük, míg ki nem hűl.
- Lágy vajat jó krémesre keverünk és a borkrémhez dolgozzuk. a piskótát kigöngyöljük és hosszában megfelezzük. A krémet betöltjük, feszesre göngyöljük, papírba burkoljuk és szeletelésig legalább egy órára hűtőbe tesszük.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A Borkrém rolád története talán nem olyan hosszú, mint néhány más klasszikus desszerté, de ez nem csökkenti az ízének különlegességét. Az édességet olyan kreatív háziasszonyok találták ki, akik szerettek kísérletezni a konyhában és az alkohollal gazdagították a desszertjeiket. A rolád a hagyományos piskóta és a bor alapú krém tökéletes kombinációjaként jött létre, ami egy igazán különleges és ízletes desszertet eredményez.
Tálalás:
A Borkrém rolád elegáns desszert, így megérdemli a megfelelő tálalást. Egy szép tálra szeletelje fel a roládokat, majd hintsen rá egy kevés porcukrot a díszítéshez. Mellette tálaljon friss gyümölcsöket vagy bogyós gyümölcs szószt, ami kiválóan kiegészíti a rolád édes, borkrém ízét. Egy csipetnyi mentalevél a tetején további színt és frissességet ad a desszertnek.
Alternatív hozzávalók:
A Borkrém rolád receptjét sokféleképpen variálhatja az ízlése szerint. Ha nem szereti a bor ízét a desszertekben, a borkrém helyett használhat vanília-, málna- vagy csokoládékrémet is. A tészta esetében használhat teljes kiőrlésű lisztet a fehér liszt helyett, hogy egészségesebb változatot készítsen. Ha a tojásallergia miatt aggódik, kipróbálhatja a tojásmentes piskótát, amelybe tojáshelyettesítőt vagy almalevet használ.
Egészségügyi előnyök:
Míg a Borkrém rolád nem számít “egészséges” édességnek a hagyományos értelemben, mert magas cukor- és zsírtartalmú, néhány egészségügyi előnye mégis lehet. A tojások jó forrásai a fehérjének és az esszenciális aminosavaknak, amelyek fontosak az izomépítéshez és a sejtek helyreállításához. A citromhéj gazdag C-vitaminban, amely antioxidáns és segít a szervezetnek a kollagén termelésben. A fehérbor használata a krémben pedig hozzáad egy kis polifenolokat, amelyek antioxidánsok és jótékonyak a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.
Variációk:
A Borkrém rolád variálható számos módon. A tészta alapjául szolgáló piskótát lehet ízesíteni különféle ízekkel, mint a kakaó, a fahéj vagy a vanília. A borkrém helyett különféle krémekkel kísérletezhet, mint a mascarpone krém, a nutella krém vagy a citromos krém. A rolád tetejére szórhat dióféléket, mandulát, csokoládéforgácsot vagy akár ehető virágokat is a dekorációhoz.
Érdekességek:
Bár a borral készült desszertek nem mindennaposak, a bor és az édesség kombinációja évezredek óta ismert és szeretett. A bor gazdag, mély íze jól kiegészíti az édességekben található cukrot és krémességet. Az ízesített borok, mint például a tokaji aszú, gyakran használatosak desszertekben. A bor nem csak az ízt gazdagítja, hanem segít az ételekben lévő ízek összeolvadásában is.