Szeletelt borkrém rolád porcukorral meghintve, a krémes töltelék lágyan kifolyik a piskóta aranybarna széléről. Borkrém rolád

Borkrém rolád

Édes sütemény Sütemény

Borkrém rolád – ízletes és könnyű desszert

Borkrém rolád recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Ha szereted az ízletes és könnyű desszerteket, akkor a Borkrém rolád tökéletes választás lesz számodra. Ez a desszert finom és könnyű, tökéletes bármilyen alkalomra, akár egy elegáns vacsorára, vagy csak egy lazább baráti összejövetelre. A Borkrém rolád elkészítése nem igényel sok időt, és számos lehetőség van arra, hogy testre szabjuk az ízlésednek megfelelően.

Szeletelt borkrém rolád porcukorral meghintve, a krémes töltelék lágyan kifolyik a piskóta aranybarna széléről.

Borkrém rolád

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Borkrém rolád.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 35 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás deszert
Konyha fúziós
Mennyiség 6 főre
Kalória 708 kcal

Hozzávalók
  

a tészta: 2 róládra:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A sütőt 180°C fokra előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral béleljük. A tojásokat a cukorral, kevés sóval, reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral vízgőz fölött krémesre keverjük.
  • A gőzről levéve addig keverjük a masszát, amíg ki nem hűl.
  • A lisztet a masszához szitáljuk, és óvatosan összedolgozzuk. A tésztamasszát ezután a tepsibe tesszük, elsimítjuk és előmelegített sütőben kb. 12 percig sütjük.
  • a piskótát egy porcukorral megszórt tiszta konyharuhára borítjuk, a sütőpapírt azonnal lehúzzuk. A piskótát szorosan begöngyöljük a konyharuhába és hagyjuk kihűlni.
  • közben a krémhez a tojást, tojássárgáját a bort és a cukrot elkeverjük és gőz fölött sűrű krémmé főzzük. a gőzről levéve tovább keverjük, míg ki nem hűl.
  • Lágy vajat jó krémesre keverünk és a borkrémhez dolgozzuk. a piskótát kigöngyöljük és hosszában megfelezzük. A krémet betöltjük, feszesre göngyöljük, papírba burkoljuk és szeletelésig legalább egy órára hűtőbe tesszük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Borkrém rolád-hoz!

Tápérték

Kalória: 708kcalSzénhidrát: 64gFehérje: 8gZsír: 40gTelített zsír: 23gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gTrans Fat: 1gKoleszterin: 318mgNátrium: 369mgKálium: 164mgÉlelmi rost: 1gCukor: 51gVitamin A: 1366IUVitamin C: 1mgKalcium: 55mgVas: 2mg
Keyword Borkrém, citromhéj, desszert, édes krém, Fehérbor, Fúziós konyha, Göngyölt sütemény, Piskóta tészta, Sütés, Vaníliás cukor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Borkrém rolád recepthez:

Mi az a a Borkrém rolád?

A „Borkrém rolád” egy édes, göngyölt sütemény, amely piskóta tésztából és borkrémből áll. A piskóta tészta általában tojásból, cukorból, lisztből és ízesítőkből, mint például vaníliás cukor és citromhéj, készül. A borkrém egy gazdag, édes krém, amely tojásokból, cukorból, fehérborból és vajból áll. Ez a desszert egyedülálló ízélményt nyújt az édes, krémes töltelék és a könnyű, puha piskóta kombinációjával. A sütemény jellemzően a fúziós konyha elemeit ötvözi, és gyakran szolgálják fel desszertként különböző alkalmakkor.

Milyen bor illik a krémhez?

A krémhez általában egy könnyű, édeskés fehérbor, például a Riesling vagy a Moscato ajánlott.

Milyen hozzávalók szükségesek?

A sütemény elkészítéséhez tojás, porcukor, liszt, vaníliás cukor, citromhéj, fehérbor és vaj szükséges.

Lehet alkoholmentes a krém?

Igen, az alkoholmentes változathoz a bor helyett alkoholmentes bor vagy egyéb ízesítő folyadék, például gyümölcslé használható.

Milyen technikát igényel a tészta elkészítése?

A tészta elkészítéséhez fontos a tojásokat cukorral vízgőz felett felverni és krémesre keverni, majd óvatosan hozzáadni a lisztet, hogy a tészta könnyű és levegős maradjon.

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy a piskóta kész-e?

A piskóta készenlétét tűpróbával lehet ellenőrizni. Ha a tű tisztán jön ki, amikor belenyomjuk a tésztába, akkor a piskóta kész.

Lehet-e előre elkészíteni a süteményt?

Igen, a süteményt egy nappal korábban is elkészítheti, és hűtőben tárolhatja. Ez segít abban, hogy a krém megdermedjen és könnyebb legyen szeletelni.

Milyen további ízesítőket lehet használni?

Kísérletezhet további ízesítőkkel, mint például narancshéj, különböző fűszerek vagy aromák (pl. rumaroma), hogy személyre szabott ízélményt teremtsen.

Mit tehetek, ha a krém túl folyós?

Ha a krém túl folyós, további keverés mellett a hűtőben való hűtés segíthet megdermeszteni. Ellenőrizze, hogy a vaj nem volt-e túl lágy a keveréshez.

Történet:

A Borkrém rolád története talán nem olyan hosszú, mint néhány más klasszikus desszerté, de ez nem csökkenti az ízének különlegességét. Az édességet olyan kreatív háziasszonyok találták ki, akik szerettek kísérletezni a konyhában és az alkohollal gazdagították a desszertjeiket. A rolád a hagyományos piskóta és a bor alapú krém tökéletes kombinációjaként jött létre, ami egy igazán különleges és ízletes desszertet eredményez.

Tálalás:

A Borkrém rolád elegáns desszert, így megérdemli a megfelelő tálalást. Egy szép tálra szeletelje fel a roládokat, majd hintsen rá egy kevés porcukrot a díszítéshez. Mellette tálaljon friss gyümölcsöket vagy bogyós gyümölcs szószt, ami kiválóan kiegészíti a rolád édes, borkrém ízét. Egy csipetnyi mentalevél a tetején további színt és frissességet ad a desszertnek.

Ital ajánló a Borkrém rolád mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös Limonádé: Friss, házi készítésű limonádé, amelyben kedvenc gyümölcsöket (mint pl. eper, málna, citrom) használhatunk.
  2. Alma vagy Szőlőlé: Természetes, cukormentes gyümölcslevek, melyek jól kiegészítik a sütemény ízét.
  3. Tejcsokoládé Milkshake: Egy édes, krémes milkshake, ami különösen a gyerekek kedvence lehet.
  4. Mentás Víz: Frissítő, menta levelekkel dúsított víz, ami jól oltja a szomjat és nem terheli meg a gyomrot.

Felnőtteknek:

  1. Fehérbor: Egy könnyű, édeskés fehérbor, mint a Riesling vagy a Moscato, jól harmonizálhat a sütemény ízével.
  2. Kávé vagy Cappuccino: Az étkezés végén egy jó minőségű kávé vagy cappuccino kiválóan illeszkedik a desszerthez.
  3. Desszertbor: Tokaji Aszú vagy egy más édes desszertbor remek választás lehet, különösen ha az ízprofil illeszkedik a süteményéhez.
  4. Prosecco: Egy pezsgő, frissítő Prosecco kiválóan kiegészíti a sütemény édességét és frissít a fogások között.

Alternatív hozzávalók:

A Borkrém rolád receptjét sokféleképpen variálhatja az ízlése szerint. Ha nem szereti a bor ízét a desszertekben, a borkrém helyett használhat vanília-, málna- vagy csokoládékrémet is. A tészta esetében használhat teljes kiőrlésű lisztet a fehér liszt helyett, hogy egészségesebb változatot készítsen. Ha a tojásallergia miatt aggódik, kipróbálhatja a tojásmentes piskótát, amelybe tojáshelyettesítőt vagy almalevet használ.

Egészségügyi előnyök:

Míg a Borkrém rolád nem számít „egészséges” édességnek a hagyományos értelemben, mert magas cukor- és zsírtartalmú, néhány egészségügyi előnye mégis lehet. A tojások jó forrásai a fehérjének és az esszenciális aminosavaknak, amelyek fontosak az izomépítéshez és a sejtek helyreállításához. A citromhéj gazdag C-vitaminban, amely antioxidáns és segít a szervezetnek a kollagén termelésben. A fehérbor használata a krémben pedig hozzáad egy kis polifenolokat, amelyek antioxidánsok és jótékonyak a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.

Variációk:

A Borkrém rolád variálható számos módon. A tészta alapjául szolgáló piskótát lehet ízesíteni különféle ízekkel, mint a kakaó, a fahéj vagy a vanília. A borkrém helyett különféle krémekkel kísérletezhet, mint a mascarpone krém, a nutella krém vagy a citromos krém. A rolád tetejére szórhat dióféléket, mandulát, csokoládéforgácsot vagy akár ehető virágokat is a dekorációhoz.

Érdekességek:

Bár a borral készült desszertek nem mindennaposak, a bor és az édesség kombinációja évezredek óta ismert és szeretett. A bor gazdag, mély íze jól kiegészíti az édességekben található cukrot és krémességet. Az ízesített borok, mint például a tokaji aszú, gyakran használatosak desszertekben. A bor nem csak az ízt gazdagítja, hanem segít az ételekben lévő ízek összeolvadásában is.

(össznézettség: 627, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése