Boros hagymasaláta – karakteres ízek borral és fűszerekkel
Boros hagymasaláta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.
Fedezd fel a boros hagymasaláta különleges világát! Ez a hideg előétel vagy könnyű köret tökéletes választás nyári ebédekhez és vacsorákhoz. A vöröshagyma, száraz fehérbor, kakukkfű és paradicsompüré ízharmóniája garantáltan meglep mindenkit. Próbáld ki ezt az egyszerű salátareceptet, amely nemcsak finom, hanem egészséges is!
Boros hagymasaláta
Hozzávalók
- 4 db vöröshagyma
- 5 dl fehérbor száraz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál mustár
- 1 teáskanál cukor
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint
- kakukkfű friss vagy szárított, ízlés szerint
- 2 evőkanál salátaecet
- 1 csipet fűszerpaprika őrölt, ízlés szerint
Elkészítés
- A vöröshagymát megtisztítjuk, a két végét levágjuk, majd a hagymákat félbevágjuk és vékony félkarikákra szeleteljük. Ügyeljünk arra, hogy a szeletek ne legyenek túl vastagok, hogy könnyen átjárják őket az ízek.
- Tegyük a felszeletelt hagymát egy nagyobb salátás tálba. Szórjuk meg kevés cukorral, ízesítsük frissen őrölt borssal, mustárral és csipetnyi őrölt pirospaprikával. Adjuk hozzá a salátaecetet, majd óvatos mozdulatokkal keverjük össze alaposan, de finoman, hogy a hagyma szeletek épek maradjanak.
- Fedjük le a tálat fóliával vagy fedővel, majd helyezzük hűtőszekrénybe. Hagyjuk állni legalább 2-3 órán keresztül, de legjobb, ha akár 4-6 órát is pihen, így az ízek alaposan összeérnek, és a hagyma kellemesen megpuhul.
- Egy külön tálban keverjük össze az 5 dl száraz fehérbort a paradicsompürével, adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat és egy kevés frissen facsart citromlevet. Ízesítsük meg még egy kevés sóval, frissen őrölt borssal és kakukkfűvel. Keverjük addig, amíg sima, egynemű öntetet kapunk.
- Vegyük elő a jól lehűtött, marinált hagymát. Locsoljuk rá egyenletesen a boros dresszinget, majd ismét óvatosan forgassuk át, hogy minden hagymaszeletet jól átjárjon a dresszing.
- A salátát hűtőben tároljuk a tálalás pillanatáig. Frissen tálaljuk, jól lehűtve. Kínálhatjuk ízletes köretként grillezett húsok, halak mellé, vagy különleges előételként friss pirítóssal, baguette-tel.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Boros hagymasaláta recepthez:
A Boros hagymasaláta egy savanykás, fűszeres, hidegen tálalt salátaféle, amelynek alapja vékonyra szeletelt vöröshagyma, amit salátaecettel, mustárral, cukorral és fűszerekkel marinálnak. A különlegességét az adja, hogy a végén egy száraz borból, olívaolajból és paradicsompüréből készült öntettel locsolják meg. Az így kapott saláta egyszerre pikáns, frissítő és telt ízű, kiváló előételként vagy hideg köretként húsételek mellé.
A száraz fehérbor kiválóan kiemeli a hagyma természetes édességét, miközben a savassága kiegyensúlyozza a saláta fűszerezettségét. Édes bor túl nehézzé és szirupossá tenné az ételt, míg a száraz bor könnyed, harmonikus ízvilágot ad a boros hagymasalátának.
A hagymát legalább 2-3 órán át érdemes hűtőben pihentetni, hogy a marinált hagyma szerkezete megpuhuljon, és az ízek összeérjenek. Ideális esetben 4-6 órás érlelés után lesz a legfinomabb – ez különösen fontos, ha köretként kínáljuk húsételek mellé.
Igen, a recept könnyen variálható. A vöröshagyma helyett vagy mellett használható lilahagyma, ami édeskésebb, lágyabb ízű, vagy akár mogyoróhagyma, ami különösen elegáns megjelenést ad a salátának. Ezek mind jól működnek a borral készült salátában.
A klasszikus dijoni mustár ajánlott, mert sima, krémes állagú és enyhén csípős, így nem nyomja el a boros dresszing többi összetevőjét. Durvára őrölt, magos mustárral is izgalmas változat készíthető, ha karakteresebb ízre vágyunk.
Történet:
A Boros hagymasaláta a mediterrán vidékek konyhájának egyik népszerű előétele. A friss, vékonyra szeletelt hagyma és a zamatos száraz bor együttese már évszázadok óta kedvelt ízkombináció a déli országok gasztronómiájában. Magyarországon is régóta készítenek különféle hagymasalátákat, de a borral és kakukkfűvel ízesített változat igazán különlegessé teszi az ételt.
Tálalás:
A Boros hagymasaláta tökéletesen passzol grillezett húsokhoz, frissen sült halhoz vagy könnyű szárnyasokhoz köretként. Előételként kínálva friss, ropogós bagettel, pirítóssal vagy sajttál kísérőjeként is nagyon finom. Tálaljuk mindig jól lehűtve, hogy a friss hagyma íze és a boros dresszing zamata megfelelően érvényesüljön.
Ital ajánló a Boros hagymasaláta mellé:
Gyerekeknek:
- Almalé citrommal – frissítő, enyhén savanykás ízvilágával jól kiegészíti a hagyma karakteres zamatát.
- Bodzaszörp szódával – illatos, üdítő ital, ami ellensúlyozza a saláta savasságát.
- Uborkás-mentás víz – természetes frissítő, ami enyhíti a hagyma csípősségét.
Felnőtteknek:
- Száraz fehérbor – például Olaszrizling vagy Sauvignon Blanc, ami harmonizál a saláta boros alapjával.
- Fröccs (kisfröccs) – kellemes, könnyed italválasztás a nyári tálaláshoz.
- Citrusos gin-tonik – ha előételként kínáljuk a salátát, egy üde, fanyar long drink tökéletes nyitás lehet.
Alternatív hozzávalók:
- Ha változatosságra vágyunk, a vöröshagyma helyett vagy mellett használhatunk lilahagymát, újhagymát vagy akár mogyoróhagymát.
- A fehérbor helyett jól működik még a száraz rozébor is, amely egyedi színt és kellemes, gyümölcsös ízt ad a salátának.
- A paradicsompüré mellett friss paradicsomkockákkal is gazdagíthatjuk, így még frissebb, nyári hangulatú ételt kapunk.
Egészségügyi előnyök:
A Boros hagymasaláta nemcsak finom, hanem jótékony hatással is lehet az egészségre. A vöröshagyma erős antioxidánsokat, például quercetint tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású. A kakukkfű természetes baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik, segítheti az emésztést. A mustár és a citromlé szintén serkentik az anyagcserét. A száraz bor, mértékkel fogyasztva, flavonoidokat tartalmaz, amelyek szívvédő hatásúak lehetnek.
Variációk:
- Fűszeres változat: adhatunk hozzá apróra vágott csilit vagy némi borsikafüvet, ha pikánsabb ízvilágra vágyunk.
- Zöldséges változat: keverhetünk hozzá uborka-, retek- vagy paprikaszeleteket, így színesebb és roppanósabb salátát kapunk.
- Édeskésebb változat: egy kevés méz vagy balzsamecet hozzáadásával a saláta íze lágyabbá, teltebbé válik.
- Vegán-fehérjés változat: szórjunk bele fekete lencsét vagy főtt csicseriborsót, így önálló fogássá válhat.
Érdekességek:
- A hagymát az ókori Egyiptomban is használták emésztést segítő „orvosságként”, míg a boros önteteket már a rómaiak is előszeretettel alkalmazták a lakomák során.
- A borral készült saláták Nyugat-Európában, főként Franciaországban és Olaszországban váltak különösen népszerűvé.
- A paradicsompüré nemcsak színt és ízt ad, hanem likopin nevű antioxidánst is, amely védi a sejteket a káros oxidációtól.