Lilahagyma szeletek serpenyőben, borral párolva a boros hagymasaláta készítéséhez. Boros hagymasaláta

Boros hagymasaláta

Saláta Zöldsaláta

Boros hagymasaláta – karakteres ízek borral és fűszerekkel

Boros hagymasaláta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

Fedezd fel a boros hagymasaláta különleges világát! Ez a hideg előétel vagy könnyű köret tökéletes választás nyári ebédekhez és vacsorákhoz. A vöröshagyma, száraz fehérbor, kakukkfű és paradicsompüré ízharmóniája garantáltan meglep mindenkit. Próbáld ki ezt az egyszerű salátareceptet, amely nemcsak finom, hanem egészséges is!

Lilahagyma szeletek serpenyőben, borral párolva a boros hagymasaláta készítéséhez.

Boros hagymasaláta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Boros hagymasaláta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 25 minutes
Összesen 25 minutes
Fogás köret
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 220 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A vöröshagymát megtisztítjuk, a két végét levágjuk, majd a hagymákat félbevágjuk és vékony félkarikákra szeleteljük. Ügyeljünk arra, hogy a szeletek ne legyenek túl vastagok, hogy könnyen átjárják őket az ízek.
  • Tegyük a felszeletelt hagymát egy nagyobb salátás tálba. Szórjuk meg kevés cukorral, ízesítsük frissen őrölt borssal, mustárral és csipetnyi őrölt pirospaprikával. Adjuk hozzá a salátaecetet, majd óvatos mozdulatokkal keverjük össze alaposan, de finoman, hogy a hagyma szeletek épek maradjanak.
  • Fedjük le a tálat fóliával vagy fedővel, majd helyezzük hűtőszekrénybe. Hagyjuk állni legalább 2-3 órán keresztül, de legjobb, ha akár 4-6 órát is pihen, így az ízek alaposan összeérnek, és a hagyma kellemesen megpuhul.
  • Egy külön tálban keverjük össze az 5 dl száraz fehérbort a paradicsompürével, adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat és egy kevés frissen facsart citromlevet. Ízesítsük meg még egy kevés sóval, frissen őrölt borssal és kakukkfűvel. Keverjük addig, amíg sima, egynemű öntetet kapunk.
  • Vegyük elő a jól lehűtött, marinált hagymát. Locsoljuk rá egyenletesen a boros dresszinget, majd ismét óvatosan forgassuk át, hogy minden hagymaszeletet jól átjárjon a dresszing.
  • A salátát hűtőben tároljuk a tálalás pillanatáig. Frissen tálaljuk, jól lehűtve. Kínálhatjuk ízletes köretként grillezett húsok, halak mellé, vagy különleges előételként friss pirítóssal, baguette-tel.

Jegyzet

Jó étvágyat a Boros hagymasaláta-hoz!

Kalória

Kalória: 220kcalSzénhidrát: 16gFehérje: 2gZsír: 7gTelített zsír: 1gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gNátrium: 511mgKálium: 298mgRost: 2gCukor: 7gA-vitamin: 177IUC-vitamin: 11mgKalcium: 47mgVas: 1mg
Keyword Boros hagymasaláta, Borral készült saláta, Egészséges saláta, Egyszerű salátarecept, Gyors hideg köret, hagymás köret, Hagymás saláta elkészítése, Hagymasaláta recept, Hideg előétel, Kakukkfüves saláta, Köret saláta, Marinált hagyma, Mustáros hagymasaláta, Paradicsompürés salátaöntet, Saláta boros dresszinggel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Boros hagymasaláta recepthez:

Mi az a Boros hagymasaláta?

A Boros hagymasaláta egy savanykás, fűszeres, hidegen tálalt salátaféle, amelynek alapja vékonyra szeletelt vöröshagyma, amit salátaecettel, mustárral, cukorral és fűszerekkel marinálnak. A különlegességét az adja, hogy a végén egy száraz borból, olívaolajból és paradicsompüréből készült öntettel locsolják meg. Az így kapott saláta egyszerre pikáns, frissítő és telt ízű, kiváló előételként vagy hideg köretként húsételek mellé.

Miért érdemes száraz bort használni a hagymasalátához?

A száraz fehérbor kiválóan kiemeli a hagyma természetes édességét, miközben a savassága kiegyensúlyozza a saláta fűszerezettségét. Édes bor túl nehézzé és szirupossá tenné az ételt, míg a száraz bor könnyed, harmonikus ízvilágot ad a boros hagymasalátának.

Mennyi ideig kell pihentetni a hagymát az öntetben?

A hagymát legalább 2-3 órán át érdemes hűtőben pihentetni, hogy a marinált hagyma szerkezete megpuhuljon, és az ízek összeérjenek. Ideális esetben 4-6 órás érlelés után lesz a legfinomabb – ez különösen fontos, ha köretként kínáljuk húsételek mellé.

Lehet-e másféle hagymát használni a recepthez?

Igen, a recept könnyen variálható. A vöröshagyma helyett vagy mellett használható lilahagyma, ami édeskésebb, lágyabb ízű, vagy akár mogyoróhagyma, ami különösen elegáns megjelenést ad a salátának. Ezek mind jól működnek a borral készült salátában.

Milyen típusú mustár ajánlott a recepthez?

A klasszikus dijoni mustár ajánlott, mert sima, krémes állagú és enyhén csípős, így nem nyomja el a boros dresszing többi összetevőjét. Durvára őrölt, magos mustárral is izgalmas változat készíthető, ha karakteresebb ízre vágyunk.

Történet:

A Boros hagymasaláta a mediterrán vidékek konyhájának egyik népszerű előétele. A friss, vékonyra szeletelt hagyma és a zamatos száraz bor együttese már évszázadok óta kedvelt ízkombináció a déli országok gasztronómiájában. Magyarországon is régóta készítenek különféle hagymasalátákat, de a borral és kakukkfűvel ízesített változat igazán különlegessé teszi az ételt.

Tálalás:

A Boros hagymasaláta tökéletesen passzol grillezett húsokhoz, frissen sült halhoz vagy könnyű szárnyasokhoz köretként. Előételként kínálva friss, ropogós bagettel, pirítóssal vagy sajttál kísérőjeként is nagyon finom. Tálaljuk mindig jól lehűtve, hogy a friss hagyma íze és a boros dresszing zamata megfelelően érvényesüljön.

Ital ajánló a Boros hagymasaláta mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almalé citrommal – frissítő, enyhén savanykás ízvilágával jól kiegészíti a hagyma karakteres zamatát.
  2. Bodzaszörp szódával – illatos, üdítő ital, ami ellensúlyozza a saláta savasságát.
  3. Uborkás-mentás víz – természetes frissítő, ami enyhíti a hagyma csípősségét.

Felnőtteknek:

  1. Száraz fehérbor – például Olaszrizling vagy Sauvignon Blanc, ami harmonizál a saláta boros alapjával.
  2. Fröccs (kisfröccs) – kellemes, könnyed italválasztás a nyári tálaláshoz.
  3. Citrusos gin-tonik – ha előételként kínáljuk a salátát, egy üde, fanyar long drink tökéletes nyitás lehet.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha változatosságra vágyunk, a vöröshagyma helyett vagy mellett használhatunk lilahagymát, újhagymát vagy akár mogyoróhagymát.
  • A fehérbor helyett jól működik még a száraz rozébor is, amely egyedi színt és kellemes, gyümölcsös ízt ad a salátának.
  • A paradicsompüré mellett friss paradicsomkockákkal is gazdagíthatjuk, így még frissebb, nyári hangulatú ételt kapunk.

Egészségügyi előnyök:

A Boros hagymasaláta nemcsak finom, hanem jótékony hatással is lehet az egészségre. A vöröshagyma erős antioxidánsokat, például quercetint tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású. A kakukkfű természetes baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik, segítheti az emésztést. A mustár és a citromlé szintén serkentik az anyagcserét. A száraz bor, mértékkel fogyasztva, flavonoidokat tartalmaz, amelyek szívvédő hatásúak lehetnek.

Variációk:

  • Fűszeres változat: adhatunk hozzá apróra vágott csilit vagy némi borsikafüvet, ha pikánsabb ízvilágra vágyunk.
  • Zöldséges változat: keverhetünk hozzá uborka-, retek- vagy paprikaszeleteket, így színesebb és roppanósabb salátát kapunk.
  • Édeskésebb változat: egy kevés méz vagy balzsamecet hozzáadásával a saláta íze lágyabbá, teltebbé válik.
  • Vegán-fehérjés változat: szórjunk bele fekete lencsét vagy főtt csicseriborsót, így önálló fogássá válhat.

Érdekességek:

  • A hagymát az ókori Egyiptomban is használták emésztést segítő „orvosságként”, míg a boros önteteket már a rómaiak is előszeretettel alkalmazták a lakomák során.
  • A borral készült saláták Nyugat-Európában, főként Franciaországban és Olaszországban váltak különösen népszerűvé.
  • A paradicsompüré nemcsak színt és ízt ad, hanem likopin nevű antioxidánst is, amely védi a sejteket a káros oxidációtól.
(össznézettség: 17, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése