Boszorkány pogácsák dióval borítva és lekvárral töltve, frissen sütve, egy tálcán elrendezve. Boszorkány pogácsa

Boszorkány pogácsa

Édes sütemény Sütemény

Boszorkány pogácsa – A klasszikus, omlós sütemény, amit mindenki imádni fog

Boszorkány pogácsa recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

A boszorkány pogácsa egy olyan hagyományos, házias sütemény, amely generációk óta örök kedvenc. Ropogós dióréteg, lágy, omlós tészta, és a közepén édes lekvár – tökéletes harmóniát alkot minden falatban. Ez az egyszerűen elkészíthető édesség ideális vendégváró finomság, vagy egy délutáni tea mellé is kiváló választás. A recept könnyen követhető, és garantáltan sikerélményt nyújt a kezdő és tapasztalt sütőknek egyaránt. Próbáld ki, és varázsolj mosolyt szeretteid arcára ezzel az ellenállhatatlan süteménnyel!

Boszorkány pogácsák dióval borítva és lekvárral töltve, frissen sütve, egy tálcán elrendezve.

Boszorkány pogácsa

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Boszorkány pogácsa.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 40 minutes
Főzési idő 20 minutes
Összesen 1 hour
Course desszert
Konyha Magyar
Főre 6 főre
Kalória 800 kcal

Hozzávalók
  

  • 25 dkg vaj szobahőmérsékletű
  • 20 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 1/2 db citrom héja reszelve
  • 1 teáskanál citromlé
  • 30 dkg Liszt de, amennyit a megfelelő állag eléréséhez szükséges
  • 8 dkg mandula durvára darált
  • 1 db tojásfehérje a bevonáshoz
  • 15 dkg Lekvár pl. barack, ribizli vagy málna a töltéshez

Elkészítés
 

  • Vedd ki a vajat a hűtőből, és várd meg, amíg szobahőmérsékletűvé válik. Tedd egy keverőtálba, és add hozzá a porcukrot. Robotgép segítségével keverd addig, amíg a vaj és a cukor habos, könnyű állagúvá válik.
  • Üsd fel a tojásokat, és az egész tojást, valamint a 3 tojássárgáját egyesével adagold a vaj-cukor keverékhez. Minden tojás hozzáadása után keverd el alaposan, hogy teljesen egynemű legyen.
  • Reszeld le a citrom héját, és add hozzá a keverékhez. Csepegtesd bele a citromlevet is, hogy frissítő, enyhén savanykás ízt adjon a tésztának.
  • Szitáld a lisztet a keverékhez apránként, miközben folyamatosan kevered. Addig adagold a lisztet, amíg a tészta összeáll, és kézzel gyúrható, nem ragadós állagú tésztát kapsz.
  • A tésztából csípj le kis darabokat, és formázz belőlük diónyi méretű gombócokat. Ügyelj arra, hogy a gombócok egyforma méretűek legyenek, így egyenletesen fognak megsülni.
  • Egy kis tálkában verd fel villával a tojásfehérjét, hogy kissé habos legyen. A gombócokat félig mártsd bele a tojásfehérjébe, majd forgasd meg az előzetesen durvára darált dióban vagy mandulában.
  • Helyezd a bevont gombócokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ne rakd őket túl közel egymáshoz, mert sütés közben kissé terülni fognak. Az ujjaiddal vagy egy fakanál nyelével nyomj mélyedést minden gombóc közepébe, amelyet később megtölthetsz lekvárral.
  • Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra (légkeveréses módon, ha van ilyen opció). Helyezd a tepsit a sütő középső rácsára, és süsd a pogácsákat körülbelül 20 percig, amíg világos aranyszínűek nem lesznek. Figyelj arra, hogy ne barnuljanak meg túlzottan, mert akkor kiszáradhatnak.
  • Amikor a pogácsák megsültek, vedd ki őket a sütőből, és hagyd hűlni a tepsin 5-10 percig. Ezután a mélyedésekbe kanalazz egy kis adag lekvárt. Várj, amíg teljesen kihűlnek, hogy a lekvár megszilárduljon, és a sütemény könnyen kezelhető legyen.
  • A boszorkány pogácsa frissen is fogyasztható, de még finomabb, ha néhány órát pihen, mert az ízek összeérnek. Hűvös, száraz helyen légmentesen záródó dobozban tárolva akár egy hétig is eláll.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Boszorkány pogácsa-hoz!

Kalória

Kalória: 800kcalSzénhidrát: 92gFehérje: 11gZsír: 44gTelített zsír: 23gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 14gTrans Fat: 1gKoleszterin: 214mgNátrium: 301mgKálium: 211mgRost: 3gCukor: 46gA-vitamin: 1211IUC-vitamin: 3mgKalcium: 75mgVas: 3mg
Keyword Boszorkány pogácsa, Citromos sütemény, Diós pogácsa, Diós sütemény, Gyors édesség, Házias sütemény, Hosszú ideig eltartható sütemény, klasszikus magyar recept, Könnyen elkészíthető süti, Lekváros sütemény, Mandulás sütemény, Sütés lépésről lépésre, Teás sütemény, Vendégváró falatok
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Boszorkány pogácsa recepthez:

Mi az a Boszorkány pogácsa?

A boszorkány pogácsa egy hagyományos, édes sütemény, amely omlós tésztából készül, és a közepén lekvárral töltött mélyedés található. A tésztagombócokat darált dióval vagy mandulával borítják, ami ropogós külsőt és különleges ízt kölcsönöz a süteménynek. Bár a „pogácsa” szó a nevében szerepel, valójában nem a sós pogácsák családjába tartozik, hanem inkább desszertként vagy vendégváró édességként szolgál.

Mennyi lisztre van szükség a tésztához?

A recepthez általában 30-40 dkg liszt szükséges, de a pontos mennyiség mindig a tészta állagától függ. Érdemes először kisebb mennyiséggel kezdeni, majd apránként hozzáadni a lisztet, amíg a tészta könnyen gyúrhatóvá válik. Az ideális állag azt jelenti, hogy a tészta nem ragad a kézhez, de mégis puha és formázható marad.

Mit tegyek, ha a tészta túl ragacsos lesz?

Ha a tészta ragacsosra sikerült, ne aggódj! Csak adj hozzá apránként egy kevés lisztet, amíg a tészta eléri a megfelelő állagot. Fontos, hogy mindig kis mennyiséget adj hozzá egyszerre, mert ha túl sok lisztet használsz, a tészta könnyen kiszáradhat és keménnyé válhat.

Miért nevezik boszorkány pogácsának?

A név valószínűleg a sütemény különleges megjelenésére és varázslatos ízvilágára utal. Bár technikailag inkább édes sütemény, mint pogácsa, a formája és a lekváros közepű, diós bevonat miatt sok helyen mégis így emlegetik. A „boszorkány” jelző talán arra utal, hogy könnyen elkészíthető, de mindenkit elbűvöl az íze.

Mitől lesz igazán omlós a tészta?

Az omlós tészta egyik legfontosabb titka a szobahőmérsékletű vaj használata, amelyet alaposan el kell dolgozni a porcukorral és a tojásokkal. A megfelelő mennyiségű liszt hozzáadása is lényeges: a tésztának puha, gyúrható, de nem ragadós állagúnak kell lennie. Az omlós textúra érdekében ügyelj arra, hogy ne dolgozd túl a tésztát, mert az a végeredményt keménnyé teheti. A sütés hőmérsékletének betartása is fontos – túl magas hőfokon a tészta gyorsan kiszáradhat.

Mekkora gombócokat érdemes formázni?

A tésztából diónyi méretű gombócokat formázz, amelyek kb. 25-30 darabot adnak ki a receptből. Ha kisebb vagy nagyobb méretet szeretnél, az elkészített darabszám változni fog. Fontos, hogy a gombócok mérete egyforma legyen, így egyenletesen sülnek meg, és nem lesz egyik darab sem túlsütött vagy nyers.

Történet:

A boszorkány pogácsa története a régi házias konyhák világából ered, ahol a sütés nemcsak az ételekről, hanem a szeretetről és a családi hagyományokról is szólt. Az egyszerű, mégis különleges sütemények, mint a boszorkány pogácsa, gyakran ünnepi alkalmak kedvelt édességei voltak. A név rejtélyes vonzereje, a dió ropogós rétege, és a lekvár édes meglepetése mind hozzájárulnak a sütemény időtálló népszerűségéhez. Sok család receptkönyvében szerepel, és generációkon átívelően örökítik tovább a varázslatát.

Tálalás:

A boszorkány pogácsát érdemes szépen elrendezve kínálni, hogy a dióval borított külső és a lekváros közepek jól érvényesüljenek. Tálald egy elegáns tálcán vagy süteményes állványon. Ünnepi alkalmakra szórd meg porcukorral, hogy még csinosabb legyen. Frissen főzött kávéval, teával vagy akár forró csokoládéval tálalva tökéletes kiegészítője lehet egy baráti összejövetelnek vagy egy délutáni pihenésnek.

Ital ajánló a Boszorkány pogácsa mellé:

Gyerekeknek:

  1. Forró csokoládé: Egy bögre krémes, meleg csoki tökéletes kísérője lehet a süteménynek, különösen hűvösebb napokon.
  2. Gyümölcsös limonádé: Friss citromból és narancsból készült limonádé, enyhén édesítve, hogy harmonizáljon a pogácsa édességével.
  3. Tej: Egy pohár hideg tej klasszikus választás, ami kiemeli a sütemény diós és lekváros ízvilágát.

Felnőtteknek:

  1. Espresso vagy cappuccino: Az erős kávé vagy a habos cappuccino remekül illik a pogácsa édes és diós ízéhez.
  2. Fahéjas forralt bor: Egy kellemes, fűszeres forralt bor tökéletes társ lehet egy ünnepi alkalomra, és jól kiegészíti a sütemény ízeit.
  3. Gyümölcsös tea: Ribizli- vagy csipkebogyótea, enyhén édesítve, ami finom és könnyed kísérője a pogácsának.

Alternatív hozzávalók:

  • Dió helyett: Használhatsz mandulát, törökmogyorót, pisztáciát, vagy akár kókuszreszeléket.
  • Lekvár helyett: Kísérletezz nutellával, karamellkrémmel, vagy savanykás gyümölcszselével.
  • Tészta ízesítése: Adj a tésztához vaníliát, fahéjat, vagy egy csipet gyömbért, hogy új ízvilágot kapjon.
  • Egészségesebb változat: Cseréld le a finomlisztet teljes kiőrlésű lisztre, és használd a cukor helyett mézet vagy eritritet.
  • Vegán verzió: Tojás helyett használhatsz almaszószt vagy lenmagzselét, a vajat pedig kókuszzsírral helyettesítheted.

Egészségügyi előnyök:

  • Dió: Kiváló omega-3 zsírsavforrás, amely támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Emellett magas antioxidáns-tartalma segíti a sejtek védelmét.
  • Citrom: A benne lévő C-vitamin hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, és frissítő ízt ad a süteménynek.
  • Lekvár: Ha házi, kevés cukrot tartalmazó lekvárt használsz, természetes gyümölcsrostokkal gazdagíthatod az édességet.
  • Vaj helyett egészségesebb alternatívák: Ha növényi alapú zsírokat használsz (pl. kókuszolajat), csökkentheted a telített zsírsavak mennyiségét.

Variációk:

  • Csokis verzió: Adj 1-2 evőkanál kakaóport a tésztához, hogy csokoládés ízt kapjon.
  • Fahéjas-diós variáció: Keverj egy teáskanál fahéjat a darált dióba, hogy melegebb, fűszeresebb aromát kapj.
  • Savanykás lekváros változat: Kísérletezz savanykás lekvárokkal, mint például ribizli, szilva vagy áfonya, amelyek kontrasztot adnak az édes tésztával.
  • Ropogós mandulás pogácsa: Dió helyett használd mandulát a bevonathoz, vagy próbáld ki pisztáciával a különlegesebb ízhatásért.
  • Egészségesebb változat: Cseréld a finomlisztet teljes kiőrlésű vagy gluténmentes lisztre, és a cukrot eritritre vagy mézre.
  • Gyerekbarát verzió: A lekvár helyett használj Nutellát, amit a kicsik biztosan imádni fognak.

Érdekességek:

  • Név eredete: A „boszorkány pogácsa” elnevezés különlegessége abban rejlik, hogy szinte mágikusan egyszerű elkészíteni, de a végeredmény mindenkit lenyűgöz. A név talán a „varázslatos” küllemre vagy ízvilágra utalhat.
  • Hosszú eltarthatóság: Ez a sütemény az egyik legjobb választás, ha előre szeretnél sütni valamit. Hűvös helyen, légmentesen tárolva akár egy hétig is megőrzi frissességét.
  • Több generációs recept: Sok családban ez a sütemény generációkon átívelő hagyomány, amely a különleges alkalmak elmaradhatatlan édessége.
  • Alternatív elnevezések: Vidéken gyakran „lekváros diós pogácsa” néven is emlegetik.
  • Szezonális alapanyagok: Az ősz és tél ideális időszak a boszorkány pogácsa sütésére, amikor a dió és a házi lekvárok könnyen elérhetők.
(össznézettség: 16, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése