Boszorkány pogácsa – Klasszikus magyar lekváros sütemény
Boszorkány pogácsa recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.
A Boszorkány pogácsa egy hagyományos lekváros sütemény, amely ropogós diós vagy mandulás kéreggel és puha belsővel csábít. Egyszerűen elkészíthető, hosszú ideig eltartható, és tökéletes teás sütemény vagy vendégváró falat. Próbáld ki ezt a klasszikus magyar receptet, és élvezd a házias ízeket!
Boszorkány pogácsa
Hozzávalók
- 25 dkg vaj szobahőmérsékletű
- 20 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 1/2 db citrom héja reszelve
- 1 teáskanál citromlé
- 30 dkg Liszt de, amennyit a megfelelő állag eléréséhez szükséges
- 8 dkg mandula durvára darált
- 1 db tojásfehérje a bevonáshoz
- 15 dkg Lekvár pl. barack, ribizli vagy málna a töltéshez
Elkészítés
- Vedd ki a vajat a hűtőből, és várd meg, amíg szobahőmérsékletűvé válik. Tedd egy keverőtálba, és add hozzá a porcukrot. Robotgép segítségével keverd addig, amíg a vaj és a cukor habos, könnyű állagúvá válik.
- Üsd fel a tojásokat, és az egész tojást, valamint a 3 tojássárgáját egyesével adagold a vaj-cukor keverékhez. Minden tojás hozzáadása után keverd el alaposan, hogy teljesen egynemű legyen.
- Reszeld le a citrom héját, és add hozzá a keverékhez. Csepegtesd bele a citromlevet is, hogy frissítő, enyhén savanykás ízt adjon a tésztának.
- Szitáld a lisztet a keverékhez apránként, miközben folyamatosan kevered. Addig adagold a lisztet, amíg a tészta összeáll, és kézzel gyúrható, nem ragadós állagú tésztát kapsz.
- A tésztából csípj le kis darabokat, és formázz belőlük diónyi méretű gombócokat. Ügyelj arra, hogy a gombócok egyforma méretűek legyenek, így egyenletesen fognak megsülni.
- Egy kis tálkában verd fel villával a tojásfehérjét, hogy kissé habos legyen. A gombócokat félig mártsd bele a tojásfehérjébe, majd forgasd meg az előzetesen durvára darált dióban vagy mandulában.
- Helyezd a bevont gombócokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ne rakd őket túl közel egymáshoz, mert sütés közben kissé terülni fognak. Az ujjaiddal vagy egy fakanál nyelével nyomj mélyedést minden gombóc közepébe, amelyet később megtölthetsz lekvárral.
- Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra (légkeveréses módon, ha van ilyen opció). Helyezd a tepsit a sütő középső rácsára, és süsd a pogácsákat körülbelül 20 percig, amíg világos aranyszínűek nem lesznek. Figyelj arra, hogy ne barnuljanak meg túlzottan, mert akkor kiszáradhatnak.
- Amikor a pogácsák megsültek, vedd ki őket a sütőből, és hagyd hűlni a tepsin 5-10 percig. Ezután a mélyedésekbe kanalazz egy kis adag lekvárt. Várj, amíg teljesen kihűlnek, hogy a lekvár megszilárduljon, és a sütemény könnyen kezelhető legyen.
- A boszorkány pogácsa frissen is fogyasztható, de még finomabb, ha néhány órát pihen, mert az ízek összeérnek. Hűvös, száraz helyen légmentesen záródó dobozban tárolva akár egy hétig is eláll.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Boszorkány pogácsa recepthez:
A boszorkány pogácsa egy hagyományos, édes sütemény, amely omlós tésztából készül, és a közepén lekvárral töltött mélyedés található. A tésztagombócokat darált dióval vagy mandulával borítják, ami ropogós külsőt és különleges ízt kölcsönöz a süteménynek. Bár a „pogácsa” szó a nevében szerepel, valójában nem a sós pogácsák családjába tartozik, hanem inkább desszertként vagy vendégváró édességként szolgál.
A recepthez általában 30-40 dkg liszt szükséges, de a pontos mennyiség mindig a tészta állagától függ. Érdemes először kisebb mennyiséggel kezdeni, majd apránként hozzáadni a lisztet, amíg a tészta könnyen gyúrhatóvá válik. Az ideális állag azt jelenti, hogy a tészta nem ragad a kézhez, de mégis puha és formázható marad.
Ha a tészta ragacsosra sikerült, ne aggódj! Csak adj hozzá apránként egy kevés lisztet, amíg a tészta eléri a megfelelő állagot. Fontos, hogy mindig kis mennyiséget adj hozzá egyszerre, mert ha túl sok lisztet használsz, a tészta könnyen kiszáradhat és keménnyé válhat.
A név valószínűleg a sütemény különleges megjelenésére és varázslatos ízvilágára utal. Bár technikailag inkább édes sütemény, mint pogácsa, a formája és a lekváros közepű, diós bevonat miatt sok helyen mégis így emlegetik. A „boszorkány” jelző talán arra utal, hogy könnyen elkészíthető, de mindenkit elbűvöl az íze.
Az omlós tészta egyik legfontosabb titka a szobahőmérsékletű vaj használata, amelyet alaposan el kell dolgozni a porcukorral és a tojásokkal. A megfelelő mennyiségű liszt hozzáadása is lényeges: a tésztának puha, gyúrható, de nem ragadós állagúnak kell lennie. Az omlós textúra érdekében ügyelj arra, hogy ne dolgozd túl a tésztát, mert az a végeredményt keménnyé teheti. A sütés hőmérsékletének betartása is fontos – túl magas hőfokon a tészta gyorsan kiszáradhat.
A tésztából diónyi méretű gombócokat formázz, amelyek kb. 25-30 darabot adnak ki a receptből. Ha kisebb vagy nagyobb méretet szeretnél, az elkészített darabszám változni fog. Fontos, hogy a gombócok mérete egyforma legyen, így egyenletesen sülnek meg, és nem lesz egyik darab sem túlsütött vagy nyers.
Történet:
A Boszorkány pogácsa egy klasszikus magyar sütemény, amelyet sokan ismernek és szeretnek. Az otthoni süteménykészítés egyik legkedveltebb receptje, mivel házias sütemény, amely hosszú ideig eltartható. A lekváros sütemények mindig népszerűek a családi összejöveteleken, hiszen az édes, gyümölcsös ízvilág tökéletesen kiegészíti a diós sütemények jellegzetes aromáját. A citromos sütemények frissítő ízvilágot adnak ennek a hagyományos receptnek, amely generációk óta öröklődik.
Tálalás:
A Boszorkány pogácsa tökéletes választás lehet teás süteményként, amelyet egy csésze forró tea vagy kávé mellé kínálhatunk. Vendégváró falatokként is kiváló, hiszen könnyen elkészíthető és mutatós sütemény. A diós pogácsa és mandulás sütemény kategóriájába is beleillik, így többféleképpen variálható az alaprecept. Az ünnepi asztalra is remek választás, mivel a házias sütemények közé tartozik, amelyek mindig sikert aratnak.
Ital ajánló a Boszorkány pogácsa mellé:
Gyerekeknek:
- Forró csokoládé: Egy bögre krémes, meleg csoki tökéletes kísérője lehet a süteménynek, különösen hűvösebb napokon.
- Gyümölcsös limonádé: Friss citromból és narancsból készült limonádé, enyhén édesítve, hogy harmonizáljon a pogácsa édességével.
- Tej: Egy pohár hideg tej klasszikus választás, ami kiemeli a sütemény diós és lekváros ízvilágát.
Felnőtteknek:
- Espresso vagy cappuccino: Az erős kávé vagy a habos cappuccino remekül illik a pogácsa édes és diós ízéhez.
- Fahéjas forralt bor: Egy kellemes, fűszeres forralt bor tökéletes társ lehet egy ünnepi alkalomra, és jól kiegészíti a sütemény ízeit.
- Gyümölcsös tea: Ribizli- vagy csipkebogyótea, enyhén édesítve, ami finom és könnyed kísérője a pogácsának.
Alternatív hozzávalók:
A recept könnyen variálható, ha más ízekkel szeretnénk kísérletezni. A klasszikus baracklekvár mellett használhatunk málna vagy ribizli lekvárt, amelyek kellemesen savanykás ízt adnak a süteménynek. Ha a mandulás sütemény helyett inkább diós sütemény verziót készítenénk, akkor a durvára darált mandulát dióval helyettesíthetjük. Az egyszerű édesség még különlegesebbé tehető, ha a klasszikus magyar recept szerint egy csipetnyi fahéjat is adunk a tésztához.
Egészségügyi előnyök:
Bár a Boszorkány pogácsa egy házias sütemény, amely elsősorban az élvezet kedvéért készül, néhány összetevője pozitív hatással lehet az egészségre. A diós sütemények és a mandulás sütemények jó forrásai a telítetlen zsírsavaknak, amelyek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez. A citromos sütemény részeként használt friss citromlé és reszelt héj C-vitaminban gazdag, amely támogatja az immunrendszert. A házi sütemények előnye, hogy mesterséges adalékanyagok nélkül készülnek, így jobban ellenőrizhető az összetevők minősége.
Variációk:
A Boszorkány pogácsa számos módon variálható. Az eredeti lekváros sütemény változat helyett készíthetjük csokoládékrémmel töltve, vagy akár darált dióval gazdagítva. Ha gluténmentes változatot szeretnénk, a klasszikus magyar recept módosítható mandulaliszttel vagy más alternatív lisztekkel. A hosszú ideig eltartható sütemény jellege miatt érdemes többféle verziót kipróbálni, például csokimázas vagy vaníliás krémmel töltött változatban is.
Érdekességek:
A Boszorkány pogácsa nevének eredete nem teljesen ismert, de sokan úgy vélik, hogy a különleges kinézete miatt kapta ezt a megnevezést. A teás sütemény kategóriában különösen népszerű, mert könnyen fogyasztható és elegánsan tálalható. A vendégváró falatok közé sorolható, hiszen már az 1800-as években is kedvelt volt a magyar konyhában. Az egyszerű édesség elkészítéséhez kevés hozzávaló is elegendő, mégis egy látványos és ízletes süteményt kapunk.