Briós

Briós

Péksütemény

A briós – A francia konyha finomsága

Briós recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

A Briós, vagy más néven a francia kifli, egy hihetetlenül finom és változatos péksütemény. A frissen sült illata garantáltan elcsábítja az érzékeidet, és megnyeri a szívedet. Ha kedveled a kelt tésztákat, akkor érdemes kipróbálnod a Briós sütését, hiszen nem csak rendkívül ízletes, de egyszerűen elkészíthető.

Briós

Briós

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Briós.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 533 kcal

Hozzávalók
  

a briósok megkenéséhez:

a díszítéshez:

Elkészítés
 

  • A langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
  • A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, a cukrot, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
  • A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
  • Amikor megkelt, 12 egyforma nagyságú részre osztjuk. A cipókból hosszú rudakat sodrunk, és briós formára meghajlítjuk vagy megfonjuk őket, aztán letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
  • Ezután megkenjük őket a tojással, megszórjuk cukorral vagy darált mákkal, és 200-220°C fokosra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Briós-hoz!

Nutrition

Kalória: 533kcalSzénhidrát: 80gFehérje: 13gZsír: 18gTelített zsír: 10gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 4gTrans Fat: 1gKoleszterin: 67mgNátrium: 393mgKálium: 217mgÉlelmi rost: 4gCukor: 15gVitamin A: 510IUVitamin C: 0.05mgKalcium: 111mgVas: 4mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword péksütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Eredetileg egy zsidó hagyományokra épülő sütemény, amelyet az ünnepeken, különösen a szombat előtti napon, a szombat ünneplésének jegyében készítettek. Az idők során Európa-szerte elterjedt, és számos variációja ismert. A magyar briós egy rendkívül finom, puha, édes kelt tészta, amelynek elkészítése időigényes, de mindenképpen megéri a fáradságot.

Tálalás:

A briós tökéletes kiegészítője a reggeli kávénak vagy teának, és számos módon tálalható. Próbáld ki friss vajjal vagy finom házi lekvárral. Ha szeretnél valami extra különlegességet, akkor ajánlom, hogy készíts hozzá friss gyümölcsöket, mint a szamóca vagy az áfonya, esetleg némi tejszínhabot.

Alternatív hozzávalók:

  1. Ha szeretnél valami mást kipróbálni, a vajat cserélheted extra szűz olívaolajra, amely más, de ugyanolyan finom ízt kölcsönöz a briósnak.
  2. Az élesztő helyett használhatsz szódabikarbónát vagy sütőport is, bár az eredmény kissé eltérő lehet.
  3. Ha szeretnéd a gluténmentesen elkészíteni, használj gluténmentes lisztet.
  4. A tej helyett használhatsz növényi tejeket, például mandula-, szója- vagy kókusztejet.
  5. A mák helyett szórj rá napraforgó- vagy tökmagot, esetleg használj durvára darált diót vagy mogyorót.
  6. Ha valami egészen különleges ízre vágysz, akkor próbáld ki kakaóporral vagy fahéjjal a tészta bekeverésénél, hogy a briós különleges, csokis vagy fahéjas ízvilággal rendelkezzen.

Egészségügyi előnyök:

A briós, mint kelt tészta, alapvetően szénhidrátokban gazdag. Ezek a szénhidrátok energiaforrást biztosítanak a szervezet számára. Emellett a tej hozzájárul a briós kalciumtartalmához, ami fontos a csontok egészségének fenntartásában. Ha növényi tejekkel helyettesíted a tejet, további tápanyagokat is hozzáadhatsz, például az mandulatej omega-3 zsírsavakat tartalmaz. A vaj hozzájárul az egészséges zsírtartalmához, amely segíthet a szervezet vitaminok felszívásában.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a briós édes sütemény, így mértékkel kell fogyasztani. Ha egészségesebb változatot szeretnél, próbálkozz teljes kiőrlésű liszttel, cukormentes édesítőszerekkel és hozzáadott magvakkal a tápérték növelésére.

Variációk:

A brióst számos módon variálhatod, a hozzávalóktól kezdve az elkészítés módjáig.

  1. Cukormentes : Használj cukormentes édesítőszert, mint például az eritrit vagy a sztevia a cukor helyett.
  2. Teljes kiőrlésű : Cseréld le a fehér lisztet teljes kiőrlésű lisztre egészségesebb, rostban gazdagabb változatért.
  3. Vegán: Használj növényi tejet és margarint a tej és a vaj helyett, a tojást pedig cseréld le növényi alapú tojáspótlóra vagy lenmag- vagy chia mag „tojásra”.
  4. Gyümölcsös briós: Adj hozzá friss vagy szárított gyümölcsöket, mint például áfonyát, ribizlit, mazsolát vagy sárgabarackot a tésztához.

Érdekességek:

  1. A neve a jiddis „barchu” szóból származik, amely „áldást” jelent. Ez a sütemény a zsidó ünnepek egyik fontos részét képezi.
  2. A brióst gyakran használják egy francia reggeli részeként, különösen a nagyobb városokban, ahol a pékségek kora reggel elkészítik őket.
  3. Formája is jelentéssel bír. A hagyományos briós háromszögű formájú, amely a zsidó hagyományban Ábrahám, Izsák és Jákób patriarchákat szimbolizálja.
  4. Számos változatban ismert világszerte, például vannak csokoládés, mazsolás, mandulás és még sok más ízesítésű briósok.
(össznézettség: 505, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating