Házi Briós – Foszlós, puha péksütemény egyszerű recepttel
Briós recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.
A házi briós egy puha, foszlós péksütemény, amely tökéletes reggelire vagy uzsonnára. Ez a könnyen elkészíthető recept garantáltan elvarázsol az aranybarna, vajas tészta ízével. Készítsd el klasszikus vagy mákos változatban, és élvezd a frissen sült kelt tésztás finomságot otthon!
Briós
Ingredients
a briósok megkenéséhez:
- 1 db tojás villával felvert
Instructions
- Egy kisebb tálba öntsük a langyos tejet, majd keverjünk hozzá egy evőkanál cukrot. Ez segít az élesztő aktiválásában. Morzsoljuk bele a friss élesztőt, és óvatosan keverjük el, hogy teljesen feloldódjon. Hagyjuk állni kb. 5-10 percig, amíg a keverék tetején halványbarna, habos réteg képződik. Ez azt jelzi, hogy az élesztő megfelelően felfutott és készen áll a tésztához.
- Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, hogy levegősebb és könnyebb legyen a tészta. Adjuk hozzá a mokkáskanálnyi sót és a maradék cukrot, majd keverjük össze a száraz hozzávalókat. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet, majd csorgassuk bele az olvasztott, de nem forró vajat is. Ezután kezdjük el kézzel vagy dagasztógéppel összedolgozni a hozzávalókat. Gyúrjuk addig, amíg a tészta simává válik, és már nem tapad az edény falához. Ez kb. 10 percig tarthat kézi dagasztás esetén.
- A kidagasztott tésztát formázzuk gombóccá, majd helyezzük vissza a tálba. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és tegyük meleg, huzatmentes helyre. Hagyjuk kb. 30 percig kelni, amíg a tészta a duplájára vagy akár két és félszeresére dagad. Ez a lépés nagyon fontos, mert a megfelelő kelesztés teszi a brióst igazán könnyűvé és foszlóssá.
- Ha a tészta megkelt, borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, és gyengéden nyomkodjuk ki belőle a levegőt. Osszuk 12 egyenlő részre, majd mindegyik részből formázzunk hosszú rudakat. Ezután a rudakat tetszés szerint meghajlíthatjuk vagy összefonhatjuk, hogy a jellegzetes briós formát kapjuk.
- A megformázott briósokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kisebb távolságra, hogy legyen helyük kelni. Takarjuk le őket egy konyharuhával, és hagyjuk még 15 percig pihenni, hogy sütés közben is szép levegős és puha legyen a tészta.
- Egy kisebb tálban verjünk fel egy tojást, majd kenjük meg vele a briósok tetejét egy ecset segítségével. Ez ad majd nekik szép, aranybarna fényt a sütés során. Ha szeretnénk, megszórhatjuk a tetejüket nagy szemű kristálycukorral vagy egész mákszemekkel, hogy még dekoratívabb és ízletesebb legyen a végeredmény.
- Melegítsük elő a sütőt 200-220°C-ra (légkeveréses sütő esetén 190°C-ra), majd tegyük be a tepsit az előmelegített sütőbe. Süssük a briósokat kb. 15 percig, amíg szép aranybarna színt kapnak. Fontos, hogy figyeljük a sütést, mert a briós könnyen megéghet, ha túl sokáig marad bent.
- A sütőből kivéve hagyjuk a briósokat rácson legalább 10 percig hűlni, hogy a belsejük is megszilárduljon. Ezután már fogyaszthatjuk is őket – frissen, vajjal, lekvárral, mézzel vagy akár magában is nagyon finom!
Notes
Nutrition
Gyakran ismételt kérdések a Briós recepthez:
A briós egy édes, lágy textúrájú péksütemény, amely eredetileg Franciaországból származik, de szerte a világon népszerű, beleértve Magyarországot is. Jellegzetességei közé tartozik a könnyű, puha belső és az aranybarna, kissé ropogós külső.
A legjobb választás a finomliszt, mivel ez biztosítja a tészta könnyű és foszlós textúráját. A magasabb gluténtartalmú liszt, mint a kenyérliszt, túl keményé teheti a brióst.
Az élesztő aktiválásához használjon langyos tejet, amely körülbelül testhőmérsékletű (nem forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt). A tejbe keverjen egy kis cukrot, amely segít az élesztő aktiválásában.
A kelesztési folyamat során az élesztő gázt termel, ami megemeli a tésztát, és foszlós, légies textúrát biztosít. A megfelelő kelesztési idő alapvető a sikerhez.
Általában 200-220°C-on sül, körülbelül 15 percig. A pontos idő azonban függ a sütő tulajdonságaitól és méretétől. Késznek tekinthető, amikor aranybarna és ropogós a külső.
Légzárt edényben vagy folpackkal lefedve tárolja, hogy megőrizze frissességét. Általában 1-2 napig marad puha és ízletes.
Igen, elkészítheti a tésztát előző este, és hagyhatja keleszteni a hűtőszekrényben lassan egész éjjel. Így a következő napon csak formázni és sütni kell.
Ha a tészta túl ragacsos, óvatosan adjon hozzá több lisztet. Ha túl száraz, kevés langyos tejet vagy vizet adhat hozzá. Fontos, hogy óvatosan bánjon a hozzávalókkal, hogy ne változtassa meg jelentősen a tészta állagát.
Történet:
A briós egy hagyományos kelt tésztás péksütemény, amelyet már évszázadok óta készítenek. A puha briós különösen népszerű reggelire vagy uzsonnára, hiszen foszlós tésztája tökéletesen illik vajjal, lekvárral vagy mézzel. A házi elkészítése egyszerű, és az illata már sütés közben is meghozza az étvágyat. A klasszikus recept a francia pékségekből vált ismertté, de a magyar briós is egy igazi kedvenc lett az évek során.
Tálalás:
A frissen sült briós önmagában is finom, de érdemes vajjal, mézzel vagy házi lekvárral megkenni, hogy még ízletesebb legyen. A cukros briós különösen népszerű gyermekek körében, míg a mákos briós a hagyományos ízek kedvelőinek lehet tökéletes választás. Kávé, kakaó vagy egy bögre tej mellé is remekül illik. A házi péksütemények egyik előnye, hogy melegen, frissen fogyaszthatók, így garantáltan élvezhetőbbek, mint a boltban vásároltak.
Ital ajánló a Briós mellé:
Gyerekeknek:
- Meleg Csokoládé: Egy klasszikus választás, ami különösen télen tökéletes. Gazdag, krémes, és jól illik a briós édességéhez.
- Gyümölcstea: Egy könnyű, frissítő választás, különösen, ha gyümölcsös ízesítéssel választjuk. Cukor nélkül készítve egészséges alternatíva.
- Frissítő Limonádé: Hideg, frissítő, és egyszerűen elkészíthető. Citrom, víz, és egy kis cukor vagy méz keverékéből áll, gyümölcsdarabokkal tovább gazdagítható.
Felnőtteknek:
- Kávé vagy Cappuccino: A briós és a kávé klasszikus párosítása. A kávé keserűsége jól ellensúlyozza a briós édességét.
- Forralt Bor: Különösen a hideg hónapokban ajánlott. A fűszerek és a bor melegsége remekül kiegészíti a ízét.
- Tejeskávé vagy Latte Macchiato: Egy másik klasszikus kávéválasztás, amely krémesebb, és jól harmonizál a briós puha, édes jellegével.
Egészségügyi előnyök:
A házi briós előnye, hogy tartósítószer és mesterséges adalékanyagok nélkül készül, így egészségesebb alternatívát jelent a bolti péksüteményekhez képest. Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk, a rosttartalma magasabb lesz, ami segíti az emésztést. A házi készítésű péksütemények lehetőséget adnak arra, hogy csökkentsük a cukortartalmat, vagy akár mézzel vagy édesítőszerekkel helyettesítsük. A tojás és a tej fehérjét és kalciumot biztosít a szervezet számára, így a briós reggelire vagy tízóraira is jó választás lehet.
Variációk:
A klasszikus recept számos módon variálható. Az édesebb verzióhoz csokoládédarabokat, mazsolát vagy kandírozott gyümölcsöket adhatunk a tésztához. A mákos briós és a darált dióval töltött briós a hagyományos ízek kedvelőinek lehet tökéletes választás. Ha különlegesebb változatot szeretnénk, kakaóport vagy fahéjat is keverhetünk a tésztába, így még gazdagabb lesz az ízvilág. A sós is egy izgalmas alternatíva, amelybe reszelt sajt, pirított magvak vagy fűszerek is kerülhetnek.
Érdekességek:
A briós eredetileg Franciaországból származik, és már a 17. században is ismerték. Egyes források szerint XIV. Lajos udvarában is népszerű volt ez a kelt tésztás péksütemény. A magyar pékségekben is régóta kapható, és számos vidéki recept létezik rá, ahol különböző formákban és ízesítésekkel készítik. A briós szó a francia „broyer” igéből ered, amely dagasztást vagy összetörést jelent, utalva a tészta készítésének folyamatára. A mai napig népszerű reggeli sok országban, és számos változata ismert világszerte.