A briós – A francia konyha finomsága
Briós recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.
A Briós, vagy más néven a francia kifli, egy hihetetlenül finom és változatos péksütemény. A frissen sült illata garantáltan elcsábítja az érzékeidet, és megnyeri a szívedet. Ha kedveled a kelt tésztákat, akkor érdemes kipróbálnod a Briós sütését, hiszen nem csak rendkívül ízletes, de egyszerűen elkészíthető.
Briós
Hozzávalók
a briósok megkenéséhez:
- 1 db tojás villával felvert
Elkészítés
- Keverjünk össze 1 evőkanál cukrot a langyos tejjel, majd adjuk hozzá az élesztőt. Hagyjuk állni, amíg halványbarna hab képződik a tej tetején. Ez jelzi, hogy az élesztő aktiválódott.
- Szitáljuk a lisztet egy mély tálba. Adjuk hozzá a sót, a maradék cukrot, az élesztős tejet és az olvasztott (de nem forró) vajat. Gyúrjuk össze az alapanyagokat, amíg sima, az edény falától elváló tésztát nem kapunk.
- Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk, hogy kb. fél óra alatt duplájára, vagy akár két és félszeresére keljen.
- Amikor a tészta megkelt, osztjuk 12 egyenlő részre. Készítsünk belőlük hosszú rudakat, majd hajlítsuk vagy fonjuk őket briós formára. Takarjuk le őket konyharuhával, és hagyjuk még 15 percig kelni.
- Kenjük meg a briósokat felvert tojással, majd szórjuk meg őket cukorral vagy darált mákkal.
- Süsük a briósokat 200-220°C-on előmelegített sütőben, amíg aranybarna színt nem kapnak. A sütési idő kb. 15 perc, de figyeljünk rá, hogy ne égjenek meg.
Jegyzetek
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Briós recepthez:
A briós egy édes, lágy textúrájú péksütemény, amely eredetileg Franciaországból származik, de szerte a világon népszerű, beleértve Magyarországot is. Jellegzetességei közé tartozik a könnyű, puha belső és az aranybarna, kissé ropogós külső.
A legjobb választás a finomliszt, mivel ez biztosítja a tészta könnyű és foszlós textúráját. A magasabb gluténtartalmú liszt, mint a kenyérliszt, túl keményé teheti a brióst.
Az élesztő aktiválásához használjon langyos tejet, amely körülbelül testhőmérsékletű (nem forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt). A tejbe keverjen egy kis cukrot, amely segít az élesztő aktiválásában.
A kelesztési folyamat során az élesztő gázt termel, ami megemeli a tésztát, és foszlós, légies textúrát biztosít. A megfelelő kelesztési idő alapvető a sikerhez.
Általában 200-220°C-on sül, körülbelül 15 percig. A pontos idő azonban függ a sütő tulajdonságaitól és a briós méretétől. Késznek tekinthető, amikor aranybarna és ropogós a külső.
A brióst légzárt edényben vagy folpackkal lefedve tárolja, hogy megőrizze frissességét. Általában 1-2 napig marad puha és ízletes.
Igen, elkészítheti a tésztát előző este, és hagyhatja keleszteni a hűtőszekrényben lassan egész éjjel. Így a következő napon csak formázni és sütni kell.
Ha a tészta túl ragacsos, óvatosan adjon hozzá több lisztet. Ha túl száraz, kevés langyos tejet vagy vizet adhat hozzá. Fontos, hogy óvatosan bánjon a hozzávalókkal, hogy ne változtassa meg jelentősen a tészta állagát.
Történet:
Eredetileg egy zsidó hagyományokra épülő sütemény, amelyet az ünnepeken, különösen a szombat előtti napon, a szombat ünneplésének jegyében készítettek. Az idők során Európa-szerte elterjedt, és számos variációja ismert. A magyar briós egy rendkívül finom, puha, édes kelt tészta, amelynek elkészítése időigényes, de mindenképpen megéri a fáradságot.
Tálalás:
A briós tökéletes kiegészítője a reggeli kávénak vagy teának, és számos módon tálalható. Próbáld ki friss vajjal vagy finom házi lekvárral. Ha szeretnél valami extra különlegességet, akkor ajánlom, hogy készíts hozzá friss gyümölcsöket, mint a szamóca vagy az áfonya, esetleg némi tejszínhabot.
Ital ajánló a Briós mellé:
Gyerekeknek:
- Meleg Csokoládé: Egy klasszikus választás, ami különösen télen tökéletes. Gazdag, krémes, és jól illik a briós édességéhez.
- Gyümölcstea: Egy könnyű, frissítő választás, különösen, ha gyümölcsös ízesítéssel választjuk. Cukor nélkül készítve egészséges alternatíva.
- Frissítő Limonádé: Hideg, frissítő, és egyszerűen elkészíthető. Citrom, víz, és egy kis cukor vagy méz keverékéből áll, gyümölcsdarabokkal tovább gazdagítható.
Felnőtteknek:
- Kávé vagy Cappuccino: A briós és a kávé klasszikus párosítása. A kávé keserűsége jól ellensúlyozza a briós édességét.
- Forralt Bor: Különösen a hideg hónapokban ajánlott. A fűszerek és a bor melegsége remekül kiegészíti a ízét.
- Tejeskávé vagy Latte Macchiato: Egy másik klasszikus kávéválasztás, amely krémesebb, és jól harmonizál a briós puha, édes jellegével.
Alternatív hozzávalók:
- Ha szeretnél valami mást kipróbálni, a vajat cserélheted extra szűz olívaolajra, amely más, de ugyanolyan finom ízt kölcsönöz a briósnak.
- Az élesztő helyett használhatsz szódabikarbónát vagy sütőport is, bár az eredmény kissé eltérő lehet.
- Ha szeretnéd a gluténmentesen elkészíteni, használj gluténmentes lisztet.
- A tej helyett használhatsz növényi tejeket, például mandula-, szója- vagy kókusztejet.
- A mák helyett szórj rá napraforgó- vagy tökmagot, esetleg használj durvára darált diót vagy mogyorót.
- Ha valami egészen különleges ízre vágysz, akkor próbáld ki kakaóporral vagy fahéjjal a tészta bekeverésénél, hogy különleges, csokis vagy fahéjas ízvilággal rendelkezzen.
Egészségügyi előnyök:
A briós, mint kelt tészta, alapvetően szénhidrátokban gazdag. Ezek a szénhidrátok energiaforrást biztosítanak a szervezet számára. Emellett a tej hozzájárul a kalciumtartalmához, ami fontos a csontok egészségének fenntartásában. Ha növényi tejekkel helyettesíted a tejet, további tápanyagokat is hozzáadhatsz, például az mandulatej omega-3 zsírsavakat tartalmaz. A vaj hozzájárul az egészséges zsírtartalmához, amely segíthet a szervezet vitaminok felszívásában.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a briós édes sütemény, így mértékkel kell fogyasztani. Ha egészségesebb változatot szeretnél, próbálkozz teljes kiőrlésű liszttel, cukormentes édesítőszerekkel és hozzáadott magvakkal a tápérték növelésére.
Variációk:
A brióst számos módon variálhatod, a hozzávalóktól kezdve az elkészítés módjáig.
- Cukormentes : Használj cukormentes édesítőszert, mint például az eritrit vagy a sztevia a cukor helyett.
- Teljes kiőrlésű : Cseréld le a fehér lisztet teljes kiőrlésű lisztre egészségesebb, rostban gazdagabb változatért.
- Vegán: Használj növényi tejet és margarint a tej és a vaj helyett, a tojást pedig cseréld le növényi alapú tojáspótlóra vagy lenmag- vagy chia mag „tojásra”.
- Gyümölcsös briós: Adj hozzá friss vagy szárított gyümölcsöket, mint például áfonyát, ribizlit, mazsolát vagy sárgabarackot a tésztához.
Érdekességek:
- A neve a jiddis „barchu” szóból származik, amely „áldást” jelent. Ez a sütemény a zsidó ünnepek egyik fontos részét képezi.
- A brióst gyakran használják egy francia reggeli részeként, különösen a nagyobb városokban, ahol a pékségek kora reggel elkészítik őket.
- Formája is jelentéssel bír. A hagyományos briós háromszögű formájú, amely a zsidó hagyományban Ábrahám, Izsák és Jákób patriarchákat szimbolizálja.
- Számos változatban ismert világszerte, például vannak csokoládés, mazsolás, mandulás és még sok más ízesítésű briósok.