Friss és krémes Budai saláta, amely fejes salátából, sonkából, tojásból és mustáros öntetből készül. A salátát vékonyra szeletelt retkek és friss petrezselyem díszítik. Budai saláta

Budai saláta

Húsos saláta Saláta

Budai saláta – Friss és könnyű magyar hideg előétel

Budai saláta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

A Budai saláta egy könnyű és ízletes hideg előétel, amely tökéletes választás ebédre vagy vacsorára. A friss fejes saláta, sonka, tojás és mustáros öntet harmonikus kombinációja frissítő és laktató fogást eredményez. Gyorsan elkészíthető, egészséges és számos módon variálható. Próbáld ki ezt a magyar saláta receptet, és élvezd a klasszikus ízeket!

Friss és krémes Budai saláta, amely fejes salátából, sonkából, tojásból és mustáros öntetből készül. A salátát vékonyra szeletelt retkek és friss petrezselyem díszítik.

Budai saláta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Budai saláta.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 25 minutes
Összesen 25 minutes
Course hideg előétel
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 285 kcal

Ingredients
  

az öntethez:

Instructions
 

  • Egy kis tálban keverjük össze az olajat, a frissen facsart citromlevet és a mustárt. Alaposan dolgozzuk össze, hogy az alapanyagok egyenletesen elkeveredjenek. Ezután adjunk hozzá egy csipet porcukrot, egy kevés sót és frissen őrölt fekete borsot. Újra keverjük össze, majd tegyük a hűtőszekrénybe, hogy az ízek jól összeérjenek, amíg a saláta többi részét elkészítjük.
  • A fejes salátát leveleire szedjük, majd folyó víz alatt alaposan megmossuk, hogy eltávolítsuk róla az esetleges szennyeződéseket. Egy salátacentrifuga segítségével vagy konyhai papírtörlővel teljesen megszárítjuk. Ezután a leveleket vékony csíkokra vágjuk, és egy nagyobb tálba tesszük. Amíg a többi hozzávalót előkészítjük, a salátát is tegyük a hűtőbe, hogy roppanós maradjon.
  • A tojásokat tegyük egy kisebb lábosba, öntsünk rájuk annyi hideg vizet, hogy bőven ellepje őket, majd forraljuk fel. Miután a víz felforrt, mérsékeljük a hőt, és főzzük a tojásokat további 10-12 percig, hogy keményre főjenek. Amint elkészültek, öntsük le róluk a forró vizet, majd helyezzük őket hideg vízbe, hogy könnyebb legyen megpucolni. A kihűlt tojásokat hámozzuk meg, majd reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. A reszelt tojást tegyük félre.
  • A gépsonkát először vékony csíkokra vágjuk, majd azokat még kisebb kockákra aprítjuk. Ezután a sonkát is hűtőszekrénybe tesszük, hogy friss maradjon, amíg összeállítjuk a salátát.
  • A vöröshagymát megtisztítjuk, majd éles késsel vékony karikákra szeleteljük. Egy kisebb tálba tesszük, megsózzuk, és kézzel enyhén összeforgatjuk, hogy egy kicsit megpuhuljon és elveszítse a csípősségét.
  • Egy nagyobb salátástálba először a felcsíkozott fejes salátát helyezzük el. Erre rászórjuk a sózott vöröshagyma-karikákat, majd az apróra vágott gépsonkát és a reszelt tojást is hozzáadjuk.
  • Az előzőleg behűtött öntetet elővesszük a hűtőből, még egyszer alaposan elkeverjük, majd egyenletesen ráöntjük a salátára. Két villa vagy egy salátáskanál segítségével óvatosan összeforgatjuk az egészet, ügyelve arra, hogy a hozzávalók ne törjenek össze, de az öntet mindenhol jól bevonja az alapanyagokat.
  • A kész salátát lefedjük, és legalább 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor pirított kenyérszeletekkel vagy friss bagettel kínáljuk.

Notes

Jó étvágyat a Budai saláta-hoz!

Nutrition

Kalória: 285kcalSzénhidrát: 7gFehérje: 12gZsír: 24gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gTranszzsír: 1gKoleszterin: 179mgNátrium: 682mgKálium: 294mgRost: 2gCukor: 3gA-vitamin: 1600IUC-vitamin: 7mgKalcium: 56mgVas: 2mg
Keyword Budai saláta, Budai saláta recept, Egyszerű hideg előétel, Egyszerű saláta recept, Fejes saláta recept, Friss saláta recept, Hideg előétel, Magyar saláta, Magyaros saláta ötlet, Mustáros öntet salátához, Saláta pirított kenyérrel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Budai saláta recepthez:

Mi az a Budai saláta?

A Budai saláta egy magyar eredetű saláta, amely friss fejes salátát, keményre főzött tojást, vékonyra szeletelt gépsonkát és vöröshagymát tartalmaz, mindezt egy mustáros-citromos öntettel ízesítve. A recept könnyű, de ízletes, tökéletes kiegészítője lehet bármilyen étkezésnek.

Milyen alkalmakra ajánlott a Budai saláta?

Ez a saláta rendkívül sokoldalú, így kiválóan alkalmas mindennapi ebédekhez és vacsorákhoz, valamint különleges alkalmakra is. Nyári grillezések vagy családi összejövetelek ideális kiegészítője lehet.

Hogyan tároljam a maradék Budai salátát?

A Budai salátát legjobb frissen fogyasztani, de ha maradék van, légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben tárolható 1-2 napig. Fontos, hogy az öntetet csak közvetlenül a fogyasztás előtt adjuk hozzá, hogy a saláta friss és ropogós maradjon.

Lehet változtatni az öntet összetevőin?

Természetesen! Bár az eredeti recept citromlével, mustárral, olajjal, sóval, porcukorral és fekete borssal készül, kísérletezhetsz más összetevőkkel is az ízlésednek megfelelően. Próbálj ki például balzsamecetet a citromlé helyett vagy adj hozzá egy kis mézet a mustár mellé, hogy édesebb ízvilágot kapj.

Milyen italt ajánlanál a salátához?

Gyerekek számára frissítő házi limonádé vagy gyümölcsös jégtea kiváló választás. Felnőtteknek egy könnyű fehérbor vagy gyümölcsös sangria illik hozzá a legjobban, amelyek kiemelik a saláta friss, nyárias ízét.

Történet:

A Budai saláta egy magyar saláta recept, amely friss és könnyű fogásként tökéletes választás hideg előételként, ebédre vagy vacsorára. A sonkás saláta és a tojásos saláta kombinációja egyedi ízvilágot ad ennek az ételnek, amely egyszerűen elkészíthető, mégis laktató. A mustáros öntet és a citromos salátaöntet harmonikusan egészíti ki a fejes saláta frissességét, miközben a vöröshagyma enyhe csípőssége még izgalmasabbá teszi.

Tálalás:

A Budai salátát hűtőben pihentetés után érdemes friss bagettel vagy pirított kenyérszeletekkel kínálni. A salátástálban szervírozott fogás látványos és ínycsiklandó, főleg ha friss zöldségekkel és magyaros salátaöntettel tálaljuk. Hideg előételként vagy akár könnyű főételként is megállja a helyét, különösen nyári napokon, amikor jól esik egy könnyű saláta vacsorára.

Ital ajánló a Budai saláta mellé:

Gyerekeknek:

  • Házi Limonádé: Frissítő és egyszerűen elkészíthető. Keverj össze frissen facsart citromlevet, vizet, egy kevés mézet vagy cukrot ízlés szerint, és díszítsd friss mentalevelekkel. Ez az ital tökéletesen harmonizál a Budai saláta frissességével.
  • Gyümölcsös Jégtea: Válassz egy ízesített gyümölcsteát, például epret vagy málnát, hűtsd le, és adj hozzá friss gyümölcsdarabokat, mint például eper vagy citrom. Ez egy kellemesen édes kísérője a salátának, ami garantáltan örömet okoz a gyerekeknek.

Felnőtteknek:

  • Szóda Víz Citrommal és Menthával: Egy egyszerű, mégis felfrissítő ital, ami jól kiegészíti a saláta ízét. A citrom és menta frissessége remekül harmonizál a Budai saláta ízvilágával.
  • Fehérboros Sangria: Egy könnyű, gyümölcsös sangria fehérborból, szódavízzel, friss gyümölcsdarabokkal (például narancs, citrom, lime, eper) és egy kevés cukorral vagy mézzel ízesítve. Ez az ital elegáns és ünnepélyes választás, ami jól illik a saláta mellé, különösen egy nyári estén.

Alternatív hozzávalók:

A gépsonka helyett használhatunk csirkemell sonkát, pulykasonkát, vagy akár füstölt sonkát, ha intenzívebb ízvilágra vágyunk. A mustáros öntethez adhatunk egy kevés tejfölt vagy görög joghurtot, hogy krémesebb állagot kapjunk. A tojásos salátát dúsíthatjuk reszelt sajttal vagy pirított dióval egy extra ropogós textúráért. Ha pedig egy kicsit pikánsabb változatot szeretnénk, próbáljuk ki egy kevés tormakrémmel vagy csípős mustárral az öntetben.

Egészségügyi előnyök:

A Budai saláta nemcsak finom, hanem tápláló is, hiszen a fejes saláta rostokban gazdag, támogatja az egészséges emésztést, és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően kiváló választás lehet diétás étrendhez is. A tojásos salátafehérjeforrás, amely segíti az izomépítést és hosszabb ideig teltségérzetet biztosít. A mustáros öntet citrommal és olajjal készül, ami jótékony hatással lehet az anyagcserére és az immunrendszer működésére. A vöröshagyma erős antioxidánsokat tartalmaz, hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez, valamint gyulladáscsökkentő hatású.

Variációk:

A Budai saláta recept könnyen alakítható az egyéni ízlés szerint. A gépsonka helyett használhatunk grillezett csirkemellet, ha egy egészségesebb, fehérjedús változatot szeretnénk. A tojásos salátához adhatunk avokádót vagy fetát, hogy még krémesebb legyen. A vöröshagyma helyett választhatunk lilahagymát az enyhébb, édesebb ízvilág érdekében. Az öntethez egy kevés balzsamecet vagy méz hozzáadásával még gazdagabb ízhatást érhetünk el. Aki szereti a ropogós textúrát, szórhat rá pirított diót, mandulát vagy tökmagot.

Érdekességek:

A Budai saláta elnevezés arra utalhat, hogy ez az étel Budapest gasztronómiai hagyományaihoz köthető, vagy az egykori budai vendéglőkben népszerű fogás volt. A sonkás saláták Európa-szerte ismertek, és számos változatuk létezik a német Wurstsalat-tól kezdve a francia Lyonnaise salátáig. A mustáros-citromos öntet hasonlóságot mutat a klasszikus francia vinaigrette-mártással, amelyet számos saláta alapjaként használnak világszerte. Érdekesség, hogy a tojásos saláta sok kultúrában a reggeli étkezés része, míg ebben a receptben hideg előételként vagy könnyű vacsoraként kap szerepet.

(össznézettség: 859, mai nézettség: 1 )
Tagged
4 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése