Bugaci palacsinta
Palacsinta Tészták

Bugaci palacsinta

Bugaci palacsinta – A hagyományos magyar édesség

Bugaci palacsinta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

A magyar konyha tele van különleges ételekkel és finomságokkal. Az egyik ilyen hagyományos étel a Bugaci palacsinta, amelyet már évszázadok óta készítenek a magyar családok. Ez a hagyományos édesség a Bugac vidékén népszerű, és mostanra az egész országban elterjedt.

Bugaci palacsinta

Bugaci palacsinta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bugaci palacsinta.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 367 kcal

Hozzávalók
  

  • 8 db palacsinta sima édes
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 20 dkg baracklekvár
  • 1 dl barackpálinka kecskeméti

Elkészítés
 

  • Az összes palacsintát behajtjuk úgy, hogy háromszög alakúak legyenek, majd az összeset egymás mellé rendezzük egy tálon.
  • A citromhéjjal és a vaníliás cukorral meghintjük őket.
  • Ezután a lekvárt egy lábosba tesszük, kevés vizet adunk hozzá, így felforraljuk, majd hozzáöntjük a pálinka felét, és ezt az egészet a palacsintákra folyatjuk.
  • Sütőben átmelegítjük a tálat, majd a megmaradt pálinkát felforrósítjuk, a palacsintákra öntjük, és meggyújtjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bugaci palacsinta-hoz!

Nutrition

Kalória: 367kcalSzénhidrát: 54gFehérje: 5gZsír: 8gTelített zsír: 2gTöbbszörösen telítetlen zsír: 0.004gEgyszeresen telítetlen zsír: 0.001gKoleszterin: 47mgNátrium: 0.5mgKálium: 7mgÉlelmi rost: 0.1gCukor: 28gVitamin C: 2.5mgKalcium: 1mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, palacsinta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Bugaci palacsinta egy hagyományos magyar desszert, amelyet eredetileg a Bugac nevű településről neveztek el. Bugac egy híres puszta Magyarországon, ahol a hagyományos pásztorkodás és lovas hagyományok még mindig életben vannak. A Bugaci palacsinta a puszta ízeit és illatait idézi fel, és a helyi alapanyagokra épül. Ez az édes palacsintaféle a baracklekvár és a barackpálinka kombinációjával különleges ízélményt nyújt.

Tálalás:

A Bugaci palacsintát általában melegen szolgálják fel, így a lekvár és a pálinka finom és folyékony marad. A palacsintákat tekerd fel, majd helyezd őket egy tányérra. Díszítheted őket egy kevés porcukorral vagy friss mentalevelekkel. Akár tejszínhabot is adhatsz hozzá, hogy még krémesebbé váljon. A Bugaci palacsinta tökéletes választás desszertként vagy akár egy különleges reggeli vagy délutáni csemegeként is.

Alternatív hozzávalók:

  • Ahelyett, hogy sima édes palacsintát használnál, készíthetsz teljes kiőrlésű vagy gluténmentes palacsintát is.
  • A baracklekvár helyett más gyümölcslekvárt is felhasználhatsz, például málna-, eper- vagy szilvalekvárt.
  • Ha nem szereted vagy nem szeretnéd alkoholosan elkészíteni, akkor hagyhatod ki a barackpálinkát, és használhatsz helyette egy kevés narancslét vagy vízzel hígított baracklekvárt.

Egészségügyi előnyök:

A Bugaci palacsinta, bár egy desszert, néhány egészségügyi előnnyel is járhat, különösen, ha az alábbi módosításokat eszközölöd:

  1. Teljes kiőrlésű palacsinta: A palacsintákat teljes kiőrlésű lisztből készítsd el, hogy több rostot és tápanyagot tartalmazzanak. A rost segíthet az emésztésben és a teltségérzet fenntartásában.
  2. Gyümölcslekvár: A baracklekvár mellett választhatsz olyan lekvárokat, amelyek kevesebb cukrot tartalmaznak, vagy akár házi készítésűt. Friss gyümölcsöt is adhatsz hozzá, például felszeletelt epret vagy áfonyát.
  3. Alkoholmentes verzió: Ha nem szeretnél alkoholt felhasználni, egyszerűen hagyhatod ki a barackpálinkát a receptből. Ez csökkenti az alkoholfogyasztást és ideálisabbá teszi a desszertet a gyerekek vagy azok számára, akik nem fogyasztanak alkoholt.

Variációk:

  • Töltött: A palacsinták közé adhatsz egyéb tölteléket is, például túrót, diókrémet vagy csokoládékrémet. Így gazdagabb és változatosabb ízvilágot kapsz.
  • Sós változat: Ha inkább sós ízekre vágysz, készíthetsz sós Bugaci palacsintát is. Ehhez a palacsintákat sóval, friss zöldfűszerekkel és például sonkával vagy sajttal töltheted meg.

Érdekességek:

  • A nevét a Bugac puszta ihlette, amely a Duna-Tisza köze vidékén található Magyarországon. A puszta híres a hagyományos pásztorkodásról és lovas hagyományokról.
  • A palacsinta készítéséhez használt barackpálinka, különösen a Kecskeméti, híres és elismert ital Magyarországon.
  • A Bugaci palacsinta egyike a hagyományos magyar palacsintáknak, amelyeket gyakran különleges alkalmakra vagy ünnepekre készítenek.
(össznézettség: 306, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating