Bugaci töltött csirke Bugaci töltött csirke

Bugaci töltött csirke

Csirke Szárnyas

Bugaci töltött csirke: Magyarországi ízutazás

Bugaci töltött csirke recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A magyar konyha gazdag, ízletes és változatos, amit jól tükröz ez a különleges Bugaci Töltött Csirke recept. Ebben az ételben az ízek és textúrák egyedülálló kombinációja kényezteti az ízlelőbimbókat, miközben egy kis ízelítőt kapunk az ország gazdag gasztronómiai hagyományairól. A ropogósra sütött csirke bőr alatt megbújik a füstös szalonna, gomba, máj és tojások harmóniája, amit a finom rizzsel és friss zöldségekkel együtt találunk. Készítsd el te is ezt az autentikus magyar ételt, és varázsolj egy kis magyar hangulatot az asztalodhoz!

Bugaci töltött csirke

Bugaci töltött csirke

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bugaci töltött csirke.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 1 óra 50 perc
Teljes idő 2 hours 20 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1012 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A szalonnát felkockázzuk és zsírját kisütjük egy serpenyőben.
  • A májat kockákra vágjuk, majd a szalonnazsíron megpirítjuk a májat, gombát és az apróra vágott petrezselymet.
  • A cukorborsót megfőzzük, majd leszűrjük.
  • A kemény tojást megpucoljuk és kockákra vágjuk.
  • Egy nagy tálban összekeverjük a főtt rizst, a cukorborsót, a kemény és a nyers tojást, valamint a gombás máj keveréket.
  • A csirkét belülről sózzuk és borsozzuk, majd a töltelékkel megtöltjük.
  • Az előmelegített sütőben vagy grillen aranybarnára és ropogósra sütjük a csirkét.
  • Amikor kész, szeletekre vágjuk és tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bugaci töltött csirke-hez!

Tápérték

Kalória: 1012kcalSzénhidrát: 46gFehérje: 49gZsír: 69gTelített zsír: 24gTöbbszörösen telítetlen zsír: 11gEgyszeresen telítetlen zsír: 29gTrans Fat: 0.2gKoleszterin: 382mgNátrium: 537mgKálium: 706mgÉlelmi rost: 3gCukor: 2gVitamin A: 4741IUVitamin C: 21mgKalcium: 60mgVas: 6mg
Keyword Bugaci, csirke, Töltött
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Bugac, az Alföld szívében fekvő falu, híres a puszta szépségéről, a hagyományos magyar vendégszeretetről és a finom ételekről. Az emberek itt évszázadok óta alkotnak ízletes ételeket a helyi alapanyagokból. A Bugaci Töltött Csirke nem csak egy étel, hanem egy utazás az időben, mely reflektál a régió gazdag gasztronómiai örökségére. A családok generációról generációra adták tovább ezt a receptet, amelynek minden egyes hozzávalója egy-egy fejezetet képvisel a történelemben.

Tálalás:

Ahhoz, hogy a Bugaci Töltött Csirkét méltóképpen tálald, szolgáld fel a csirkét egy nagy, hagyományos tálon, körítve friss petrezselyemmel. Egy szelet narancs vagy citrom a tálcán nem csak színt visz a tálalásba, de a friss aromákkal is kiegészíti az ételt. Mellé kínálj egy adag friss, házi kovászos uborkát vagy tejfölt, ami tökéletes kiegészítője a gazdag és ízletes tölteléknek.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Alma-Málna Limonádé: Frissítő kombináció édes almából és savanykás málnából. Egy kis mentával és jéggel tökéletes nyári ital.
  2. Gyümölcstea: Kamilla alapú tea, amelybe friss gyümöllcseket (pl. eper vagy narancs) adunk, és hagyjuk kihűlni. Így nemcsak finom, de a koffeinmentes tea még egészséges is.
  3. Kókuszvíz: Természetes elektrolitokban gazdag, ami kiváló a gyerekek számára a kiegyensúlyozott hidratáció érdekében.

Felnőtteknek:

  1. Egri Bikavér: Ez a hagyományos magyar vörösbor tökéletesen kiegészíti a Bugaci töltött csirke gazdag ízeit. A bor bogyós gyümölcsös jegyei és enyhe fűszeressége jól illik a csirke és a fűszerezéséhez.
  2. Szénsavas ásványvíz citrommal és mentával: Egy könnyed, frissítő ital, ami tökéletesen ellensúlyozza az étel gazdagságát.
  3. Fűszeres Alma Cider: Egy meleg, fűszeres alma cider, amelynek ízei harmonizálnak a Bugaci Töltött Csirkével. Hideg hónapokban ideális választás.

Alternatív hozzávalók:

  • Szalonna helyett: Ha szeretnéd csökkenteni az étel zsírtartalmát vagy vegetáriánus változatot készíteni, használj olívaolajat a szalonna helyett.
  • Gomba helyett: Ha valaki nem szereti a gombát vagy allergiás rá, cserélje le sütőtök vagy padlizsán kockákra.
  • Szárnyasmáj helyett: Azok számára, akik nem kedvelik a máj ízét, cseréljék le darált húsra vagy tofu kockákra, amelyeket előzetesen pácolj egy kevés szójaszósszal és fokhagymával.
  • Zöldborsó helyett: A zöldborsót cserélheted babra, zöldbabra vagy akár mirelit vegyes zöldségre is.

Egészségügyi előnyök:

  • Csirke: A csirkehús alacsony zsírtartalmú, magas fehérjeforrás, ami segít az izomépítésben és az energiaellátásban.
  • Gomba: Gazdag antioxidánsokban és B-vitaminokban, amelyek javítják az agyfunkciót és csökkentik a gyulladást.
  • Zöldborsó (cukorborsó): Magas rost- és fehérjetartalma miatt kiváló forrása a táplálkozásnak, és segít a jó emésztésben.
  • Rizs: Jó szénhidrátf forrás, ami hosszantartó energiát biztosít.

Variációk:

  1. Pulyka: A csirke helyett használj pulykát egy alacsonyabb zsírtartalmú, de mégis ízletes alternatíváért.
  2. Quinoa: Cseréld le a rizst quinoára egy magasabb rost- és fehérjetartalmú változatért.
  3. Fűszerezés: Próbáld ki különböző fűszerekkel, mint a kakukkfű, rozmaring vagy fokhagyma a töltelékben, hogy egyedi ízjegyeket adj hozzá.

Érdekességek:

  • A “töltött” ételek koncepciója számos kultúrában megtalálható, a dolmáktól kezdve a mexikói chiles rellenosig. A töltött csirke azonban egy olyan különleges változat, amely a húst és a tölteléket egybe integrálja, kínálva egy gazdag, komplex ízélményt.
  • Bár a Bugaci Töltött Csirke a magyar konyhához köthető, hasonló receptek szerte a világon ismertek, ahol a helyi hagyományok és alapanyagok alakítják a receptet.
  • A töltött csirke kiváló választás ünnepekre és különleges alkalmakra, mivel látványos, ízletes és az elkészítése is igazi szeretettel teli folyamat.
(össznézettség: 68, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. Required fields are marked *

Recipe Rating