Bugaci töltött csirke frissen sütve, ropogós aranybarna bőrrel, ízletes rizzsel, zöldségekkel és fűszerekkel töltve. A tálalás friss paradicsommal, uborkával és petrezselyemzölddel díszítve. Bugaci töltött csirke

Bugaci töltött csirke

Csirke Szárnyas

Bugaci töltött csirke – Magyaros, szaftos és ízletes fogás

Bugaci töltött csirke recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A Bugaci töltött csirke egy hagyományos magyaros csirkés étel, amelyet gazdag és szaftos csirkemájas, gombás, füstölt szalonnás töltelékkel készítenek. Ez a töltött csirke recept kiváló választás egy családi ebédre vagy ünnepi vacsorára. Ismerd meg az eredeti elkészítési módot és variációit, hogy te is tökéletesre süthesd ezt a hagyományos magyar fogást!

Bugaci töltött csirke frissen sütve, ropogós aranybarna bőrrel, ízletes rizzsel, zöldségekkel és fűszerekkel töltve. A tálalás friss paradicsommal, uborkával és petrezselyemzölddel díszítve.

Bugaci töltött csirke

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bugaci töltött csirke.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 30 minutes
Sütés/Főzés 1 hour 50 minutes
Összesen 2 hours 20 minutes
Fogás főétel
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 1012 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben közepes lángon elkezdjük kiolvasztani a zsírját. Addig pirítjuk, amíg a szalonnadarabkák ropogósra sülnek, és a kisült zsír szép aranybarna lesz. A kisült szalonnadarabokat kivesszük a zsírból, és félretesszük, mert később a töltelékhez keverjük.
  • A csirkemájat alaposan megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. A gombát is hasonló méretűre daraboljuk. Az előzőleg kisütött szalonnazsírban közepes lángon megpirítjuk a májat és a gombát. Kevergetve sütjük őket, amíg a máj kifehéredik és a gomba megpuhul. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és még 1-2 percig kevergetjük, hogy az ízek összeérjenek. Ezután félretesszük hűlni.
  • Egy kisebb lábasban vizet forralunk, majd beledobjuk a zöldborsót. Pár percig főzzük, amíg megpuhul, de még élénkzöld marad. Ezután leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük, hogy megtartsa szép színét.
  • A tojást keményre főzzük (kb. 10 perc főzés után hideg vízbe tesszük, hogy könnyebben hámozható legyen). Miután kihűlt, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.
  • Egy nagy keverőtálba tesszük a már megfőtt rizst, majd hozzáadjuk a megpárolt májas-gombás keveréket, a főtt és a nyers tojást, a főtt zöldborsót, valamint az előzőleg kisütött szalonnadarabokat. Ízlés szerint sóval és őrölt fekete borssal fűszerezzük. Az egészet alaposan összekeverjük, hogy a töltelék egyenletesen összeálljon.
  • A csirkét előkészítjük: kívül-belül alaposan megtisztítjuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. Belülről sózzuk és borsozzuk, hogy az ízek még jobban átjárják a húst. Ezután a tölteléket egyenletesen a csirke belsejébe kanalazzuk, ügyelve arra, hogy ne tömjük túl szorosan, mert sütés közben a töltelék kicsit dagadhat.
  • A megtöltött csirkét egy kivajazott vagy kizsírozott tepsibe helyezzük. A csirke bőrét kívülről is bekenjük egy kevés zsírral, hogy a sütés végére szép aranybarnára és ropogósra süljön.
  • Az előmelegített sütőben 180°C-on sütjük kb. 1 óra 50 percig. Sütés közben időnként locsoljuk meg a saját szaftjával, hogy a hús ne száradjon ki. Ha szükséges, a sütés utolsó 15 percében a hőfokot kicsit megemelhetjük (200°C-ra), hogy a bőr még ropogósabb legyen.
  • A megsült csirkét pár percig pihentetjük, majd éles késsel felszeleteljük. Friss petrezselymes burgonyával, párolt zöldségekkel vagy egy egyszerű friss salátával tálalhatjuk.

Jegyzet

Jó étvágyat a Bugaci töltött csirke-hez!

Kalória

Kalória: 1012kcalSzénhidrát: 46gFehérje: 49gZsír: 69gTelített zsír: 24gTöbbszörösen telítetlen zsír: 11gEgyszeresen telítetlen zsír: 29gTranszzsír: 0.2gKoleszterin: 382mgNátrium: 537mgKálium: 706mgRost: 3gCukor: 2gA-vitamin: 4741IUC-vitamin: 21mgKalcium: 60mgVas: 6mg
Keyword Bugaci töltött csirke, Csirkés ételek, Friss saláta csirke mellé, Magyar konyha húsételei, Magyaros csirke ételek, Magyaros töltött csirke, Petrezselymes burgonya csirkéhez, Rizses töltelék csirkéhez, Tejfölös mártás csirkéhez
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Bugaci töltött csirke recepthez:

Mi az a a Bugaci töltött csirke?

A Bugaci töltött csirke egy tradicionális magyar fogás, amely egy gazdagon töltött, egész csirkét jelent. A töltelék általában füstölt szalonnát, gombát, zöldborsót, tojást, csirkemájat, petrezselymet és főtt rizst tartalmaz, amelyek ízletes kombinációját kínálják. Ez az étel különleges módon ötvözi a hagyományos magyar ízeket és a csirkehús gazdagságát, így ideális választás ünnepi alkalmakra vagy hétvégi családi ebédekre. A töltött csirke sütése előtt a húst belülről sózzák és borsozzák, hogy még ízletesebb legyen. Az elkészítése során a csirkét gyakran aranybarnára sütik a sütőben vagy grillezik, hogy a bőre ropogós legyen, míg a belseje omlós és szaftos marad.

Mi teszi különlegessé a Bugaci töltött csirkét?

A különlegességét a gazdag és ízletes töltelék adja, amely füstölt szalonnát, gombát, zöldborsót (cukorborsót), tojást, csirkemájat és petrezselymet tartalmaz, összekötve főtt rizzsel. Ez a változatos összetevőkombináció teszi különösen ízletessé és laktatóvá az ételt.

Mennyi időt vesz igénybe az elkészítése?

Az előkészítés körülbelül 30 percet vesz igénybe, míg a sütés/főzés ideje körülbelül 1 óra 50 perc. Így összesen körülbelül 2 óra 20 perc szükséges az étel elkészítéséhez.

Milyen csirkét érdemes használni a receptben?

A töltelék ízesítéséhez sót és őrölt fekete borsot használnak, amelyek egyszerű, de klasszikus ízeket biztosítanak.

Hogyan kell előkészíteni a csirkét a töltés előtt?

A csirkét belülről alaposan meg kell sózni és megborsozni, hogy ízesítse a húst belülről is, mielőtt a töltelékkel megtöltjük.

Hogyan tálalható a Bugaci töltött csirke?

Miután aranybarna és ropogósra sült, szeletekre vágva tálaljuk. Mellé különféle köretek is kínálhatók, mint például friss saláták vagy sült zöldségek, amelyek kiegészítik az étel ízvilágát.

Alkalmas-e ez az étel előre történő elkészítésre?

A Bugaci töltött csirke előre is elkészíthető és hűtőszekrényben tárolható, így később gyorsan újramelegíthető, bár a legjobb ízélményt frissen sütve nyújtja.

Történet:

A Bugaci töltött csirke egy hagyományos magyar étel, amely a magyar konyha gazdag ízvilágát tükrözi. A csirkés ételek között különleges helyet foglal el, mivel a töltött csirke recept generációkon át öröklődik. A magyaros töltött csirke fűszeres, szaftos és laktató fogás, amelyet ünnepi csirke receptként is gyakran készítenek. A csirkemájas töltelék és a füstölt szalonna különleges zamatot ad neki, míg a gombás töltelék és a zöldborsó frissességet visz bele.

Tálalás:

A Bugaci töltött csirke mellé jól illik a petrezselymes burgonya, a hagymás tört burgonya vagy egy könnyed friss saláta. A ropogós csirke sütése után érdemes néhány percet pihentetni a húst, hogy a szeletelés során ne veszítsen a szaftosságából. Különlegesebb ízvilágért tálalhatjuk tejfölös mártással vagy egy egyszerű fokhagymás tejföllel. A magyar konyha húsételei között ez a recept kiváló választás egy családi vasárnapi ebéd vagy akár egy ünnepi vacsora alkalmával.

Ital ajánló a Bugaci töltött csirke mellé:

Gyerekeknek:

  1. Alma-Málna Limonádé: Frissítő kombináció édes almából és savanykás málnából. Egy kis mentával és jéggel tökéletes nyári ital.
  2. Gyümölcstea: Kamilla alapú tea, amelybe friss gyümöllcseket (pl. eper vagy narancs) adunk, és hagyjuk kihűlni. Így nemcsak finom, de a koffeinmentes tea még egészséges is.
  3. Kókuszvíz: Természetes elektrolitokban gazdag, ami kiváló a gyerekek számára a kiegyensúlyozott hidratáció érdekében.

Felnőtteknek:

  1. Egri Bikavér: Ez a hagyományos magyar vörösbor tökéletesen kiegészíti a Bugaci töltött csirke gazdag ízeit. A bor bogyós gyümölcsös jegyei és enyhe fűszeressége jól illik a csirke és a fűszerezéséhez.
  2. Szénsavas ásványvíz citrommal és mentával: Egy könnyed, frissítő ital, ami tökéletesen ellensúlyozza az étel gazdagságát.
  3. Fűszeres Alma Cider: Egy meleg, fűszeres alma cider, amelynek ízei harmonizálnak a Bugaci Töltött Csirkével. Hideg hónapokban ideális választás.

Alternatív hozzávalók:

A recept könnyen variálható, ha más alapanyagokat használunk. A csirkemáj helyett használhatunk sertésmájat vagy akár gombás-zöldséges tölteléket. A füstölt szalonna helyett megpróbálhatjuk kolozsvári szalonnával, vagy ha könnyedebb változatot szeretnénk, el is hagyhatjuk. A rizses töltelék csirkéhez helyett kipróbálhatjuk quinoával vagy bulgurral is. A magyaros csirke ételek kedvelői számára a pirospaprikás fűszerezés is remek alternatíva lehet.

Egészségügyi előnyök:

A Bugaci töltött csirke nemcsak ízletes, hanem több egészséges alapanyagot is tartalmaz. A csirkehús kiváló fehérjeforrás, amely hozzájárul az izomzat fenntartásához és regenerálódásához. A csirkemáj gazdag vasban, amely segít a vérszegénység megelőzésében és támogatja az immunrendszer működését. A gomba természetes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elősegítik a sejtek egészségét. A zöldborsó magas rosttartalmú, így segíthet az emésztés javításában. A recept gluténmentesen is elkészíthető, ha a rizses töltelék helyett más alternatívát választunk, például quinoát.

Variációk:

A töltött csirke recept számos módon variálható. Ha húsmentes verziót szeretnénk, a csirkemáj helyett használhatunk gombás-zöldséges tölteléket vagy diót és mazsolát, hogy édesebb ízvilágot kapjunk. A füstölt szalonna helyett választhatunk pulykaszalonnát, ha könnyebb változatot szeretnénk készíteni. A tölteléket gazdagíthatjuk apróra vágott aszalt paradicsommal, reszelt sajttal vagy pirított dióval. Ha különlegesebb magyaros csirke ételt szeretnénk, próbáljuk ki a pirospaprikás fűszerezést vagy a fokhagymás tejföllel való sütést.

Érdekességek:

A Bugaci töltött csirke neve a Bugac-pusztáról származik, amely a magyar Alföld egyik híres tájegysége, a hortobágyi pásztorkultúra egyik központja. A magyar konyha húsételei között a töltött csirke különleges helyet foglal el, mivel már az 1800-as évek óta készítik különböző változatait. Egyes hagyományok szerint a csirkemájas töltött csirke ünnepi fogásként is szolgált, különösen karácsonykor vagy húsvétkor. Az eredeti receptekben gyakran szerepelt savanyított káposzta köretként, amely fokozta az étel ízvilágát.

(össznézettség: 251, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése