Bugaci tűzdelt libamell fokhagymával tűzdelve, hagymás tört burgonyával és párolt vörös káposztával tálalva. Bugaci tűzdelt libamell

Bugaci tűzdelt libamell

Liba Szárnyas

Bugaci tűzdelt libamell: A hagyományos ízek varázsa

Bugaci tűzdelt libamell recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 130 perc.

Az ízek világa mindig is fontos szerepet játszott az emberiség életében. A különféle ételek és ízvilágok hosszú évszázadokon keresztül voltak az ételek készítőinek és fogyasztóinak kedvencei. Az ételek készítésének művészete folyamatosan fejlődött, azonban a hagyományos ízek és receptek mindig is megőrizték az eredeti varázsukat. A Bugaci tűzdelt libamell is egy ilyen hagyományos étel, amelyet érdemes megismerni.

Bugaci tűzdelt libamell fokhagymával tűzdelve, hagymás tört burgonyával és párolt vörös káposztával tálalva.

Bugaci tűzdelt libamell

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bugaci tűzdelt libamell.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 2 hours
Teljes idő 2 hours 10 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1002 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 kg libamell bőrös, csontos
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor száraz
  • 3 dkg

Elkészítés
 

  • A fokhagymát vékony csíkokra vágjuk, és megtűzdeljük vele a libamellet. Sóval bedörzsöljük, és legalább egy órát állni hadjuk, hogy a só jól átjárhassa.
  • Vajjal kikent tepsiben közepes hőmérsékleten kezdjük sütni, közben előbb borral, majd pecsenyelével locsolgatjuk.
  • Amikor már majdnem puha, erősebb hőfokon pirosra, ropogósra sütjük.
  • Utána kicsontozzuk, a húst ferdén szeleteljük, hagymás tört burgonyával és vörös káposztával tálaljuk

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bugaci tűzdelt libamellhez!

Tápérték

Kalória: 1002kcalSzénhidrát: 2gFehérje: 40gZsír: 90gTelített zsír: 28gTrans Fat: 1gKoleszterin: 216mgNátrium: 3136mgKálium: 837mgÉlelmi rost: 1gCukor: 1gVitamin A: 438IUVitamin C: 11mgKalcium: 44mgVas: 6mg
Keyword Bugaci tűzdelt libamell, Fehérboros pecsenye, Főétel, Fokhagymás libamell, Gasztronómia, Hagymás tört burgonya, Húsvéti recept, Libamell recept, Magyar konyha, Sütés, Tűzdelés, Ünnepi étel, Vörös Káposzta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Bugaci tűzdelt libamell recepthez:

Mi az a Bugaci tűzdelt libamell?

A Bugaci tűzdelt libamell egy ízletes és különleges magyar étel, amely a hagyományos magyar konyha egyik remek példája. A libamell tűzdelése és ízesítése révén egy gazdag és aromás fogást kapunk, amely ünnepek alkalmával vagy különleges eseményeken is megállja a helyét.

Mi teszi különlegessé a Bugaci tűzdelt libamellet?

A Bugaci tűzdelt libamell különlegessége a fokhagymával való tűzdelés és a sóval való alapos bedörzsölés, amely mély ízeket és gazdag aromát kölcsönöz a húsnak. A lassú sütési folyamat biztosítja, hogy a libamell puha és szaftos maradjon, míg a bőre ropogósra sül.

Milyen hozzávalók szükségesek a Bugaci tűzdelt libamell elkészítéséhez?

A recept alapvető hozzávalói a bőrös, csontos libamell, fokhagyma, vaj, száraz fehérbor és só. Ezek az egyszerű, de ízletes összetevők kombinációja teszi ezt az ételt igazán különlegessé.

Mit jelent a „Bugaci” jelző a recept nevében?

„Bugaci” egy helyi vagy regionális jelző, amely a recept eredetére vagy egy adott területre utal, ahol ezt a fogást hagyományosan készítik vagy ahol különösen népszerű. Bugac egy terület Magyarországon, ismert a pusztáról és a hagyományos magyar kultúráról.

Történet:

A Bugaci tűzdelt libamell receptje a magyar gasztronómia mélyén gyökerezik. A nevét Bugacról, egy kis faluról kapta, mely Bács-Kiskun megyében helyezkedik el és amely híres a libatenyésztésről. Az ott élő parasztok generációk óta továbbadott receptjeinek köszönhetően született meg ez a finomság.

A tűzdelés, mely a nevében is szerepel, egy hagyományos főzési technika, amit elsősorban azért használnak, hogy a libamell bőre ropogósra sült legyen, míg a hús belül omlós és zamatos marad. A száraz fehérbor pedig a libamell gazdag, mély ízét tovább mélyíti.

Tálalás:

A Bugaci tűzdelt libamell tálalása mindig egy ünnepi pillanat. A libamell alapvetően burgonyapürével és párolt vörös káposztával kerül az asztalra, amelyek tökéletes kísérői a gazdag ízű libamellnek. De egy jó kis magyaros savanyúság, mint a csemege uborka vagy a savanyú káposzta is jól passzol mellé.

Ital ajánló a Bugaci tűzdelt libamell mellé:

Gyerekeknek:

  • Alma-Málna Gyümölcsital: Frissítő és egészséges választás, amely jól illik a libamell ízvilágához. Az alma és málna természetes édessége kiemeli a hús ízét, anélkül, hogy elvonná róla a figyelmet.
  • Citromos Gyömbérű Szörp: Házi készítésű, enyhén édesített szörp, ami friss citromléből és gyömbérből készül. Hűsítő és gyomorerősítő hatású, ami jól jöhet a gazdag étkezés mellé.
  • Szénsavas Ásványvíz: Egyszerű, mégis elegáns választás, ami segít tisztítani a szájat az ízek között és jól hidratál.

Felnőtteknek:

  • Száraz Fehérbor: Egy jó minőségű, száraz fehérbor, például egy Tokaji Furmint vagy egy Szürkebarát kiválóan kiegészíti a libamell ízét. A bor savassága és frissessége ellensúlyozza a hús zsírosságát.
  • Vörösbor, Könnyű Testtel: Bár a liba általában fehérborral harmonizál jobban, egy könnyed, gyümölcsös vörösbor, mint egy Villányi Pinot Noir, szintén jól illeszkedik a libamell mellé, különösen, ha vörös káposztával tálalják.
  • Alma Cider: Egy másik remek választás lehet a felnőtteknek egy jól lehűtött, száraz alma cider, ami a gyümölcsös jegyekkel finoman kiegészíti a sülteket, és egy különleges ízélményt nyújt.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél fehérbor, akkor használhatsz almaszörpöt vagy almalé koncentrátumot is a főzéshez. Az almaszörp vagy almalé az édességével kiegyensúlyozza a libamell sós ízét, és egy különleges ízvilágot hoz létre.

Ha vegetáriánus vagy vagy egyszerűen csak szeretnél egy könnyebb alternatívát, a libamell helyett használhatsz tofu-t vagy tempeh-t. Ezek a hozzávalók is jól felveszik a fűszerek ízét, és ropogósra sülhetnek a sütőben.

Egészségügyi előnyök:

A libamell jelentős mennyiségben tartalmaz jó minőségű, teljes értékű fehérjét, amely hozzájárul az izomépítéshez és az egészséges immunrendszerhez. A libahús gazdag B-vitaminokban, különösen B6-vitaminban és niacinban, amelyek hozzájárulnak az idegrendszer egészségéhez és az energiaanyagcseréhez.

Azonban, mivel a libahús magas zsírtartalmú, mértékkel kell fogyasztani. A benne lévő telített zsírsavak hozzájárulhatnak a koleszterinszint emelkedéséhez, ami szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

Variációk:

A Bugaci tűzdelt libamell receptje változatosan elkészíthető. Különböző fűszerekkel, például kakukkfűvel, oregánóval vagy friss petrezselyemmel tovább gazdagíthatod az ízét.

Ha egy édesebb változatot szeretnél, próbáld ki a libamellet almával és/vagy szárított gyümölcsökkel, mint a szilva vagy a mazsola. Ezek a hozzávalók kiválóan kiegészítik a libamell gazdag ízét.

Érdekességek:

A libamell a magyar hagyományos karácsonyi étel egyike. A libától elvártan gazdag, telítő étel, amit a hideg téli napokon különösen értékelnek. A recept népszerűsége azonban túlnőtt a magyar határokon, és számos európai országban, például Németországban és Franciaországban is elterjedt.

A libazsír, amely a sütés során kiolvad, rendkívül ízletes, és gyakran használják más ételek, például a hagymás tört krumpli elkészítéséhez. Magyarországon a libazsír népszerű hozzávaló, és számos más étel elkészítéséhez is használják.

(össznézettség: 546, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése