Recept Bugaci tűzdelt libamell

Bugaci tűzdelt libamell

Bugaci tűzdelt libamell

Bugaci tűzdelt libamell: A hagyományos ízek varázsa

Bugaci tűzdelt libamell recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 130 perc.

Az ízek világa mindig is fontos szerepet játszott az emberiség életében. A különféle ételek és ízvilágok hosszú évszázadokon keresztül voltak az ételek készítőinek és fogyasztóinak kedvencei. Az ételek készítésének művészete folyamatosan fejlődött, azonban a hagyományos ízek és receptek mindig is megőrizték az eredeti varázsukat. A Bugaci tűzdelt libamell is egy ilyen hagyományos étel, amelyet érdemes megismerni.

Bugaci tűzdelt libamell

Bugaci tűzdelt libamell

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bugaci tűzdelt libamell.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 2 hours
Teljes idő 2 hours 10 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1002 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 kg libamell bőrös, csontos
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor száraz
  • 3 dkg

Elkészítés
 

  • A fokhagymát vékony csíkokra vágjuk, és megtűzdeljük vele a libamellet. Sóval bedörzsöljük, és legalább egy órát állni hadjuk, hogy a só jól átjárhassa.
  • Vajjal kikent tepsiben közepes hőmérsékleten kezdjük sütni, közben előbb borral, majd pecsenyelével locsolgatjuk.
  • Amikor már majdnem puha, erősebb hőfokon pirosra, ropogósra sütjük.
  • Utána kicsontozzuk, a húst ferdén szeleteljük, hagymás tört burgonyával és vörös káposztával tálaljuk

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bugaci tűzdelt libamellhez!

Nutrition

Kalória: 1002kcalSzénhidrát: 2gFehérje: 40gZsír: 90gTelített zsír: 28gTrans Fat: 1gKoleszterin: 216mgNátrium: 3136mgKálium: 837mgÉlelmi rost: 1gCukor: 1gVitamin A: 438IUVitamin C: 11mgKalcium: 44mgVas: 6mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword húsétel, liba
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Bugaci tűzdelt libamell receptje a magyar gasztronómia mélyén gyökerezik. A nevét Bugacról, egy kis faluról kapta, mely Bács-Kiskun megyében helyezkedik el és amely híres a libatenyésztésről. Az ott élő parasztok generációk óta továbbadott receptjeinek köszönhetően született meg ez a finomság.

A tűzdelés, mely a nevében is szerepel, egy hagyományos főzési technika, amit elsősorban azért használnak, hogy a libamell bőre ropogósra sült legyen, míg a hús belül omlós és zamatos marad. A száraz fehérbor pedig a libamell gazdag, mély ízét tovább mélyíti.

Tálalás:

A Bugaci tűzdelt libamell tálalása mindig egy ünnepi pillanat. A libamell alapvetően burgonyapürével és párolt vörös káposztával kerül az asztalra, amelyek tökéletes kísérői a gazdag ízű libamellnek. De egy jó kis magyaros savanyúság, mint a csemege uborka vagy a savanyú káposzta is jól passzol mellé.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs kéznél fehérbor, akkor használhatsz almaszörpöt vagy almalé koncentrátumot is a főzéshez. Az almaszörp vagy almalé az édességével kiegyensúlyozza a libamell sós ízét, és egy különleges ízvilágot hoz létre.

Ha vegetáriánus vagy vagy egyszerűen csak szeretnél egy könnyebb alternatívát, a libamell helyett használhatsz tofu-t vagy tempeh-t. Ezek a hozzávalók is jól felveszik a fűszerek ízét, és ropogósra sülhetnek a sütőben.

Egészségügyi előnyök:

A libamell jelentős mennyiségben tartalmaz jó minőségű, teljes értékű fehérjét, amely hozzájárul az izomépítéshez és az egészséges immunrendszerhez. A libahús gazdag B-vitaminokban, különösen B6-vitaminban és niacinban, amelyek hozzájárulnak az idegrendszer egészségéhez és az energiaanyagcseréhez.

Azonban, mivel a libahús magas zsírtartalmú, mértékkel kell fogyasztani. A benne lévő telített zsírsavak hozzájárulhatnak a koleszterinszint emelkedéséhez, ami szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

Variációk:

A Bugaci tűzdelt libamell receptje változatosan elkészíthető. Különböző fűszerekkel, például kakukkfűvel, oregánóval vagy friss petrezselyemmel tovább gazdagíthatod az ízét.

Ha egy édesebb változatot szeretnél, próbáld ki a libamellet almával és/vagy szárított gyümölcsökkel, mint a szilva vagy a mazsola. Ezek a hozzávalók kiválóan kiegészítik a libamell gazdag ízét.

Érdekességek:

A libamell a magyar hagyományos karácsonyi étel egyike. A libától elvártan gazdag, telítő étel, amit a hideg téli napokon különösen értékelnek. A recept népszerűsége azonban túlnőtt a magyar határokon, és számos európai országban, például Németországban és Franciaországban is elterjedt.

A libazsír, amely a sütés során kiolvad, rendkívül ízletes, és gyakran használják más ételek, például a hagymás tört krumpli elkészítéséhez. Magyarországon a libazsír népszerű hozzávaló, és számos más étel elkészítéséhez is használják.

(össznézettség: 431, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating