Aranybarnára sült bundás kenyér szeletek papírtörlőn. Bundás kenyér

Bundás kenyér

Szendvicsek

A bundás kenyér – az ízletes magyar reggeli

Bundás kenyér recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 15 perc.

Bundás kenyér, mindenki kedvenc reggelije, amely az egyszerűség és a kellemes ízek kombinációja. Ez a tökéletes reggeli választás mindenki számára, aki egy könnyű, tápláló és ízletes ételt keres, amely segít energiával feltölteni a napra.

Aranybarnára sült bundás kenyér szeletek papírtörlőn.

Bundás kenyér

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bundás kenyér.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 15 perc
Fogás köret
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 507 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Keverjük össze a tojásokat, a tejet, a vanília kivonatot, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót egy tálban.
  • Áztassuk be a kenyérszeleteket az előzőleg elkészített tojásos-tejes keverékbe, amíg teljesen átjárja.
  • Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben közepes lángon. Tegyük bele a kenyérszeleteket, és süssük addig, amíg mindkét oldala aranybarna.
  • Tálaljuk megszórva porcukorral.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bundás kenyér-hez!

Tápérték

Kalória: 507kcalSzénhidrát: 59gFehérje: 18gZsír: 22gTelített zsír: 10gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTrans Fat: 1gKoleszterin: 201mgNátrium: 794mgKálium: 300mgÉlelmi rost: 4gCukor: 16gVitamin A: 689IUVitamin C: 0.2mgKalcium: 231mgVas: 4mg
Keyword Bundás kenyér, Egyszerű, Fahéj, Gyors, Magyar konyha, Porcukor, Szerecsendió, Vanília kivonat
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakoran ismételt kérdések a Bundás kenyér recepthez:

Mi az a Bundás kenyér?

A bundás kenyér egy hagyományos magyar étel, amelyet gyakran reggelire vagy könnyű vacsoraként fogyasztanak. Egyszerű, mégis tápláló és finom fogásról van szó, amelynek alapvető hozzávalói a kenyér, tojás, és tej. A kenyérszeleteket először egy tojásos, tejes, fűszerezett keverékbe mártják, majd serpenyőben mindkét oldalukat aranybarnára sütik. Az elkészült bundás kenyér ízlés szerint variálható különböző fűszerekkel, így a fahéj, vanília, vagy szerecsendió hozzáadásával édesített verziót is készíthetünk, de a klasszikus változatban ezek általában nem szerepelnek.

Milyen típusú kenyeret használjak?

A legjobb eredmény érdekében használj napos, kissé szárazabb kenyeret, mivel ez jobban felszívja a tojásos-tejes keveréket anélkül, hogy szétesne. Bármilyen kenyér megfelelő lehet, például fehér, teljes kiőrlésű vagy cipó.

Mennyi ideig áztassam a kenyérszeleteket?

Áztasd a kenyérszeleteket az elegyben csak addig, amíg jól át nem itatódik, de ne hagyjuk túl sokáig, mert akkor túl nedvessé válnak és széteshetnek. Ez általában pár másodpercet jelent mindkét oldalon.

Milyen hőfokon süssük a bundás kenyeret?

Közepes lángon süssük a bundás kenyeret, hogy az aranybarna és ropogós legyen kívülről, de ne égjen meg. A túl magas hőfok gyorsan megégetheti a külső részt anélkül, hogy a belseje megfelelően átsülne.

Hogyan szolgáljam fel?

A bundás kenyeret melegen, frissen sütve a legjobb tálalni. Megszórhatod porcukorral, mézzel, lekvárral, vagy friss gyümölcsökkel is kínálhatod, hogy még ízletesebb legyen.

Mit tehetek, ha valaki laktózérzékeny vagy tejallergiás?

Laktózérzékenység vagy tejallergia esetén használhatsz növényi alapú tejalternatívákat, mint például mandulatejet, zabtejet vagy kókusztejet.

Lehet előre elkészíteni a bundás kenyeret?

Bár a legfinomabb frissen sütve, előre is elkészítheted, és hűtőszekrényben tárolhatod. Melegítsd újra serpenyőben vagy sütőben, hogy visszanyerje ropogósságát.

Mi teszi különlegessé a bundás kenyeret?

A bundás kenyér különlegessége abban rejlik, hogy egy rendkívül egyszerű receptből kiindulva is nagyon ízletes és sokoldalú ételt kapunk. Az alaprecept tojással és tejjel készül, de számos variáció létezik, amelyek között megtalálhatóak édes és sós verziók is. Az ízesítés és a kiegészítők (például porcukor, lekvár, sajt, vagy sonka) variálásával mindenki a saját ízlésének megfelelően alakíthatja. Továbbá, a bundás kenyér remek módja a maradék kenyér felhasználásának is, így csökkentve az élelmiszerpazarlást.

Történet:

A bundás kenyér széles körben ismert és kedvelt étel Magyarországon, és bár nem világszerte ismert, mégis számos kultúrában találkozunk hasonló étellel, mint például a francia pain perdu vagy az angolszász „French toast”. A népszerűsége a rendelkezésre álló alapanyagok egyszerűségében és olcsóságában rejlik – kenyér, tojás és tej -, ezért is vált népszerűvé szegényebb időkben.

Tálalás:

A bundás kenyeret leggyakrabban porcukorral hintve, mézzel, lekvárral, friss gyümölcsökkel vagy akár tejszínnel tálalják. Magyarországon néha fűszeres szalonnával is kínálják, ami ízletes kontrasztot nyújt az édes bundás kenyérrel. Egy csésze frissen főzött kávé vagy tea a tökéletes kísérő hozzá.

Ital ajánló a Bundás kenyér mellé:

Gyerekeknek:

  • Alma vagy narancslé: Friss és egészséges választás, ami jól harmonizál a bundás kenyér édes ízével.
  • Tej: A klasszikus párosítás, ami különösen jól illik a vaníliás, fahéjas ízekhez.
  • Gyümölcs smoothie: Válasszunk szezonális gyümölcsöket egy frissítő és tápláló ital elkészítéséhez. A gyerekek imádni fogják a színes és ízletes kombinációt.

Felnőtteknek:

  • Frissítő gyümölcsös jeges tea: Egy könnyű és frissítő választás, ami jól kiegészíti az ízét, különösen nyáron.
  • Kávé vagy cappuccino: A reggeli vagy késő délutáni fogyasztáshoz tökéletes választás, ami élénkít és harmonizál a bundás kenyér ízeivel.
  • Alkoholmentes sör vagy pezsgő: Különleges alkalmakkor vagy hétvégi brunchhoz ideális választás, ami eleganciát csempész a mindennapi étkezésekbe.

Alternatív hozzávalók:

Ha különlegesebbé szeretné tenni a bundás kenyeret, kísérletezhet más fűszerekkel is, mint például a kardamom vagy a szegfűszeg. Esetleg próbálja ki egzotikus gyümölcsökkel, mint például a mangó vagy a maracuja.

Vegetáriánusok számára készíthetjük vegán tojáshelyettesítővel és növényi tejjel. Gluténmentes változatban használhatunk gluténmentes kenyeret.

Ha valami savanykás ízre vágyik, próbálja ki a bundás kenyeret pikáns sajtokkal, mint a gorgonzola vagy a feta, és szórjon rá egy kevés friss bazsalikomot vagy rozmaringot. A lehetőségek végtelenek!

Egészségügyi előnyök:

A bundás kenyér egyszerű étel, amely energiaforrást biztosít, mivel szénhidrátokban, fehérjékben és zsírokban gazdag. Azonban, mivel általában fehér kenyeret használnak hozzá, az étel nem tartalmaz sok rostot. A teljes kiőrlésű kenyér használatával javíthatja a táplálkozási profilját, mivel ez több rostot és vitaminokat tartalmaz. A tojás jó forrása a fehérjének és a B-vitaminoknak. Egy kis mézzel vagy friss gyümölcsökkel a tetején az étel még táplálóbb lehet, és hozzáadott cukrot is csökkenthet.

Variációk:

  1. Sós: a bundás kenyeret sóval, borssal és fokhagymaporral is elkészíthetjük, így egy remek sós reggeli lehet belőle.
  2. Gyümölcsös: Az elkészített bundás kenyeret tálalhatjuk friss bogyós gyümölcsökkel, mint például málna, szeder vagy áfonya.
  3. Savanyú: Egyesek előszeretettel készítik savanyú kenyérből, így érdekes, pikáns ízvilágot teremtve.

Érdekességek:

Magyarországon a bundás kenyeret gyakran hívják „bunkós kenyérnek” is, amely a szó „bundás” helyi dialektusbeli változata. Ez az étel különösen népszerű a diákok és a gyerekek körében, mivel gyorsan és könnyen elkészíthető, valamint nagyon laktató. A bundás kenyér gyakori része az iskolai menzák étlapjának, valamint a gyermektáborokban is gyakran készítik.

(össznézettség: 382, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating